2009.gadā veikti būtiski uzlabojumi OCTA sistēmā 6

 
30.decembris 2009 11:23

2009.gadā tika turpināta OCTA sistēmas un ar to saistītās likumdošanas pilnveidošana.

Vienkāršota ekspertīzes veikšanas procedūra

Šogad vidū stājās spēkā izmaiņas likumdošanā, kas vienkāršo ekspertīžu veikšanu. Ja cietušā transportlīdzekļa īpašnieks un apdrošinātājs savā starpā vienojas par servisu, kurā veikt remontdarbus, tad nav vajadzīgs sertificētā eksperta apstiprināts zaudējuma aprēķins. Apdrošinātājs drīkstēs atlīdzināt zaudējumus, apmaksājot servisa bojājumu novēršanas tāmi. No šīm izmaiņām lielākie ieguvēji ir transportlīdzekļu īpašnieki, kas ceļu satiksmes negadījumā cietušajam transportlīdzeklim daudz ātrāk varēs uzsākt remontdarbus servisā.

Palielināti sodi par braukšanu bez OCTA

Pērnā gada beigās un šī gada sākumā palielinoties neapdrošinātu auto izraisīto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvaram, tika palielināti administratīvie sodi par braukšanu bez OCTA, kas šobrīd ir 60 – 80 lati. Jāmin gan, ka lielākais sods šādiem transportlīdzekļu īpašniekiem ir izraisīta negadījuma rezultātā atlīdzināt visus zaudējumus OCTA garantijas fondam par izmaksātajām atlīdzībām ceļu satiksmes negadījumā cietušajiem. Šogad vien deviņos mēnešos LTAB piestādītās regresa prasības par izmaksām no OCTA garantijas fonda veido 1,5 miljonus latu. Jāmin gan, ka neapdrošinātu auto ziņā situācija ir normalizējusies, šādu auto izraisīto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvaram saglabājoties 3% apmērā no visiem negadījumiem.

Arvien vairāk autoīpašnieku uzticas e-polisei

Kopš likumdošanas izmaiņām 2008.gada jūnijā, kas atļauj autovadītājiem nevadāt līdzi OCTA polises oriģinālu, bet Ceļu policija OCTA esamību pārbauda pēc datubāzes, šogad ievērojami pieaudzis OCTA e-polises īpatsvars no kopējā noslēgto līgumu skaita. Gada laikā e-polišu skaits pieaudzis 3,5 reizes. Tas norāda uz autoīpašnieku paradumu pakāpenisku maiņu, ar vien vairāk uzticoties OCTA līguma slēgšanai tiešsaistes režīmā internetā nevis klātienē apdrošinātāja filiālēs.
Pateicoties vienotajai elektroniskajai datubāzei, Ceļu policija daudz aktīvāk pārbauda OCTA esamību neapstādinot transportlīdzekli, bet gan virtuāli pēc datubāzes. Braucot ceļu satiksmē, Ceļu policijas ekipāžas online režīmā vidēji dienā pārbauda apmēram 5000 transportlīdzekļus. Šādā veida ik dienas OCTA tiek pārbaudīta daudz lielākam skaitam transportlīdzekļu.

Pilnībā automatizēta Bonus-malus sistēma

Jau no šī gada septembra transportlīdzekļu īpašnieku ērtībām OCTA apdrošināšanas risku izvērtēšanas sistēma Bonus – malus būtiski pilnveidota. Būtiskākās priekšrocības: izmaiņu rezultātā sistēma darbosies autonomi - transportlīdzekļu īpašniekiem vairs nav jāraksta iesniegumu apdrošinātājiem par riska klašu pārcelšanu (ja tiek iegādāts jauns transportlīdzeklis vai pārdots iepriekšējais), kā arī viena īpašnieka vairākiem vienas kategorijas transportlīdzekļiem ir viena un tā pati riska klase.

Tai pat laikā gribu uzsvērt, ka turpinās saglabāties starpība OCTA cenai starp tiem, kas ir izraisījuši negadījumus un nokļuvuši riska izvērtēšanas sistēmas Bonus- malus paaugstināta riska klasēs (1.-5.riska klase) un tiem, kas atradīsies augstākajās sistēmas klasēs (piemēram, no 13. – 17.klasei). Tā atšķirība ir vairākas reizes un būtiski sadārdzina OCTA cenu. Jāmin, ka tā ietekmē autovadītāji ir kļuvuši daudz atbildīgāki neizraisīt ceļu satiksmes negadījumus, tādā veidā saglabājot pēc iespējas augstāku bonus klasi un nesadārdzinot OCTA polisei cenu.

Juris Stengrevics,
Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs

 
Visi komentāri
 
273653. viesis 30.decembris 2009 19:54
0 0 Atbildēt

Kārtējā apčakarēšana. Pagājušajā gadā man bija 17. klase, tagad 16., jo briļļainītis atkal ir izdomājis jaunu gadu skaitīšanas sistēmu.

273658. viesis 31.decembris 2009 0:48
0 0 Atbildēt

www.polise24.lv

ar kodu oj5500

iespējams labākā cena jums

273659. viesis 31.decembris 2009 2:31
0 0 Atbildēt

Es jau domāju. Vai tiešām zem raksta par apdrošināšanu nesekos spami un zēlošanās no tautiešiem, kas no apdrošināšanas vispār neko nejēdz, par to, ka viss ir tikai apčakarēšanai.

273664. viesis 1.janvāris 2010 12:29
0 0 Atbildēt

www.polise24.lv/lv/octa-online/

OCTA polises par lielisku cenu!

atlaides kods - KF3897

273683. viesis 4.janvāris 2010 17:23
0 0 Atbildēt

iesaku labāko OCTA kalkulatoru www.salidzini.lv/octa.php

278298. viesis 18.augusts 2010 17:23
0 0 Atbildēt

Labs kalkulators, bet es izmantoju www.superbroker.lv/. Izmantoju, jo tas ir vienkarsi labakais ko es atrodu interneta octa pirksanai.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti