«Zelta mopēda» sacensības Biķerniekos jau šo sestdien 3

 
13.maijs 2010 9:48

Sestdien, 15.maijā, VAS Biķernieku kompleksajā sporta bāzē risināsies sacensības „Zelta mopēds”, uz kurām laipni aicināti visi Latvijā un bijušās PSRS teritorijā tapušo mopēdu lietotāji un kolekcionāri.

Stāsta VAS BKSB valdes priekšsēdētājs Māris Ozoliņš: "Domāju, ka daudziem atmiņā palicis grandiozais pagājušā gada “Zelta mopēda” fanu festivāls Biķerniekos, kad simtiem mopēdu riņķoja pa trasi, sacenšoties gan individuāli, gan atraktīvās komandu sacensībās. Vienkārši neticams daudzums “Sarkanās Zvaigznes” mopēdu un to īpašnieku uz vienu dienu pārņēma visu starta-finiša taisni, izraisot neviltotu publikas un masu mediju interesi. Vieniem tā bija iepazīšanās ar svarīgu Latvijas motosporta un motobūves vēstures daļu, citiem – atkalredzēšanās un gremdēšanās atmiņās."

Sacensības „Zelta mopēds” pirmsākumos organizēja rūpnīca „Sarkanā Zvaigzne”, kas kopš 1957.gada ražoja mopēdus. Pēc Padomju Savienības vadības lēmuma agrākajai Ērenpreisa velosipēdu fabrikai, ko pēc kara nacionalizēja, bija jākļūst par vienu no vadošajām rūpnīcām mopēdu ražošanā PSRS. Gadu gaitā “Sarkanās Zvaigznes” produkcijas spektrs kļuva ļoti plašs: neskaitot ielas braukšanai paredzētos sērijveida mopēdus, tā ražoja arī dažādus sacīkšu mopēdus (krosa, daudzdienu un motošosejas sacensībām).

<250> Stāsta Aleksejs Popovs, seno spēkratu entuziasts un kolekcionārs: "Pirmās oficiālās „Zelta mopēda” sacensības notika 1976.gadā. Tās bija pozicionētas galvenokārt jaunatnes, pat bērnu auditorijai, lai jau no mazotnes radinātu pie motosporta; pēc tam veiksmīgākie varēja pāriet augstākā līmenī. Bet galvenais – tā bija masveidīga jaunatnes piesaistīšana sportam. Arī mūsdienās, kad daļa jauniešu blandās pa ielām vai nosit laiku bezdarbībā, būtu ļoti vērtīgi šo tradīciju turpināt."

Turpinot iepriekšējo gadu aizsākto tradīciju – aktīvi piedalīties Muzeju nakts pasākumos -, arī šogad VAS BKSB kompleksā sporta bāze atvēl savu kartinga trasi tehnikas cienītāju aktivitātēm.
Jebkāda mopēda īpašniekiem paredzēti braucieni pa kartinga trasi, kā arī sacensības ar speciāli sagatavotiem mopēdiem un komandu cīņa. Lai piedalītos sacensībās, dalībniekiem būs jāiziet tehniskā komisija. Brauciena laikā obligāti jālieto ķivere, ieteicami arī ādas cimdi un potīti nosedzoši apavi.

SACENSĪBU DIENASKĀRTĪBA:

14.00    dalībnieku reģistrācija/tehniskā komisija  (starta māja)
15.00    parādes brauciens pa lielo moto trasi (1 aplis)
15.30    vienātruma mopēdu brauciens kartinga trasē ~20 min. (bez laika kontroles)      
15.50    divātruma mopēdu brauciens kartinga trasē ~20 min. (bez laika kontroles)        
16.10    pārbūvēto mopēdu brauciens  ~30 min kartinga trasē (ar laika kontroli)
16.40    sērijveida vienātruma mopēdu brauciens/sacensības kartinga trasē ~20 min.   
17.15     Rīgas „Sarkanās Zvaigznes” motorūpnīcā ražoto sērijveida divātruma mopēdu  brauciens pa VAS BKSB lielo moto apli (2 apļi)  (fiksē 1.,2.,3. vietu)
17.40    kopējs starts komandu braucienam kartinga trasē – 24 minūtes. Katrs nobrauc ne vairāk par 2 apļiem, tad mainās. Komandā vismaz 2 braucēji.

Komandas dalības maksa 5 LVL.

Papildus informācija: www.bksb.lv/sacensibas/zelta-mopeds/

 
Visi komentāri
 
276762. viesis 13.maijs 2010 14:16
0 0 Atbildēt

Derētu šiem uztaisīt izturības sacīkstes - teiksim, riņķošana 2-3 stundu garumā, tad varētu būt interesanti paskatīties, kas noviltu līdz finišam!

276763. viesis 13.maijs 2010 14:16
0 0 Atbildēt

sounds good!

276766. viesis 14.maijs 2010 10:07
0 0 Atbildēt

Domāju, ka tomēr ne pārāk daudz cilvēkiem ir saglabājušies vecie Rīgas mopēdi. Pirms 20 gadiem Jūrmalā tie bija teju katram manam kaimiņam, bet šodien vairāk par karburatoru reti kurš ko ir vēl saglabājis. Man arī no Deltas palikušas tikai kaut kādas dzinēja daļas. Pieļauju, ka lauku rajonos tie braucamie saglabājušies ir vairāk. Vēl nesen Ērgļu apkaimē manīju vienu vecu onku, kurš brauca ar Gauju...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti