OCTA: Lielākā pieteiktā zaudējumu atlīdzība cietušajiem – 148 tūkstoši latu 2

 
19.jūlijs 2010 10:21

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) datiem līdz šim lielākā apdrošinātāju izmaksātā zaudējumu atlīdzība cietušajiem par ceļu satiksmes negadījumu Latvijā ir 70,8 tūkstoši latu.

2008.gadā notikušajā satiksmes negadījumā tika bojāts viens transportlīdzeklis un cietušas divas personas.

 

Savukārt līdz šim lielākā pieteiktā prasība apdrošinātājiem ir par ceļu satiksmes negadījumu 2008.gadā ar kopējo šī brīža atlīdzību summu 148 tūkstoši latu.

Lielākās kompensācijas - par satiksmes negadījumiem pēdējos gados

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Lielākās izmaksātās kompensācijas par Latvijā izraisītiem ceļu satiksmes negadījumiem notikušas tieši pēdējos gados. Tas skaidrojams ar vērtīgāku transportlīdzekļu īpatsvara pieaugumu satiksmē, transportlīdzekļa remontdarbu sadārdzināšanos servisos un arī ar ārstēšanās izmaksu pieaugumu.”
Trīs lielākās apdrošinātāju jau izmaksātās zaudējumu atlīdzības cietušajiem:
• 70,8 tūkst.latu par 2008.gada martā notikušu negadījumu, kurā bojāts viens transportlīdzeklis un cietušas divas personas;
• 70,3 tūkst.latu par 2009.gada septembrī notikušu negadījumu, kurā bojāts pasažieru vilciens;
• gandrīz 70 tūkst.latu par 2007.gada augustā notikušu negadījumu, kurā bojāts viens transportlīdzeklis.

109 tūkstoši latu– par ārstēšanos vien

Līdz šim lielākā pieteiktā prasība apdrošinātājiem par negadījumu Latvijā ir ar kopējo šī brīža summu 148 tūkstoši latu. Tajā cieta sešas personas, no kurām divas aizgāja bojā.

Šajā negadījumā jau pieteikti 109 tūkstoši latu par cietušo ārstēšanos, 35 tūkstoši latu par VSAA veiktajām pensiju un pabalstu izmaksām, 2,1 tūkstoši latu par Veselības norēķinu centra veiktajām izmaksām par cietušo ārstēšanu un rehabilitāciju, kā arī veikti maksājumi par apbedīšanas izdevumiem, nemateriālo zaudējumu atlīdzībai sakarā ar cietušās personas fizisku traumu un maksājumi par pārejošu darbnespēju.

Jāmin, ka par Latvijā reģistrētu transportlīdzekļu izraisītiem negadījumiem ārvalstīs Latvijas apdrošinātājiem pieteiktie kompensāciju apmēri veido vēl lielākas atlīdzību summas. Piemēram, 6 milj.eiro par negadījumu Īrijā 2007.gadā un 2 milj.eiro par negadījumu Itālijā 2006.gadā.

Nav OCTA – vainīgajam jāatlīdzina zaudējumi no savas kabatas

Juris Stengrevics: „Ja šie ceļu satiksmes negadījumi būtu izraisīti ar transportlīdzekli, kuram nav OCTA, tad šīs atlīdzības tiktu izmaksātas no OCTA garantijas fonda, bet pēc tam regresa kārtībā atgūtas no vainīgā transportlīdzekļa īpašnieka vai vadītāja. Jāmin, ka, saskaņā ar OCTA likumu, ja negadījums izraisīts alkohola un narkotisko vielu reibumā, braucot bez attiecīgās kategorijas tiesībām vai bez tehniskās apskates, apdrošinātājs ir tiesīgs arī vērsties ar regresu pret vainīgā transportlīdzekļa īpašnieku un piedzīt no viņa cietušajiem izmaksātās kompensācijas pilnā apmērā.”

Šogad, pirmajā ceturksnī vidējā izmaksātā atlīdzība par apdrošināšanas gadījumu bija 652 lati. Tomēr jāpiebilst, ka izmaksas ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem var sastādīt pat vairākus desmitus un simtus tūkstošu latu – viss atkarīgs no cietušo personu negadījumā gūto traumu un transportlīdzekļu bojājumu smaguma pakāpes un citiem faktoriem.

Pašlaik, saskaņā ar OCTA likumu, par personai nodarītajiem zaudējumiem izmaksājamās kompensācijas limits ir noteikts 2,5 miljonu eiro apmērā, bet par nodarītajiem zaudējumiem mantai – 0,5 miljoni eiro.

 
Visi komentāri
 
278029. viesis 20.jūlijs 2010 16:58
0 0 Atbildēt

2008.gadā pieteikta un vēl nav izmaksāta? gan jau baltikums vai līdzīgs smerdeļu kantoris.

278881. viesis 21.septembris 2010 9:15
0 0 Atbildēt

lētāko octa polisi atradīši šeit www.salidzini.lv/octa.php

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti