Latvieši ārvalstīs mēģina iedzīvoties viltojot OCTA apdrošināšanas vēsturi 1

 
17.janvāris 2011 7:51

Pēdējo mēnešu laikā, Latvijas Transportlīdzekļa apdrošinātāju biroja (LTAB) rīcībā nonākusi informācija, ka ārvalstu apdrošinātājiem tiek iesniegtas viltotas izziņas.

Izziņas saskaņā ar OCTA likumu LTAB izsniedz transportlīdzekļa īpašniekam par tā civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas vēsturi. Iegādājoties OCTA polisi viltotāji cenšas iegūt atlaidi, kas var sasniegt līdz pat 65 % no kopējās summas. Pēc LTAB rīcībā esošās informācijas, līdz ar straujo latviešu imigrāciju uz ārvalstīm, šādu krāpniecisku gadījumu skaits arvien pieaug, nelabvēlīgi ietekmējot apdrošināšanas sistēmas darbību un Latvijas valsts tēlu pasaulē.

2010. gada nogalē LTAB saņēma vairākus oficiālus pieprasījumus no Īrijas un Lielbritānijas apdrošinātājiem ar lūgumu sniegt atzinumu par LTAB izsniegto izziņu autentiskumu. Izsniegtās izziņas satur informāciju par transportlīdzekļa īpašnieka apdrošināšanas vēsturi t.i., par noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem un izraisītajiem apdrošināšanas gadījumiem. Atkarībā no autoīpašnieka apdrošināšanas vēstures Latvijā, arī ārvalstīs apdrošinātājs var piemērot atlaidi vai piemaksu polises cenai. Lai gan, katram apdrošinātājam ir savi kritēriji, pēc kuriem nosaka OCTA polises cenu, tomēr kopumā kritēriji ir līdzīgi kā Latvijā, - ja apdrošināšanas vēsture ir labvēlīga, izziņas iesniedzējam ir iespēja saņemt atlaidi no OCTA polises cenas līdz pat 65 %. Ja apdrošināšanas vēsture nav zināma vai tā ir nelabvēlīga, apdrošinātājs šādu klientu vērtē citādi.

„Izvērtējot ārvalstu apdrošinātāju pieprasījumus, esam konstatējuši, ka pārbaudāmās izziņas par apdrošināšanas vēsturi tiek viltotas dažādi. Atsevišķos gadījumos viltotāji ir izcēlušies ar īpašu izdomu, tomēr pamatā viltotās izziņas LTAB var atpazīt jau vizuāli – tās neatbilst pēc formas, nelabvēlīgie dati tiek aizkrāsoti, izgriezti, tiek uzlikts neatbilstošs zīmogs vai mēģināts viltot parakstu u.tml. Protams, visas šīs izziņas tiek pārbaudītas arī datu bāzē”, skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

OCTA likums nosaka, ka LTAB - pēc transportlīdzekļa īpašnieka vai — transportlīdzekļa līzinga gadījumā — līzinga ņēmēja pieprasījuma par tā civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas vēsturi sniedz izziņu par apdrošinājuma ņēmēja apdrošināšanas līgumiem, to termiņiem, kā arī veiktajām izmaksām, tādejādi sniedzot potenciālajam ārvalstu apdrošinātājam apdrošināmā riska izvērtēšanai nepieciešamos datus.

„Iesniedzot izziņu, kurā norādīta nepatiesa informācija, finansiālo labumu personas gūst bez tiesiska pamata, kas nav pieļaujams, jo dokumentu viltošanas fakts vistiešākajā mērā ietekmē gan LTAB tēlu un apdrošināšanas labo praksi, gan arī valsts tēlu starptautiskā mērogā”, uzskata LTAB priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Pēc LTAB rīcībā esošās informācijas, līdz ar straujo iedzīvotāju emigrēšanu uz ārvalstīm (tikai 2010 gadā no Latvijas aizceļoja vismaz 10 000 iedzīvotāju), pieaug arī LTAB izsniegto izziņu skaits – ja 2009. gadā tās bija gandrīz 700, tad jau 2010. gadā – 2000. Lai arī LTAB rīcībā ir samērā neliels viltoto izziņu skaits (jo ārvalsts apdrošinātāji sūta izziņas pārbaudei arī tikai tajos gadījumos, kad rodas šaubas par krāpniecisku rīcību), to patiesais skaits iespējams ir daudzas reizes lielāks. Tādēļ, lai atrisinātu jautājumu un novērstu turpmākos iespējamos krāpnieciskos darījumus, LTAB ir lūdzis Valsts policiju uzsākt Kriminālprocesu, lai noskaidrotu vainīgās personas un sauktu tās pie atbildības, kā arī vērsis ārvalstu apdrošinātāju uzmanību uz šādu viltojumu iespējamību.
 

 
Visi komentāri
 
281158. viesis 18.janvāris 2011 20:01
0 0 Atbildēt

Godīgākā latvju tautas daļa-izceļotāji :D

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti