Par īslaicīgajām auto stāvvietām 9

 
25.maijs 2011 11:57

Katrs autovadītājs būs pamanījis, ka arvien vairāk parādās stāvvietas ar laika ierobežojumu, tomēr ne visi zina, ka nepietiek ar zīmē norādītā stāvēšanas laika ievērošanu.

Ceļu satiksmes noteikumu 307.17. punkts nosaka, ka vadītājam, kurš novietojis automobili ar šīm zīmēm apzīmētajā stāvvietā, automobiļa salonā pie priekšējā stikla jānovieto informācija, kad transporta līdzeklis novietots stāvvietā. Tātad jānovieto rūpnieciski ražots laika pulkstenis vai vismaz jānoplēš kāds avīzes stūrītis un jāuzraksta laiks, kad tiek atstāta mašīna un jādodas prom, neaizmirstot laicīgi atgriezties. Ja minētā manipulācija netiks veikta, tad autovadītājam var nākties šķirties no 20 LVL soda. Nelīdzēs skaidrojums, ka mašīna pamesta tikai uz 5 minūtēm, nav papīrīša ar laiku - jāmaksā sods.

Ir atbalstāma stāvvietu ar laika ierobežojumiem izplatība Rīgā pie iestādēm, organizācijām, tirdzniecības centriem un citām iedzīvotāju bieži apmeklētām ēkām. Autovadītājiem ir pazīstama nepieciešamība uz neilgu laiku apmeklēt kādu banku vai veikalu, bet to priekšā uz visu dienu novietotas automašīnas!

Diemžēl gandrīz katrai atbalstāmai iniciatīvai ir sava ēnas puse. Aptaujājot, Latvijas Automoto biedrības (LAMB) biedrus un citus autovadītājus, noskaidrojām, ka tik tiešām ne tuvu visi zina par nepieciešamību atstāt salonā aiz priekšējā stikla laika norādi.

Var jau augstprātīgi teikt, paši vainīgi, tomēr pēc LAMB un daudzu autovadītāju domām, ceļu satiksmes stiprināšana ir meklējama sadarbībā starp tiem, kas noteikumus izstrādā un pieņem un tiem, kam tie jāizpilda. Ja reiz gan publiskajā telpā, gan ikdienas sarunās noskaidrotā informācija liecina, ka autovadītāju zināšanas par kādu jautājumu nav pietiekamas, tad svarīgi būtu veicināt šī zināšanu roba ātrāku aizpildīšanu, nevis priecāties par iespēju iekasēt pēc iespējas lielāku soda naudu apjomu.

Īstenojam taču dažādas informatīvas satiksmes drošības akcijas, lai gan kāds birokrāts varētu jautāt, kam tas vajadzīgs, jo satiksmes noteikumos jau ir pateikts, kas ir un nav atļauts?

Autovadītāji ir sabiedrības aktīvākā daļa, kas maksā nodokļus un balsta valsts ekonomiku, tādēļ loģiska būtu aktīvāka Rīgas domes un citu atbildīgu institūciju informatīva pretimnākšana neskaidros jautājumos, jo mērķis nav palielināt sodos iekasēto naudu, bet panākt reālus uzlabojumus.

Juris Zvirbulis,
LAMB prezidents, Ceļu satiksmes drošības padomes loceklis.

 
Visi komentāri
 
282854. viesis 25.maijs 2011 12:56
0 0 Atbildēt

Būtu jāsāk ar tā saukto "parking meter" izplatīšanu(kaut par maksu), lai nav ikreiz uz lapiņas kaut kas jāskricelē.

282865. viesis 25.maijs 2011 17:08
0 0 Atbildēt

ir tāds jau sen iegādāts, bet ziemā snigšanas laikā, ko tad? stikls aizsvīst, aizsnieg un neredz tās lapiņas.

282867. viesis 25.maijs 2011 18:10
0 0 Atbildēt

Tā jau ir RPP vai CP darīšana.

Bet par "parking meter" runājot - ir negatīvi spriedumi no tiesas puses, kur RPP nebija ņēmuši to rādītāju vērā un tiesa atzina, ka RPP ir taisnība(neesot nepārprotami norādīts apstāšanās laiks, ibio).

Tas, lūk, gan nav forši.

P.S. Tepat LV pirki vai kaut kur ārzemēs?

282876. viesis 25.maijs 2011 19:51
0 0 Atbildēt

Ziemā nopirku itāļu ražojumu, Statoilā, bet nav vēl bija vajadzības tik vienreiz izmantot. Un atgriezos jau pēc 5 min. Sadalījums ir viltīgs, starp cipariem trīs strīpas, kas norāda stundu ceturkšņus ;)

282886. viesis 26.maijs 2011 12:58
0 0 Atbildēt

Nu tak sen jau ir nopērkamas šitās "lapiņas" ar iebūvētu pulksteņmehānismu :D kas visu laiku rādīs, ka esi apstājies tieši tik sen, cik būsi uzlicis laiku aizejot ;)

282902. viesis 26.maijs 2011 20:58
0 0 Atbildēt

Rekur tas tiesas lēmums, par šadiem pulksteņiem, šaubu gadījumā un tad ja nav novietoti pie stikla tos var neņemt vērā :o

www.tiesas.lv/files/AL_1309...-1573-07_3.pdf

Tiem, kas domā, ka var izšmaukt ar pulksteni kas rāda tekošo laiku, nekā nebija. :www.tiesas.lv/files/AL/2008...4364-08_21.pdf

Veikala čeki šad tad noder:www.tiesas.lv/files/AL/2010...3103-10_18.pdf

Tā kā, ja lieto šādus pulksteņus, tad tos labāk likt tieši pie priekšējā stikla, lai fotogrāfijā, ja tāda tiek uzņemta, tas ir redzams.

Likumā nav prasīts arī norādes precizitāte vai tai jābūt ar minūtes precizitāti vai kā citādi, tā kā ņemot vērā pieņemto praksi metroloģijā, ka precizitāte ir ne lielāka kā viena iedaļa, tad šāds pulkstenis(ar 15 min iedaļām) var nebūt pietiekoši precīzs strīdu gadījumā. Tomēr visticamāk neviens nekasīsies kasīšanās drīzāk ja tiešām ievērojami tiek pārsniegts atļaytais stāvēšanas ilgums.

282918. viesis 27.maijs 2011 23:31
0 0 Atbildēt

Kanibaals

latvijā tiesu sistēmā NEstrādā precedents.... te nav nekāda amūrika... nākamajā tiesā tiesnesis analoģiskos apstākļos var pieņemt pilnīgi pretēju lēmumu

282926. viesis 29.maijs 2011 2:34
0 0 Atbildēt

To es zinu, bet kāpēc uzprasīties uz nepatikšanām.

282950. viesis 31.maijs 2011 15:25
0 0 Atbildēt

šāds noteikums, cik atceros, jau bija spēkā jau 90to gadu beigās, kad es mācījos autoskolā un kārtoju eksāmenus CSDD. nav ko te čīkstēt kā mazam apbižotam nezinītim. ja jau tik vienkāršu lietu, kā lapiņu ar laiku ielikt logā nevar.............

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti