Gudrs gājējs rudenī nēsā lukturīti vai valkā apģērbu ar atstarotājiem 5

 
27.oktobris 2011 9:15

Situācija gājēju drošības jomā Latvijā vēl aizvien ir sāpīgs jautājums. Lai gan kopumā bojā gājušo skaits uz ceļiem samazinās, tomēr tendence paliek nemainīga - trešā daļa no visiem bojā gājušiem ir gājēji.

Šo traģēdiju tipiskais laiks ir tumsa vai krēsla un gājējiem bīstamākie ir gada pēdējie mēneši – oktobris, novembris decembris.

Laikā, kad dienas kļūst aizvien īsākas un tumšākas, gudrs gājējs māju neatstāj bez lukturīša vai valkā apģērbu ar atstarotājiem. Turklāt šīs nedēļas nogalē, pārejot uz ziemas laiku, vakari būs vēl garāki un tumšāki, tādēļ autovadītājiem gājējus tumšos apģērbos būs grūti laikus ieraudzīt. Atstarotājs vai lukturītis ir pirmais noteikums, kas jāievēro jebkuram cilvēkam – kā gājējam un velosipēdistam, tā arī autovadītājam, kuram kaut uz brīdi sanāk izkāpt no auto. Otrais ir atrašanās vieta – ārpus apdzīvotām vietām gājējam jāiet gar ceļa malu pretim braucošajiem transportlīdzekļiem. Šīs likuma normas gājēji bieži neievēro un tas ir par iemeslu traģiskajiem notikumiem uz Latvijas ceļiem.

Tieši tādēļ Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) arī šoruden atgādina par atstarojoša apģērba nepieciešamību un gājēju vietu satiksmē. CSDD sadarbībā ar Latvijas Samariešu apvienību Mālpils traģēdijā cietušajiem iedzīvotājiem dāvināja drošu un siltu apģērbu – košas, atstarojošas jakas un bikses. Tā tiek turpināts vairāku gadu sadarbības projekts „Esi redzams!”, kura laikā Latvijas pagastu mazturīgie iedzīvotāji pirms ziemas sala saņem apģērbu, kurā iestrādāti atstarojošie elementi.

CSDD sadarbība ar samariešiem ilgst jau piecus gadus. Šajā laikā gandrīz 1000 Latvijas mazturīgie iedzīvotāji ir saņēmuši jakas, vestes un bikses ar atstarotājiem. Pašvaldības, kas vēlas iesaistīties šajā projektā, tiek aicinātas sūtīt savas vajadzības uz e-pastu samariesi@samariesi.lv

CSDD sabiedrisko attiecību daļa
 

 
Visi komentāri
 
284182. viesis 27.oktobris 2011 15:49
0 0 Atbildēt

Jā, tas ka paliek tumšāks un vajag atstarotājus, vēl raksta saziņas līdzekļos, sviests... kas manuprāt ir pašsaprotams, par to nav pat jāraksta... bet ka no 26.10.2011 stājas spēka izmaiņas OCTAs likumā, kas ir saistošs pilnīgi visiem auto vadītājiem, moto vadītājiem u.t.t. neviena vārda!!! un tad atkal pēkšņi kas būs noticis, neviens neko nezin, neviens neko nav teicis, bet, diemžēl likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības... būs kā jau Latvijā, un pēkšņi decembra vidū uzkrita sniegs... autori, izvērtējat rakstu aktualitāti!

284184. viesis 28.oktobris 2011 8:48
0 0 Atbildēt

Kas par izmaiņām?

284185. viesis 28.oktobris 2011 9:39
0 0 Atbildēt

Izmaiņas? piem. konkrēti par pvn pateikts, konkrēti par termiņiem kad a/m jāatrāda gan cietušajam, gan vainīgajam, izmaiņas par a/m atzīšanu norakstīšanai, par atlīdzības pieteikšanu savam apdrošinātājam, ja tas ir noslēdzis līgumu par tādu pasākumu u.t.t.

284199. viesis 28.oktobris 2011 22:17
0 0 Atbildēt

Iegriezies biežāk iauto un būtu bijis par to informēts, tādi raksti jau ir bijuši.

284226. viesis 1.novembris 2011 20:43
0 0 Atbildēt

Un kas tad ir šis, ja ne raksts par OCTA grozījumiem ko?

www.iauto.lv/art/18398/0

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti