Klausoties mūziku, es nedzirdu, kas notiek apkārt! 2

 
3.novembris 2011 9:38

Braukšanas laikā mūzikas klāsīšanas, izmantojot “austiņas”, var liegt autovadītājam dzirdēt citas skaņas apkārt, piemēram, citas automašīnas straujo bremzēšanu vai vilciena tuvošanos.

Līdzīgi kā skaļas mūzikas klausīšanās arī “austiņu” izmantošana nav saskaņā ar drošas braukšanas principiem, un var kļūt par cēloni satiksmes negadījumam.

Mūsdienās ražotāju automašīnās uzstāda modernas audio sistēmas, kas paredz arī audio pleijeru un citu mobile ierīču pievienošanu. Tomēr ļoti daudz automašīnu, it sevišķi sneak ražotās, nav aprīkotas ar šādām iespējām. Tāpēc nereti autovadītāji izvēlas klausīties mūziku, izmantojot CD pleijerus un “austiņas”.

“Šāds ieradums var būt ļoti bīstams, Lai gan lielāko vairākumu informācijas mēs iegūstam, izmantojot mūsu redzi, skaņas signal nozīmību nevajadzētu novērtēt parāk zemu. Tie autovadītāji, kas klausās mūziku, izmantojot austiņas, nedzird sirēnas, neatliekamās palīdzības automašīnas, tuvojošās automašīnas, kā arī citas skaņas, kas ļautu pilnvērtīgāk novērtēt situāciju uz ceļa,” skaidro Renault Braukšanas Skolas direktors. Vēl vairāk – austiņu izmantošana autovadīšanas laikā liedz vadītājam dzirdēt arī skaņas, ko rada auto un kas var izraisīt negadījumu. Dažās valstīs šāda rīcība ir pretlikumīga. Latvijas likumdošana šo jautājumu neapskata.

Arī skaļas mūzikas klausīšanās automašīnā rada līdzvērtīgus draudus kā mūzikas klausīšanās, izmantojot austiņas. Papildus tam šis tiek norādīts kā vien no faktoriem, kas samazina koncentrēšanās spējas.

“Ļoti svarīgi ir noregulēt mūzikas skaļumu, lai tā nenovērstu uzmanību no citām skaņām un autovadīšanas kopumā. Katram autovadītājam, kurš izmanto automašīnas audio sistēmas, vajadzētu arī samazināt laiku, kas tiek pavadīts to regulēšanai,” norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Skaļas mūzikas klausīšanās, izmantojot austiņas, var būt ļoti bīstama, ja runa ir par gājējiem. Arī gājējiem, līdzīgi kā citiem satiksmes dalībniekiem, ir jādzird apkārt notiekošais. “Šķērsojot ielu, it īpaši vietās, kur ir slikta redzamība, nepietiek vien ar paskatīšanos apkārt. Automašīna, kas tuvojas lielā ātrumā, parasti ir vispirms dzirdama, nevis redzama,” skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori.

 

 
Visi komentāri
 
284258. viesis 3.novembris 2011 16:52
0 0 Atbildēt

"[...]audio sistēmas, kas paredz arī audio pleijeru un citu mobile ierīču pievienošanu."

"Braukšanas laikā mūzikas klāsīšanas, izmantojot “austiņas”, var liegt autovadītājam dzirdēt citas skaņas apkārt, piemēram, citas automašīnas straujo bremzēšanu[...]"

google-translate? skumji :( :(

284260. viesis 3.novembris 2011 18:50
0 0 Atbildēt

Kuri idioti tad tā dara - hrenisti? Parasti wannabekapeikpisēji vai darba mizu piloti lieto FM raidītājus bet savu mašīnu īpašnieki ieliek savām vajadzībām adekvātu maģi...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti