Airsoft – vairāk nekā tikai izklaide? 3

 

Foto: Gunsnlasers.lv

GUNSnLASERS | 19.jūlijs 2021 13:13

Lai arī daļai pazīstama, bet vairumam sveša, airsoft izklaide aktīvi ieņem arvien lielāku lomu aktīvās atpūtas un sporta lauciņā ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Bet kas īsti ir šī aktivitāte un kā tā radusies? Lasi turpinājumā!

Airsoft vēsture

Airsofta Latvija vēsture meklējama 1970-to gadu Japānā, kur vīrietis vārdā Ichiro Nagata vēlējās izveidot ieroču modeļus, kas šautu lodes, bet nespētu nogalināt. Sākotnēji šie ieroči tika saukti par “mīkstiem gaisa ieročiem” jeb “soft air gun”, kas bija kā atsauce uz saspiesto freona-silikona eļļas maisījumu, kas tika izmantots šaujampulvera vietā. Tas bija daudz vājāks nekā oglekļa dioksīds, ko izmanto īstajos gāzes ieročos (“gaisenēs”). Vēlāk frona-silikona eļļas maisījumu aizstāja ar propāna-silikona eļļas mikstūru, sauktu par “zaļo gāzi”.

No šaušanas treniņiem līdz izklaidei

Airsofta ieroči sākotnēji tika veidoti, lai trenētos šaut mērķī, bet tā kā to plastmasas lodes nespēj nogalināt vai ievainot cilvēkus, šī treniņmetode kļuva populāra kā kaujas spēļu sastāvdaļa.

1980-to beigās un 1990-to sākumā Lielbritānijā tika atvērts pirmais airsoft veikals. Tajā ieroču replikas varēja iegādāties pa detaļām, un bija nepieciešama montāža, lai ar tiem varētu šaut. Drīz pēc tam airsoft izklaide izplatījās pa visu Eiropu, Ziemeļameriku un citām pasaules daļām. Lai arī tās popularitāte joprojām bija krietni mazāka nekā peintbolam, pēdējo 15 gadu laikā teju katrā valstī ticis atvērts vismaz viens airsoft veikals.

Spēles pamati

Lai arī daudziem airsoft Latvija spēlētājiem nepatīk šī sporta veida salīdzinājums ar peintbolu, tas tomēr ir vistuvākais un precīzākais aktivitātes “radinieks”. Abu kopīgā iezīme – tā ir komandu sporta spēle, kas norit norobežotā un drošā laukumā, un tās procesā jautrības un sporta dēļ viens otram šauj ar nelielām plastmasas bumbiņām.

Kādas ir to atšķirības?

Airsoft un peintbola atšķirība ir tajā, ka airsofts ir krietni līdzīgāks militārai simulācijai. Tā ieroču replikas 99% gadījumu izskatās maksimāli reālistiski un ir veidotas kā īsto kaujas ieroču kopijas. Tāpat arī spēlētāju tērpi airsofta spēles laikā ir daudz līdzīgāki militārajam apģērbam nekā peintbola tērpi – tiek vilktas pat bruņu vestes un ķiveres.

Foto: Gunsnlasers.lv

Sporta veida noteikumi

Tāpat kā videospēles (piemēram, Counter Strike) un peintbols, arī airsoft izklaide piedāvā iespēju izspēlēt dažādus scenārijus un pildīt uzdevumus, piemēram:

  • uzvilkt karogu mastā;
  • ieņemt pretinieka bāzi;
  • “prezidents”;
  • pārvietot degvielas kannas;
  • “policisti pret teroristiem”;
  • uzspridzināt ēku u. tml.

Tāpat spēlētājiem ir iespējams pašiem izfantazēt dažādas misijas, lai padarītu šo sporta treniņu vēl interesantāku un aizraujošāku.

Drošība

Drošība ir viens no galvenajiem airsoft Latvija stūrakmeņiem. Tā kā spēlētājam obligāti ir jāizmanto ne mazāk kā minimums augstas trieciena izturības acu aizsardzība, tomēr vēlams parūpēties par visa ķermeņa drošību, tāpēc katrs airsoft veikals piedāvā dažādas brilles, sejas maskas, galvassegas, kā arī bruņu apģērbus.

Tāpat drošības nolūkos ir ierobežota airsofta ieroču šāviena jauda:

  • automātiem tā ir ap 1,14 džouliem;
  • viena šāviena ieročiem ap 1,68 džouliem;
  • replikām, kas jāpārlādē starp šāvieniem (piemēram, snaiperu ieročiem) – ap 2,3 džouliem.

Perspektīvai – vairums peintbola ieroču šauj ar jaudu starp 14 un 16 džouliem, tātad, airsofts ne tuvu nav tik sāpīgs kā peintbols.

Kā zināt, ka kāds ir sašauts?

Viena no labākajām šīs sportiskās aktivitātes sastāvdaļām ir godīgums. Tā kā šeit atšķirībā no peintbola neparādās krāsas plankums, kas pierāda, ka spēlētājs ir sašauts, viss ir atkarīgs no spēlētāju godīguma. Jūtot, ka esi sašauts, ir jāpaziņo spēlētājiem par izstāšanos no spēles. Šis faktors ļauj radīt ārkārtīgi draudzīgas un godīgas spēles, kā arī saliedē komandas.

Foto: Gunsnlasers.lv

Kas vēl jāzina par noteikumiem?

ēl viens spēles noteikums ir – “mirušie” nerunā. Proti, tie, kas tikuši sašauti un no spēles izstājušies, nedrīkst atklāt citu spēlētāju pozīcijas ne savai, ne pretinieku komandai.

Tāpat nav atļauta arī “aklā šaušana” – nav droši šaut tur, kur spēlētājs neredz, kas ir priekšā, vai tur ir cits spēlētājs, un pa kuru ķermeņa daļu šim spēlētājam tiktu trāpīts gadījumā, ja “aklās šaušanas” ceļā atrastos cilvēks.

Ar visiem noteikumiem un ieroču lietošanas pamācību pirms spēles iepazīstina pieredzējis spēles vadītājs – instruktors. Tāpat viņš arī palīdz organizēt spēli aktīvu, aizraujošu un interesantu un seko līdzi aktivitātes gaitai un drošībai uz laukuma.

Airsofta tipi

Pirms ķerties pie ieročiem, jāzina, kāda tipa spēli gribas spēlēt. Turpinājumā iepazīsties ar 4 populārākajiem airsofta tipiem un, uz ko airsoft izklaide vairāk fokusēsies, izvēloties kādu no tiem.

Skirmish jeb sadursme

Pamatā, spēlējot šo tipu, notiek sadursmes imitēšana. Divu komandu spēlētāji šauj viens uz otru kādā no izvēlētajiem cīņas scenārijiem. Skirmish jeb sadursme ir populārākais airsofta tips, ar kuru arī lielākā daļa aktīvistu iesaistās šajā sporta veidā.

Milsim jeb militārā simulācija

Šis tips ir līdzīgs sadursmes tipa spēlei, bet ir vairāk fokusēts uz militārajām simulācijām. Komandas ir strikti organizētas, spēlētāji sadalīti hierarhijā pa militārajām pakāpēm un lomām, spēles ilgums tipiski ir krietni garāks (tā var ilgt pat vairākas dienas), un tā ir fokusēta uz reālistiskumu.

AIPSC jeb šaušana mērķī

Valstīs, kurās īstie ieroči ir aizliegti un cilvēki nevar piedalīties IPSC (International Pistol Shooting Championship) starptautiskajās šaušanas sacensībās, AIPSC tiek izmantota kā droša alternatīva. Šajā sporta veida tipā ar airsofta replikām uz laiku vai vācot punktus šauj pa mērķiem.

Speedsoft jeb ātrais airsofts

Relatīvi jauns airsofta tips, kura laikā militārisms un reālistiskums tiek aizstāti ar ātru šaušanu un ātru kustību.

Foto: Gunsnlasers.lv

Kur spēlēt airsoft Latvija?

Izlasot rakstu, jūti, ka gribas pašam pamēģināt uzspēlēt airsoft? Nāc uz GUNSnLASERS airsofta āra poligonu Mežaparkā kopā ar draugiem vai iekštelpu poligonu Šampēterī kopā ar ģimeni un izjūti aizraujošu azartu un neaizmirstamas emocijas, izspēlējot dažādus airsofta scenārijus! Latvijā ar šo sportu ir atļauts nodarboties jau no 16 gadu vecuma.

Esi jau pieredzējis spēlētājs? GUNSnLASERS ir arī savs airsoft veikals, kurā vari iegādāties gan replikas, gan munīciju, gan aizsargapģērbu un citas spēlei noderīgas lietas. Ienāc GUNSnLASERS mājaslapā un piesaki savu airsoft spēli jau tūlīt vai arī zvani pa tel. 27274646!

 

 
Visi komentāri
 
gunbox 19.jūlijs 2021 14:08
0 2 Atbildēt

Vispār jau švīka līdz asinīm uz kakla no plastmasas bumbiņas ir uztverama kā ievainojums. Ne visi spēlē godīgi un savam ierocim paceļ jaudu. Un vēl Latvijā godīgums?... tas ir kaut kas uz fantastikas robežas. Pozitīvais, ka spēle ātri pārmāca, ja jāsēž malā un jāgaida, kad citi izspēlēs.

Lai nesavainotu, ārzemēs ir noteikumi, no cik metriem drīkst izmantot tikai vāja spiediena pistoles un no cik metriem jāšauj ir ar mutes izdotu skaņu.

Tedis 20.jūlijs 2021 17:34
0 0 Atbildēt

Tādiem, kur bērnībā ar nobrāztu celi bļaudami skrēja pie mammas, šādā bīstamā spēlē piedalīties nevajag.

Krotow 19.jūlijs 2021 18:38
0 1 Atbildēt

Ar peintbola bumbiņu tuvumā arī var skaisti atrauties. Ir pieredze, pēc spēles pāris nedēļas staigājot ar ziliem sāniem. Taču airsoftam ir arī kāda cita nianse. Pēdējā laikā to aktīvi izmanto visādu marginālo grupēumu un svītraino aizgājušos laikus atgriezt pakaļā gribētāju kandidāti.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti