Reģistrēti lauksaimniecības tehniku un automašīnu krāpšanas gadījumi; VP aicina neuzķerties uz viltus piedāvājumiem 1

 

Foto: iAuto.lv

Valsts Policija | 20.februāris 2019 15:23

Jau iepriekš ir ziņots par krāpšanas gadījumiem, kad interneta vietnēs tiek izvietoti viltus sludinājumi par traktortehniku un automašīnu tirdzniecību, kā rezultātā tiek apkrāpti pircēji.

Pēdējo gadu laikā šādas krāpšanas notiek ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs – iedzīvotāji izvēlas iegādāties traktortehniku un automašīnas ārvalstu interneta vietnēs. Diemžēl lielākoties gadījumu šādi pirkumi liek vilties – no pircējiem tiek izkrāpta nauda vairāku tūkstošu eiro apmērā. Valsts policija aicina rūpīgi izvērtēt ievietotos sludinājumus interneta vietnēs, kā arī neiegādāties preci, kas pirms tam nav redzēta dzīvē.

Laika posmā no 2017. gada līdz 2019. gada 8. februārim Valsts policijā ir reģistrēti 17 šāda veida krāpšanas gadījumi, kad ārvalstu interneta vietnēs tiek piedāvāts iegādāties lauksaimniecības tehniku un automašīnas par izdevīgu cenu. No reģistrētiem gadījumiem 13 gadījumos tika iegādāta neeksistējoša lauksaimniecības tehnika, bet četros gadījumos – automašīnas. Iepriekš minētā laika posmā Latgalē ir konstatēti seši šādi krāpšanas gadījumi, Vidzemē pieci, Zemgalē divi, Kurzemē viens un Rīgas reģionā trīs gadījumi, kad apkrāptajiem pircējiem nodarīts kaitējumus vairāk nekā 134 tūkstošu eiro apmērā.

Šāda veida krāpšanas lielākoties ir attiecināmas tieši uz lauksaimniecības tehnikas iegādi. Krāpnieki sludinājumu portālos ievieto fotogrāfijas ar attiecīgo lauksaimniecības tehniku un tās tehnisko aprakstu, piedāvājot to iegādāties par izdevīgāku cenu, kas parasti ir zemāka par tirgus cenu. Sludinājumos var tikt norādīti gan Latvijā, gan ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi, kā arī banku konti. Preci apskatīt un norēķināties par to saņemšanas brīdī nav iespējams, jo bieži vien tiek norādīts, ka tā atrodas ārzemēs un tiks piegādāta pēc rokasnaudas vai priekšapmaksas saņemšanas. Piesaistot potenciālos pircējus, krāpnieki darījuma laikā ar viņiem sazinās telefoniski vai sarakstoties e-pastā. Savstarpējā komunikācija notiek līdz brīdim, kad krāpnieki potenciālajam klientam nosūta sagatavotu rēķinu par pirmās iemaksas veikšanu, lai organizētu tālāku preces pārdošanu. Tiklīdz persona ir veikusi attiecīgo samaksu, komunikācija beidzas un no krāpnieka un pirktās preces vairs nav ne vēsts.

Tāpat ir novērots, ka šādus sludinājumus ievieto arī krāpnieki, kuri uzdodas par jau eksistējošu un zināmu firmu darbiniekiem, kā arī izmanto līdzīgu konkrēto firmu dīleru e-pasta adreses. Lai neuzķertos uz šiem sludinājumiem, potenciālajiem pircējiem nepieciešams kārtīgi pārliecināties, kā ir uzrakstīts firmas nosaukums un darbinieka e-pasta adrese. Visbiežāk tiek veidoti līdzīgi nosaukumu, vien pamainot kādu burtu vai variējot ar pieturzīmēm e-pasta adresē, tādējādi maldinot un izkrāpjot no pircēja naudu par neeksistējošu preci.

Analizējot visus 17 krāpšanas gadījumus, konstatēts, ka pircēji naudas līdzekļus pārskaitīja uz banku kontiem, kas reģistrēti Lielbritānijā, Polijā, Lietuvā, Itālijā, Īrijā un Dānijā.

Ņemot vērā iepriekš minētos gadījumus, Valsts policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un neiegādāties preci, kas pirms tam nav redzēta dzīvē. Tāpat arī nevajadzētu veikt avansa maksājums pirms nav pārliecības par konkrētās preces esamību un to, vai tā tik tiešām atrodas pārdevēja īpašumā.

 

 

 

 
Visi komentāri
 
viencexperc 20.februāris 2019 22:51
0 1 Atbildēt

Tāpēc arī latvijas lauksaimniecības produkcija nav konkurētspējīga, ka tik daudz muļķi tur strādā, kuri uzķeras uz tik lētiem trikiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti