Vinjetes nemaksātājus fiksēs automatizētas iekārtas 7

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

SM | 18.jūnijs 2019 10:52

Lai uzlabotu autoceļu lietošanas nodevas jeb vinjetes samaksas kontroli, sākušas darboties iekārtas, kas vinjetes nemaksātājus fiksēs automatizēti, proti, pārkāpumus fiksēs ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli.

Turpmāk autoceļu lietošanas nodevas nemaksātājus fiksēs automatizētas iekārtas, un par nodevas nesamaksāšanu varēs sodīt ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli. Par autoceļu posma lietošanu ar transportlīdzekli, par kuru nebūs veikta autoceļu nodevas samaksa, tiks sastādīts administratīvo pārkāpumu protokols.

Vinjete ir maksa par Latvijas galveno un reģionālo autoceļu lietošanu. Tā ir obligāta kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par trim tonnām un kravas transportlīdzekļu sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām.

Pieejamas ir dienas, nedēļas, mēneša vai gada vinjetes. Nodevas lielums atkarīgs no transportlīdzekļa motora izmešu līmeņa, transportlīdzekļa vai tā sastāva asu skaita un pilnas pieļaujamās masas.

Grozījumi “Autoceļu lietošanas nodevas likumā” paredz, ka administratīvo sodu par pārkāpumu, kas fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, piemēro transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā norādītajam transportlīdzekļa turētājam vai, ja turētājs nav norādīts vai transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites, transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam). Ja pārkāpums izdarīts ar transportlīdzekli, kas nodots tirdzniecībai (tam uzstādītas tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmes vai tas reģistrēts tirdzniecības reģistrā), administratīvo sodu piemēro komersantam, kurš nodarbojas ar attiecīgā transportlīdzekļa tirdzniecību.

Ja pārkāpums tiek fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem, piemēro šādu sodu:

            - ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta pilnā apmērā uzliek naudas sodu 300 euro.

            - ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta, uzliek naudas sodu 500 euro.

 

Vinjete nav jāmaksā, šķērsojot valsts galveno un reģionālo autoceļu, t.sk. apļveida krustojumos; pārvietojoties tikai pilsētas robežās; Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu (un attiecīgi arī to padotībā esošo izglītības iestāžu) transportlīdzekļiem; Aizsardzības ministrijas padotībā esošo institūciju un Nacionālo bruņoto spēku transportlīdzekļiem;  pašvaldības policijas un operatīvajiem transportlīdzekļiem. Tāpat periodā no 10. jūlija līdz 30. septembrim vinjete nav nepieciešama transportlīdzekļiem, kuru īpašnieks vai turētājs ir iekļauts Lauku atbalsta dienesta maksājumu saņēmēju datubāzē un atbilst “Autoceļu lietošanas nodevas likumā” minētajiem kritērijiem.

Atbrīvojumu no vinjetes noformē pats nodevas maksātājs, izmantojot CSDD e-pakalpojumu sistēmu https://e.csdd.lv/ .

 

 
Visi komentāri
 
Raivis 18.jūnijs 2019 18:31
0 0 Atbildēt

Būtu tās gradācijas citas būtu ok...

REXX 18.jūnijs 2019 20:10
0 0 Atbildēt

Patiešām. Kàpēc no 3 tonnām, ne 3.5 ?

spriidiic 18.jūnijs 2019 21:03
2 1 Atbildēt

Tā var vairāk nokāst no transporta nodevu jau samaksājušiem .

Bradypus 19.jūnijs 2019 13:49
3 0 Atbildēt

Tādēļ, ka ražotāji ražo vieglos kravas auto, rēķinoties ar to, ka vispārpieņemta robeža ir 3.5 tonnas. Iekasētājiem ir izcila iespēja tos visus ar vienu decimāldaļas noapaļošanu ieskaitīt maksātājos. Tas būtu apmēram tāpat, kā mums piemērot kaut kādu nodokli motoriem virs 1.8 - jo eiropas 2.0 sliekšņa dēļ visi ražotāji ražo 1.9.

WALA 20.jūnijs 2019 13:43
0 0 Atbildēt

Nu ko vasaras laikā laikam drīz būs daudz traktoru ar "puspiekabēm" uz ceļa lai novākto ražu trasportētu uz kaltēm utml..

Jeb nu arī Kreiss sāks lauksaimniecības ražošanu. Intersanti ko vēl uzņēmēji izdomās ? ;)

Principā ka tik nesanāk kā parasti - iekasējam vairāk, bet ceļi paliek tikai sūdīgāki ...

Vasilijspetrovichs 21.jūnijs 2019 9:09
1 0 Atbildēt

Drāzēj valstiņa... ja jau ir fotofiksācija, kādēļ to neizmantot lai aizsūtītu rēķinu par vinjeti? Bet nē...sodīt, sodīt un vēlreiz sodīt

650 21.jūnijs 2019 12:51
0 0 Atbildēt

Gluži kā e-robots.Producē nanofluīdus un uzlabo ceļu infrastruktūru.Ko tik neizdomāsi,ja Lohi maksā...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 12

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti