Krīzes laikā kravas automobiļiem atvieglos transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksājumu 3

 

Foto: Ekrānbilde no Google/maps

Nozare.lv | 6.maijs 2020 11:18

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzes laikā kravas automobiļiem atvieglos transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa (TEN) maksājumu, trešdien lēmusi darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam.

Šādu priekšlikumu izskatīšanai darba grupā bija iesniegusi Satiksmes ministrija (SM), paredzot attiecīgus grozījumus likumā par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem saistībā ar Covid-19 izplatību.

Ņemot vērā, ka Latvijas autopārvadātājiem lielu nodokļu sloga daļu veido TEN maksājumi, SM kā risinājumu ir identificējusi iespēju ar Covid-19 izplatību saistītās ārkārtējās situācijas laikā un sešus mēnešu pēc tās beigām piemērot atvieglojumu 50% apmērā no TEN maksāšanas kravas automobiļiem ar pilnu masu virs 3000 kilogramiem, paredzot atlikto maksājumu ar iespēju to segt veicot maksājumu par nākamo kalendāro gadu.

Ņemot vērā, ka TEN pirms transportlīdzekļa valsts tehniskās apskates jāapmaksā pilnā apmērā, paredzēts, ka atvieglojums no TEN maksāšanas tiks piemērots tiem kravas automobiļiem, kas veiks valsts tehnisko apskati pēc grozījumu spēkā stāšanās. Savukārt, ja kravas automobiļiem tiks piemērots šāds atvieglojums, turpmāk TEN būs maksājams valsts budžetā par kārtējo kalendāro gadu un 50% apmērā par iepriekšējo kalendāro gadu.

SM ieskatā, šāda atvieglojuma piemērošana ļautu Latvijas autopārvadātājiem nezaudēt konkurētspēju attiecībā pret kaimiņvalstu autopārvadātājiem, kā arī saglabāt vietu tirgū. 

Šim priekšlikumam uz 2020.gada valsts budžetu ir negatīva ietekme trīs miljonu eiro apmērā.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12.maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

 
Visi komentāri
 
Rexx 7.maijs 2020 7:14
2 0 Atbildēt

Ir nu gan braši centušies. Ja jau šis nodoklis jāmaksā, tad par laiku, kad auto tiek lietots. Ja ir specifisks auto, kuru lieto, piemēram, no maija līdz oktobrim, tad jābūt iespējai par šo periodu arī maksāt nodokli, nevis par visu gadu.

solaris 7.maijs 2020 22:25
0 0 Atbildēt

Var uz laiku pārtraukt reģistrāciju (nodot numurus CSDD), tad par to laiku ekspluatācijas nodoklis nav jāmaksā.

Ja gada sākumā jau par visu samakstāts, nākamajā gadā var palūgt VID to atgriest.

Rexx 8.maijs 2020 10:21
1 0 Atbildēt

Ir mēģināts lūgt VIDam kaut ko atgriezt? Uzreiz racēji klāt kā likts. VID darbinieks privātā sarunā pastāstīja, ka, VID ierēdnim veicot pārbaudi uzņēmumā, jābūt OBLIGĀTI kādam protokolam, pretējā gadījumā darbs neesot veikts kvalitatīvi. Un vēlmes atgūt pārmaksātās nodevas neesot akceptējamas, jo valstī jau tā trūkstot finanšu līdzekļu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 2

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti