Militārajās mācībās "Iron Spear 2021" pilnveidos Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku sadarbību 4

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 2.aprīlis 2021 15:31

Ādažu poligonā no 5.aprīļa līdz 9.aprīlim norisināsies militārās mācības "Iron Spear 2021", kurās piedalīsies Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, kā arī Baltijas valstīs un Polijā izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu karavīri un militārā tehnika.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Mairita Senkevicina, mācību mērķis ir pilnveidot Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku sadarbību un savietojamību un veikt tanku un bruņutehnikas kaujas šaušanas vingrinājumus.

Mācībās piedalīsies kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas "CVR(T)", bruņutehnika "LAV 6", "Coyote", "BMP-2M", "Marder", "CV90", "Piranha" un tanki "PT-91", "Leopard" un "Centauro".

Pēc Senkevicinas paustā, mācības "Iron Spear" tika aizsāktas 2018.gadā un pērn tajās piedalījās Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu karavīri un militārā tehnika.

Ņemot vērā izmaiņas starptautiskās drošības vidē, NATO samitā Varšavā 2016.gada jūlijā tika apstiprināta vienošanās par sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros.

Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts ir Kanāda, Lietuvā - Vācija, Igaunijā - Lielbritānija, Polijā - ASV. NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017.gada 19.jūnijā Ādažu bāzē.

AM pārstāve vērsa uzmanību, ka mācību aktivitātes Ādažu poligonā norisināsies gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā. Tāpat viņa pavēstīja, ka militāro mācību un vingrinājumu laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri.

Bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamiem satiksmeskustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem. Militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt.

Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

 
Visi komentāri
 
LMT 2.aprīlis 2021 15:54
2 0 Atbildēt

Centauro gan neskaitās taks!

viencexperc 2.aprīlis 2021 22:33
4 2 Atbildēt

Kad Latvija sev sapirks kaujas dronus?

Kanibaals 5.aprīlis 2021 17:34
0 0 Atbildēt

Sen jau vajadzēja un braukt patrenēties kaujas apstākļos uz Ukrainu pret ihtamņetiem un nastamņetu. Latvijai no tā tikai ieguvums, tāpat jau pēc zombiTV tur jau esam ar "baltajām zeķubiksēm" un instruktoriem.

gunbox 6.aprīlis 2021 12:34
0 0 Atbildēt

Sen vajadzēja transportēt visu kara tehniku kopā ar visiem organizētājiem uz Antarktīdu un lai viens pret vienu tur šaudās. Kuriem vajag tos kaujas apstākļus, lai rīko priekš sevis, nevis miermīlīgu iedzīvotāju vidū. Godīgi.. tā bruņošanās kretinē. Absolūts IQ trūkums valsts galvām.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Divi džigiti ar ZILiem nesadala ceļu; liktenis žēlo (+ VIDEO) 1

Divi kirgīzu džigiti ar padomjlaiku ZIL kraviniekiem nesadala ceļu un viens no kraviniekiem ietriecas brauktuves atdalošajās barjerās. No šī ZIL priekšpuses maz kas paliek pāri, taču trieciens šoferi izmet uz ielas un viņš paliek šķietami neskarts. Lasīt vairāk

 

80 500 eiro - elektriskais Cadillac jau Eiropā (+ FOTO) 6

Pilnībā elektriskais Cadillac Lyriq sper pirmos soļus Eiropā. Automašīna jau pieejama dažos tirgos, tostarp Vācijā, kur tās cena būs vismaz 80 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pilots, kurš uz Tallinas šosejas veica avārijas nosēšanos, ir pieredzējis instruktors (+ VIDEO) 12

Sestdien uz Tallinas šosejas avārijas nosēšanos veica privātā lidmašīna. Tās pilots ārkārtas situācijā rīkojies pareizi. Lasīt vairāk

 

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 7

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti