Valdībā negūst atbalstu Pabrika ierosinājums 4.maijā atļaut militārās tehnikas braucienu Daugavpilī 3

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 28.aprīlis 2021 10:11

Valdībā otrdienas vakarā neguva atbalstu aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) ierosinājums 4.maijā atļaut militārās tehnikas braucienu Daugavpilī.

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanu, aizsardzības ministrs rosināja valdību 4.maijā atļaut militārās tehnikas "izbraukšanu cauri" Daugavpilij.

Pabriks otrdien valdībā skaidroja, ka pērn, ņemot vērā valstī izsludinātā ārkārtējā stāvokļa pagarināšanu, Daugavpilī 4.maijā plānotā Latvijas Neatkarības atjaunošanas 30.gadadienai veltītā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) diena, tostarp parāde, nenotika.

Ņemot vērā epidemioloģisko stāvokli, parādi arī šogad nevarēs rīkot, taču vienlaikus Aizsardzības ministrija ir padomājusi par nelielu 4.maija programmu, proti, "ierobežota daudzuma militārās tehnikas izbraukšanu cauri pilsētai". Šāds pasākums, pēc ministra teiktā, prasītu 5-10 minūtes.

Valsts kancelejas vadītājs Jānis Citskovskis skaidroja, ka Operatīvās vadības grupā šāda militārās tehnikas demonstrēšanu atbalstu neguva, jo netika raksts kompromiss par to, kā drošā veidā šādu pasākumu organizēt.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ministri - tieslietu ministrs Jānis Bordāns, satiksmes ministrs Tālis Linkaits un izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska - kopumā pauda atbalstu šādas militārās tehnikas demonstrēšanai.

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pauda atbalstu Pabrika iniciatīvai.

No citu ministru puses komentāri izpalika vai arī tie pauda skeptisku attieksmi Pabrika ierosinājumam. Piemēram, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) norādīja, ka no vienas puses šāds pasākums izklausās labs, taču ir jāpadomā par vietējiem iedzīvotājiem un to, kā iekšlietu struktūras spēs uzraudzīt, vai iedzīvotāji ievēro distanci. "Viss tas ir ļoti skaisti, tomēr labāk lai paliek savā mājā un katrs savā mājsaimniecībā uzklāj galdu," uzsvēra Gerhards.

Ministru diskusijās pat izskanēja 4.maija pretnostatīšana 9.maijam jeb Uzvaras dienai, kuras atzīmēšana ierasti pirms pandēmijas vienkopus pulcējusi daudzus iedzīvotājus.

Arī premjers Krišjānis Kariņš (JV), paužot savu viedokli, norādīja, ka atļaujas došana šādam pasākumam varētu liecināt par riskiem ar nepareiza signāla došanu sabiedrībai un to, kā sabiedrība to uztvertu. "Būs 20 cilvēki, bet ja sanāks tūkstošiem, tad nebūs iespējami kontrolēt," uzsvēra premjers.

Ņemot vērā minēto, Pabrika priekšlikums visu valdības locekļu atbalstu neguva.

Pabriks vēl ministriem vērsa uzmanību, ka lēmums aizliegt tehnikas demonstrēšanu ir nepareizs. Lai arī Operatīvās vadības grupa nedeva akceptu, Pabriks norādīja, ka valdība nevarot pilnīgi visus politiskos lēmumus pieņemt, šauri skatoties no epidemiologu viedokļa.

"Mēs patiesībā noraidām valstisku svētku atzīmēšanu pilsētā un vienlaikus mēs zinām, ka neko daudz vairāk nemainīsim arī nedēļu vēlāk. Valsti vada Ministru kabinets, nevis epidemiologi," norādīja Pabriks.

Lai iepazīstinātu ar NBS arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18.novembrī Rīgā, 2012.gadā aizsardzības nozare sāka jaunu tradīciju - valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt NBS dienu.

Bruņoto spēku dienas pasākumi kopš 2013.gada norit ar devīzi "4.maijs - Brīvības svētki".

Pirmā šāda diena notika 2012.gadā Rēzeknē.
 

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Lai 29.aprīlis 2021 9:17
2 0 Atbildēt

Tai tehnikai ir vispār kāds ekoloģiskais sertifikāts??? Baruc ikdienā par Rīgu, smird kā rupnīca. Staķi, kas ar ekoloģiju?????

Pļurkt 29.aprīlis 2021 14:01
2 1 Atbildēt

Vecss Ševrolets ved 8 zoļļukus un tērē 35 litri 98. benzīna uz sotaku... Toties var pavilkt mazo haubici.

Krotow 29.aprīlis 2021 12:21
1 1 Atbildēt

Kāds militārajai tehnikai sakars ar ekoloģiju?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti