"Pilsēta cilvēkiem" neatbalsta obligātu ķiveru lietošanu velosipēdistiem 34

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 31.jūlijs 2023 13:17

Apvienība "Pilsēta cilvēkiem" kategoriski iestājas pret obligātu ķiveru lietošanu velosipēdistiem, kas iecerēta velobraucēju drošības palielināšanai.

Satiksmes ministrija plāno rosināt noteikt obligātu ķiveru lietošanu visiem elektroskrejriteņu un velosipēdu lietotājiem, atsaucoties uz mediķu vērtējumu, ka tas būtiski palielinātu šo ceļu satiksmes dalībnieku drošību negadījumu gadījumā.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja apvienībā, tā neesot pret ķiveru lietošanu kā tādu un atbalstot ķiveru lietošanu bērniem, savukārt pieaugušajiem gan ķiveru izmantošana esot atstājama kā brīvprātīga izvēle.

Apvienība kategoriski iestājas pret noteikumiem, kas paredzētu obligātu ķiveru lietošanu pilnīgi visiem velosipēdistiem, "tai skaitā arī tiem, kuri ikdienā droši pārvietojas pa maršrutiem, kuros iespējas iekļūt ceļu satiksmes negadījumā ir niecīgas". Pēc apvienības vārdiem, "katram pieaugušajam velosipēdistam ir tiesības pašam izvērtēt iespējamos riskus un pieņemt lēmumu par ķiveres lietošanu".

"Pilsēta cilvēkiem" apgalvo, ka obligāta ķiveru lietošana "dažādu praktisku apsvērumu dēļ" atturot cilvēkus no velobraukšanas. Pēc viņu apgalvotā, Austrālijā pirms aptuveni 30 gadiem ieviestas obligātas ķiveres velosipēdistiem, bet tas esot samazinājis velobraucēju skaitu. "Samazinoties velobraucēju skaitam, atlikušajiem velobraucējiem sadursmes ar autotransportu risks palielinātos," uzskata aktīvisti.

Aktīvisti spriež, ka trūkstot pierādījumu tam, ka obligātas ķiveres velosipēdistiem uzlabotu velosipēdistu drošību uz ceļa. Viņi savukārt piesauc rakstus, kuros ticis secināts, ka ķiveru lietošana varot provocēt mazāk piesardzīgu uzvedību no autovadītāju puses un radīt velosipēdistiem maldīgu drošības ilūziju, liekot braukt riskantāk.

Pēc apvienības vārdiem, pētījumos, uz kuriem mēdzot atsaukties obligātas ķiveru lietošanas aizstāvji, "tiek pētītas vien" ķiveru iespējas mazināt galvas traumas sekas sadursmes gadījumā. Viņi uzskata, ka šie mediķu argumenti neatsverot kaitējumu, ko obligāta ķiveru lietošana nodarot velobraukšanas attīstībai. Viņu skatījumā, Latvijā trūkstot statistikas par galvas traumām, kuras gūst riteņbraucēji un citi mazaizsargātie satiksmes dalībnieki.

"Pilsēta cilvēkiem" domā, ka obligāta prasība velosipēdistiem valkāt ķiveres esot cīņa ar sekām, nevis cēloņiem - galvas traumu cēloņi esot nevis ķiveres neesamība, bet gan ceļu satiksmes negadījuma izraisīts kritiens vai avārijas situācijas.

Kā uzskata apvienībā, ceļu satiksmes negadījumu skaitu iespējams mazināt, veidojot mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem drošu infrastruktūru, nodrošinot Ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu un papildinot tos ar pienākumu autotransporta līdzekļiem, apdzenot velosipēdistus, ievērot vismaz 1,5 metru intervālu.

 
Visi komentāri
 
Kanibaals 31.jūlijs 2023 13:27
7 0 Atbildēt

"tai skaitā arī tiem, kuri ikdienā droši pārvietojas pa maršrutiem, kuros iespējas iekļūt ceļu satiksmes negadījumā ir niecīgas". Pēc apvienības vārdiem, "katram pieaugušajam velosipēdistam ir tiesības pašam izvērtēt iespējamos riskus un pieņemt lēmumu par ķiveres lietošanu".

Jā kad braucu ar auto iespēja iekļūt avārijā arī niecīga, nost ar jostu lietošanu, lai darbojas atlase.

eidis 31.jūlijs 2023 13:58
3 8 Atbildēt

Pag. Tu tiešām domā, ka ķivere ir tik pat aptverošs drošības risinājums kā jostas?

Augsta iespējamība lidot uz galvas ir tikai 2 gadījumos: 1.tu brauc ar skūteri pa grubuļainu ceļu, 2. tu ar velo brauktuvi šķērso pa trotuāru (kur neviens autobraucējs ar tevi nerēķinās). Pārējos visās situācijās cieš viss pārējais, bet ne galva. Un tas viss pārējais mierīgi var būt tikpat letāls kā galvas trauma. 

Ķiverings ir tieši tāds pats idiotisms kā Stambulēšana. Ne viens ne otrs neko nerisina, bet tracis milzīgs

... 31.jūlijs 2023 14:21
16 1 Atbildēt

Pat pie salīdzinoši neliela kritiena, vienmēr ir iespēja iegūt galvas traumu, bet tām var būt daudz smagākas sekas nekā roku un kāju traumām.

Bet nu "Pilsēta cilvēkiem" kārtēji reiz pierāda, ka tā ir pastulba populistu kompānija, ko reāli neinteresē ne satiksme ne velosipēdistu drošība, bet tikai savas ambīcijas.

Sergejs 31.jūlijs 2023 15:51
1 7 Atbildēt

Un cik ir letālu gadijumu pateicoties kritienam no paša auguma augstuma. Gājējiem arī vajadzētu ķiveres salikt, drošībai.

 Ja tai galvā ir tukšums tad ķivere nelīdzēs. Svīdīs un kasīsies, kas drīzāk provocēs kritienus. Sportistam kas 50+ attīsta iespējams ir jēga, bet ikdienas lietotājam vajag nevis ķiveri bet kaut nedaudz domāt līdzi un sajēgu par satiksames noteikumiem

Kanibaals 31.jūlijs 2023 20:48
3 1 Atbildēt

Gājēji tā kā pa brauktuvi nepārvietojas.

Sergejs 2.augusts 2023 14:25
1 0 Atbildēt

Jā, tie pārvietojās kur viņu kreisās kājas īkšķim ienāk prātā un mēdz izlekt priekšā no jebkuras pažobeles. Un ir gadijumi kad iegrimuši telefonā brien, atsitas pret stabu, nokrīt un atstiep zandales.

 Viennozīmīgi gājējiem vajag ķiveres

Kaska/o 1.augusts 2023 21:14
1 3 Atbildēt

Nu vispār ļoti ceru, ka pieņems to likumu par obligātu kasku izmantošanu. Turklāt nesaprotu tos dulburus kuri ir pret! Kad jums notiks, ka lietosi aizsargķiveri?

Sergejs 2.augusts 2023 14:27
1 0 Atbildēt

Uzliec sev galvā un staiga/braukā ikdienas darīšanās. Varbūt sapratīsi.

Paskaties bildes no Kopenhāgenas, par piemēru. 

Mums ir tieksme visu līdz absurdam novest

uupis niknais 31.jūlijs 2023 14:39
5 5 Atbildēt

Nejauc cūku ar makaroniem!

Autovadītājiem arī vajag OBLIGĀTI ķiveres! Kas notiek kad izšauj drošības spilveni? Ģīmis veselu nedēļu zils un deguns līks! Būtu autovadītājiem obligātas ķiveres, tad tiktu izglābtas daudzas dzīvības un mazāku laiku būtu darba nespējas lapas!

Un tikai nevajag stāstīt ka ķiveres autovadītājiem samazinās drošību uz ceļa!!!

WALA 31.jūlijs 2023 15:31
3 0 Atbildēt

Ar fiziku "iepazīsties", ja auto vadītājam būs ķivere bez HANS, lielai daļai vadītāju būs skarbas un iespējams neatgriezeniskas muguras skriemeļu traumas ... tās uz sejas (no airbag) ir drusku cita tipa traumas ...

Un pēc būtības ja liksi velosipēdistiem vilkt moča ķiveres, tad rezultāts arī būs gandrīz tikpat bēdígs kā bez ķiverēm ...

Kaska/o 1.augusts 2023 21:17
1 1 Atbildēt

Tu esi nu tik stulbs, ka pilnīgi žēl, kā apkauno sevi.

Kas tev notiks, ja uzliksi ķiveri? Tā jebkurā gadījumā ir papildus drošība!

Tu taču te dirsu plēsi par to, kā tev interesē gājēji uz pārejām un kā vēlams tiem ir pist pāri visur un neskatoties!

Ķiveres obligātas un miers, kur problēma?

es 31.jūlijs 2023 13:44
3 3 Atbildēt

Pieaugušam velosipēdistam iespēja traumēt galvu ir salīdzinoši zema. Parasti cieš rokas, kājas, ribas. Maziem bērniem ķivere gan ir nepieciešama.

Ja kas 31.jūlijs 2023 14:03
11 4 Atbildēt

''Pilsēta cilvēkiem'' ir pilnīgi vienaldzīga drošība, vajag ne tikai obligātas ķiveres , bet ari speciālos velocimdus, ceļu un elkoņu sargus, obligāti jābut zvaniņam , priekšējam un aizmugurējam lukturim, velobagāžniekam jābūt aprīkotam saskaņā ar EU drošības normām,

0pis 31.jūlijs 2023 14:39
3 2 Atbildēt

Kam ir domāts zvaniņš, jautājums ekspertam?

Sergejs 31.jūlijs 2023 15:57
6 0 Atbildēt

Vajag lai tam ritenim ir gaismas kas to redzamu padara, kā arī pašam pilotam pamanāmu drēbi virsū. 

LV klasika: brūns riteņbraucējs uz melna divriteņa bez gaismiņas un pat bez atstarotāja. Kā likums vēl tas ir bērns vai pusaudzis, jo divriteni senči nopērk, bet uz kaut kā ir 10-20 eur jāietaupa - ietaupa uz gasmām/drošības. Ko dos tā melnā ķivere galvā ja viņu nepamanīs uz krūmu fona?

Un jā, jā, autovadītājam ir pienākums un bla-bla-blā

Kanibaals 31.jūlijs 2023 21:02
9 0 Atbildēt

Un gaismiņai ir JĀDEG nevis jāmirguļo kā Z-svētku lampiņai. Saprotu ka veložagatām patīk spīguļojošas lampiņas, bet tas traucē uztvert kur velomeni atrodas. Sevišķi fascinē mirgojoša priekšējā gaisma, ne pats redz ne citi šo redz.

uupis niknais 31.jūlijs 2023 14:42
0 5 Atbildēt

Mani interesē ko viņi darīs ar tūristiem, kuri nemaz nenojauš par to kādu zālīti pīpē Sat. min.

Tas pats stāsts bija ar obligātu veloapliecību - un ārzemju tūristi pasūtīja 3 mājas tālāk policistus - nācās atcelt!!!

Ar ķiverēm būs tas pats!

WALA 31.jūlijs 2023 16:03
5 0 Atbildēt

Varētu domāt, ka autovadītājiem nav pienākums iepazīties ar daudz un dažādiem apmeklējamās valsts noteikumiem. Nekas traks ja neiepazīsoes fan jau CP/VP/PP atgādinās ka visatļautība nav likums ...

0pis 31.jūlijs 2023 14:44
2 1 Atbildēt

Auto vajag kausveida krēslus, četrpunktu drošības jostas un iemetinātu karkasu, lai pasargātu vadītāju un pasažierus auto apgāšanās gadījumā.

ZZZZ 31.jūlijs 2023 14:53
0 0 Atbildēt
uupis niknais 31.jūlijs 2023 15:35
2 4 Atbildēt

Un kā ķivere šajā situācijā uzlabotu drošību? Autovadītājs samazinātu ātrumu pirms pārejas?

Kanibaals 31.jūlijs 2023 21:03
1 0 Atbildēt

Paveicās, ka nenolidoja ar galvu pa priekšu. Arī te būtu ķivere līdzējusi.

Aklais putns 2.augusts 2023 10:59
1 0 Atbildēt

Pamuļķis uupis sr putns smadzenītēm atkal deklarē gājēju / skuteristu pilnīgo bezatbildību.

  1) Skūteristam bija jāpārliecinās ka viņu palaiž (gan dēļ noteikumiem, gan dēl aekvāta cilvēka pašsaglabāšanās instinkta)

 2) Skuterists ar galvu lidoja stklā - tātad nedaudz pietrūka, lai būtu reāls sitiens un galvas trauma (protams, ka tas tikai pie nosacījuma, ja konkrētam subjektam galvā ir smadzenes)

Ja uupim būtu smadzenes, viņš zinātu, ka par savu dzīvību un veselību pirmām kārtām katrs atbild pats un tikai tad var prasīt to no citiem

650 31.jūlijs 2023 15:40
2 0 Atbildēt

Atkal ir uzcēlies tirgus/Par! (parneko).Galālēmums drošvien tiks pieņemts pašā veloskrejamās sezonas plaukumā, nu tā apm kkur uz/ap 2026g.janv-feb mēnešiem. 

Tieši tāpat, kā par skrejamsuūdu izmētāšanu zālājos un trotuāros (gājējiem pa gājamkājām, lai viņi tās pēc iesp ātrāk salauž..), kā arī par šo suudu lietošanu grupveidā un dažādā dzērumrējbuma pakakāpē.Viss tas ira tagad stingri reglaMentēts un tiek pAsstiprināti uzraudzīts.

Divarpus lohus pavassarī noķēra, un pērkamie demagogskribenti staeidzīgi sešarpus plašsaziņ hvziņ vietnēs uzraksīja/Par!, tapc ir OK un ākcija veiksmīgi beigusēs.Jā. 

Naemaz vēl nerunājot par TO, kā te aiz-rīdamies tika massveidīgi pļjūtīts/Par! skrejamosuudu ātruma ierobežošanu līdz 25km/h - rezultātā pa trotuāriem tagad tie pārviedojas ar 50, bet zilā kāroga plūdmalē (starp ziidaiņiem un/vai mazāauguma suņuvalodā runājošajiem suņiem) tagad viņi itin lepni p/išš jau uz visiem 70+.Un ne1nam Loham šite te nava tā dēvēto "iebildumu".

Kur nu vēl ka varētu tagad kāds vairs "atcerēties", kuŗš īsti te bij tas Sertificētais Kroplis, kas izdomāja atļaut gājēju pāreju škērsot braukšus.

coldasice 31.jūlijs 2023 17:50
2 2 Atbildēt

Mums viņu velopediņu celiņi arī nav vajadadzīgi un ierobežo satiksmi, jo šur tur tiek uzbūvēti uz brauktuves platuma rēķina, tāpat kā sabiedriskā transporta joslas, tāpeč lai tik brauc izmantojot ķiveres bez nekādiem iebildumiem.

0pis 31.jūlijs 2023 17:58
3 3 Atbildēt

Kā uz to paskatās....es teiktu, ka auto ierobežo/aizņem vietu joslā ko varētu izmantot velosipēdisti.

WALA 31.jūlijs 2023 18:16
2 1 Atbildēt

Ja paskatās uz to kā brayc daļa velosipēdistu, tad man rodas sajūta ka atstājot tiem 100% no brauktuves tad viens otram "ragos" sabrauks, un tā kā mīl ignorēt sarkanos, tad vēl kaudze ar brīnumiem būs, tajā skaitā ar gājēji ar, jo kad ČakMarijas bija remonts un 30km/h, tad arī gājēji vilkās kā pagadas jebkurā vietā ... ja risks dzīvībai samazinās, cilvju uzmanība un noteikumu ievērošana būtiski krītas ....

0pis 31.jūlijs 2023 20:29
4 1 Atbildēt

Nu, bet protams, nav absolūti baltas krāsas dabā! Ir velodauņi, ir automērgļi, ir gājēji-jampampiņi. Kurš tad no noliedz.

imzz 31.jūlijs 2023 18:19
3 2 Atbildēt

Te ir jautājums, cik cilvēku pārvietojas ar auto, cik ar velo. Tā kā demokrātijai vajadzētu būt. Mums te nav Nīderlande. Un nebūs.

0pis 31.jūlijs 2023 20:28
4 3 Atbildēt

Tāpēc jau pie mums maz brauc ar velo, ka mūsu pilsētās auto ir kunga lomā! Tieši tik vienkāršs izskaidrojums...

Kas attiecas uz demokrātiju, tad ir pārvietošanās brīvība un CSN, kas pieaugušam velosipēdistam nosaka braukt pa brauktuvi un automobilistam braukt tā, lai nenotriektu ne gājēju, ne velosipēdistu. Ko tur nenotriekt - nebraukt par tuvu. Un tā tam būs būt. Jā.

650 31.jūlijs 2023 21:51
2 2 Atbildēt

Jajā.Oll Rait. Kādu tādu penzeonēto Sievasmātīti no kādiem tādiem Ādāzīšiem uz/Strādiņiem, pārkar to vecen pār pa rām un p/š kā Kungs pa peļķēm (kuppenām, cūkukūrakumiem,suudiem, ētēcē,ūtētē). Jā. 

Kinderus (tos mazgadīgi/nekaunīgos) uz/no elitatāro kindergārten-u, no mārUppes un/vai Kekavs nov arīdzan tāpat. Vienu vel no kaimiņ var paķert, uz bagāžnieka uzspraust, a otru (trešo/jaunāko/beidzamo) var piesiet veļoAsstriķī un/vai vilkt nopakakaļus pa Zaļo Zemi (ZZ)

Jā.

Slinkais 1.augusts 2023 11:22
0 1 Atbildēt

mašīnā es varu nesprādzēties? tā sasodītā siksna man raisa riebumu braukt. a motoķiveres varu pārdot un braukt bez viņam? nebūs tik karsti.

Krotow 1.augusts 2023 17:32
1 0 Atbildēt

Kad izlidosi cauri vējstiklam, pastāstīsi kā bija. Varbūt.

Smieklīgi 1.augusts 2023 12:30
2 2 Atbildēt

Kāpēc vienmēr lemj cilvēki, kas vai nu nebrauc paši ar velosipēdu/skūteri pa pilsētu, vai paši apdraud velosipēdistu drošību?

Vēl vairāk nodokļu maksātāju naudas tiks iztērētas par reklāmām par visādām liekām valdības darbībām.

Policistu laiks tiks velti izšķērdēts, kaut kāda stulba noteikuma ievērošanai. Atcerieties to ka policijai jau vajag apstādināt jūs par to ka jūsu gaisa atsvaidzinātājs karājas no aizmugurējā skata spoguļa.

elektroskūteristi un velosipēdisti var paši noteikt savu braukšanas stilu, nu tad lai brauc, ar laiku samazināsies to skaits kas brauc pārgalvīgi.

Man pilnīgi nosplauties par citu drošību, katrs pats atbild par savu drošību. 

Un tie kas grib dot valdībai Vairāk līdzekļus un varas drošības vārdā, atcerieties ka Ķīna ir visdrošākā valsts, jo tur var apcietināt jūs par jūsu domām, jo redz vārda brīvība apdraud citu cilvēku drošību.

Klauni

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

iAuto testē motociklu Triumph Scrambler 400X ar 39Zs un 400 CM3 par 6 690 eur (+ VIDEO)

iAutolv dalās ar pirmajiem iespaidiem par Triumpx Scrambler 400X – nedārgu motociklu, ko var vadīt jau ar A2 kategorijas tiesībām. Lasīt vairāk

 

Kompakts elektromobilis no Kia ar 600 kilometru sniedzamību (+ FOTO) 4

Dienvidkorejas autoražotājs Kia iepazīstinājis ar jauno Kia EV3 – kompaktu elektromobili, kas ar vienu uzlādi spēs nobraukt līdz 600 km pēc WLTP. Lasīt vairāk

 

Karoga dēļ - Itālijas policija aiztur 134 Fiat Topolino 6

Itālijas policija konfiscējusi 134 Livorno ostā ievestos Fiat Topolino, jo niecīgais Itālijas karodziņš, kas redzams pie transportlīdzekļa durvju roktura, ir pārkāpums, ko var sodīt ar pamatīgu naudas sodu. Lasīt vairāk

 

Rēzekne, mopēds, 2,33 promiles - vadītājs bēg un tiek pie astoņiem administratīvajiem pārkāpuma procesiem (+ VIDEO) 6

Sestdien, 18. maijā, Rēzeknē Valsts policijas darbinieki, patrulējot ar dienesta automašīnu, pamanīja kādu mopēdu, kurš piedalījās ceļu satiksmē bez aizsargķiveres un valsts reģistrācijas numura zīmes. Likumsargi izteica vairākkārtēju prasību apturēt transportlīdzekli, taču mopēda vadītājs uzsāka bēgšanu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti