Eksperts skaidro: kam pievērst uzmanību, iegādājoties lietotu automašīnu 8

 

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Luminor | 22.maijs 2024 12:44

Auto iegāde ir svarīgs notikums, un pirms lēmuma pieņemšanas ir jāizsver gan savas finansiālās iespējas, gan jābūt pārliecinātam, ka auto, ko pērkat, ir labā tehniskā stāvoklī. Taču tikpat būtiski ir pārliecināties arī par automašīnas pārdevēja godīgumu un uzticamību. Kas jāņem vērā, pārbaudot transportlīdzekli un tā pārdevēju pirms auto iegādes, skaidro Luminor Līzinga vadītājs Raivo Bāle.

Ja auto iegādei nepieciešams papildu finansējums, cilvēki aizvien biežāk izvēlas auto līzingu – pērn par 7% audzis līzinga darījumu skaits lietotu automašīnu iegādei. Piesaistot līzinga finansējumu, tā izsniedzējs novērtē klienta maksātspēju, vēlamo automašīnu un, balstoties uz šiem datiem, lemj par izsniedzamo līzinga apmēru. Eksperts skaidro, kādi ir galvenie riska faktori lietotas automašīnas iegādē un ko obligāti pārbaudīt pirms darījuma noslēgšanas.

Izvairieties no riskantiem darījumiem

Ja automašīnu plānots iegādāties no privātpersonas, vispirms svarīgi pārliecināties par pārdevēja reputāciju. Jāatceras, ka privātpersona var pārdot tikai tādu auto, kas reģistrēts Latvijā uz viņa vārda, vai arī tā pilnvarota veikt šādas darbības. Šo informāciju iespējams aplūkot Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā – izņēmums ir situācijas, kad pilnvara izdota pie notāra. Tāpat CSDD ir izveidots saraksts ar Latvijā reģistrētām transportlīdzekļu tirdzniecības vietām, kur pieejama plašāka informācija par tirgotāju. Veicot šādu iepriekšēju izpēti, ir iespējams pasargāt sevi no neveiksmīga darījuma sekām, kas visbiežāk saistās ar pamatīgiem izdevumiem.

Krāpniecība lietotu auto tirdzniecībā tiek realizēta dažādos radošos veidos, piemēram, izliekoties par profesionāliem auto dīleriem, kas palīdz klientam iegādāties automašīnu no ārzemēm. Tie it kā palīdz atrast lietotu auto iegādei un mudina nekavējoties to iegādāties, taču patiesībā apzināti pārtulko dažādus pirkuma dokumentus un līgumus nekorekti, lai maldinātu pircēju. Tāpat nereti krāpnieki potenciālos auto pircējus uzrunā sociālajos tīklos, piedāvājot pārsteidzoši izdevīgus nosacījumus, taču liek veikt priekšapmaksu par mašīnu, kas tā arī nekad netiek saņemta. Lai no šādām situācijām izvairītos, vienmēr pārliecinieties par pārdevēja patiesumu visos iespējamos veidos un ieteicams neveikt priekšapmaksu par auto, ko pat nav izdevies apskatīt dzīvē, ja vien neesat daudzkārt pārliecinājušies par pārdevēja uzticamību.

Būtisks faktors – auto tehniskais stāvoklis

Tāpat būtiski ir pārbaudīt noskatītās automašīnas tehnisko stāvokli. Ja tas pirms auto iegādes netiek izdarīts, var gadīties, ka sekos apjomīgs un dārgs remonts. Bieži vien lietoto auto tirgū ir automašīnas, kas vizuāli ir lieliskā stāvoklī, bet patiesie auto defekti pircējam tiek noklusēti. Nav noslēpums, ka ir lietoto automašīnu tirgotāji kas mēdz slēpt auto patieso nobraukumu vai citus tehniskos bojājumus. Visbiežākās problēmas, ko pircēji atklāj tikai pēc darījuma, ir mainīti odometra rādījumi, apslēpti bojājumi (piemēram, bojāts motors, vai fakts, ka automašīna bijusi iesaistīta avārijā). Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, vērts automašīnas tehniskos datus noskaidrot CSDD transportlīdzekļu reģistrā, kur iespējams apskatīt arī informāciju par nobraukumu, iepriekšējā apskatē veiktajām atzīmēm un nopietnām avārijām, kurās ir atņemta tehniskās apskates uzlīme.

Atcerieties, ka automašīnu internetā varat pārbaudīt ne tikai pēc valsts reģistrācijas numura, bet arī pēc automašīnai piešķirtā VIN jeb transportlīdzekļa identifikācijas numura, lai maksimāli izvairītos no pasargātu sevi no krāpnieciskās darbības piekopējiem. Neaizmirstiet arī par citiem resursiem, piemēram, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja mājaslapā varat noskaidrot informāciju par avārijām Latvijas teritorijā. Vērtīgu informāciju par auto tehnisko stāvokli var sniegt arī autoservisa grāmatiņa, kurā norādīta informācija par servisa apmeklējumiem, tāpēc varat lūgt auto pārdevējam to uzrādīt. Lēmumu par auto iegādi vēlams pieņemt tad, kad esat auto aplūkojis klātienē un tā tehnisko stāvokli apstiprinājis kāds tehniski zinošs vai uzticama autoservisa darbinieks.

Pārliecinieties par automašīnas drošību

Pieredze rāda, ka bieži lietoto automašīnu tirgū pieejamas arī mašīnas, kas iepriekš cietušas smagākos negadījumos. To, vai iegādātais transportlīdzeklis būs ceļa satiksmei drošs, arī iesakām nodot pārbaudei speciālistiem sevis izvēlētā autoservisā. Mūsdienu automašīnām ir samērā komplicētas tehnoloģijas, kuru remontam nepieciešams rūpīgs un zinošs meistars, kurš savu darbu veiks kvalitatīvi un profesionāli. Tāpat vienmēr pirms auto iegādes iesakām veikt izmēģinājuma braucienu, kura laikā varēsiet novērtēt auto kvalitāti uz ceļa.

Vienmēr svarīgi paturēt prātā, ka jebkurš jauns pirkums ir saistīts ar zināmiem riskiem, un jaunas automašīnas iegāde nav izņēmums. Lai izvairītos no situācijām, kad iegādātā pirkuma kvalitāte neatbilst cerētajam, svarīgi veltīt laiku rūpīgai tā izpētei. Jo vairāk laika tam tiks veltīts, jo lielāka iespēja izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, iegādājoties sev jaunu automašīnu.

 
Visi komentāri
 
0pis 22.maijs 2024 13:13
1 3 Atbildēt

Jāskatās, lai salons ir tīrs un kulises pārsegs nav nobružāts. Un vēl lai zem mottora pārsega ir tīrība, ideāli ja motors ir nomazgāts (saimnieks rūpējies) un dzesēšanas gumijas caurules ir melnas un spīdīgas - tātad, jau nomainītas un nebūs jātērējas.

Sergejs 22.maijs 2024 13:19
5 0 Atbildēt

Opis par "perekupu" piestrādā?😉

Rr19 22.maijs 2024 19:24
1 0 Atbildēt

Pedāļu gumijas lai nebūtu nodilušas.

Krotow 23.maijs 2024 14:30
2 0 Atbildēt

Kā to var dabūt gatavu, gumijas nemainot?

0pis 25.maijs 2024 12:58
0 0 Atbildēt

Uzkausē. Uz pirkuma brīdi pietiek. Neviens tak neņem nost, bet paskatās.

Kanibaals 22.maijs 2024 22:44
1 1 Atbildēt

Jāpērk pie Vītola "Dzīvu auto". 

iauto.lv/forums/topic/...to-neatlaidiba

iAuto 23.maijs 2024 9:24
1 0 Atbildēt

😃🔥

Onsis 24.maijs 2024 18:25
0 0 Atbildēt

Pirmais ieteikums, neklausīt tādus ekspertus !

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis 1.567 un 95 benzīns 1.637 EUR - 14.06.2024 (+ VIDEO)

iAuto uzpilda degvielu un secina, ka salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu tās ir nedaudz kritušās. Lasīt vairāk

 

Par 20 Zs lielāka jauda un jaunas iespējas - BMW modernizējis M2 (+ FOTO)

Vācijas autobūves uzņēmums BMW modernizējis sportisko modeli M2. Galvenais ieguvums – par 20 Zs jaudīgāks motors un modernāka multimediju iekārta. Lasīt vairāk

 
 

775 Zs, 20 tonnu graudu bunkurs, 18 m heders - New Holland pastāsta par jauno flagmani (+ FOTO) 19

Lauksaimniecības tehnikas ražotājs New Holland atklājis informāciju par jauno labības kombainu CR11. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti