Uzlabos valsts autoceļu tīkla pārvaldīšanu un būvniecības kvalitātes nodrošināšanu

 
Satiksmes ministrija | 29.maijs 2013 11:00

Ministru kabinets (MK) konceptuāli atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotu informatīvo ziņojumu, kas paredz uzlabot valsts autoceļu tīkla pārvaldīšanu, kā arī autoceļu būvniecības kvalitātes nodrošināšanu.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss: „Jau esam saņēmuši valdības atbalstu valsts ceļu sakārtošanas programmai nākamajiem septiņiem gadiem un tās finansēšanas modelim. Vienlaikus ir jāuzlabo ceļu kvalitāti no ceļu projekta izstrādes brīža līdz pat ceļa nodošanai. Mans priekšlikums ir stiprināt VAS „Latvijas Valsts ceļi” (LVC) kā tehniskās kompetences centru, paplašināt LVC laboratorijas funkcijas kvalitātes kontroles jomā un papildus piesaistīt kvalificētu būvinženieru atbalstu.”

Valdībā atbalstītais informatīvais ziņojums „Valsts autoceļu tīkla pārvaldīšana un autoceļu būvniecības vadīšana” paredz LVC ceļu laboratoriju veidot kā kompetences centru, kura uzdevumos, papildus šobrīd esošajiem - paraugu ņemšanai, mērījumu veikšanai un laboratoriskajām pārbaudēm - jāiekļauj autoceļu tehniskais audits un tehnisko normatīvu pilnveidošana, tai skaitā ceļu specifikāciju un standartu sagatavošana, būvprojektu ekspertīze, būvniecības tehnoloģiju izpēte, kā arī ceļu tīkla stāvokļa vērtēšana un remonta metožu plānošana. Tāpat informatīvais ziņojums paredz noteikt ceļu laboratorijai pienākumu veikt atbilstības pārbaudi izmēģinājuma posmā, materiālu atbilstību līgumā noteiktajam, kā arī neplānotas pārbaudes iestrādātajam materiālam un izmantotajai tehnoloģijai.

Valdībā apstiprinātais informatīvais ziņojums skars arī autoceļu uzturēšanu. Šobrīd valsts autoceļu ikdienas kompleksās uzturēšanas darbus veic AS „Latvijas autoceļu uzturētājs” (LAU), kas nodrošina nepārtrauktu valsts autoceļu ikdienas uzturēšanu gan vasaras sezonā (bedrīšu remonts, ceļa zīmju, barjeru u.c. satiksmes aprīkojuma uzturēšana), gan ziemas sezonā (ziemas dienests, kas veic tīrīšanas un kaisīšanas darbus 24 stundas diennaktī). Šo darbu veikšanas tiesības ir iegūtas atklāta konkursa rezultātā. LAU darbus veic saskaņā ar LVC noslēgtajiem līgumiem.

Informatīvais ziņojums paredz, ka turpmāk SM slēgs deleģēšanas līgumu ar LAU par valsts autoceļu kompleksās ikdienas uzturēšanas darbu veikšanu. Jaunā kārtība būs saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu, kas nosaka, ka deleģēšanas līgumu uz laiku līdz trim gadiem slēdz ministrs, bet uz ilgāku laiku lēmumu pieņem MK.

Savukārt sadarbības jautājumos tiks slēgts trīspusējs sadarbības līgums starp SM, LVC (valsts autoceļu tīkla pārvaldība, t.sk., būvniecības procesu koordinācija) un LAU.

Ieguvumi no jaunās kārtības – valsts turpinās saglabāt kontroli pār valsts infrastruktūras apsaimniekošanu un uzturēšanu, lai nodrošinātu nepārtrauktu un netraucētu valsts autoceļu infrastruktūras izmantošanu. Tāpat valsts noteiks pasūtījuma apjomu jeb veicamos darbus, kā arī tiks noteikta vienas personas atbildība par pakalpojuma kvalitāti. LAU darbībā tiks piemērots Publisko iepirkumu likums.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti