Velosipēdist! Laiks atkārtot Ceļu satiksmes noteikumus! 72

 
20.maijs 2009 13:36

Arī velosipēdisti ir pilntiesīgi ceļu satiksmes dalībnieki, kuriem, tāpat, kā autobraucējiem un gājējiem, stigri jāievēro ceļu satiksmes noteikumi. Statistika liecina, ka daudzi velobraucēji nav pietiekami apguvuši Ceļu satiksmes noteikumus, tādēļ viņu dalība ceļu satiksmē var apdraudēt gan viņu pašu, gan citu braucēju drošību.

Pat, ja ceļu satiksmes noteikumos definētie velobraucēju pienākumi ir apgūti, drošs paliek nedrošs – katras jaunas velosezonas sākumā tos tomēr der atkārtot!

Piedāvājam apkopojošu ieskatu Ceļu satiksmes noteikumos definētajos velobraucēju pienākumos.

•    Pa ceļu atļauts braukt tikai no 12 gadu vecuma. Jābūt klāt velosipēda apliecībai vai jebkura mehāniskā transportlīdzekļa vadītāja apliecībai.

•    Jābrauc vienā rindā, iespējami tuvāk brauktuves labajai malai. Netraucējot gājējus, atļauts braukt pa nomali un pa ietvi.

•    Aizliegts vadīt velosipēdu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles.

•    Aizliegts braukt pa ceļu, ja tam blakus atrodas velosipēdu ceļš.

•    Aizliegts braukt pa ātrgaitas ceļu.

•    Dzīvojamā zonā, daudzdzīvokļu namu pagalmos, degvielas uzpildes staciju un stāvvietu teritorijā gājējiem un velosipēdu vadītājiem ir priekšroka, taču viņiem aizliegts nepamatoti traucēt citu transportlīdzekļu braukšanu.

•    Vietās, kur braukšanas trajektorijas krustojas, pat ja velosipēdu vadītājiem ir priekšroka, tie drīkst turpināt braukt tad, kad tie novērtējuši attālumu līdz transportlīdzekļiem, kas tuvojas, kā arī novērtējuši to braukšanas ātrumu un pārliecinājušies par drošību.

•    Nogriezties pa kreisi vai apgriezties braukšanai pretējā virzienā gan apdzīvotas vietās, gan ārpus apdzīvotām vietām velosipēdu, vadītājiem atļauts tikai no brauktuves labās malas, dodot ceļu tajā pašā virzienā un pretim braucošajiem transportlīdzekļiem. Izņemot, ja apdzīvotās vietās braukšanai pa kreisi iekārtota atsevišķa braukšanas josla, nogriezties atļauts no šīs joslas labās malas.

•    Ja velosipēda vadītājs brauc pa ceļu taisnā virzienā, un kāds cits transportlīdzekļa vadītājs nogriežas pa labi vai pa kreisi, neatkarīgi no tā, vai tas ir krustojums vai iebrauktuve blakus teritorijā, velosipēdu vadītājam ir priekšroka.
Drošas Braukšanas Skolas novērojumi liecina, ka bieži šo noteikumu neievēro pārējie vadītāji. Tāpēc velobraucējam šādās situācijās jābūt ļoti vērīgam un uzmanīgam!

•    Īpaši svarīgi ir atcerēties, ka vietās, kur ārpus krustojumiem velosipēdu ceļš šķērso brauktuvi un ceļu satiksme netiek regulēta, velosipēdu vadītājiem jādod ceļš transportlīdzekļiem, kas brauc pa šķērsojamo ceļu. Šeit velosipēdu vadītājiem nav priekšroka!!!

•    Diennakts tumšajā laikā (vai nepietiekamas redzamības apstākļos), braucot pa brauktuvi vai nomali, velosipēdam priekšpusē jābūt iedegtam baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas. Drošas Braukšanas ekspertu priekšlikums, lai velosipēda vadītājs būtu vieglāk pamanāms – vajadzētu valkāt gaismas atstarojošu vesti vai lietot atstarotājus.


Bērni uz velosipēda:
•    Dzīvojamās zonās un daudzdzīvokļu namu pagalmos bērniem neatkarīgi no to vecuma braukt ar velosipēdu atļauts patstāvīgi.

•    Braukt ar velosipēdu pa brauktuvi vai nomali pilngadīgas personas pavadībā atļauts bērniem, kas nav jaunāki par septiņiem gadiem. Bērniem šajā gadījumā jālieto aizsprādzēta aizsargķivere.
 
72 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
268938. viesis 22.maijs 2009 12:22
1 0 Atbildēt

Statistika liecina, ka vairums autobraucēju vai nu nekad nav zinājuši CSN vai arī ir tos aizmirsuši!

268896. viesis 20.maijs 2009 23:58
1 0 Atbildēt

Zinam zinam un ievērojam!

Bet autobunžas vadītāj - izlasi un iemācies arī tu šos noteikumus!

Tipiskākā kļūda ir murgot kaut ko par 1m. "Iespējami tuvāk brauktuves labajai malai!". ibio

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 32

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti