Statoil jau tirgo aukstiem laika apstākļiem piemērotu degvielu 11

 
30.septembris 2009 8:25

Sinoptiķi jau tuvākajā laikā prognozē atmosfēras temperatūras pazemināšanos. “Latvija Statoil” tam ir gatava, jo “Statoil” degvielas uzpildes stacijās (DUS) pāreja uz aukstiem laika apstākļiem piemērotu degvielu – benzīnu ar paaugstinātu tvaika spiedienu un A0 klases dīzeļdegvielu (dd), jau ir pabeigta.

Ziemas dīzeļdegvielai bio piejaukumu nepievienos

Ar šā gada 1. oktobri visai Latvijā nopērkamajai degvielai būs pievienots bio piejaukums 5% apjomā. Benzīnu ar 5% bioetanola piejaukumu „ Statoil” DUS sāka tirgot jau septembra vidū, kad degvielas terminālā ekspluatācijā tika nodota jaunā bio piejaukuma padeves līnija. Taču „Statoil” DUS tirgotajai dd bio piejaukums tiks pievienots, sākot ar pavasari.

„Likumdošana nosaka, ka tirdzniecībā visu gadu jābūt benzīnam ar bio piejaukumu, bet dd ziemā atļauts tirgot bez bio piejaukuma. Oktobris ik gadu ir laiks, kad notiek pāreja uz aukstumizturīgu dd. Mēs nolēmām, ka 95 markas benzīnu ar 5% piejaukumu apritē ieviešam šoruden, bet dd bio piejaukumu sāksim pievienot pavasarī. Šāds lēmums ir loģisks un finansiāli efektīvākais. Ja mēs septembrī ieviestu dd ar 5% bio piejaukumu, bet oktobrī atkal pārietu uz 100% fosilo arktisko dd, mums būtu diezgan lielas papildus izmaksas, kas šajos laikos ir īpaši nevēlamas,” stāsta Kaspars Skrābāns, SIA „Latvija Statoil” degvielas kategorijas vadītājs.

Pāreju uz arktisko dīzeļdegvielu būtu vēlams ar likumu noteikt kā obligātu

Kaut arī likums to neprasa, pāreju uz salizturīgu dd ziemas sezonā „Latvija Statoil”  veic ik gadu neatkarīgi no laika apstākļiem un to prognozēm. Lai aizsargātu auto braucēju intereses daudzviet Eiropā, t.sk. Skandināvijā un abās pārējās Baltijas valstīs ar likumu ir nostiprināta prasība gada aukstajā sezonā tirgot tikai salizturīgu dd. Arī Latvijā šāda norma būtu ļoti vēlama.

„Laika apstākļi Latvijā ziemā diktē nepieciešamību darbināt auto ar 1. arktiskās klases, un ziemas vidū pat ar 2. arktiskās klases dd. To, ka pieprasījums pēc laika apstākļiem atbilstošas degvielas ir, apliecina fakts – aizvadītajās ziemās, iestājoties aukstam laikam, aukstumizturīgas degvielas pārdošanas apjomi gan „Latvija Statoil” vairumtirdzniecībā, gan mazumtirdzniecībā pieauga vairāk kā divas reizes,” stāsta K. Skrābāns.

Piemēram, Lietuvā prasība tirgot ziemā arktisko dd likumdošanā ieviesta 2003. gadā un tiek pieļauta gan 1., gan 2. arktiskās klases dd tirdzniecība. Savukārt Igaunijā no 1. decembra līdz 29. februārim obligāti jātirgo pirmās arktiskās klases dd.

Īstais laiks sagatavot auto ziemas sezonai

Ir vairāki priekšnosacījumi, lai auto nepieviltu īpaši zemā temperatūrā. Degvielas tvertnē un filtros gan dīzeļa, gan benzīna dzinējos nedrīkst būt kondensāts, motorā jābūt eļļai, kas lietojama zemā temperatūrā, akumulatoram jābūt pietiekoši spēcīgam, bet ar dīzeli darbināmu auto tvertnēs jābūt 100% arktiskajai dd.

Privāto auto īpašnieki ne reti dienu pirms īpaši auksta laika iestāšanās tvertnē jau esošajai degvielai pievieno arktisko dd. Taču  mērenā klimata un arktiskās dd sastāvs ir atšķirīgs. Arktiskajā dd ir mazāk parafīnu, jo zemās temperatūrās tas sabiezē un aizsprosto degvielas filtru. Pietiek pat ar nelielu daudzumu iepriekš iepildītas salu neizturīgas dd, lai, pievienojot arktisko dd, veidotos parafīna kristāli, kas aizsprosto degvielas filtru.

2007. gadā „Latvija Statoil”  uzsāka īpašu iniciatīvu – ar uzsaukumu „Netaisi bākā kokteili!” aicināja auto īpašniekus pārliecināties, ka viņu iecienītais tirgotājs realizē sezonai atbilstošu dd. Uzņēmums arī šogad atgādina - arktiskā dd jāsāk uzpildīt jau savlaicīgi un jādara tas regulāri. Lai brīdī, kad temperatūras stabiņš noslīd zem –20 grādu atzīmes, degvielas tvertnē būtu 100% arktiskā dd, nevis dažādu klašu degvielas „kokteilis”.
 

 
Visi komentāri
 
271536. viesis 30.septembris 2009 9:16
0 0 Atbildēt

Ko tas suckoils te iesūtījis reklāmrakstu tikai par degvielu? :D Šie kaut ko sajaukuši, rakstelim bija jābūt kā parasti pēc principa "suckoil latvija, makdonalda bieds un lielākais hamburgeru tirgotājs latvijā pārdod hamburgerus bla bla bla, ā, un ja jūs esat iebraukuši sarīties hamburgerus, tad reku tur ir automāti, var pat ielieties ziemas ķīseli un varbūt pat nākamajā rītā tavs traktors būs iedarbināms!" :D

271564. viesis 30.septembris 2009 18:37
0 0 Atbildēt

vai neste ari ziemā nejauks bio klāt?

271565. viesis 30.septembris 2009 20:05
0 0 Atbildēt

Dekster, jāēd mājās vai normālā iestādījumā, nevis beigt kuņģi ar suckoila sūdiem par kosmiskiem ceņņikiem :) Bet zupai vienīgais labums ka dārgākā latvijā un tās cena ceļas pirmā :D

271568. viesis 1.oktobris 2009 1:11
0 0 Atbildēt

Nav iemesla, par līdzīgu [vai mazāku] ceņņiku var pierīties tā, ka nevar vairs pakusēties kaut kādus 500m no liepājas lielākā suckoila normālā ēstuvē :) :D

271571. viesis 1.oktobris 2009 9:11
0 0 Atbildēt

rudens68 [?] 30.09.2009 18:37

vai neste ari ziemā nejauks bio klāt?

--------------------------------------

Tas jaaprasa pashiem "shkjidrajiem" (NESTE somiski ir shkjidrums), bet principaa

tie 5-10% bio pie DD, arii ziemas, "pogodi nje djelajut", taa ka VALSTSEĻĻA taisa

pashreklaamu pa tuksho :-) Jaaaizraksta laikam bijushajam bosam uz Norveegjiju un

jaapavaicaa, ko ta vinji ziemaa dara :-)

271581. viesis 1.oktobris 2009 14:32
0 0 Atbildēt

Bet bija pieejams, Shell

271585. viesis 1.oktobris 2009 15:49
0 0 Atbildēt

Kafija statoilam laba, no comment, bet par tām lašumaizēm šie taisa baigo spekulaciju - tas nav solidi pret klientiem. Hot -dogi vēl pieņemami, bet tās pārējās builkas gan neder nakam. "Vistu" akcija arī nebija veiksmīga - dzirdēts, ka daudzi to atbalstot tikuši pie "mīkstā".... Bet vispār, buločņikiem vajadzēja atsevišķu kasi - par to jau runāts tiek sen.

271591. viesis 2.oktobris 2009 1:54
0 0 Atbildēt

Ir gan, dekster - lukoils. Jo tajā nav jāstāv rindā aiz izsalkušiem deksteriem :D

271612. viesis 2.oktobris 2009 13:54
0 0 Atbildēt

Labāk šie varēja tirgoties ar Latvijas publikai iecienītāku un gadiem tradicionalu BISTRO produktu - vārītiem belašiem bai pīrādziņiem. Tie maksātu arī lētāk, būtu lielāks apgrozījums, netrūktu arī vienkāršo garāmgājēju, kuriem garšo minētais produkts. Esmu ievērojis, ka IKI veikalos gatavos belašus parasti izpērk vienā brīdī - tātad, pieprasījums tautā ir. Kopš studiju gadiem gan nav nācies izgaršot belaša garšu, bet atceros, ka rindas Dzirnavu ielas ēstuvēs bija visas dienas garumā. Pa vienu rubli parēja pielikt pilnu punci : belašss 22kap, pīrāgi13kap, bulkas 8 kap, kafija 20 kap.

271629. viesis 4.oktobris 2009 16:13
0 0 Atbildēt

IkdienasViesis [?] 02.10.2009 13:54

Labāk šie varēja tirgoties ar Latvijas publikai iecienītāku un gadiem

tradicionalu BISTRO produktu - vārītiem belašiem bai pīrādziņiem.

======================

Vispaar jaa, turklaat shitaadus produktus vareetum paardot, teiksim, automaatos, lai degvielas pirceejus nekavee :-) Es Francijaa ko liidziigu pirku DUS automaataa, tas gan nebij belashs, bet kaukaads araabu Ziemeljaafrikas cilmes plaacenis, bet garshiigs un , lieekas, gatavoshanas tehnologjija stipri liidziiga.

Tie maksātu arī lētāk, būtu lielāks apgrozījums, netrūktu arī vienkāršo

garāmgājēju, kuriem garšo minētais produkts. Esmu ievērojis, ka IKI

veikalos gatavos belašus parasti izpērk vienā brīdī - tātad, pieprasījums

tautā ir.

==========================

Da aizvietoja ar jaunmodiihgajiem "karstajiem sunjiem" ... Kaa runaa,

kad sen atpakal Baltezeraa pirmo "Karsto suni" atveerushi, apkaartnes maajaas strauji gaajis mazumaa sunju skaits. ... Vienu otru pat ar visu buudu nospeerushi ljaundari un

samalushi , droshi vien, kopaa ar visu buudu - vairaak iznaak :-) :-) :-)

Kopš studiju gadiem gan nav nācies izgaršot belaša garšu, bet atceros, ka rindas Dzirnavu ielas ēstuvēs bija visas dienas garumā. Pa vienu rubli parēja pielikt pilnu punci : belašss 22kap, pīrāgi13kap, bulkas 8 kap, kafija 20 kap.

========================

Mmmm, es tolaik (1970-ajos) dziivoju pretii Birzupiisha ielas piiraadzinjotavai ...mmm ...mmm...

kas par zaceni ...un galvenais - allazh svaiga :-)

271630. viesis 4.oktobris 2009 19:46
0 0 Atbildēt

Degvielu tirgo, tomēr logūdeni, gan nē...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti