100% elektriskais «Nissan Leaf» - Eiropas gada auto 5

 
3.decembris 2010 11:50

Šis ir vēsturisks brīdis Nissan Motor Co. Ltd. korporācijai un automobiļiem ar nulles līmeņa izmešu daudzumu – 100% elektriskais Nissan LEAF atzīts par 2011. gada Eiropas Gada auto.

Pasaulē pirmais masveidā ražotais, cenas ziņā pieejamais, no izmešiem brīvais, globālajam tirgum paredzētais automobilis pārspēja 40 konkurentus, iegūstot autoražošanas jomā visprestižāko balvu. Šī ir pirmā reize 47 gadus ilgajā vēsturē, kad galveno balvu saņem elektromobilis. Nissan LEAF sāncenšu vidū bija tādu slavenu firmu kā Alfa Romeo, Citroen, Dacia, Ford, Opel/Vauxhall un Volvo automašīnas. Žūrijas locekļi bija 57 vadošie auto žurnālisti no 23 Eiropas valstīm.

„Šodien žūrija atzina, ka Nissan LEAF ir revolucionārs sasniegums elektromobiļu jomā. Nissan LEAF ir pirmais elektromobilis, kas daudzos aspektos var sacensties ar tradicionālajiem automobiļiem,” teica Gada auto žūrijas priekšsēdētājs Hokans Matsons.

Nissan Motor Co. Ltd. prezidents un izpilddirektors Karloss Gosns teica: „Ar šo balvu novatoriskais, no izmešiem brīvais Nissan LEAF tiek atzīts par līdzvērtīgu konkurentu tradicionālajiem automobiļiem drošības, veiktspējas, ietilpības un vadāmības jomā. Tas arī apliecina Nissan kā inovatīvas un aizraujošas auto markas statusu ar skaidru nākotnes vīziju par rītdienas transportu, ko mēs dēvējam par ilgtspējīgo mobilitāti. Līdz ar gaidāmajiem vēl trim citiem Nissan elektromobiļiem un drīzumā ieplānoto mūsu Alianses partnera Renault elektromobiļu izlaišanu tirgū, Nissan LEAF ir svarīgs pirmais solis ceļā uz nākotni bez kaitīgajiem izmešiem.”

Nissan LEAF ir aprīkots ar elektrisku motoru, kas atrodas automobiļa priekšā un pievada jaudu priekšējiem riteņiem. Šis maiņstrāvas dzinējs attīsta 80 kW jaudu un 280 Nm griezes momentu, kas ļauj attīstīt maksimālo ātrumu 145 km/h (90 jūdzes/h). Elektriskā motora enerģijas avots ir Nissan izstrādāts laminēts litija jonu akumulators ar vairāk nekā 90 kW jaudu. Automobilis ar vienu uzlādi var nobraukt 175 km (pēc ES standartiem), tāpēc tas ir īpaši izdevīgs tādiem braucējiem, kas pārsvarā savu auto izmanto pilsētā.

Automobilis ir aprīkots ar tādām funkcijām kā reģenerējošā bremzēšana, gaisa kondicionēšana, satelītnavigācija, parkošanās kamera un iebūvēta IT telemātikas sistēma. Inovatīvās komunikāciju tehnoloģijas ļaus īpašniekam uzstādīt uzlādes funkcijas, lai uzraudzītu automobiļa pašreizējo uzlādes statusu un atlikušo akumulatora jaudu, kā arī regulēt automobiļa salona apsildi vai dzesēšanu no attāluma ar mobilā tālruņa vai datora palīdzību. Nissan LEAF Eiropā būs pieejams piecās krāsās – metālikas un perlamutra zilā, baltā perlamutra, sudraba metālikas, tīrtoņa melnā un sarkanā perlamutra. Vienīgais izvēles elements ir aizmugures spoilerī iemontēts saules batereju panelis, kas palīdz uzlādēt automobiļa 12 V akumulatoru, kas tiek izmantots papildierīču darbināšanai.

Piegādes Japānā un ASV sākas jau šā gada decembrī. Eiropā pirmās valstis, kur Leaf nonāks pārdošanā, ir Portugāle, Īrija, Lielbritānija un Nīderlande, tur piegādes paredzētas no 2011. gada sākuma. Šis bezizmešu auto pašlaik tiek ražots Japānā, bet vēlāk arī Ziemeļamerikā un Eiropā, kur 2012. gadā un 2013. gada sākumā tiks atvērtas jaunas ražotnes.

Nissan inovatīvās ieceres neaprobežojas tikai ar bezizmešu mobilitāti. Ar preču zīmi PURE DRIVE Nissan ražo videi draudzīgu iekšdedzes dzinēju paplašinātu sēriju, kas piedāvā savā klasē labāko degvielas ekonomiju, ko atbalsta mūsdienīgākās „zaļās" tehnoloģijas. Drīzumā Nissan Eiropas tirgū zem Infiniti zīmola piedāvās modernu benzīna un elektrības hibrīda luksusa klases sedanu, bet populārie Nissan krossoveri – Qashqai un Juke – ir radījuši jaunus auto industrijas segmentus, kur pašlaik neapstrīdami dominē Nissan. Nākamgad gaidāma arī ceturtās paaudzes Nissan Micra, kas būs aprīkota ar pavisam jaunu 1,2 litru trīs cilindru tiešās iesmidzes benzīna dzinēja kompresijaizdedzes versiju ar Idling Stop (dzinēja apturēšana tukšgaitas režīmā) sistēmu, kas nodrošinās augstu veiktspēju un ļoti zemu CO2 izmešu daudzumu - tikai 95 g/km.

Nissan, kā pirmais Japānas autoindustrijas pārstāvis, jau iepriekš ir ieguvis Eiropas Gada Auto balvu, tas notika 1993. gadā, kad Lielbritānijā ražotā Micra saņēma šo augsto atzinību. Kopš tā brīža aizsākās Eiropas lielā mīlestība pret šo mazo auto, kas, pateicoties jaunajam modelim, turpinās arī šodien.

 
Visi komentāri
 
280495. viesis 3.decembris 2010 15:16
0 0 Atbildēt

eh, cik maksās Latvijā?

laimes lācis.

280496. viesis 3.decembris 2010 15:26
0 0 Atbildēt

maksās tik, cik jebkurš normāls kompaktnieks ar 10 gadu ekspluatācijas izdevumiem kopā ņemts!

280507. viesis 4.decembris 2010 19:56
0 0 Atbildēt

maksā šitas sūdz 35ooo $ amerikānijā. Luxus klases auto cenā. Kad viņam cena būs 15000 $, tad varēs tādu pirkt(varbūt)

280511. viesis 5.decembris 2010 11:23
0 0 Atbildēt

nu nez - elektrovāģiem parasti 100 km izmaksā niecīgi maz, atkrīt dažādas apkopes tādas kā eļļas, zobsiksnu, sveču u c. iekšdedzes dzinēja neatņemamu sastāvdaļu maiņu...

Pieļāuju ka gada expluatācijas izmaksas, daudzās valstīš bezmaksas parkingi, anulētie ceļā nodokļi utt kopā varētu radīt nopietni argumentējamu ekonomijas ciparu gadā...

280566. viesis 7.decembris 2010 19:39
0 0 Atbildēt

nav gan iisti skaidrs, prieksh kam tik jaudiigu elektromotoru tur iebaazushi. 7 sec liidz simtam - tas, protams, ir patiikami, bet labaak buutu iespeeja taalaak aizbraukt, imho :D

nu un raksta sacereetaaji kaarteejo reizi paraada, ka par fiziku iisti dzirdeejushi nav. bateriju ietilpiibu noraada kw/h.

a taa - tiiri jauks mobiilis. veel mazmaz jaapagaida, un buus jau labi....

Performance

Nissan says that the car has a top speed of over 150 km/h (93 mph). Its motor is rated at 80 kW (110 hp) and 280 N·m (210 lb·ft).[31] Unofficially 0 to 60 mph (0 to 97 km/h) performance has been tested at 7 seconds.[55]

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 8

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti