Polijā - jauna ceļu nodevas iekasēšanas sistēma 8

 
21.jūnijs 2011 11:25

Ar 1.jūliju Polija ievieš jaunu elektronisko ceļu nodevas iekasēšanas sistēmu „viaTOLL”.

Ar tās starpniecību sākotnēji būs jānorēķinās par braucienu ar autobusu vai kravas transportlīdzekli, kura pilnā masa pārsniedz 3,5 tonnas.

Tiek ieviests ne vien jauns ceļu nodevas iekasēšanas veids, bet būtiski mainās arī nodevas aprēķinu principi. Ja līdz šim autovadītāji iegādājās vinjeti noteiktam laika periodam (dienai, nedēļai, mēnesim vai gadam), tad jaunā sistēma paredz apmaksu par nobrauktajiem kilometriem. Līdz ar to jaunā sistēma ir izdevīgāka tiem autobraucējiem, kuri Polijas maksas ceļus izmanto retāk. Līdzšinējā sistēma ir izdevīgāka pārvadātājiem, kuri iegādājās vinjeti visam gadam un šķērsoja Polijas teritoriju abos virzienos vairākas reizes nedēļā.

Piemēram, saskaņā ar jaunajiem nodevas aprēķinu principiem, kravas transportlīdzeklim ar pilnu masu vienādu vai lielāku par 12 tonnām (EURO III), šķērsojot Polijas teritoriju virzienā no Lietuvas robežas (Budzisko) uz Vācijas robežu (caur Belostoku, Varšavu un Poznaņu uz Slubici), par ceļu lietošanu būs jāsamaksā aptuveni 24 zloti jeb 4,20 lati.

Jāatzīmē, ka ceļu nodeva attieksies uz visu kategoriju transportlīdzekļiem, taču automašīnām, kuru pilnā masa ir mazāka par 3,5 tonnām, līdz nākamā gada 1. janvārim vēl nebūs iespējas reģistrēties „viaTOLL” sistēmā, tādēļ līdz minētajam termiņam par ceļu izmantošanu būs jānorēķinās manuāli.

Detalizētāku informāciju par sistēmas lietošanu var iegūt „viaTOLL” mājaslapā www.viatoll.pl (informācija pieejama arī angļu un krievu valodā). Mājaslapas sadaļā „Kalkulators” izveidots speciāls rīks maršrutu un nodevas apjoma aprēķināšanai. Ar tā palīdzību iespējams izvēlēties arī alternatīvus maršrutus, pa kuriem var apbraukt maksas ceļu posmus.

Informācija par transportlīdzekļu (ar pilnu masu virs 3,5 tonnām) reģistrāciju „viaTOLL” sistēmā latviešu valodā pieejama Autotransporta direkcijas mājaslapā, sadaļā „Jaunumi”: http://www.atd.lv/lat/jaunumi/.
 

 
Visi komentāri
 
283196. viesis 21.jūnijs 2011 17:52
0 0 Atbildēt

Pie mums jau tikai prot degvielai akcīzi piemest, nevis ieviest vinjeti.

Laikam nav vēl līdz galam izkāvušies, kas no tā krējumu smels...

283197. viesis 21.jūnijs 2011 21:44
0 0 Atbildēt

a MERIVA arī tas ir jāpērk?

283200. viesis 22.jūnijs 2011 8:57
0 0 Atbildēt

283197.

a MERIVA arī tas ir jāpērk?

==================

Tekstu vispār izlasīji? Ja tava Meriva ir vieglāka par

3.5 tonnām :-) :-) :-), tad līdz 01.01.2012 vari būt

mierīgs :-)

283201. viesis 22.jūnijs 2011 10:32
0 0 Atbildēt

Nesaprotu par ko "šums" - Čehijā, Austrijā utml, jau sen ir bāņu vinjete - normāls veids kā uzturēt maģistrālos ceļus.

283202. viesis 22.jūnijs 2011 10:52
0 0 Atbildēt

Toties Urālos nav jāmaksā nekādas ceļu nodevas.

283203. viesis 22.jūnijs 2011 11:42
0 0 Atbildēt

Cerams, ka tas būs kaut kas modernāks un vieglāk pieejams. Atceros, kā pagājušogad tūrisma brauciena laikā Polijā , autobusa šoferim bija problemas ar to ceļa nodokļa samaksāšanu. Daži DUSi tos pieņēma, citi atkal nē Izbraukājam naktī kādus 10 DUS, kamēr šoferiem izdevās to formalitāti nokārttot.

VISIEM priecīgus Līgo svētkus !

283221. viesis 27.jūnijs 2011 17:04
0 0 Atbildēt

WALA - šums ir par to, ka vinjete jau bija līdz šim... Laikam jau neizlasīji vispār, par ko raksts. Izskatās, ka poļi grib tranzītam konkrēti radīt problēmas. Diez vai būsi laimīgs, ja pēc 01.01.2012 nevarēsi rādīties uz polijas bāņiem, ja pirms tam savam zaporožecam neiegādāsies elektroniskās uzskaites sistēmu. Pēc tā, kas ir viņu pašu weblapās atrodams, tā arī izskatās. Apmaksa būs TIKAI elektroniska...

283302. viesis 5.jūlijs 2011 12:52
0 0 Atbildēt

Seene - izlasīju gan, bet nu es kaut kā neticu ka visu šo izdomāja tādēļ lai sadristu visu, jā sākums moš arī nebūs pārlieku vienkāršs, bet salabos un strādās tā lieta.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti