Kopš kura laika labā prakse ir nodokļu maksātāju naudu tērēt kā atbalstu privātajiem auto? 1.daļa (+ VIDEO) 23

 
iAuto | 8.oktobris 2024 11:46

Uzsāksim diskusiju, kāpēc vispār ir nepieciešamas valsts un ES dotācijas elektroauto iegādei un uzlādes infrastruktūrai.

iAuto.lv redaktors Māris Ozoliņš uzskata, ka dotācijas elektroauto un hibrīdauto iegādei privātajam transportam nav nepieciešamas un kaitē valsts ekonomiskajai attīstībai.

Ņemot vērā būtisko elektroauto cenu kritumu, pirmās valsts investīcijas ir zaudētas un jaunu elektroauto cenas vērtības kritumu.

Neliels ieskats izlietotajās summās - https://ekii.lv/index.php?page=atbalsts-transportlidzekliem

Lasi vēl iAuto par šo tēmu:

Elektroauto testi:
 
 
Visi komentāri
 
Teslists 8.oktobris 2024 11:59
4 4 Atbildēt

Jāiet kandidēt uz vēlēšanām!

Tipisks plānā galdiņa urbēja bazars. Ja paskatās kantora, uz kura noreģistrēts iauto.lv samaksātos nodokļus, tad jājautā. Kauna nav dirst par samaksātajiem nodokļiem?

iAuto 8.oktobris 2024 13:18
1 0 Atbildēt

Unikāls arguments 😄 Tie ir samaksāti nodokļi un nevis valsts budžeta līdzekļi, vaiiiiiii

Sergejs 8.oktobris 2024 13:27
3 0 Atbildēt

www.youtube.com/shorts/8LJcVVnlp5M

Te tev atbilde no Klarksona

0pis 8.oktobris 2024 12:11
2 0 Atbildēt

Kad nauda nonāk valsts budžetā, tā tak vairs nav nodokļu maksātāju nauda 😊

topinamburs 8.oktobris 2024 12:38
2 2 Atbildēt

Neklausīšos. Tev slinkums jeb nemāki rakstīt?

Sabiedriskajam transportam, autoceļiem, un airBaltic naudu drīkst tērēt?

iAuto 8.oktobris 2024 13:23
1 0 Atbildēt

AirBaltic drīkstēja tērēt, ņemot vērā valstiska nozīmes uzņēmuma glābšanu un attīstību, taču neinformēšana par budžeta līdzekļu norakstīšanu 570 miljonu apmērā ir nepieņemama un met ēnu uz labu pārvaldību. Arī tas, ka tagad AirBaltic padome iet Gausa pavadā, neuzlabo uzticību, te balstoties uz padomes priekšsēdētāja teikto TV.

Bet tā tomēr cita tēma, te vairāk par to, ka elektroauto subsīdijas gan Latvijas, gan Eiropas līmenī var novest pie ekonomiskās krīzes visā reģionā. Ja būs finansiāli jāglābj Volkswagen, tad zināsi, ka krīze ir sākusies aktīvajā fāzē, bet tam vēl ir nepieciešams Ķīnas lēmums.

anonimikis 8.oktobris 2024 12:47
0 0 Atbildēt

Nu pie reizes arī dīzelim un benzīnam vajadzētu vienādot akcīzes. Ok, ok gaudojam, ka dīzelim tas dēļ komercauto un lai preces nav tik dārgas. Tad vienkārši vidējais gada nobraukums visiem zināms, vidējo patēriņu populārākajām dīzeļlamatām ar var ātri piemest, pieliek šito akcīzes starpības summu privātpersonu dīzeļiem vienk pie gada auto nodokļa. Tā būs godīgi un bez nodokļu maksātāju subsīdijām vienai izredzēto grupai 😄

0pis 8.oktobris 2024 12:55
1 0 Atbildēt

Nu, tā jau varam aizrunātieslīdz tam, ka autobusa biļetei būtu jāmaksā tikpat, cik auto pirkuma summai + apkopes + vidējjie remonti + degvielas cena, proporcionāli kilometriem. Pat ja brauc ar busu 2x gadā. Lai nedzīvotu pasakā.

iAuto 8.oktobris 2024 13:32
3 0 Atbildēt

Vīri! Ekonomikā mēs lielajos rādītājos ejam būtiski lejā, un te ir ļoti jāsāk domāt kā pelnīt un kas vispār mums paliek pāri pēc izniekotajām subsīdijām un uz to fona celtajiem nodokļu maksājumiem.

Mums ir vieni no dārgākajiem energomaksājumiem, siltums, elektrība utt. Eiropā. Uz tā rēķina mēs vēl ieguldām elektrofikācijā. Kāpēc? Būs vēlāk info (notiek tās pārbaude), bet Kariņš esot parakstījis brīvprātīgi vēl lielāku CO2 samazinājuma plānu Latvijai. Kāpēc?

iAuto 8.oktobris 2024 13:27
3 0 Atbildēt

Degvielas cena ir ļoti svarīga valsts attīstībā un jādomā ir ne viss pielīdzināt akcīzi, bet gan kāpēc Lietuvā degviela ir par 15-20 centiem lētāka, tas dod būtisku ekonomisko priekšrocību valsts attīstībai. Tāpēc taisam attiecīgos video. Bet te sākam ciklu par to, kāpēc mēs akli pieņemam elektroauto subsīdijas.

imzz 8.oktobris 2024 13:53
5 0 Atbildēt

Pabalsts luksus priekšmeta iegādei ir diezgan savāda lieta. Tā jaunās tehnoloģijas ( viedtālruņi, internets ), kas sabiedrībai tiešām vajadzīgas, un tirgus, tātad, pieprasa, aiziet "rūkdamas bez jebkādām subsīdijām.

Bez tam ES nupat padarīja dārgākus Ķīnas auto ar 35% tarifu, un 10% jau bija priekšā, starp citu. Tātad, 45% kopā. Līdz ar to Eiropas ražotāji aizslaucīja konkurenci, ar to padarot pašu ražojumus dārgākus.

"LONDON, Oct 4 (Reuters) - The European Union backed tariffs of up to 45% on imported Chinese electric vehicles (EVs) on Friday as it looks to counter Beijing's subsidies for automakers now targeting Europe."

khe 8.oktobris 2024 14:04
1 4 Atbildēt

ja gribas tīrāku gaisu Eiropas pilsētās un laukos, bet piedāvājuma īsti nav un ir skaidrs, ka produkts arī nav tik lēts un konkurētspējīgs kā līdzīgi benzīn/dīzeļ auto, tad ir jābūt kādam atbalsta pasākumam, lai pie tā tīrākā gaisa varētu tikt...

Jā, no vienas puses nav loģiski atbalstīt automašīnu iegādi, vēl jo vairāk, tikai privātpersonas, jo uzņēmumiem, manuprāt, co2 ziņā būtu krietni izdevīgāk piešķirt atbalstu (lielāki nobraukumi parasti).

Bet, ja neatbalstīs iniciatīvu sākumā, tad to auto skaita pieaugums (un mazāk izmešu) būs krietni lēnāks, arī piedāvājums krietni lēnāk kāps, arī uzlādes stacijas privātajā sfērā tik ātri neradīsies utt.

Ja gribas ātrāk svaigāku gaisu (un mazāk salimšanu piesārņota gaisa dēļ), tad kaut kā jāatbalsta

Kanibaals 8.oktobris 2024 14:30
0 2 Atbildēt

Jebkas, kas samazina mūsu atkarību no importējamās degvielas ir apsveicami, tāpēc arī dotācijas.

Pļurkt 8.oktobris 2024 14:58
5 0 Atbildēt

Papildus elektrību eļektričām no kā ražosi?? No zila gaisa, jeb no poļu akmeņoglēm vai Krievijas gāzes???

Saules paneļi un vēja ģeneratori ir spēlmantiņas nevis garantēta aķu uzlāde jebkurā diennakts laikā un vietā!

Oskars 8.oktobris 2024 16:15
0 0 Atbildēt

Pa dienu kurināsim saules paneļu elektrību, naktī HES uzkrāto ūdeni malsim. Vēl trūkstošo ar tevis pieminēto kurināmo TECos un vēja enerģiju.

8.oktobris 2024 14:46
4 0 Atbildēt

no šī skatupunkta,  loģiskāk būtu piešķirt atbalstu maziem,  ekonomiskiem budžeta auto,  nevis ekskluzīviem elektroauto.  Šobrīd sanāk,  ka  medmāsa vai ierindas darbinieks , caur nodokļiem, apmaksā daļu auto cenas,  savā uzņēmuma, piemēram valdes priekšsēdētājam. 

Pļurkt 8.oktobris 2024 15:01
0 2 Atbildēt

Beidz muļķi dzīt!!

Vislētākais auto tā visa ekspluatācijas laikā ir Roll Roiss!

Izdalot visus tēriņus uz gadiem ko tas spēj nobraukt iznāks lētāk kā pats mazākais budžeta auto, ieskaitot sākumcenu, degvielu, apkopes un remontus.

WALA 8.oktobris 2024 15:12
3 0 Atbildēt

Kur tu šitādas muļķības salasījies, Jebkura mūsdienīga auto remonti arī RR ir tik neizdevīgi cik vien to var iedomāties. Ja vispār kaut kas spēj būt izdevīgs, tad varbūt toyota ar kādu maksimāli vienkāršu dzinēju, tik tas ka rūsē ...

GTD2 8.oktobris 2024 16:15
0 0 Atbildēt

toyota ar savām dārgajām rezerves daļām galīgi nav izdevīgi, arī kvalitātē palaidušies,

didzisk 8.oktobris 2024 14:52
1 4 Atbildēt

Nu, man daudz labāk patīk braukt aiz elektroauto, nevis aiz (veca) dīzeļa.

Šābrīža ekonomiskā situācija Latvijā, Baltijā, Eiropā vai pasaulē protams ir politika, nevis tikai katra cilvēka maciņš.

Bet šobrīd vairs nav apšaubāms, ka klimatu esam sačakarējuši jau šobrīd, tuvākos 50 gadus paliks tikai aizvien sliktāk, pat tad, ja pilnīgi beigsim dedzināt fosilos. Un tāpēc ir labi, ka pasaulē ir politiķi, kas uzdrīkstās domāt par mazbērniem. Jo apturēt CO2 ierobežošanu un atsākt, piemēram, pēc 10 gadiem, visticamāk nozīmē nevis vienu bet 5 iznīcinošus orkānus Latvijā ap 2070. gadu.

Jā, protams, žēl, ka uz fosilo dedzināšanas rēķina pēdējo 100 gadu laikā uz nebēdu ir iedzīvojušās citas - lielās un bagātās - valstis. Un būtu labāk, ja Latvija tā vietā lai paši rādītu piemēru, varētu piespiest amerikāņus beigt braukt ar kravas mašīnām uz darbu, bet tas iespējams tikai pasakās.

WALA 8.oktobris 2024 15:15
10 0 Atbildēt

Marš atpakaļ uz skolu un/vai pie grāmatām CO2 apkarotāj !

Tas ko var un vajag apkarot ir sīkās daļiņas pilsētvidē ... bet tad atkal mūsu platuma grādos bez piemēram smilšu kaisīšanas būs grūti ziemā kaut kur braukt vai iet ... būs daudz smadzeņu satricinājumu un lauztu kaulu ...

Pļurkt 8.oktobris 2024 15:04
5 0 Atbildēt

Eļektričku atbalsts ir atbals turīgajam slānim, kas var atļauties nopirkt vai uzcelt privātmāju un pievilkt pie tās kabeli ar pietiekamu jaudu uzlādi un visam pārējam!!

Tie nabadzīgākie kas mitinās soc laiku dzīvbokļos pat ar visu atbalstu nevar nopirkt eļektričku!!!

+ kāds vēl atbalsts - tā visa ir viena vienīga zaļo afēra vispasaules mērogā!

iAuto 8.oktobris 2024 15:19
1 0 Atbildēt

Ņemot vērā tā cenu, jā tā sanāk. Bet vai ir pareizi tā dalīt - turīgais slānis?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijā motociklists taranē ekskavatoru (+ VIDEO) 3

Grūti izskaidrojamais motociklista manevrs noticis netālu no Rjazaņas. "Kaskadieris" smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā. Lasīt vairāk

 

Bez 50 000 eiro nekā - Volkswagen laiž klajā “pliko” ID.Buzz (+ FOTO) 10

Elektriskās piedziņas busiņam noņemtas gandrīz visas ekstras, kas dara to glītāku, taču cena tik un tā paliek nepatīkami augsta – vismaz 49 998 eiro. Lasīt vairāk

 

Amerikāņi steidz iepirkt "nāvējošāko automašīnu ASV" 9

Izrādās, cenai ir nozīme, jo pircēju tā pievilina vairāk nekā ekspertu neglaimojošais vērtējums. Lasīt vairāk

 

ES valstis atbalsta papildu ievedmuitu, Vācija uzskata, ka tā ir kļūda 7

Neraugoties uz Vācijas paustajām bažām, lielākā daļa ES valstu ir atbalstījušas papildu tarifus līdz pat 35,3% apmērā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti