Seene rakstīja:
Tomēr finansējuma modelim būtu jābūt pavisam savādākam,
Nu ok, bet kādam? Piemēra pēc.
bet transporta cena un konkurence jāatbrīvo.
Mm, tātad tomēr brīvā cena. Nu nebūs tā 20 saņi par biļeti.
Man nav izvēle mikriņi... Tie arī visi ir RS pārziņā. Konkurences atliekas likvidētas.
Jā, bet tas diemžēl ir izdarīts saistībā ar ES noteiktajām normām un regulām.
Kam man tas maršrutu plānotājs. No tā jau nesāk transports kursēt tur, kur man vajag nokļūt.
Pirmais jautājums: vai ir bijis kaut viens ierosinājums par transporta maršrutu koriģēšanu vai jauna maršruta izveidi no tavas puses, kurš ir darīts zināms RS?
Un otrais. Tas gan attiecas uz maršrutniekiem. Viņi paši var rosināt braukt tur, kur paši grib. Bet brauc viņi tur, kur ir pieprasījums. Nav pieprasījums- nav pakalpojuma. Uz Mežaparku, uz Čiekuru, uz Bišumuižu uc. rajoniem jau gadiem neviens maršrutnieku kantoris nav izrādījis interesi. Tātad kāds secinājums?
24h biļete jau nosacīti būtu saucama par īslaicīgu abonementa biļeti. Daudzās Eiropas pilsētās vienreizējā biļete ir derīga 1h jebkurā transportā - kas nozīmē iespēju viena brauciena laikā pārsēsties. Rīgā ņemot vērā izteikti centrālo maršrutu koncentrāciju, bez radiālajiem savienojumiem, tas ir ļoti aktuāli, ja jānokļūst relatīvi nelielā attālumā, kas ir dažādās centra pusēs.
Jā, maršrutu tīkls nav pats labākais, taču ar vienu pārsēšanos tomēr nokļūt var daudz kur. Bet būtu interesanti uzzināt, kuras ir tās vietas, kur vajadzētu kaut ko mainīt.
Mēnešbiļetes maksā tikpat kā, piemēram, Berlīnē. Tur gan pakalpojums ir tiešām kvalitatīvs. Un lielākā daļa berlīnieši iegādājas gada biļetes, kas jau sanāk krietni lētāk par RS cenām. Pilsētas izmēri un pasažieru nobrauktie kilometri gan tur sanāk daudz lielāki.
Ar Vāciju ir tā. Painteresējos un lūk ko man atbildēja: (sorry, ka krieviski, ja vajag vēlāk pārtulkošu)
Если Вы о финансировании, как таковом. То в Германии есть особые организации "транспортный союз", это аналог наших "планировочных регионов". Все дотации распределяются через них. "Транспортные союзы" заказывают объем работы, число рейсов, расписание движения и вместимость подвижного состава. И оплачивают перевозчикам выполненную работу. Вся выручка за билеты там является собственностью "транспортного союза", а не перевозчика. Поэтому перевозчику глуубоко фиалетово, сколько там пассажиров проехало. Об этом голова болит у "транспортного союза". И именно он, а не перевозчики, принимает решение сократить или ввести те или рейсы. Местные власти заключают договоры и перечисляют субсидии "транспортным союзам". Также и государственные дотации не напрямую перечисляют перевозчикам, а - "транспортным союзам". У нас все билетные сборы являются собственностью перевозчиков.