Es vakar lasīju to rakstu. Pirmkārt, vismaz pēc LTAB teiktā, nevis 2, bet 174 negadījumi ar traktoriem gadā notiek. Nerunāsim par tiem, kuri nemaz netiek reģistrēti, jo cilvēki nezina savas tiesības. Otrkārt, būtu interesanti uzzināt, no kurienes viņam tik drastiski cipari. Ja pieņemam, ka viņam ir 86 (laikam tā bija) vienības un būtu jāizdod 10000, tad uz vienu traktoru būtu 116 euro!!!! Nav tā kā mazliet pārspīlēts? Nemaksā traktoriem OCTAs tik dārgi. Man nesanāk bieži traktoriem OCTu drošināt, bet pēdējais, ko drošināju, bija augustā (tātad pavisam nesen, kad jau cena bija debesīs) par 11.28 euro gadā. Nu labi, tā bija privātpersona no laukiem utt., bet tāpat biš tā kā par daudz tas uzņēmējs uzrēķinājis. Un vēl, viņš saka, ka dēļ šī baigi pasliktināšoties viņa konkurētspēja Eiropā. Kā jau tika pieminēts, Eiropā šādi traktori tiek drošināti, pie tam, par cipariem, kas krietni pārsniedz viņa redzējumu. Pie tam, ja viņam ir 86 tehnikas vienības, neesmu baigais kūdras biznesa guru, bet spriežu, ka viņam tad apgrozījums ir visai pamatīgs un diezvai tie 10 tūkstoši gadā paceltas cenas tik dikti ietekmētu viņa biznesu un konkurētspēju. Bet, nu, es tā spriedelēju no malas. Un vai tad kūdra tiek iegūta visu cauru gadu? Ja nē, tad viņam nemaz nevajadzētu OCTu uz visu gadu... bet, nu jā, no kūdras iegūšanas neko nesaprotu, tāpēc tā spriedelēju...
Ar to piezīmi, ka vairums gadījumu, kad notiek negadījums ar smago tehniku privātīpašumā vai slēgtā teritorijā ir tāda rakstura, ka cieš pats traktorists, nevis "trešā" persona.
Slēgtas teritorijas / privātīpašuma īpašnieks un traktora īpašnieks ne vienmēr ir viena un tā pati persona. Un cietušais šajā teritorijā var būt arī ģimenes loceklis/radinieks/piegulētājs...
Nav tā, ka es baigi aizstāvētu šīs izmaiņas, pie tam, ņemot vērā OCTu cenas traktoriem, plus manu klientūru/mērļauditoriju, man te nekāds bizness točno nebūs, kā te daži labi varētu iedomāties. Bet sava loģika, pie tam, diezgan liela, tajās izmaiņās ir. Galu galā, arī ES direktīvu līmenī to ieviesa pēc notikuša precedenta kaut kādā tur laikam Slovēnijas stallī, kur traktors uzbrauca kaut kam, kā dēļ cilvēks no augšas nogāzās. Tur ES tiesa lēma, ka gadījums tomēr būtu pakļaujams OCTAi, nevis darba traumai. Es uzskatu, ka uz šādiem slēgtu teritoriju variantiem drīzāk varēja padomāt par kaut kādu light variantu - OCTu, kura sedz, piemēram, tikai zaudējumus personai.