Eksperti par ES fondiem, autoceļu infrastruktūru un tās ietekmi uz drošību (+ VIDEO) 4

 
SM | 25.marts 2021 16:36

Eiropas Savienības līdzfinansējums ceļu sakārtošanai izmantots drošības uzlabošanai

Ceļu atjaunošanā no Eiropas Savienības fondiem iepriekšējā - 2014.–2020. gada​ plānošanas periodā investēts turpat pusmiljards (462 434 049) eiro, veicot nozīmīgus ieguldījumus satiksmes drošības uzlabošanā uz valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem.

Iepriekšējā plānošanas perioda ES fondu līdzekļi atsevišķiem valsts reģionālo autoceļu pārbūves projektiem paredzēti vēl līdz 2023. gadam. Vienlaikus ES fondu pārdales ietvaros plānots piesaistīt papildu finansējumu valsts galveno autoceļu pārbūves projektiem. Grozījumi darbības programmā, kas to paredz, ir iesniegti Finanšu ministrijai apstiprināšanai Ministru Kabinetā un Eiropas Komisijā.

Satiksmes drošības eksperti ir vienisprātis, ka drošs autoceļš ir tāds, kurā viegli paredzēt nākamo manevru. Rīgas Tehniskā universitātes docents Juris Kreicbergs uzsver, ka “galvenokārt, būtu nepieciešams pēc iespējas nodalīt pretējos virzienos braucošu transportlīdzekļu plūsmas, tāpat būtiski veidot drošu ceļa nomali, piemēram, uzstādot barjeras. No autovadītāja skata punkta svarīgi, ka ceļš pēc sava izskata neaicinātu braukt ātrāk, nekā tur ir paredzēts.”

Kopumā laikā posmā no 2014. gada līdz 2020. gadam ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu uzlaboti 20 galvenie autoceļu posmi visā Latvijā, padarot tos drošākus ceļu satiksmes dalībniekiem. Šie remontdarbi plānoti, lai samazinātu melno punktu jeb bīstamo vietu, kur biežāk notiek satiksmes negadījumi, skaitu uz valsts autoceļiem. Piemēram, ceļu satiksmes drošība uzlabota, veicot pārbūves darbus un izbūvējot jaunu rotācijas apli uz Rīgas–Ventspils šosejas krustojumā ar autoceļu Jelgava–Tukums. Tāpat apstiprināti 37 valsts reģionālo autoceļu pārbūves projekti, no kuriem pabeigti ir 30 projekti.

Apkopojot ceļu satiksmes negadījumu datus par laika periodu no 2017. gada līdz 2019. gadam uz valsts galvenajiem autoceļiem ir konstatēti 48 “melnie punkti”, kas ir uz pusi mazāk nekā iepriekšējā periodā. Arī turpmāk ceļu atjaunošana paredzēta tā, lai novērstu jaunus ceļu satiksmes negadījumus bīstamajos posmos un krustojumos.

Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu 2014.–2020. gada plānošanas periodā valsts reģionālo autoceļu pārbūvei kopumā tiks investēti 235,4 miljoni eiro. Kohēzijas fonda kopējais attiecināmais finansējums valsts reģionālo autoceļu pārbūvei ir 277 032 428 eiro, t.sk. ERAF finansējums ir 235 477 563 eiro un valsts budžeta finansējums 41 554 865 eiro. 

 
Visi komentāri
 
viencexperc 26.marts 2021 2:39
2 1 Atbildēt

Precīzāk būtu rakstīt nevis - "investēja", bet "apguva" vai precīzāk - "notērēja".

Man vairāk interesē kāpēc "Bindars" nesēž cietumā, un tie projektu izsaimniekotājiem nav izpildīts nāvessods ar mantas konfiskāciju?

Fakulis 26.marts 2021 9:06
1 0 Atbildēt

Vatņiks, brauc atpakaļ uz savu kremli

GTD2 26.marts 2021 13:27
1 0 Atbildēt

Jā tiešām pareizākais vārds bija apguva, pārsvarā tikai uzlika jaunu segumu un saraka dziļākus grāvjus, pārsvarā nekur netaisno līkumus jotas taču dārgi un neērti

77bus 26.marts 2021 9:07
1 0 Atbildēt

Tas vienspirds ir gandons.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti