Kā pilnpiedziņas transmisija kļuva par sporta sedanu neatņemamu sastāvdaļu 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Velocita | 9.jūnijs 2021 14:26

Tehnikas entuziasti ir vienisprātis, ka visu riteņu piedziņas sistēmas ir teju vai neaizvietojamas, lai brauktu patiesi ātri un sportiski. Tās tiek izmantotas ne tikai apvidus automobiļos; pieaugot dzinēju jaudai, abu asu piedziņa kļūst aizvien populārāka arī sportiskajos sedanos.

Un tā vien šķiet, ka vienas ass piedziņa šajā automobiļu segmentā piedzīvos to pašu likteni, kurš jau piemeklējis manuālo transmisiju – izmiršanu.

Pirms aptuveni trīs gadu desmitiem Audi un Peugeot bija vieni no pirmajiem autoražotājiem, kuri savus sportiskos sedanus aprīkoja ar četru riteņu piedziņas sistēmu. Augstākā līmeņa autosacīkstēs – pasaules rallija čempionātā – gūtā pieredze šo uzņēmumu inženieriem bija uzskatāmi pierādījusi šādu automobiļu priekšrocības.

Garantēta daudzpusība

Četru riteņu piedziņa automašīnām paver visplašākās iespējas sarežģītos apstākļos. Arī tad, kad saķere ar ceļa segumu ir vāja. Audi 200 quattro 20V, ko izlaida 1989.gadā, tiek uzskatīts par vienu no pirmajiem īsteni sportiskajiem sedaniem. Raugoties caur moderno standartu prizmu, Audi modelis nebija īpaši jaudīgs, jo tā 2,2 litru piecu cilindru dzinējs attīstīja 220 zirgspēkus. Tomēr, pateicoties visu riteņu piedziņai, tas bija viegli vadāms pat vissarežģītākajos apstākļos.

Neilgi pēc tam Peugeot izlaida jaudas ziņā līdzvērtīgu modeļa 405 versiju T16. Šim ekskluzīvajam automobilim bija pastāvīgā pilnpiedziņa, un tā progresīvo konstrukciju novērtēja ikviens autovadītājs, kurš meklēja sportisku ģimenes sedanu.

Mūsdienās pat BMW, kura vārds tradicionāli asociējas ar aizmugurējo riteņu piedziņu, pārceļas uz citu “nometni”. Tā modelis BMW M5, ko uzskata par sporta sedanu klasiku, kopš 2017. gada ir aprīkots ar pilnpiedziņas sistēmu.

Divi citi ievērojamās pārmaiņas raksturojošie piemēri ir jaunās paaudzes BMW M3 un M4. Lai gan tos sākotnēji piedāvā klasiskajā formātā – ar priekšā iebūvētu motoru, kas piedzen aizmugurējos riteņus, jau drīzumā sekos versijas ar visiem četriem velkošajiem riteņiem. M3 un M4 jaudīgākās versijas attīsta 503 zirgspēkus, un tik lielas jaudas novadīšana tikai aizmugurējai asij nav īpaši praktiska. Jā, sportiskie sedani ir ērti, daudzpusīgi un tādēļ bauda pelnītu popularitāti, tomēr braukšanas komforts ziemas apstākļos strauji krīt, un tas ir vērā ņemams trūkums.

Pat Mercedes-AMG inženieri ir spēruši izšķirīgo soli maksimālas efektivitātes virzienā, un visi nākamās paaudzes modeļi būs ar četru riteņu piedziņu.

Progresīvi tehniskie risinājumi

Modeļa Peugeot 405 T16 tīrasiņu sporta versija guva apskaužamus panākumus pasaules autosporta arēnā. Tā bija dominējošais auto Paikspīkas kalnā braukšanas sacensībās 1988. un 1989.gadā, kā arī Dakaras rallijreidā 1989. un 1990. gadā. Sacīkšu trasēs šis automobilis, starp citu, nomainīja leģendāro Peugeot 205 T16, kurš 1985. un 1986. gadā izcīnīja pasaules rallija čempiona titulu.

405 T16 ielas versijas 2 litru rindas četru cilindru motors bija apgādāts ar Garrett turbokompresoru un attīstīja līdz pat 220 zirgspēkiem. Ar tādu jaudu sedans līdz 100 km/h spēja paātrināties 7 sekundēs un sasniegt 235 km/h maksimālo ātrumu. Par optimālu saķeri jebkādos apstākļos gādāja pilnpiedziņas sistēma ar viskosajūgu, caur kuru līdz pat 47 procentiem motora vilkmes tika pievadīts aizmugurējās ass riteņiem.

Izstrādājot Peugeot 405, lielisku darbu paveica Itālijas dizaina studijas Pininfarina speciālisti. Sportiskais modelis atšķīrās no standarta 405, taču nebija pārsātināts ar detaļām. Kvēlākie entuziasti 405 T16 varēja atšķirt, piemēram, pēc lielāka izmēra 16 collu vieglmetāla diskiem ar pieciem spieķiem un lukturu tīrītājiem. Šobrīd iespēja sastapt šo auto uz ielas ir visai niecīga, jo kopā tika saražotas tikai 1046 mašīnas un tās ir ļoti iekārotas kolekcionāru vidū.

Sportiskums un ekoloģija iet roku rokā

Franču sporta sedans atdzimšanu piedzīvoja gandrīz 30 gadus vēlāk. Šogad ražotājs laida klajā Peugeot Sport Engineered izstrādātu 508 sedanu ar benzīna dzinēju un diviem elektromotoriem. Automobilī uzstādītā hibrīdiekārta attīsta 360 ZS un 520 Nm, un, pateicoties sacīkšu inženieru ieguldījumam, auto ir apveltīts ar asu un precīzu vadāmību. Peugeot ir ļoti bagāta autosporta vēsture un uzņēmums dažādus sacīkšu trasēs izstrādātus risinājumus pastāvīgi ievieš arī sērijveida automobiļos.

Sportiskais sedans no 0 līdz 100 km/h ieskrienas 5,2 sekundēs, bet paātrinājumam no 80 līdz 120 km/h nepieciešamas vien 3 sekundes. Izstrādājot mašīnas balstiekārtu, Peugeot Sport inženieri ir atraduši perfektu kompromisu starp komfortu un braukšanas prieku. Atkarībā no apstākļiem vadītājs var izvēlēties starp trim piekares komforta līmeņiem.

Šim modelim ir četru riteņu piedziņas sistēma, un, pateicoties unikālajam motoru izvietojumam, gan priekšējiem, gan aizmugurējiem riteņiem ir elektriskā piedziņa. Šāds risinājums ir retums plug-in jeb spraudņa hibrīdu segmentā.

Hibrīddzinējs nodrošina ne tikai augstu veiktspēju, bet arī lielisku ekonomiju, turklāt plug-in modeļa vidējie CO2 izmeši ir tikai 46 g/km. Jāpiemin, ka šai tehnoloģijai pievēršas aizvien vairāk ražotāju – no eksotisko superauto markām Ferrari un Koenigsegg līdz Peugeot un Volvo.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
msh 10.jūnijs 2021 5:16
2 0 Atbildēt

Kaut kā PSA stūmēji piemirsa par urku, bet diezgan daudz kladzina par mašīnu, par kuras esamību jau sen visi ir aizmirsuši...

WALA 9.jūnijs 2021 15:28
1 0 Atbildēt

Vispār jau monopiedziņa nekad un ne pie kādiem apstākļiem neizmirs, jo ir krietni vien lētāka un bieži arī ātrāka un ekonomiskāka.

Un otra patiesības puse ir tāda, ka ja monopiedziņas šasijas dizains nav pārāk veiksmīgs - auto ir diezgan sūdīgi vadāms, tā bija pat Porsche ar vienu 911 modeli, ka nekas cits neatlika kā likt jaudīgāk versijām pilnpiedziņu, jo (škiet) ka izsvarojuma dēļ auto bija tikpat bīstams kā Audi TT gen1 bez spoilera.

Taču divas paaudzes vēlāk un uz Porsche 911 jau gandrīz atteicās no pilnpiedziņas pavisam, jo visas būtiskākās problēmas atrisināja, un AWD vairs īsti neturēja līdz monopiedziņai.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti