Atis Jansons: “Solo” avārijas. Kāpēc? (+ video) 40

 
Atis Jansons speciāli iAuto.lv | 30.decembris 2015 19:09

Šoreiz – kā solīju iepriekšējās avārijas apskata komentāros - par elementārām kļūdām pagriezienos, kuras bieži ir galvenais tik izplatīto “solo” avāriju cēlonis.

“Nobrauca no ceļa un apgāzās...” , “Nobrauca no ceļa un atdūrās pret stabu...” Kāpēc?

Ātrums līkumā

Ir tikai viena recepte, kura gan nav uzrakstāma absolūtās mērvienībās, tomēr ir pietiekami precīza un viennozīmīga:

- Droša un komfortabla stila braucēju ātrums ir vismazākais līkuma sākumā un aug (ja ir tāda vēlme un iespējas) tā beigās. Nevis otrādi.  Ātra "ieeja'' dod risku, nevis garantē vidējā ātruma palielinājumu. Mūsdienu auto ir pietiekami dinamiski, lai, pagriezienu sākot, konstatējuši, ka tā rādiuss ir lielāks, nekā gaidīts, saķere labāka, nekā piesardzīgi   prognozēts,   jūs   varētu    ātri   un skaisti akselerēties līdz kārotajam līmenim. Turklāt tieši šādai dinamikai ir piemērotas automobiļa ritošās daļas īpašības un klasiskā pagrieziena trajektorija, līdz kurai nu beidzot esam nonākuši.

"Dziļāk, vēl mazliet dziļāk!''

Ilustrāciju ideja šai iedaļai ir palienēta no vecas un labas grāmatas. "Technique   superieure   de   conduite   automobile. " Andre Bonne. Paris. No šā pagājušā gadsimta bestsellera, kurš vairākkārt tika izdots arī krieviski,  un neapšaubāmi ir lasīšanas un pārlasīšanas vērts arī šodien. Jums jau labi pazīstamais tieslietu eksperts un kritisku situāciju animators Oskars Irbītis Bonē bildītēm uzlicis kustīgu sastāvdaļu. Variet arī skrējienu iepauzēt, vecā Andrē padomus palasīt (ja protat krieviski).

Es, gadu desmitiem vērojot priekšā braucošo kolēģu   trajektorijas,  redzu,  ka   vismaz trīs ceturtdaļas no viņiem ne Bonē grāmatu, ne Zasadas "Drošo ātrumu'' nav ne lasījuši, ne   redzējuši,   par šādiem “smalkumiem” nekad domājuši, un stūrgalvīgi zīmē nepareizas līknes. Var jau braukt arī tā. Kamēr ātrums ir krietni zem kritiskajiem limitiem, var braukt vēl briesmīgāk, un nekas slikts nenotiks.  Taču deviņas desmitdaļas no šiem ir "īsti vīrieši" un kādu savā spogulī necieš.  Ātrums aug, un nu viņa problēmas līkumu izejās kļūst aizvien lielākas. Man apnīk šīs mocības skatīties, un, atkāpies  metrus 50, es ieeju kārtējā līkumā pa taisni krietni dziļāk nekā viņš, mainu trajektoriju krietni asāk un tūlīt varu ar praktiski iztaisnotu stūri maksimāli akselerēties. Līkuma izejā aizlidoju garām krietni sašķiebtajam un žēli kaucošajam  "konkurentam" kā stāvošam. Ar krietnu pārsvaru, kaut viņa motors  ir lielāks. Vēlme skrieties zēnam pāriet kā nebijusi, un viņš, droši vien nodēvējis mani dažos labos vārdos, paliek spogulī mazs maziņš.

Nav   viņam taisnība,  es,  pat daudz  ātrāk braukdams, neesmu dulls, riskēja, savu  auto un pasažierus mocīja viņš. Jo ātri braukt nemāk. Bet tomēr mēģina.

 Princips "dziļāk, vēl mazliet dziļāk" ir šāds. Vajag it kā pagarināt taisni, novilcināt pagrieziena sākumu. Pārbīdīt iedomāto mērķi - punktu, kurā vēlaties trajektorijas saskari ar līkuma iekšmalu (vai ceļa ass līniju)  - no  redzamās   un pārāk   tuvās  vietas (sarkanā līnija) uz tālāku, līkuma otrajā daļā, tuvāk izejai (zaļā līnija). Un sākt  pagriezienu   enerģiskāk,  drosmīgāk, ar lielāku stūres pagriezienu  nekā būs vajadzīgs visā līkumā (šeit runājam par līkumu bez tīšas vai netīšas slīdes, kuras koriģēšanai, iespējams, būtu vajadzīgi plašāki un straujāki  manevri  ar stūres  ratu).  

Stabilā  trajektorijā  pirmā pagrieziena fāze ir ar vislielāko stūres pagriezienu   (un  vismazāko  rādiusu). Tālāk stūre pakāpeniski atgriežas pie  "nulles",   sliede   taisnojas   un   ātrums droši aug. Fizikālā šāda manevra būtība arī ir ļoti vienkārša (tomēr reti apsvērta un nez vai kādā autoskolā skaidrota). Jebkurš auto pat lielā ātrumā, taisni braucot, ir spējīgs veikt īsu un asu virziena maiņu, iegriezties vajadzīgajā virziena, nezaudējot saķeri ar pat diezgan slidenu ceļu. Jo centrbēdzes spēku iedarbība uz riepu un ceļa kontaktpunktu pagrieziena sākumā nav tieša, to slāpē gan piekaru, gan pašu riepu elastība. Auto paklausa. Un lielākā daļa grūtību ir acumirklī pieveiktas. Gluži cita aina ir, pagriezienu sākot pārāk ātri, agri un šķietami maigi. Gan piekare, gan riepas tad lēnītēm sasniedz elastības robežu, aiz kuras vairs nepalīdz, un šādi iešķiebts auto nu nespēj ne trešdaļu no pareizā manevra asuma. Turklāt stabilitātes rezerves parasti izsīkst tieši bīstamākajā stadijā – kad grāvis vai pretējās kustības josla nāk pretīm kā traki...

Akcentēts pagrieziena sākums kalpo par savdabīgu auto noturības indikatoru - sajutis nepaklausības pazīmes, jūs varat nesākt paātrinājumu, bet izripināt   līkumu   tikpat   lēni,   kā   tam  piebraucāt. Turklāt vietas jebkuriem manevriem  parasti   pietiek,   jo, izņemot spoguļspoža ledus variantus, gandrīz nav iespējams, ka pirmais grieziens paliks bez jebkādas reakcijas un jūs no ceļa bīstamās zonas pietiekami neattālinās. Lai cik paradoksāli tas liktos – šāds tikai šķietami ass braukšanas stils (tieši tāds tiek mācīts pat karalisku limuzīnu šoferiem), patīk arī pasažieriem, jo viņu rumpji tīkamāk reaģē uz īslaicīgu šķērspārslodzi ar sekojošu ērtu paātrinājumu garenvirzienā nekā uz ilgstošu sānisku šķiebšanos.

Vārdu sakot - visiem, kas tā vēl nav braukuši,   iesaku   pamēģināt.   Visiem, kas to jau dara - mani sirsnīgi sveicieni. Jūs esat uz pareiza ceļa un piederat pie "vadītājiem, kuriem var uzticēties" (citēju veco labo Andrē Bonē). Un kurus no nepatikšanām neglābs vis “infrastruktūra”, fotoradaru un policijas visuresamība, bet gan paša veselais saprāts.

Mūsu ekspertu viedokļi.

Didzis Kalnietis Foto: iAuto.lv

Didzis Kalnietis:

-         Kas tur daudz ko komentēt, viss  jau pareizi pateikts un uzzīmēts! Oskaram izdodas smuki un uzskatāmi. Ja viņam vēl sanāktu tajos transporta līdzekļos ievietot šoferīšus, cenas tām multenēm nebūtu... :-) Lielākā nelaime, ka daļai braucēju, manuprāt, nav ne mazākās vēlmes mēģināt iedziļināties un saprast!

Ivars Caune:

-         Lēna, pat pārāk lēna, šķietami bailīga ieeja pagriezienā nav negods. Tā ir saprātīga, drošību garantējoša rīcība. Turklāt kopumā jau brauciens lēnāks nemaz neiznāks, jo mūsdienu auto spēj paātrināties zibenīgi – ja ir gudri “nolikts” uz slaidas, pareizas izejas līnijas.

Ivars Caune Foto: iAuto.lv

Andris Pļavenieks:

-         Labs stāsts. Ja tikai – kā jau teica Didzis – nav vienkāršam klausītājam pārāk sarežģīts. Pavisam īsi pareizu trajektoriju varētu skaidrot tā – darbs jāpadara pirmajā līkuma trešdaļā (vai vismaz pusē). Tajā stūre pagriezta visvairāk. Ja vairāk  jāpiestūrē izejā – ieeja bijusi nepareiza. Pārāk ātra, pārāk kūtra. Bet vispār – kā visus auto vadīšanas smalkumiņus arī šo vajadzētu pamēģināt slēgtā trasē vai kādā tukšā stāvlaukumā. Ja vien iespējams laba skolotāja uzraudzībā.

 

 
Visi komentāri
 
kaspis 5.janvāris 2016 20:35
16 4 Atbildēt

piekritīšu Caunes kungam - braukt lēnāk (par max atļauto, vai kā savādāk) - tas nav negods. Labāk vēlāk mājās, nekā pa fikso uz morgu. Par rakstu - kā man šķiet, vērtīgāk būtu bijis popularizēt to ka līkumā nebremzējam, tas ir - bremzēšanai jānotiek PIRMS manevra, taisniem ratiem, tad arī izejā var bērt virsū cik vien vajag.

Video redzamie piemēri - man nav saprotami - vai tiešām tā līkuma rādiuss ir tāds, ka plūdeni braucot aizmugure sāk izslīdēt? Tad nu tur tomēr nav kautkas kā nākas ar satiksmes organizāciju, iespējams, jāuzstāda ātrumu ierobežojoša zīme, nevis jāaicina šoferīšus mētāt straujāk stūri, likties šķērē vai darīt vēl ko, kas nav normāli iemācīts autoskolā/kursos/ģimenē.

kalfonso 5.janvāris 2016 21:21
4 2 Atbildēt

kas tur nesaprotams - Jansona kungs ļoti argumentēti paskaidroja - izvēloties nepareizu trajektoriju, līkuma beigās ir vēl "jāpiegriež", bet, tādos laika apstākļos, kādi šobrīd aiz loga, saķeres, lai to izdarītu, vairs nav.

kaspis 5.janvāris 2016 21:52
5 4 Atbildēt

kas nesaprotams - ja neproti braukt, ej un mācies, slēgtā trasē. Man nav pieņemami ka eksperti iesaka visādas gudrības, kuras vidusmēra šoferim būs grūti sagremot, kur nu vēl pareizi izpildīt, vēlams ar pirmo reizi, lai nesanāktu vēl sūdīgāk.

Piekrītu Pļurkt - reāla ātruma analīze būtu daudz vērtīgāka, piekrītu arī ka vidusmēra šoferis brauc pasūdīgi. Un tagad padomājam, cik sūdīgi brauc vidusmēra šoferis un saprotam, ka katrs otrais brauc vēl sliktāk...

P.S ja līkuma beigās piegriežot zūd saķere, tad primāri ir izvēlēts pārāk liels braukšanas ātrums. Nespēja sasaistīt savas prasmes ar laika apstākļiem aiz loga vai vienkāršs stulbums, tas jau ir cits stāsts.

kalfonso 5.janvāris 2016 22:23
3 2 Atbildēt

nebija mērķis strīdēties, atvaino.

šī te visa stāsta morāle ir tāda, ka ar vadītāja apliecības saņemšanu nekas nebeidzas, bet savas iemaņas ir jāpilnveido visu laiku. ko liela daļa nesaprot :) un tad pie visām nelaimēm vainīgi ir netīrīti ceļi un tml.

kaspis 5.janvāris 2016 23:07
3 2 Atbildēt

es varbūt reizēm izklausos rupjš. bet tauta ir stulba. sevišķi ja pašam stāžs jau divciparu skaitlī un paskaties kā brauc tiesības nupat ieguvušie...

tas ka iemaņas jāpilnveido, tas skaidrs, bet lozungs "mācies - vai brauc vēl lēnāk" tomēr man šķiet stipri veiksmīgāks. Un mācīties tomēr vēlams slēgtā poligonā dzīva cilvēka vadībā, nevis pēc salasītām interneta gudrībām, lai cik pareizas un korektas tās nebūtu.

kalfonso 6.janvāris 2016 0:35
4 2 Atbildēt

bieži vien arī tie, kam tas divciparu skaitlis stāžā, brauc diezgan pabriesmīgi

Pļurkt 5.janvāris 2016 21:40
6 17 Atbildēt

Tie visi video bija jāsaliek kopā ar reāla ātruma un rādiusa analīzi! Pašreiz tāda biezputra vien sanākusi.

Vismaz 1/3 braucēju dara tieši tā kā rekomendēts - pirms līkuma bremzē, tad paātrinās.

---

Bremzē diezgan pamatīgi, vienīgi nelaime tāda, ka visu to līkumu var izbraukt vismaz par 50 km/st ātrāk nekā viņiem ir maksimālais ātrums jebkurā šī līkuma punktā!!

Šitādi tā traucē satiksmi ka vājprāts. Esmu liecinieks bijis tam, ka čaļi ar fūrēm izbrauc konkrētos līkumus ātrāk (jebkurā punktā ar lielāku ātrumu) kā dažs labs šmurgulis ar sēdinātajiem BeMeWē un tjūnetajiem pļerdakizpūtējiem!

It sevišķi tā bremzēšana pirms pilnīgi katra līkuma ir raksturīga sievietēm. Līkumu kuru var izbraukt ar minimālo ātrumu vismaz uz 200 km/st (bez sānslīdēm), šās piebraucot sabremzējas līdz 80 un tad plūdeni brauc!!

Mnde 5.janvāris 2016 22:35
7 4 Atbildēt

80 km/h ir tikai 10 km/h zem maksimāli atļautā ārpus apdzīvotām vietām, bet par publiskajā satiksmē izmantojamām vietām, kur atļauts >100 km/h Latvijā nav nācies dzirdēt

x 6.janvāris 2016 8:42
1 9 Atbildēt

Nu, ja tu ripinies ar 80 - 90km/h un pirms līkuma bremzē, tad ar tavu braukšanas manieri (vai tevi pašu) kaut kas nav riktīgi. Tipa, braucu mierīgi, pēķšņi priekšā izšāvās straujš līkums, nācās bremzēt :) - nu kaut kā tā sanāk, citādi nav nekāda pamatojuma spaidīt bremzes uz šosejas.

Palaidniex 6.janvāris 2016 9:16
7 1 Atbildēt

līkumi mēdz būt visai dažādi ir tādi kur var iedot ručkā, bet akli vilkt nepārskatāmā nezināmā līkumā nav prātīgi...

Visu pieminētajā Vācijā, nobraucot no bāņa, mēdz būt zīme (40), un tik arī tieši ir jāsadzēšās, jo, ja ir 50 un vairāk, arī uz sausa asfalta auto iet riepām kaucot...

Bedre 5.janvāris 2016 23:19
1 2 Atbildēt

Es gan teiktu, ka bremzēt pirms līkuma, bet ne līkumā, un ja sāk slīdēt, tad skatīties tur kur vēlies braukt, un nevis uz šķēršli , jo tieši tad auto brauc tur, kur tu skaties. video abos gadījumos sanāk konkrēta avārija, jo tur kur nogriež pretīm braucošajam daļu joslas, tur var gaidīt ka tas strauji bremzēs un avārija garantēta.

ezis 6.janvāris 2016 0:57
1 2 Atbildēt

Tulkojums gan zem katras kritikas.

666 6.janvāris 2016 2:54
0 2 Atbildēt

Raksts ar visu adrenalīnu.

vadītājs ar stāžu 6.janvāris 2016 2:59
12 2 Atbildēt

braucu ar auto jau no 1977. gada ikdienas , tas ir jau 38 gadus gadaa nobraucot videeji 50 000 km , man boļševiku laikaa jau traapiijaas taa Zasadas aatraas braukšanas skolas graamata , vellszin kur taa tagad nobaazta , bet tajaa bija ļoti preciizi noraadiitas trajektorijas kaa pareizi izbraukt visaada veida liikumus un pannas , protams ka es pie tiem paņeemieniem piešaavos un diezgan aatri varu izbraukt liikumus graavii neiebraucot , bet ir veel viena ķeza , ar muusu ceļiem kaa ar biteem , ja nezini ka tas liikumaa izbuuveets aplam , tevi kaa lupatu no taa izmetiis ja brauksi poaaraak aatri , man pa taadu šoseju naacaas braukt deeļ darba veselu gadu un to liikumu biju labi iegaumeejis , bet pa to laiku kameer braukaaju , vairaaki guleeja graavii , labi veel ziemaa , bet viens pat vasaraa pamaniijaas nosisties , lai Jums gads bez paarsteigumiem uz ceļa , laimiigu 2016.

Kanibaals 6.janvāris 2016 8:39
1 2 Atbildēt

>man pa taadu šoseju naacaas braukt deeļ darba veselu gadu un to liikumu biju labi iegaumeejis

Neturi sveci zem pūra, kuru līkumu domā?

Kanibaals 6.janvāris 2016 20:41
0 1 Atbildēt

Nu zem Mīlgrāvja tilta var paņemt apmali arī ar atļauto ātrumu braucot, tur līkums ir uzbūvēts precīzi tāds, lai saķeri norautu.

x 6.janvāris 2016 8:44
0 9 Atbildēt

Ja vasarā brauc ar atļauto ātrumu, tad pat pašus nepareizākos līkumus izbrauksi bez stresa. Ja gribi pārsniegt ātrumu, tad vajag vairāk koncentrēties tam ko dari.

ak 6.janvāris 2016 8:45
1 1 Atbildēt

Laba ir tā Zasadas grāmata. Man arī ir. Ir pat elektroniski, .pdf formātā, latviešu valodā, un varu aizsūtīt, ja kādam vajag.

iAuto 6.janvāris 2016 9:42
0 0 Atbildēt

Atsūti lūdzu uz iAuto at iAuto.lv

google 6.janvāris 2016 10:14
0 0 Atbildēt

google: zasada pdf

ak 6.janvāris 2016 10:27
0 0 Atbildēt

Aizsūtīju.

iAuto 6.janvāris 2016 11:43
2 5 Atbildēt

Paldies! Tagad strādājam pie vienas karstas ziņas, kur mūsu atbildīgie ierēdņi ir norāvuši lažu - lielu lažu.

xx89 6.janvāris 2016 9:03
1 1 Atbildēt

Sveiki visi jaunajā gadā! Raksta autors akcentu manuprāt liek uz apstākli, ka pirms līkuma vjag samazināt ātrumu, neielidot līkumā un tad bremzēt. te nav runa par atļautiem vai neatļautiem ātrumiem. Galvenais ir savākties jau pirms līkuma, lai saprastu , ko un kā darīt tālāk. Tāpati doma arī bildītēm, nevajag visu tulkot tik burtiski. Gribu piebilst no sevis, ka jebkurā situācijā jākoncentrējas ceļam un jādomā, ko dari uz ceļa, tad gan pašam gan citiem būs mazāk problēmas. Nevajag iedomāties, ka esi rallists, jo viņi domā, ko dara. veiksmi visiem!

Pļurkt 6.janvāris 2016 10:26
0 7 Atbildēt

... un vesela plejāde autobraucēju to visu uztver burtiski!!

Bremzē pirms KATRA līkuma, neatkarīgi no tā vai tas ir labi pārredzams vai nē, vai to līkumu var izbraukt ar 20 km/st vai 200 km/st!

kaspis 6.janvāris 2016 10:30
2 1 Atbildēt

nē, raksta autors akcentu liek tieši uz aktīvāku stūres raustīšanu! tā teikt, stūrējat strauji un asi, kamēr auto nav paspējis sašūpoties vai sasvērties! Un tieši tas vidējo aritmētisko pilsoni visdrīzāk iedzīs grāvī, nevis palīdzēs...

Neslēpjos, Juris Knāķis 6.janvāris 2016 10:23
4 0 Atbildēt

Nja! Jansona kungam es viscaur piekrītu, bet tur ir pāris nianses - kā sensenos laikos mums autoskolā teica instruktors

Reinis Rešetniks, jebkurā gadījumā labāk 2 km/h par lēnu, nekā 1 km/h par ātru. Nu, es vairāk ticu viņam, jo vairāk tāpēc, ka viņš mūs ziemā dīdīja virskreklos (mašīna ir jājūt ar

PAKAĻU!), kopš tā laika avāriju nav ...Bet vispār Jansona kungs, varbūt arī Caunes kungs, aizmirsa par vienu detaļu -

kā mūs mācīja, ar RWD viss jāizdara pirms ieejas pagriezienā,ar FWD ir iespējas "modifikcijai".Ko savulaik

spoži demonstrēja liepājnieks Ļebedevs ar savu baiso Kadetu (Astru?).

stāvbremze 6.janvāris 2016 11:22
8 2 Atbildēt

Pirms ieņemiet pedagoģisku nostāju, atbildiet katrs sev – cik personām esmu iemācījis vadīt mehānisko transportlīdzekli? – ne stūrēt pa tīruma malu, bet, piemēram, kontrolēti uzsākt braukt augšupceļā vai līdz labai vai pietiekamai kompetencei CSDD eksāmenā, kas ir vienīgais kritērijs iegūt autovadītāja apliecību patstāvīgai transportlīdzekļa vadīšanai ceļu satiksmē. Katram no mums ir personīga autovadīšanas pieredze, bet sākums visiem vienāds. Pamēģiniet atcerēties, cik gari kilometru tūkstoši atstāti aiz muguras, lai no iesācēja autovadītāja, kurš ar automobīli pārvietojas pa koplietošanas ceļiem, kļuvāt par vadītāju, kurš pārliecinoši brauc. 10000, 20000 vai 50000km?! Atšķirība acīmredzama – pārvietoties vai braukt – divi dažādi braukšanas režīmi, bet abi pakļauti fizikas likumiem, kas nosaka transportlīdzekļa kustību. Kļūdains priekšstats par šiem likumiem vērojams abās frontēs, tam sekojošs lēmums izpildīt nepareizas darbības ar transportlīdzekļa vadības ierīcēm noved līdz CSNg.

Jūs gudri spriežiet par kilometriem stundā, ar cik, ar kādu ātrumu esmu izbraucis to vai citu ceļa pagriezienu utt. Kuram tas interesē? Man neinteresē! Neinteresē arī tas, cik kilometrus Jūs nobrauciet stundā, ar cik kilometriem stundā esiet pieveikuši pagrieziena līkni. Ticu, ka retais uz papīra ir uzmetis vidējo kādā garākā ceļa posmā, un nonācis pie secinājuma, ka tomēr tas simts vai simtdesmits taisnītē nav sevi attaisnojis. Kāpēc no „profiņiem” tādas aplamības! Kilometrā, pamanot Jūs kā pretimbraucošu, man svarīgi, cik metrus sekundē nobrauciet. Diskutējot par satiksmes drošību lietojam metrus sekundē, vienmēr un visur. Šo iegaumē!

Prakstisks piemērs.

Ceļa pagrieziens pa labi, kura loka garums ir 200m. Pietiekoši garš ceļa posms. Rallists šo pagriezienu izbrauc ar 25m/sek (90kmh), bet 60 gadīga kundze ar 22,2m/sek (80kmh). Abiem ir pietiekoša kompetence vadīt mehānisko transportlīdzekli, bet pieredzes dažādas, nesamērojamas. Autoskolā abiem iekodēts pagrieziena izbraukšanas algoritms – tuvojoties samazinām braukšanas ātrumu līdz atbilstošam redzamības attālumam un brauktuves apstākļiem, pagriezienu izbraucam ar nemainīgu ātrumu un tiklīdz atjaunota taisnvirziena kustība – paātrināmies, turklāt bremzēt ļauts līdz mirklim, kad būsi nodomājis sākt izpildīt pagrieziena manevru ar stūri. Izpildījuma dinamika, protams, abiem atšķirīga, bet vai tāpēc kundzes darbības vērtējamas kā nepietiekamas vai kādu apdraudošas?!

Laika starpība, izbraucot doto pagriezienu. Rallists šo 200m garo ceļa līkni pieveiks 8sek, bet kundze 9sek. Mūža pieredze autosportā Tev, rallist, kā apbalvojumu dāvā sekundi. Un kaut ikdienas zelta trijstūra maršrutā māja – darbs – veikals ir 100 pagriezieni, kundzi būsi apsteidzis tikai par simts sekundēm, kas ir gluži vienkārši minūte un četrdesmit sekundes. Vareni! Toties kundze ir izbraukusi vismaz piecas minūtes agrāk kā plānots un finišā uzzvanīs savam laulātajam draugam, jo nekas nav nokavēts, bet „wanna be rallists” egoistiskā tīksmē vāks sekundes, kuras nākošajā rītā nogulēs vai vēl trakāk – vakarā nosēdēs wc, jo līdz ar stresainām situācijām uz ceļa uz nervu pamata iestājusies ūdeņaina vēdera izeja…

p.s. Tas, kuram interesē cita līmeņa automobiļa vadīšana, pats atradīs laiku, vietu un personu, kas sniegs gan zināšanas, gan praktisku treniņu. Nereti nepieciešams parādīt virzienu Liepājas šosejai, lai nokļūtu Brīvkalnu ziemas trasē. Paldies, Ati! Bet, redz, puikām rocība ļauj uzpildīt tikai degvielu, drošam poligonam neatliek un, apdraudēdami savas veselības un dzīvības, lien uz mānīgi aizsalušām ūdenstilpnēm visā Latvijā.

p.p.s. Pat ja kundze kustības ātrumu nodzēstu līdz 70kmh, tas ir 19,4m/sek, laika starpība šajā pagriezienā ir 10,3sek – 8sek=2,3sek!!!

Rēķiniet un lai laba saķere ikvienam!

stāvbremze 6.janvāris 2016 11:27
2 0 Atbildēt

Morāle - neaprobežoties tikai ar kustības ātrumu! Ceļa posms, kas jānobrauc - ir ātruma un laika reizinājums. Jūs tikai par ātrumu!

Vernons 6.janvāris 2016 13:03
20 24 Atbildēt

Visu cieņu Jums auto sportisti, bet vienkāršam ikdienas auto braucējam tas neder, jo ziemā auto būtu jāiemāca vadīt nespolējot un neizslīdot. Tā būtu visaugstākā pilotāža reālā ceļu satiksmē ar atbilstošu ātrumu katram līkumam.

Lai nav tā, kad kāds liels un smags to vieglo sasit "juridiski pareizi". Tāpat jau to avāriju pietiek. Vienkārši jābrauc lēnāk! Tas atbilst CSN prasībām. Neveidot apzināti bīstamu situāciju.

kasinsh79 7.janvāris 2016 8:32
13 0 Atbildēt

100% pareizs domu gājiens! Uz ielas (kopā ar visiem citiem transportlīdzekļiem) nav vēlamas nekādas spolēšanas vai sānslīdes. Pilnīgi vienam uz ceļa esot - ok. Kā arī - samazināt ātrumu, piemēram, intensīvas snigšanas vai konkrēta apledojuma gadījumā - nav kauns!

Tāpēc absolūti neizprotams domas novērtējums.

Raitis 7.janvāris 2016 14:50
3 3 Atbildēt

Ziemā auto būtu jāiemāca vadīt nebaidoties no sānslīdēm, lai šķietami neprognozētā situācijā acis neizplestos kā buļļa pauti, kājas netrīcētu un auksti sviedri neaizmiglotu skatu. Ir jāmāk kontrolēt slīdes.

Vernons 7.janvāris 2016 15:12
7 0 Atbildēt

Ar to lai nodarbojas Biķernieku trasē. Īstā vieta kur sevi parādīt un uz citiem palūkoties. Pilnīgi Tev piekrītu!

kasinsh79 6.janvāris 2016 16:22
0 0 Atbildēt

Varbūt mazliet ne par tēmu, taču pilnīgi nopietni viens motobraucējs (tirliņš, viennozīmīgi) vēl pirms pāris gadiem Motopower forumā interesējās "par kādu labu taisnu šoseju Latvijā, kur droši atvilkt, jo uz Jūrmalas šosejas, redziet, daudz bīstamu līkumu" :DDD

Tas tiešā kontekstā ar visu ekspertu rakstīto, dinamiska braukšana nenozīmēs ātru atvilkšanu pa taisni, drīzāk - ātra, precīza (pareiza) līkumu izņemšana ;)

Ko diezin vai mēs visi labi ikdienā protam...

Vernons 6.janvāris 2016 16:27
3 14 Atbildēt

Ideāli taisns ceļš Jelgava - Eleja!

xx89 7.janvāris 2016 9:06
1 0 Atbildēt

Visi bārsta visādas gudrības. Visu cieņu katram atsevišķi. Pareizi te biedrs teica par ierindas pilsoni, tāpēc vēlreiz vienkārši domājiet, ko dariet un nenovēršaties no ceļa arī ar domām. Tas ziemā ierindas braucējam var radīt problēmas. Zinu, ka ir grūti, bet kritiskos brīžos būtu ieteicams nekrist panikā un nadariet to, ko nemākat.

Crankshaft 7.janvāris 2016 9:25
1 0 Atbildēt

kasinsh79

Varbūt mazliet ne par tēmu, taču pilnīgi nopietni viens motobraucējs (tirliņš, viennozīmīgi) vēl pirms pāris gadiem Motopower forumā interesējās "par kādu labu taisnu šoseju Latvijā, kur droši atvilkt, jo uz Jūrmalas šosejas, redziet, daudz bīstamu līkumu" :DDD

=======================

Nu, īsti tirliņš nav, ja atceries, kā nositās Ādolfs Sadauskis,

Jūrmalas šosejas līkumā pret Babīti... Ādolfs nebija dzirdējis, ka padomjlaikā arī "ātrgaitas" ceļus projektēja max kustības ātrumam 120 km/h, vēl 1970-o standarts! Praksē pārbaudīts - ar 150 - 160 vēl viss notiek, bet tad iestājās "indiferents" stāvoklis, no kura laukā tikt ne katrs prot, īpaši, ja uz ceļa neesi vienīgais. Es runāju par SAUSU ASFALTU! Starp citu, Ādolfs būtu izdzīvojis, varbūt pat bez smagām traumām, ja būtu uzlicis drošības jostas. Pats mēdza teikt, ka tās un bremzes ir tikai bailīgajiem ... :-(((((

ak 7.janvāris 2016 10:44
0 0 Atbildēt

Visu cieņu , crankshaft, Tavai erudcijai! Es nevienu neaicinu pārkāpt noteikumus, un pats arī tagad tā nebraucu. Bet esmu darījis iepriekš, posmā no Jūrmalas līdz pat Rautai 200-240 km/h. Nav tur nekāda indiferenta stāvokļa, tās ir muļķības. Prasmes trūkums, tikai. Tās robežas ar teicieniem ":Latvijā nav ceļu , lai brauktu ar xxx ātrumiem'', ir novilktas'tikai dēļ nezināšanas. Ir ziemas peldētāji, kuri mierīgi peldas āliņģī, bet parastā tauta saka, kas tas neesot iespējams, jo varot nomirt :) Vēlreiz atgādinu, ka nevienu neaicinu pārkāpt CSN. TIkai dalos ar savu pieredzi godīgi, bez liekulības maskas.

Pļurkt 7.janvāris 2016 9:57
1 8 Atbildēt

Uz Latvijas ceļiem ir pa pilnam fruktu, kas pat ar visu atvilkšanu brauc ar zemāku vidējo ātrumu kā fūristi!! Pie noteikuma ka pēdējie noteikumus ievēro ar ne vairāk kā +10 km/st.

Vernons 7.janvāris 2016 15:10
0 0 Atbildēt

Kā ziņo Valsts policijas pārstāve Diāna Purviņa, Augstkalnē ceļa Tērvete–Lietuvas robeža 38.kilometrā 1989.gadā dzimis vadītājs ar kravas auto «VW LT 46», neizvēloties atbilstošu braukšanas ātrumu, iebrauca pretējā braukšanas joslā un izraisīja sadursmi ar pretimbraucošu autobusu «Volvo B10». Cietušo nav, bet bojāti abi transportlīdzekļi. Sadursme notikusi 6.janvārī pulksten 15.06.

Janka 11.janvāris 2016 14:58
0 0 Atbildēt

Varbūt ir vērts piebilst, ka trajektorijas taisnošana un paātrināšanās var notikt tikai ar to brīdi, kad skaidri redzama līkuma izeja, nevis obligāti "trešdaļā (vai vismaz pusē)". Ir vietas (piem. P93 goo.gl/CDJiVZ), kur brīdī, kad līkumam it kā būtu jābeidzas, rādiuss samazinās un papildus jābremzē. Iekšmala aizaugusi, pretī braucošos neredz.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti