Eesti Energia plāno ar degvielu apgādāt visu Igauniju 7

 
28.oktobris 2011 9:38

Eesti Energia 25.oktobrī rīkotajā Degslānekļa dienā prezentēja jaunākās tehnoloģijas šķidro degvielu iegūšanai no degslānekļa un uzņēmuma plānu segt visu Igaunijas dīzeļdegvielas patēriņu ar degvielu, kas iegūta no degslānekļa.

Pasākuma laikā ikvienam tika piedāvāta iespēja testēt auto, kurš bija uzpildīts ar Eesti Energia ražoto degvielu.

Līdz šim degslāneklis galvenokārt ir izmantots elektroenerģijas ražošanai, tomēr tagad ir rasts pielietojums arī vienam no šī procesa blakusproduktiem – degslānekļa eļļai. Sākotnējie izmēģinājumi pierāda, ka dīzeļdegviela, ko iegūst no degslānekļa eļļas, ir pilnībā spējīga konkurēt ar degvielu, kas iegūta no naftas produktiem. Tādējādi tiks samazināta Baltijas valstu atkarība no degvielas importa.

„Degslānekļa izmantošana pašlaik strauji attīstās, lai apgūtu augstvērtīgu produktu ražošanas iespējas. Šodien mums ir 600 litri auto degvielas, kas ir saražota no mūsu degslānekļa eļļas un atbilst visām mūsdienu degvielas normām. Līdz 2016. gadam mēs plānojam paplašināt ražošanu, lai varētu izgatavot degvielu tādā apjomā, kas ļautu nosegt visas Igaunijas dīzeļdegvielas patēriņu,” skaidro Eesti Energia degvielas ražošanas vadītājs Harri Mikk.

"Runājot par degslānekļa ieguvi, bieži tiek piesauktas Eesti Energia gadiem izkoptās tradīcijas šajā nozarē. Tomēr mums degslāneklis ir nākotnes nozīmīgākais izraktenis, kas ļauj apgūt jaunas ražošanas jomas ar augstu pievienoto vērtību," stāsta Eesti Energia valdes priekšsēdētājs Sandors Līve.

Jau tagad degslānekļa ieguves tehnoloģiju jomā Igaunija ieņem pasaulē vadošās pozīcijas un veiksmīgi apgūst degslānekļa krājumus arī ārvalstīs. Eesti Energia, kas ir Baltijas lielākais elektroenerģijas ražotājs, iegādājās ASV kompāniju Oil Shale Exploration Company (OSEC), kurai pieder vienas no lielākajām privātīpašumā esošajām degslānekļa atradnēm. Tāpat arī Jordānijā Eesti Energia attīsta divus degslānekļa projektus - degslānekļa spēkstaciju ar maksimālo jaudu 900 MW un degslānekļa eļļas ražotni ar maksimālo jaudu 38 000 barelu eļļas dienā.

AS Eesti Energia
AS Eesti Energia ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pilnībā pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas un siltuma ražošanu. Starptautiskajā tirgū Eesti Energia ir pazīstama ar Enefit zīmolu un pašlaik aktīvu darbību ir izvērsusi arī Latvijā, Lietuvā, Somijā un Jordānijā. Uzņēmuma darbība ietver plašu pakalpojumu spektru no degslānekļa ieguves un pārstrādes līdz pat elektroenerģijas sadalei un pārdošanai, kā arī dažādus ar elektroenerģiju saistītus papildu pakalpojumus. Eesti Energia tirgo elektroenerģiju arī Latvijas un Lietuvas atvērtajā tirgū, kā arī Somijas cenu zonā Nord Pool elektroenerģijas biržā. Uzņēmums vienmēr izskata iespējas investīcijām perspektīvos ārvalstu projektos. Eesti Energia ir Igaunijas lielākais darba devējs ar vairāk nekā 7000 darbiniekiem. Papildu informācija pieejama interneta vietnēs www.energia.ee un www.enefit.com.

 
Visi komentāri
 
284186. viesis 28.oktobris 2011 9:50
0 0 Atbildēt

Pilnīgi pareizi - ja reiz Māte Daba devusi Igaunijai tādu dabas bagātību,

kā degslānekli, to jāizmanto iespējami derīgi. Līdz šim tak slānekļa eļļu

tik uz ceļiem lēja ...

284189. viesis 28.oktobris 2011 13:01
0 0 Atbildēt

kāpēc viss ir jāmēra kaut kādās idiotiskās amerikāņu mucās? mums ko, savu normālu mērvienību nav? litri piemēram?

284193. viesis 28.oktobris 2011 16:30
0 0 Atbildēt

Elementāri, dārgais viesi - pasaules biržās figurē bareli, un tāpēc arī naftu pērk un rēķina barelos.

284201. viesis 28.oktobris 2011 22:20
0 0 Atbildēt

malači igauņi. Letiņiem atbildei tagad būtu jāražo biobenzīns no cukurbietēm. Ja igauņiem izdosies rapšu eļļa vairs nerullēs.

284202. viesis 29.oktobris 2011 11:26
0 0 Atbildēt

>Kanibaals

Kāpēc gan igauņiem lai neizdotos, galu galā procesi ir pazīstami jau

kopš 19. gadsimta vidus, sevišķi attīstījās pēc WW2 Vācijā...Arī

padomjlaikos no slānekļa eļļas ražoja i DD i benzīnu. Bioetanols no

cukurbietēm sanāk dārgāks, nekā no labības, apmēram vienā cenā

ar no koksnes atkritumiem u.c. bioloģiskiem atkritumiem iegūtais.

Brazīlijas "cukurniedru" spirts vienalga būs lētāks ...

284203. viesis 29.oktobris 2011 11:59
0 0 Atbildēt

Uzražot tad izdosies, par to nešaubos, bet vai izdosies tirgu iekarot.

284207. viesis 30.oktobris 2011 9:51
0 0 Atbildēt

> Kanibaals

Tirgus iekarošana atkarīga tikai no cenas un produkta kvalitātes!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti