Latvijas armijai piegādātas pirmās četras jaunās "Patria" 6x6 bruņumašīnas 6

 
Nozare.lv | 2.novembris 2021 7:25

Somijas uzņēmums "Patria" saskaņā ar augustā parakstītās vispārīgās vienošanās nosacījumiem piektdien Latvijai ir piegādājis pirmos četrus jaunos 6x6 bruņu transportlīdzekļus, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija.

"Latvijas apstākļiem piemērotās un visdažādākajos testos pārbaudītās bruņumašīnas būtiski paplašinās Nacionālo bruņoto spēku operacionālās spējas, vienlaikus uzlabojot karavīru fizisko drošību. Īpašu prieku sagādā pašmāju uzņēmumu sadarbība ar Somijas partneriem jauno bruņumašīnu pētniecībā un izstrādē, kas apliecina mūsu aizsardzības industrijas kompetenci un konkurētspēju plašākā mērogā," uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Šomēnes Nacionālo bruņoto spēku instruktori piedalījās divu nedēļu garā apmācību kursā Somijā, kurā ieguva nepieciešamās zināšanas un prasmes par bruņumašīnu lietošanu un uzturēšanu.

Jau ziņots, ka 30.augustā Ādažu bāzē Latvijas aizsardzības ministrs A. Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma "Patria", kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei līdz 2029.gadam.

Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tajā ir iekļauta transportlīdzekļu piegāde, sākotnējā uzturēšana un personāla apmācības.

Plānots, ka bruņumašīnu uzturēšana, remonts un nākotnē iespējamā modernizācija tiks veikta Latvijā. Tāpat projektā, piesaistot vietējos uzņēmējus, vienlaikus tiek gan veiktas investīcijas Latvijas ekonomikā, gan arī nodrošināta piegāžu drošība, kas bija viens no Latvijas izvirzītajiem priekšnosacījumiem, uzsākot 6x6 transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes fāzi.

Pašlaik jauno 6x6 bruņu transportlīdzekļu projektā piedalās Latvija un Somija, kā arī interesi par iesaisti ir izrādījusi Zviedrija. Lai gan Igaunija pēc nodomu protokola parakstīšanas ar Latviju un Somiju vēlāk apturēja savu dalību projektā, tai un jebkurai citai sabiedrotajai valstij nākotnē ir iespēja parakstīt vispārīgo vienošanos un veikt transportlīdzekļu pasūtījumu.

 
Visi komentāri
 
LV patriots 2.novembris 2021 11:25
2 3 Atbildēt

Esmu gatavs atdot pusi na savas 200 Eiro pensijas, bet bērnu pabalstu atcelt vispār - ārzemju ieroču ražotājiem un tirgotājiem nav žēl pēdējās bikses atdot.

gunbox 2.novembris 2021 12:22
3 5 Atbildēt

Ha. 200ļimaki, tas ir rupji rēķinot 2 gadu garumā visiem pensionāriem pie pensijas katru mēnesi pa 100€. Nav slikta šķērdēšanās ar naudu tur, kur to vispār un apbsalūti nav nepieciešams darīt. Un ja ņem vērā, ka šādu piemaksu izmaksā tikai maznodrošinātajiem un vientuļajiem pensionāriem. Tad visiem varētu vismaz uz 300€ pielikt mēnesī. Visu pensionāru vārdā varu apgalvot, ka šī iepirkuma autori un akceptētāji ir sev nopelnījuši lodāmuru tur, kur saule neiespīd un pie Brīvības pieminekļa publiski ieslēgt.

imzz 2.novembris 2021 15:23
6 0 Atbildēt

Tev to rupjo rēķinu vajadzēja veikt precīzāk. Latvijas pensionāru skaits š.g. pavasarī 441000. Dalām 200milj ar 441000 dabūjam 454. Rēķinot uz 2 gadiem, katru mēnesi, dalām ar 24 , dabūjam apm. 19 EUR. Tas ir, ņemot vērā tikai vecuma pensionārus, pieskaitām izdienas, cipars būs mazāks.

gunbox 11.novembris 2021 14:43
0 1 Atbildēt

Jā, kaut kur laikam kļūdījos. Kaut gan 24€ vairumam būtu ļoti liels atbalsts. Nu tad vienā reizē visiem 454. Tak jau vismaz kādai masai būs jēga, kā lieki izmesti 200 ļimaki, no kuriem pastāv 90% garantija, ka liela daļa aiziet pa kukuļiem.

imzz 2.novembris 2021 15:08
2 1 Atbildēt

Šīs gadījumā nebija tās, par kurām rakstīja, ka Latvijas mežu ceļiem par platu ?

Jumu 3.novembris 2021 9:42
0 1 Atbildēt

Bet vai "molotova koktēli" šāds bruņu brīnums spētu izturēt?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti