Jā, bet tikai daļēji var piekrist, ja par mājas plašumu. No NĪ vērtētājiem un arī bankām dzirdēts, ka patlaban līdz 150m2 - pats populārākais "izmērs" privātmājai. Lasi - max likvīds NĪ vienmēr un vairumam pircēju, arī vairumā lokāciju. Te ir vēl kāda nianse, ir jaunajos projektos arī "lielie" dzīvokļi. Arī divstāvu un pat ap 200m2 platībā. Tam ir viens ārprātīgs mīnuss, apsaimniekošanas maksa būs kosmiska. Respektīvi, nolocīt savus 200k eur par dzīvokli, bet papildus kredītam maksāt vismaz 500 eur mēnesī par rēķiniem - o, jā
Ak jā, lai vai cik liels tas dzīvoklis nebūtu, tomēr dzirdamību apkārt 100% izslēgt nevar.
Ir īpašumi, kas ir likvīdāki un lietas, kurām ilgāk ir jāmeklē pircējs. Mūsu famīlija ilgi meklēja dzīvesvietu, jo prasības bija specifiskas: 2 lielie + 5 bērni no kuriem ir 4 ar vēlmi dzīvot atsevišķā istabā, tad kā minimums ir vajadzīga māja ar 6 istabām, bet tādas piedāvājumā par saprātīgiem budžetiem ir ļoti maz. Mums gan arī ģeogrāfija bija samērā šaura! Pazīstama māklere izraka īsto māju, bet tas arī viņai nenācās viegli.
Paziņa nopirka 4istabnieku pa 180K un arī sūdzas par trokšņiem.
Nesen pārdevu 2 istabnieku ne pārāk labā vietā. Cena bija pazema, bet reāli tikai pēc pusgada atradās pircējs. Pie reizes guvu mācību, ka militāristu solījumiem nevar ticēt un nākamreiz kaut ko tirgojot tikai rokas nauda būs pārliecinošs arguments, lai izņemtu sludinājumu.
Mājas pluss ir nevis plašums, bet palīgtelpas un palīgēkas. Četristabu dzīvoklis ir pietiekams vai, bieži vien, pārāk liels, priekš vismaz 90% no latvijas iedzīvotājiem - tajā pašā laikā dzīvošana dzīvoklī ir diezgan nesavienojama ar labu garāžu un/vai citām interesēm, kam vajag specifiski aprīkotas telpas.
200 tas ir pārāk daudz pat priekš privātmājas pat ar lielu ģimeni. Es pats zinu dažas ģimenes, kuri divatā dzīvo, bet apkurina tikai pirmo stāvu, jo bērni aizbraukuši katrs uz savu pusi, vai salst, lai ekonomētu apkuri, vēl vieni kurina visu, bet paši sēž 2 istabās. Pārējās - noliktava ar sūdiem.
Tas privātmāju "plašums"manuprāt ir iesēdies no 90.gadu latinosu seriāliem. Kad donas Beižas sēdēja lielās pilīs. Un tāpēc 1990-2000 bija liels bums būvēt milzu mājas.
Bet jaunākās paaudzes vairs tādus sūdus nebūvē.
Cilvēks dzīvo aptuveni 80 gadus. Labi, māju būvē pēc 30. Sanāk māja priekš 50 gadiem. Bērni dzīvos ar vecākiem maksimums 20 gadus. Tas nozīmē, ka LIELĀKO daļu mājā pavadīs 2 cilvēki...
...
Bet pati lielākā stulbība ir būvēt strazdu būrus. Ja tev nav vietas visu "sabāzt" pirmajā stāvā, tad nafig vispār vajag privātmāju.
Ne visi mūžīgi būs jauni, un neviens nevar garantēt, ka vecumdienās būsi vesals. Bet vecam cilvēkam katru dienu lakstīt pa kāpnēm....
Mans uzskats - labāk 70m2 bet vienā stāvā, nekā 150 - divos.
Bet ideāli ap 100m, un vienā stāvā. Tad ģimenei ar 3 bērniem būs pilnīgi pietiekami.
un 120 tas nav maz. Tieši otrādi virs 120 - tas ir daudz.
Tev ir radinieki, draugi, kuri dzīvo privātmājās? Papēti rūpīgāk. Nevis - Vāāu! Cik jums forši!", bet papēti rūpīgāk, ar atvērtām acīm. Bet ja pats dzīvo, tad aplūko kritiski - būvētu vēlreiz tik pat "lielu, vai mazu", vai nē, ja atgrieztos atpakaļ? Ja mēs dzīvotu Meksikā, vai Spānijā, tad - protams, var būvēt kaut 500m2. Bt pie mums katrs m2 ir jāapkurina. Un pat ja pelni miljonus, tā ir pilnīgi nevajadzīga lieta. Labāk, tad nopirkt 4 dzīvokļus dažādās pilsētās, nekā apkurināt vienu pili.
Tas ir mans viedoklis, kam nav obligāti jāpiekrīt.
Manuprāt, cilvēki pamatīgi pārspīlē ar māju izmēriem. Šobrīd tiešām populārāk ir 100-150m2, bet pirms krīzes laikā tās 200-300m2 saceltās... Tur apkurei un uzturēšanai vien cik naudas aiziet!
Te kontradmiral raksta, ka viņi ir septiņi un reāli vajag 6 istabas, jā, tad tiešām vajag 200m2 māju, lai ietilptu, bet parasti jau tās ģimenes ir krietni mazākas.
Tās lielās mājas man liekas atkal drusku tāds pontu jautājums, kad gribās tur nezin kādas ekstras, kuras beigās ikdienā tāpat nelieto. Tipiski - uztaisīt zāli sportošanai un trenažieriem - reāli padarbini tos aparātus 1x gadā :D Uztaisi krutu telpu biljardam un vēl sazin kam, reāli pie tevis reti kāds atbrauc ciemos, jo nav laika utt. Par 5 podiem un 3 vannām nemaz nerunājot...
Un, jā, vēl jau arī tāds sīkums - par māju sāc domāt, kad jau bērni ir, kamēr visu izplāno, uzbūvē, iekārto, gadi iet un bērni jau aug. Beigās esi ar milzīgu māju, milzīgu 30 gadu kredītu un tas viss uz kādiem +/- 10 gadiem vai nedaudz vairāk, kad bērni jau sāks izklīst. Tad divatā sēdēsi savos 200-300m2 un domāsi, nafigam es tik daudz maksāju par gāzi/granulām/elektrību...
Loģika ir piedevām šitāda atskārsme būtu radusies, ja Tu pa dzimto ielu būtu jebkad nogājis klauvējot, vēl pirms Leahman brothers kidalu bija ieplānojuši, manuprāt, protams. Vēl vairāk es pateikšu citreiz.
Problēma jau nav ģimenes lielumā bet izlutinātos bērnos. Nu kā, piemēram, kādu laiku atpakaļ jauno tačku tofikā - "bērni prasīja lai jaunajai masīnai būtu regulējams aizmugures ķeblis" - tu to spēj iedomāties? Es nē - pieņemot ka man kādreiz būs bērni, viņi ņems par labu esam mk2, vai kādas citas līdzīgas mašīnas aizmugures ķebli. Manam mācītājam ir četri bērni - kā tu domā, viņam ir kruta, liela mašīna un liela māja? Nē, 10 gadus vecs [pirkts jauns] dacia logan universālis ar septiņām vietām un četristabu dzīvoklis - un visi ir izmitināti un visi ir aizbraukuši; kaut kur braucot vēl viena liekā vieta noder lai paķertu līdzi savu muteri, kura blakus dzīvo.
Patēriņa sabiedrība. Izlīdām no PSRS grāvja, pārtikas taloniem, rindām un visa pārējā, bet daļa tagad naski stūrē otrā grāvī - kuriem vienmēr ir par maz, vienmēr vajag visu lielāku un vairāk, visu jaunāko, visas krutākās ekstras un "dzīves atvieglojumus", naudas vienmēr par maz utt. Tik tērēt, tērēt un tērēt.
Tas ir tas nabagu sindroms, kuru pieminēju kādu laiku atpakaļ. Reku te viens citā tofikā priecājas par to ka mašīnā pēc plastmasas smird...
msh
Kad Tu reiz sapratīsi, ka katram no mums atškiras vēlmes, minimālās kvalitātes prasības, attieksme pret lietām utt.?
Ja Tevi pilnībā apmierina pārvietoties ar Golf MK2 tagad un turpināt to darīt kaut kad nākotnē kopā ar saviem bērniem, tad dari tā. Es otru tādu kā Tu ar tik zemām prasībām pret komfortu nepazīstu.
Nešaubīgi ar sievu, 4 bērniem un mammu var pārvietoties arī Dacia Loggy. Bet es šādu pastāvīgu rīcību ar saviem tuvajiem negribētu pieļaut. Tāpēc ir 7vietīgs Multivan.
Tāpat ar dzīvesvietu. Ar 4 bērniem var dzīvot arī 3 istabu dzīvoklī, bet daudz labāk (manuprāt) ir dzīvot mājā.
Jā. Tāpēc var nopirkt māju, padzīvot 10-20 gadus, kamēr tie 4 bērni izaugs un mamma nenopūtīs sveci, un tad jau pazudīs vajadzība turēt tik lielu māju. Tad pārdot, un nopirkt ko mazāku.
Nevis būvēt jaunu un visu mūžu vergot priekš mājas. Kraut tur iekšā desmitiem tūkstošus, tad vecumā ieraudzīt, ka neko citu, izņemot lielo māju, kura aprija "pusi ienākumus" tā arī neredzēji. Bewt tie 4 bērni tāpat viņu pārdos un naudu sadalīs, vai sitīs viens otru un strīdēsies dēļ tās.
Runā kā mazs bērns.
Un runājot par komfortu. Ja tu gribētu komfortu, tad nepirktu transportieri. Brauc ar komerctransportu un vēl kaut ko gudrojas.
Lai nekautos par mantojumu, es esmu iegādājies vairākus nekustamos īpašumus, lai katram bērnam būtu kur dzīvot.
Tāpat veidoju katram uzkrājumus. Domāju, ka tik traki nebūs.
Bez tam neplānoju mirt jauns un domāju, ka māju vēl pats paspēšu pārdot, neapgrūtinot savus bērnus.
Arī pilnā komfortā nodzīvoti 10-20 gadi ir tā vērti, lai tomēr dzīvotu mājā, kur visiem vietas pietiek.
Pat transportieri...neapstrīdu, ka Multivan nav komforta etalons. Darba MB V-Klasse ir pārāks, tomēr tik kiplai ģimenei šis auto tāpat ir komfortablāks gan par Dacia Loggy, gan Renault Espace (šis man ļoti iepatikās pēc Gada Auto testiem), gan Opel Zafira un vēl virkni citiem līdzīgiem.
Bet tēma te ir par kreditēto latvieti. Auto apskati ir blakus tēmās apspriežami
Kad Tu reiz sapratīsi, ka katram no mums atškiras vēlmes, minimālās kvalitātes prasības, attieksme pret lietām utt.?
Vēlmes mums atšķiras, attieksme arī, bet par tām "minimālajām kvalitātes atšķirībām" - mums nevis atšķiras prasības, bet standarti. Kad mēs runājam par mašīnām - pēc maniem standartiem tev pazīstamajiem ir ļooooti zemas prasības pret ērtībām braucot ar mašīnu, jo pašas pamatvērtības lielākajai daļai no viņiem nav vajadzīgas. Man mk2 patīk, jo tas ir mašīna, kas ārēji ir neliels hečbeks, reālajā braukšanā tas ir praktiski līdzvērtīgs kaut kādam CR-V-veidīgam aparātam, ciktāl divritenis spēj tāds būt - un pilnai laimei ar to vēl var bik "izstaipīties", jo slikti arī neiet. Lai to pašu dabūtu no šodienas mašīnām, būtu jāpērk kāds X3 un tam jāuzliek mazākas bremzes un mazāki ripuļi ar augstākām riepām - vot tad tu iegūsi kaut ko līdzīgu mk2, tik ar šodienas spēļu mantiņām viduskonsolē. Man no mašīnas vajag lai tā ikdienišķās situācijās man nesagādātu uztraukumu - starpība ir redzama - pilns internets ar rīdzenieku raudāšanu par šausmīgajām rīgas ielām un pārsistajām riepām - es tur nedēļas nogalē biju un neko īpašu neieraudzīju - nu jā, es braucu ar mašīnu, kas ir piemērota nelīdzeniem ceļiem, un nevis kā liela daļa rīdzenieku, kas brauc ar tik ērtām mašīnām, ka jābaidās no bedrēm uz ceļa... :D
Atgriežoties pie mājām - gaumes jautājums, tikai un vienīgi. Tev patīk apkurināt lielas telpas un staigāt garus gabalus pa māju - nu lai tā būtu. Man ir pierasts pie tā iekārtojuma, kā parastu cilvēku pirms 40 un vairāk gadiem celtām mājām - kad es aizbraucu pie sievas vecākiem kas dzīvo treknajos gados būvētā ne sevišķi lielā mājā [gan lētums tur lien laukā no visiem stūriem], man tur daudz kas liekas pārāk kruts, un visādi koridori - pārāk plaši.