- Sludinājumi
- Ziņas
- Vīriem
- Tehnoloģijas
- Sports
- Video&TV
- Forums
- Lasītāju pieredze
- Akcijas
- Jautā ekspertam

MMX rakstīja:
GTD2 rakstīja: Neticu ,ka vācijā viņš arī strādāja par inzenieri, lai strādātu par inženieri Vacijā vajag specifiskas vācu valodas zināšanas. Tu teici ,ka paziņa bija inženieris ,bet tu salīdzini strādnieku algas
Vācijā viņš strādāja kā elektromontieris/ darbu vadītājs. Un jā, Latvijā viņš bija inženieris, kurš saņēma ap 1500Eur uz rokas, kamēr Vācijā gāja runa par x2 vai pat x3. No kurienes secinājums ka tās ir strādnieka algas? Kāpēc vispār domas ka Latvijā vēl pāris gadus atpakaļ vājstrāvu nozarē kāds saņēma pat attāli tās algas ko šobrīd var redzēt CV? Es reāli esmu nostrādājis jau padsmit gadus Rīgā ar būvniecību, enerģētiku un telekomunikācijām saistītos uzņēmumos un tikai pāris gadījumos esmu dzirdējis, ka kāds saņemtu tādas fundamentāli lielas algas. Tie kas gribēja normālas algas uztisīja savus uzņēmumus, pārgāja uz citām nozarēm vai aizbrauca. Attiecīgi man vienkārši interesanti no kurienes dati par tām lielajām algām vājstrāvniekiem?
visticamāk ,ka elektromontieris/brigadieris, darbu vadītājam ir pakļautībā vairākas brigādes un vairāki objekti, un nav laika pašam kaut ko montēt. Tu tieci ,ka viņš strādāja par inženieri, Inženieris ir mazākā uzņēmumā ,kā minimums tehniskais direktors, un ja viņam nākās strādāt desmit stundas tad ne jau dēļ algas bet dēļ darba apjonma. vēl mazākos uzņemumos inmženieris ir arī uzņēmuma vadītājs. Vēl inženieris varētu būt projektētājs vai projektu vadītājs. man šķiet,ka tas cilvēks,par ko iet runa varētu 'but šeit tas pats brigdieris vai kads programētājs, varebūt darbu vadīttājs ar serifikātu, neticu ,ka inženieris nolaistos līdz elektromontiera līmenim.
iciks rakstīja:
MMX rakstīja:
ZZZZ rakstīja: Diemžēl īstenība tāda, ka patreiz 28% kredītņēmēji ir nespējīgi turpināt maksāt kredītu...Čemodāns stacija.
Šeit ir jautājums vai problēma ir tikai dumjos kredītņēmējos, vai arī faktā, ka tās algas tiem kredītņēmējiem neaug atbilstoši inflācijai. Pieļauju ka daļa tāpat nonāks līdz čemodānam->lidosta, jo ja cilvēks redz, ka viņa ieņēmumi ilgākā laika posmā neaug līdzi izdevumiem, darba iespēju arī nav tā ka čupām un mājoklis kura dēļ viņš ir kaplējis pa 10-12h dienā kļūst nepavelkams, tad lēmums doties prom ir diezgan loģisks. Es šobrīd savā nozarē noskatos, ka vidēja līmeņa inženieri un vadītāji, saprotot, ka vadība viņus brutāli izmanto un hipotekārais jaunajā projektā nav tā vērts, vienkārši dodas strādāt uz ārzemēm. Par šo vienreiz diskutēju ar savu firmas vadītāju, bet viņš pie savas 3k+ Eur uz rokas īsti neiebrauca kāpēc viņa paša uzņēmuma darbinieki tā dara. Lieki teikt, ka būvniecība jau šobrīd ir palieli darbinieku iztrūkumi un darbinieku kvalitāte ir ievērojami kritusies.
Izteikšos pietiekami tieši - manuprāt, liela daļa cilvēku ir nespējīga rīkoties ar naudu un tas rada problēmas. Cilvēkiem ar pietiekami normālām algām jāgaida kārtējā algas diena, lai nopirktu kādu nieku. Kad noskaidro, ka šim cilvēkam nav ne kredītu, nav ne dārgi uzturamu slimu radinieku vai citu analogu tēriņu, tad nevari saprast - kā tas nākas? Ja alga netiek līdzi inflācijai, tas nav forši, bet kredītu ņemot tomēr būtu jārēķinās, ka tas ir ilgtermiņa pasākums. Var būt krīzes, var gadīties kāda veselības ķibele vai tamlīdzīgi, attiecīgi jārēķinās, ka šim maksājumam būtu jābūt tādam, lai tam pieaugot varētu to slogu vilkt. Bet nu vienam otram noteikti ir gan nekustamais īpašums krītā, auto krītā, visai ģimenei telefoni krītā un vēl ceļojums uz Ēģipti un kopā tie % ir jau lieli. Ja vēl pieaug, tad ir auzas. Saprotu, ka skaisti dzīvot visi grib, bet varbūt derētu apdomāt, vai tiešām kuram katram tagad vajag 2stāvu māju ar visu to labāko.
Piekrītu - pratība un domāšana katram būtiski atšķiras. Daži piemēri: 1) man iepriekšējā darba vietā bija kolēģis, pēc izglītības ekonomists, strādājis savu laik arī pie kredītu izsniegšanas. Galva strādā. Bet nu viņš ir viens no tiem cilvēkiem, kuriem VIENMĒR ir par maz, vienmēr sūdzas, ka naudas nav. Tu viņam vari pielikt +1k eur pie algas, viņš tāpat sūdzēsies, ka uz mēneša beigām jāsāk taupīt. Viņš atradīs veidus kā to naudu notriekt un tāpat sūdzēsies, ka par maz maksā. 2) Man radiniece ar vīru ir ultra piesardzīga uz kredītiem, viņiem ir īpašumā trīsistabu sērijveida dzīvoklis, kredītu nav. To savulaik pirka pa iekrājumiem un tur aizņēmās no radiniekiem naudu bez procentiem. Tā kā ir 2 bērni, prasītos kaut kas lielāks un gribētos jau arī kaut ko labāku. Pa laikam viņi kaut ko skatās, bet nu nekur tālāk arī nevirzās. Es vēl tagad atceros, ka viņa man pilnā nopietnībā pirms kādiem 8-9 gadiem teica, ka bērnudārzā viena cita mamma, kura strādājot bankā, esot teikusi, ka tūlīt būšot krīze un neko nevar pirkt. Tā nu viņa visus šos gadus sēž un neko nedara lietas labā. Tagad nesen ģimenes pasākumā izmeta apvainotā tonī frāzes, ka nu jā, jaunie projekti jau tikai turīgajiem, normāli cilvēki nevar atļauties. Tur jau tā lieta, ka pirms tiem 8-9 gadiem jaunie projekti bija kkur 1500 eur/m2? To viņi ar kredītu varēja atļauties, pārdodot savu esošo dzīvokli. Tagad pa 2,5k/m3, jā, visticamāk vairs īsti nevar atļauties... Protams, ka pēc fakta jau visi gudri (mani spriedelējumi), bet nu tā ir - piesardzīgais kaut ko mūžīgi gaida un visticamāk neko arī nesagaida...
MMX rakstīja: Jā, un lielākā uzņēmumā inženieris ir vēl zem vesela bara dažādu vadītāju un valdes locekļu. Es šajā gadījumā runāju par inženieriem kā amata vietu nevis vārda kopējo raksturojumu. Tehniskais direktors ir tehniskais direktors, uzņēmuma vadītājs ir uzņēmuma vadītājs, tās ir citas pozīcijas ar citu atbildību un citiem algas līmeņiem. Attiecīgi atkārtošos - ja cilvēkam piedāvā algu reiz 3, tad ir reāli pofig, ka pašam vadi jāvelk. Zinu mazākās firmās projektu vadītājus, kas paši atsevišķos objektos velk kabeļus un pie reizes programmē iekārtas, jo trūkst cilvēku. Mētāt no sevis lielu čiekuru protams ir forši, bet dzīves realitāte ir tāda ka kompetentu cilvēku daudzums ir tāds kāds tas ir. Pats, būdams konkrēts ofisa planktons bet ar pietiekamu tehnisko zināšanu bāzi, pagājušajā gadā uz vienu projektu tiku paaugstināts par projektu vadītāju lai pāris naktis kopā ar vienu montieri un darbu vadītāju kopā vilktu vadus un palaistu iekārtu, jo tupa nebija cilvēku ko nosūtīt. Un no piegādātāja puses arī ieradās projektu vadītājs, kurš pa nakti savilka savus vadus. Elektronikas un enerģētikas nozarē gandrīz visi, praktiski līdz kaut kādiem jau lielajiem vadītāju amatiem vai lielu daļu projektētāju, prot vilkt vadus un neviens to neuzskata zem sava goda, it sevišķi ja par to maksā vairākas kārtas labāk. Es saprotu, ka filmās rāda smukus inženierus, kas stāv blakus iekārtām un tikai komandē, bet izbūves uzņēmumos Latvijā tas reāli neiet cauri.
Manuprāt tas galvenokārt atkarīgs no katra konkrētā uzņēmuma iekšējās politikas. Es savulaik, kā projektu vadītājs nekad neesmu pats fiziski kaut ko būvējis. Tas vienkārši neatmaksāsies, jo es to darīšu vismaz 3x sliktāk un lēnāk, kā vidēja līmeņa montāžas meistars, nemaz nerunājot par profesionāļiem. Mans uzdevums bija novirzīt projektu līdz “uzvarai” iekļaujoties noteiktajos termiņos un budžetā. Tā brutāli runājot - man bija izmaksu tāme un līgums (aktīvo objektu tāmes summa 1.5 līdz~2.5miljoni tas bija uzņēmuma pieņēmums par to cik viens projektu vadītājs spējīgs “apgrozīt” gada laikā, jāpiebilst, ka darbojos inženierkomunikāciju nozarē, tādēļ vienā laikā visbiežāk bija 2-3 objekti, ja objekts ir tikai viens tad tāmes summa varēja būt arī augstāka), tehniskie darbinieki (brigadieris), inženieri un protams standarta uzņēmuma nodrošinātās lietas, auto, telefoni, datori, bankas kartes utt. Un viss. Lūdzu novadi objektu līdz tā nodošanai ekspluatācijā. Protams ar pozitīvu bilanci. Dokumenti, materiāli, saskaņošanas pārskaņošanas, darba drošības, darbinieku skaits, darbs ar arhitektiem, ģenerāluzņēmēju, vai pasūtitājiem utt., tas viss uz tevi. Šeit galvenais ir plānošana un kontakti, ja šis viss Tev, tad objektu iespējams novadīt veiksmīgi. Cilvēku trūkums? Kādēļ un kā līdz tam nonāci, kādēļ nesazinājies ar citiem uzņēmumiem, meistariem utt? Arī man ir bieži bijis par maz darbaspēka, bet šeit jāņem talkā palīdzība no “ārpuses”, kādu rezervi esi atstājis šim “dārgajam pakalpojumam”, jeb tas bija pārsteigums, kad kaut kas nogāja greizi un vadi bija jāvelk pašam?
msh rakstīja: Paga, es esmu kaut ko palaidis garām - dižajā pilsētā dzīvokļi ar vismaz 4 istabām ir norma? :D
Protams nē. Bet zinu cilvēkus, kas nopirkuši kaimiņu dzīvokli un tad savienojuši abus kopā. Man viens čoms nopirka divus dzīvokļus vienu zem otra un uztaisīja divstāvīgu. Reāli prikolīgi.
msh rakstīja: Paga, es esmu kaut ko palaidis garām - dižajā pilsētā dzīvokļi ar vismaz 4 istabām ir norma? :D
Dižajā pilsētā tagad par normu kļūst 5 cilvēki vienā istabā. Priecājies, ka pie tevis šī sērga vēl nav nonākusi - tad uzzināsi, kā ar savām vēlmēm ir būt alkatīgam buržujam.
msh rakstīja: Ej takš tu dirst ar savu skaudību priekšā un pakaļā 😂 Es ļoti labi atceros padomju kārtību - dzīvokļa lielā istaba ir arī vecāku guļamistaba - nu un kur bija problēma? Mūsdienās piedevām noteikti var arī nopirkt divguļamo gultu kas dienā uzceļas augšā, nevajadzēs kā agrāk, uz izlaižamā dīvāna gulēt. Pēc šitās loģikas manai mātei deviņdesmito vidū vajadzēja meklēt un privatizēt trīsistabu, nevis divistabu, dzīvokli, un vispār no Nīcas dzīvojamā fonda tikai uz pirkstiem saskaitāmi dzīvokļi ir derīgi ģimenēm... 😂
Vizģec, cik lielam dīvainim ir jābūt, lai par piemēru minētu padumjos laikus? Tad arī pakaļu slaucīja ar avīzēm, pēc desām stāvēja rindā un ja tev bija žigulis, tad jau biji kruts, bet nez kāpēc tagad neviens negrib ar žiguļiem braukāt, tevi ieskaitot, un cerams arī sagrieztas avīzes tev tualetē nestāv. Mūsdienās, par laimi, daudz ko var nopirkt, bet nah kādam normālā dzīvoklī, lai vajadzētu paceļamo gultu,ja var ielikt ērtu dīvānu kur sēdēt un gulēt guļamistabā, normālā gultā, tu toč ar galvu nedraudzējies? Neesmu Nīcā bijis, bet domāju, ka tā pati kā tāda nav derīga ģimenēm. Izlien vienreiz no savas bedres, sāc dzīvot, nevis eksistēt, tad arī pasaule rādīsies gaišākās krāsās.
AD666 rakstīja: Nu pag un vērtēju pēc tā ko redzu sev apkārt. Turklāt mans komentārs bija vairāk, kā atbilde uz Tavu izbrīnu par to, ka cilvēki vēlas 4 istabu dzīvokli, kā āri par Tavu salīdzinājumu - “Padomju laikos redz senči guleja viesistabā”, tas, ka tā bija, nenozīmē, ka uz cilvēku kurš vēlas tikt prom no šī būtu jāskatās dīvaini. Un kas vainas kredītam? Redz divu istabu dzīvoklis (1 guļamistaba) Rīgā jaunajā projektā uz iri vidēji maksās 500EUR plus komunālie maksājumi. Tā ir summa kura līdzīga ikmēneša maksājumam bankai, pēc pāris gadiem tas ir tavs Nī, kurpretī īres gadījumā čušs.. Tu vispār esi pircis sev NĪ? Jeb dzīvo vel pie vecākiem/mantojumā iegūta NĪ?
Nē, viņš savā dzīvē neko nav pircis, tikai daudz dirsis. Pat otrais golfs ir mantots.
darklight rakstīja:
Protams nē. Bet zinu cilvēkus, kas nopirkuši kaimiņu dzīvokli un tad savienojuši abus kopā. Man viens čoms nopirka divus dzīvokļus vienu zem otra un uztaisīja divstāvīgu. Reāli prikolīgi.
Nezinu vai norma, bet draugu lokā lielākā daļa, kam ir 2 bērni, dzīvo 4 istabu dzīvokļos. Turklāt neviens nav ne oligarhs, ne citādi “biezs”, visi strādā algotu darbu. Es tai skaitā pandēmijas laikā samainīju 3 istabas uz 4. Vienus gan var pieskaitīt pie “biezajiem”, viņiem ir savienoti 2 blakus dzīvokļi jaunajā projektā, tagad ir 5 istabas (2 ar virtuvēm) un 4 wc. Savienojums gan ir vienkārši durvis sienā, lai, nepieciešamības gadījumā, durvis var aizmūrēt un dzīvokli pārdot vai atdot kādam no bērniem, kad paaugsies.
msh rakstīja: Kāpēc par piemēru minēt padomju laikus? Nu laikam tāpēc ka 1) apkārt esošais dzīvokļu fonds pamatā ir no tiem laikiem 2) mūsu vecāki tā varēja, tad ar ko mēs esam švakāki? Attiecībā par tavu domāšanu par Nīcu, klasiska izgāšanās - Nīca ir tik ļoti nepiemērota ģimenēm ka tur grūti dzīvokli atrast, un pēc oficiālās statistikas, Nīcā/bijušajā Nīcas novadā iedzīvotāju kritums ir mazāks nekā Liepājā - tas viss ir novedis pie stipri palielināta cilvēku skaita kas ikdienā braukā uz darbu Liepājā, dēļ kā manā Nīcas galā pēdējo 10 gadu laikā mašīnu skaits palielinājies par vismaz 50%; sētas kas agrāk bija pustukšas, nu ir pilnas ar mašīnām.
1)Fonds var būt no tiem laikiem, bet var tak nopirkt 3-4 istabu remontētu dzīvokli, vai izremontēt un normāli dzīvot, nevis 1-2 istabu un mocīties ar paceļamajām gultām. 2)Vēl senāk cilvēki alās dzīvoja, ar ko mēs švakāki? Tie bija tādi laiki, kad priecājās, ja vispār bija savs, bet par laimi mēs nedzīvojam tajos, bet labākos laikos. Tad kāpēc nodarboties ar mazohismu? Nīcā ir dārziņš, skola, kaut kādas ārpus skolas nodarbes bērniem? Kādi parki? Ja jā, tad sorry, teicu jau, ka neesmu tur bijis.
msh rakstīja: Tu laikam gribēji teikt - nopirkt DIVUS dzīvokļus
Te jau bija stāsts par to ka trīsistabnieks esot par maz. Cik vispār no padomju dzīvokļu māju dzīvokļiem ir trīsistabnieki? 20% maz būs? Četras istabas vispār ir kaut kāds ūnikums; es nezināju ka kaut kas tāds vispār tolaik bija, līdz uzzināju ka mans mācītājs [sešu cilvēku ģimene] tādā dzīvo.
Mēs dzīvojam labākos laikos? Tajos laikos pilsētā vajadzēja izstāvēt rindu, bet laukos vajadzēja pieprasītu profesiju, un tu tiki pie dzīvokļa. Šajos laikos tev vajag labu darbu, un tad tu varēsi 20 gadus vergot lai tev piederētu dzīvoklis, pie noteikuma ja kāda krīze nenoraus tavu darbu, un līdz ar to arī dzīvokli, podā. Pie viena šis lielohisms [liel-lohisms pēc šī foruma labākajām tradīcijām :D ] mūsdienās paģēr papildus NĪN un papildus apkures izmaksas.
Nīcā ir bērnudārzs [uz kuru vismaz agrāk bērnus veda arī no Liepājas], Nīcā ir vidusskola [kuru mūsu izglītības reformatori grib reformēt par pamatskolu, tas nekas ka tam nav nekāda pamatojuma], Nīcā ir mūzikas skola, sporta zāle un hvz kas vēl. Vēl Nīca ir unikāla ar to ka tā ir, domājams, Liepājas rajonā vienīgā apdzīvotā vieta kas nav pilsēta, kur joprojām ir centrālapkure - man kā nīceniekam pusaudža gados bija ļoti savādi skatīties uz Rudes un Rucavas dzīvokļu mājām, apkarinātām ar metāla skursteņiem un malkas šķūnīšiem
P.N. Laukos tie, kam trīs istabas ir par maz, nopērk māju ![]()
Komunisms lien ārā pa visām vīlēm. No nostāstiem esi kaut kādas laimes pasakas par rindas izstāvēšanu skalausījies, bet realitāti vārdā "komunalka" laikam redzējis neesi. Un to, ka tavs sapņu ekonomiskais modelis sabruka, arī nepamanīji.
msh rakstīja: Tu laikam gribēji teikt - nopirkt DIVUS dzīvokļus
Te jau bija stāsts par to ka trīsistabnieks esot par maz. Cik vispār no padomju dzīvokļu māju dzīvokļiem ir trīsistabnieki? 20% maz būs? Četras istabas vispār ir kaut kāds ūnikums; es nezināju ka kaut kas tāds vispār tolaik bija, līdz uzzināju ka mans mācītājs [sešu cilvēku ģimene] tādā dzīvo.
Mēs dzīvojam labākos laikos? Tajos laikos pilsētā vajadzēja izstāvēt rindu, bet laukos vajadzēja pieprasītu profesiju, un tu tiki pie dzīvokļa. Šajos laikos tev vajag labu darbu, un tad tu varēsi 20 gadus vergot lai tev piederētu dzīvoklis, pie noteikuma ja kāda krīze nenoraus tavu darbu, un līdz ar to arī dzīvokli, podā. Pie viena šis lielohisms [liel-lohisms pēc šī foruma labākajām tradīcijām :D ] mūsdienās paģēr papildus NĪN un papildus apkures izmaksas.
Nīcā ir bērnudārzs [uz kuru vismaz agrāk bērnus veda arī no Liepājas], Nīcā ir vidusskola [kuru mūsu izglītības reformatori grib reformēt par pamatskolu, tas nekas ka tam nav nekāda pamatojuma], Nīcā ir mūzikas skola, sporta zāle un hvz kas vēl. Vēl Nīca ir unikāla ar to ka tā ir, domājams, Liepājas rajonā vienīgā apdzīvotā vieta kas nav pilsēta, kur joprojām ir centrālapkure - man kā nīceniekam pusaudža gados bija ļoti savādi skatīties uz Rudes un Rucavas dzīvokļu mājām, apkarinātām ar metāla skursteņiem un malkas šķūnīšiem
P.N. Laukos tie, kam trīs istabas ir par maz, nopērk māju ![]()
Nu tas atkarīgs cik liela ģimene, tāpēc jau rakstīju 3-4 istabu dzīvokli. Ja dzīvo bez bērniem, tad der arī divnieks. Tu laikam joko? Izstāvēt rindu 😂 tu maz zini cik ilgi tajā rindā bija jāstāv? Laikam sava prieka pēc tajā laikā vienā dzīvoklī dzīvoja 3 paaudzes, vai dzīvoja komunalkā, jo negribēja rindā stāvēt 😂 un pat ja izdevās rindu izstāvēt, tad bija jāņem to kas un kur ir, nevis tāds kā tu gribi. Un strādāt vajadzēja arī tajos laikos, kā pats minēji, tā ka nekas nav mainījies. Un nemaz tik labu darbu nevajag, vajag vidēju darbu. Jā, mēs dzīvojam labākos laikos, jo es nopirku tādu dzīvokli kā gribu, kur gribu un ar 3 istabām kā gribēju, un pats galvenais tad KAD VAJADZĒJA, nevis pēc 10 gadiem. Bet tagad kad ir otrs bērns, arī jūtu, ka gribētos ko plašāku. Jā, uz 4istabu noteikti nemainīšu, jāsāk tuvākajos gados domāt par māju. NĪN dzīvokļa gadījumā vispār nesatrauc, precīzi neatceros, bet ap 35€ gadā, ja pavisam slikti, atliek katru dienu miskastē pa vienai pudelei atrast un pa gadu nodoklis savākts 😂 Ok tad Nīca ir piemērota dzīvošabai, tik kā pats teici, maz normālu dzīvokļu un jautājums vai adekvātā attālumā var dabūt normālu darbu. P.N. nu redz cik labi dzīvojam, kā jau teicu, pakustini dirsu un lien ārā no savas bedres, dzīve pozitīvāka liksies.
core rakstīja: Man opis stāvēja arī rindā pēc žiguļa, tā arī savā dzīvē nesagaidīja to rindu 😂
Bija pat tāds joks. Aiziet vīriņš pieteikties rindā uz auto un šim saka, ka auto būs pēc 10 gadiem. Vīriņš grib noprecizēt, vai no rīta pienākt, vai vakarā. Tur uz viņu skatās kā uz pamuļķi un prasa, kāda tad nozīmē, jo tas tak pēc 10 gadiem. Ā, nē, nozīme esot, no rīta nāks santehniķis.
MMX rakstīja: Ok, tad pajautāšu no otras puses - kādai tieši izglītībai un kvalifikācijai ir jābūt lai skaitītos inženieris?
Tadai arī izglītībai jabūt attiecīgās sfēras piemēram inženieris-enerģētiķis. Saprotams ,ka augsrtākā izglītība
darklight rakstīja: Es arī pašlaik lepni skaitos inženieris, jo uzņēmumam štatā tāds bija nepieciešams. Tas nekas, ka no darba aprakstā minētā es īstenībā nejēdzu nekā un nodarbojos ar pavisam citām lietām 😁
Par to arī stāsts - cilvēki nez kāpēc ir iedomājušies, ka inženieris ir nezkāds tur svarīgs tituls, kas piedēvējas tikai augstākajiem kabinetos sēdošajiem suslikiem, bet praksē vieni uzņēmumi šos titulus dala pa labi pa kreisi, kamēr citi visus savus inženierus nosauc par projektu vai darbu vadītājiem. Un tad pienāk objekta sapulce un kaut kāds apakšnieka projektu vadītājs visus vecākos inženierus liek kur suņi nesēž, jo viņi nav ievērojuši kaut kādas likumu normas, projektētais risinājums ir sūds un viņam ir labāks risinājums lai novērstu problēmu. Kā man teica viens vadītājs teica: "amata nosaukums ir tikai tā informācijai, ja gribi varam uzrakstīt kaut ko citu."
AD666 rakstīja: Nu manuprāt viss šis vienkārši tiek jaukts vienā putrā dēļ ekonomiskās situācijas valstī. Manā skatījumā pozīcījām būtu jābūt nodalītām, jo tas kas der visam neder nekam un, lai arī cik smieklīgi tas nebūtu inženierim ir jārada, nevis jāvada. Protams arī grāvja izrakšanu un kociņa iestādīšanu var uzskatīt par “radīšanu”, bet šeit atkal jāņem vērā mans piemērs par projektu vadīšanu, tas var būt miljonu projekts un tik pat labi arī divu tūkstošu projekts, domāju visi ļoti labi šeit saprot, ka tas nav viens un tas pats. Tātad mazos uzņēmums protams tur viss iespējams ir krustu šķērsu. Tādam vidēji mazam būvniecības uzņēmuma ar apgrozījumu līdz kādi 10miljoni gadā diez, vai būtu nepieciešams tā saultais inženieris. Ir valdes loceklis, jeb/vai (uzņēmuma vadītājs) 1.Projektu vadītājs 2.Sertificēts darbu vadītājs 3. Brigadieris 4. Montāžas meistaru komanda (Augstāk minēto skaits protams atkarīgs no objektu apjoma) 5. Kaut kāds asistents, bet atkal atkarīgs no objektu apjoma un specifikas. 6. Protams grāmatvede Es vienkārši īsti nesaprotu, kā inženieri var kaut ko rakt? Tad tajā brīdī diez, vai viņš ir inženieris. Es nezinu, kā tas ir citās nozarēs un Latvija protams nav labākais piemērs turklāt kur nu vel tik nesakārtotai nozarei, kā būvniecība un tomēr inženieris kurš “tērētu” savas “smadzenes”, lai kaut ko raktu nešķiet sevišķi prātīgi, inženieri vispār ir deficīts, vismaz būvniecībā, par pārējām nozarēm nezinu, bet pieļauju, ka līdzīgi.
PN - tieši grāmatvede?
msh rakstīja: Ja jaunatne, nedabūnot labi apmaksāto darbu, izvēlas sēdēt uz vecāku kakla, tā vietā lai strādātu slikti apmaksāto darbu, kas tas ir, ja ne slinkums? Jā, protams, attīstītās sabiedrības ir aizvirzījušās uz to, par to šaubu nav.
Kurš teica ka agrāk viss bija jauki? Nē, nebija, čupa mīnusu bija arī tur, tikai tie plusi un mīnusi sadalīti savādāk, dēļ kā cilvēkiem kam kā žagatām tīk spīguļi, liekas ka tagad ir daudz labāk. Es domāju ka par elementāru pamata atskaites punktu varētu paņemt demogrāfiju - nu, ir labāk? Kāpēc nav? Kāpēc tik daudzi izmanto lieliskās iespējas pist prom ja reiz ir tik daudz un varenas iespējas - nevis kā agrāk, kad bija tik sūdīgi, ka pat īpaši neviens nepārcēlās uz dižo metropoli Maskavu... Man palika interesanti - kuras tad bija tās vitāli nepieciešamās lietas? Es aptuveni varu iztēloties, bet vienalga interesanti
Attiecībā par "amatu novērtējums ir izmainījies uz pareizo pusi" - nu jā, jo padomju variants tev pie sirds neietu. Bet vienīgais attaisnojums esošajai kārtībai ir tas, ka pārāk daudzi cilvēki kuriem galvas strādā, ir aizpisuši prom, jo savādāk tā ir nežēlīga netaisnība - tie, kas strādā smagu darbu, kura dēļ sākot ar kādiem 50 gadiem [un bieži vien ātrāk] mocīsies ar dažādām veselības problēmām, saņem mazas algas, kamēr tie, kam darbs ir viegls, saņem lielas algas un, ja paveiksies, varēs izbaudīt vecumdienas. Es pēdējos gados esmu pievērsis uzmanību vecākiem cilvēkiem man apkārt; baigi labi var redzēt kurš ir strādājis fizisku darbu, kurš tikai spaidījis kloķus, un kurš pat ne to. Jā, ieskaitot bijušo "vienkāršo pārdevēju veikalā" kas 70 gadu vecumā knapi spēj paiet pa istabu. Padomju sistēma arī tādā ziņā bija pareiza - vienkārši to inženieru un izglītoto cilvēku bija daudz, attiecīgi nevajadzēja viņiem maksāt lielas algas - kamēr vērtīgiem cilvēkiem, kā ārstiem, bija blats un aploksnes.
Kas no manis teiktā bija tik neskaidrs? Skaidri un gaiši pateicu, ka ļoti būtiska ir audzināšana. Ja vecāki rāda labu paraugu, tad arī bērni augs jēdzīgi. Ja ieskati, ka bērniem jādzīvo sūdīgi, lai izaugtu čakli, droši - audzini pēc saviem ieskatiem. "Kāpēc tik daudzi izmanto lieliskās iespējas pist prom ja reiz ir tik daudz un varenas iespējas" - tāpēc arī izmanto, ka ir tādas iespējas. Agrāk tālāk par kolchozu netiki, tagad tiec. "kuras tad bija tās vitāli nepieciešamās lietas?" - uzskaitīt? Normāls ēdiens (sakarīga maize tikai dzelzceļnieku veikalā pēc tam, kad paši dzelzceļnieki iepirkušies), tās pašas drēbes, ko meklēja kooperējoties ar radiem, motocikla detaļas (jā, nevis hārlijs izklaidēm, bet pārvietošanās līdzeklis laikā, kad autobusu satiksme bija sūdīga un ne tikai) u.t.t. Nav būtiski? Kā nu kam. Nešaubos, ka Nīcā tas viss lieliskajā sistēmā bija. Tava domāšana attiecībā uz darbu ir pavisam īpaša. Tātad speciālistam, kas nestrādā ar lāpstu, darbs ir viegls un tas ir netaisnīgi, ka viņš varēs izbaudīt vecumdienas? Tev prātā neienāk, ka par tādu specialistu viņš nav dzimis? Mācījies, strādājis, guvis pieredzi, ir ar lielāku atbildību, nekā ierindas grāvracis? Kāpēc tad sētnieki nesteidz būt par vadošajiem speciālistiem, kam viegls darbs un saldas vecumdienas? Lai vai kā, sistēma bija krietna un visiem bija labi.
MMX rakstīja: Par 'to pēdējo daļu jau šeit arī visa diskusija, kas drusku jau aizgājusi offtopikā. Nu kā gan to inženieru netrūks, ja algas netiek līdzi maksājumiem? Kopā ar mani 2010 gadā bakalauru tikai manā fakultātē beidz 90 cilvēku, tikpat vēl vairākus gadus iepriekš + kaut kādi 50 maģisti un 50 profesionālie bakalauri. Būvniecībā situācija bija līdzīga. Kad atgriezos pabeigt maģistrus studējošo bija mazāk pet tajā 2019. gadā vienalga beidza kaut kādi 20-30 maģistri. Tad kur tie visi cilvēki ir? Liela daļa dzīvojas pa tīri administratīviem amatiem nozarē, daļa pārdošanā, kaut kas projektē un pārējie citās nozarēs (ļoti bieži IT) vai ārzemēs. Kontekstam man kāds valsts uzņēmums nesen piedāvāja vecākā inženiera amatu. Amata nosaukums protams kruts, bet alga ~1300Eur uz rokas. 5 gadi studiju, 10+ gadi nozarē un piedāvājums ir 1300Eur uz rokas... Rīgā. Nē, protams es zinu arī vietas kur maksā vairāk, te kaut kur augstāk jau runājām par to, ka tas pats Mikrotīkls pēdējos gados ir izvilcis rokas no pēcpuses un maksā saviem inženieriem stipri vairāk, bet tie ir atsevišķi gadījumi. Kā pareizi norādīja mans šefs, kas maksā dzīvokļa hipotēku savam dēlam - jaunam speciālistam Rīgā jāsaņem vismaz 1500Eur uz rokas (lieki teikt ka es viņa mājienu sapratu un šobrīd mainu darbu lai atbilstu šādam kritērijam). Ja tās algas ir nekādas un pietiek tikai galu savilkšanai nevis attīstībai, tad ir tikai loģiski ka no tā visa RTU izglītotā bara nozarēs inženieru līmenī paliek retais.
Jā nu redz šeit jau nav jēgas pat vairs runāt par amata nosaukumiem, bet gan par atbildības robežām. Kādi pienākumi sevī ietver “vecākā inženiera” amats kur Twv piedāvāja tos 1300EUR? Kāda ir Tava izglītība, ja nav noslēpums? Skaidrs, ka tas piedāvājums izklausās pēc pilnīga sviesta, es kā cilvēks kurš vispirms sāka strādāt šajā nozarē un pēc tam tikai mācījās, jau tikai halturās projektējot mazas AVK sistēmas (privātmājām un maziem birojiem) nopleniju vairāk. Un tolaik es pat nebiju sācis mācīties izņemot autocad apmācības. Kas attiecās uz sertificētiem AVK daļas inženieriem(projektētājiem) atalgojums parasti svārstās no 2500-5000eur, tiesa tas atkal atkarīgs no uzņēmuma iekšējās politikas. Man bijainženieris kurš strādāja tikai attālināti un ceļoja pa pasauli, tiesa viņam apmaksa tiek rēķināta no izstrādātajiem projektiem, protams arī atbalsts un komunikācija no viņa puses bij ierobežota dēļ ceļošanas utt. Kā jau teicu, manuprā šeit jāsaprot atbildības robežas un tad var tik skaidrībā ar atalgojumu, amata nosaukumus cik noprotu daudzi darba devēji izdomā pa savam.