"Sadales tīkls": Saules paneļu atmaksāšanos nosaka elektroenerģijas cena, nevis sadales pakalpojums 48

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 18.novembris 2022 10:17

Saules paneļu atmaksāšanos nosaka elektroenerģijas cena, nevis sadales pakalpojums, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons, komentējot izskanējušo informāciju par jaunā sadales tarifa projekta ietekmi uz saules enerģijas ražotājiem.

Jansons uzsver, ka, pirmkārt, "Sadales tīkla" izmaksas pieaugušas par 183 miljoniem eiro - primāri pārvades tarifa un elektroenerģijas cenas pieauguma dēļ. Uzņēmums vairs nespēj izmaksu pieaugumu akumulēt un pirmo pusgadu ir noslēdzis ar zaudējumiem. Otrkārt, jaunā tarifa struktūra iespējami tuvināta pakalpojuma izmaksām, tāpēc faktiskais izmaksu pieaugums var būt atšķirīgs atkarībā no konkrēta pieslēguma un klienta patēriņa paradumiem.

Jansons uzsver, ka saules paneļi joprojām ir izdevīgi, jo to atmaksāšanos nosaka elektroenerģijas cena, nevis sadales pakalpojums.

Tarifa izmaiņas skars visas mājsaimniecības - gan tradicionālos patērētājus, gan tā dēvētos aktīvos klientus jeb elektrības ražotājus mikroģenerācijā, skaidro Jansons. Tas būs atkarīgs no pieslēguma jaudas un elektrības patēriņa paradumiem. Mikroģenerācijas klientiem tāpat kā līdz šim tiks piemērots tāds pats tarifs kā citām mājsaimniecībām ar atbilstošiem pieslēguma parametriem - ne lielāks un ne mazāks.

Tomēr tieši mājsaimniecības, kas uzstādījušas saules paneļus, iespējams, saņēmušas arī valsts atbalsta programmas maksājumu vairāku tūkstošu eiro apmērā, pauž īpašu satraukumu par tarifa kāpumu, pat 700% apmērā, norāda Jansons.

Viņš atzīst, ka mājsaimniecībām ar trīs fāzu pieslēgumu tieši tarifa fiksētās daļas jeb maksas par pašu pieslēgumu sadales tīklam sadārdzinājums būs diezgan būtisks. Tas skars arī mikroģenerācijas klientus. Tomēr kopējo maksu par sadales pakalpojumu veido gan fiksētā, gan mainīgā tarifa komponente, skaidro Jansons. Fiksētā - par pieslēgumu, mainīgā - par pārvadītajām kilovatstundām.

Piemēram, mājsaimniecība ar trīs fāzu 32 ampēru pieslēgumu un vidējo patēriņu 500 kilovatstundas (kWh) mēnesī, līdz šim par sadales pakalpojumu maksāja 26,78 eiro, no tiem 6,4 eiro bija fiksētā daļa, 20,38 eiro - mainīgā. Atbilstoši izmaiņām maksa pieaugs par aptuveni 145% un būs 65,44 eiro, no kuriem 47,27 eiro būs fiksētā daļa un 18,18 eiro mainīgā. 

Jansons informē, ka lielākajai klientu grupai, aptuveni 600 000 mājsaimniecību, ar vienas fāzes pieslēgumu un patēriņu ap 100 kWh mēnesī, izdevumi par sadales pakalpojumu varētu pieaugt par sešiem līdz astoņiem eiro.

"Ja mājsaimniecība pilnīgi visu sev nepieciešamo elektroenerģiju saražo pati un neko nenodod tīklā, tad, protams, tā maksās tikai fiksēto pakalpojuma daļu - tātad mazāk nekā citas mājsaimniecības, kuras arī saņem elektroenerģiju no tīkla un attiecīgi maksā gan tādu pašu fiksēto tarifa daļu, gan arī mainīgo - atbilstoši patēriņam," skaidro Jansons.

Atsakoties no saules paneļiem, mājsaimniecība maksātu gan šo fiksēto, gan mainīgo tarifa daļu, gan turklāt vēl iegādātos elektroenerģiju no tirgotāja, skaidro Jansons, uzsverot, ka saules paneļu atmaksāšanos nosaka elektroenerģijas cena, nevis sadales pakalpojums.

Tarifa projekta pamatotību vērtēs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). "Sadales tīkls" cer, ka tā apspriešanas periodā elektroenerģijas cenas prognoze vēl samazināsies, un tas atstās pozitīvu jeb izmaksas mazinošu iespaidu uz tarifa projektu, pauž Jansons.

Papildu tam, norāda Jansons, ja tarifa piemērošanas laikā elektroenerģijas cenas turpinās kristies, tad regulējuma projekts paredz sistēmas operatoram pienākumu jau nākamajā gadā koriģēt tarifa vērtības uz leju. Tomēr tas nekādā veidā nemainot faktu, ka sistēmas pakalpojumu nodrošināšanai ir konkrētas izmaksas - tīkla uzturēšana, atjaunošana, attīstība un citas, un ka maksa tiek attiecināta uz tiem, kuri šo pakalpojumu izmanto.

Jaunā tarifa struktūra veidota tā, lai mudinātu klientus izvēlēties efektīvu pieslēgumu, samērojot tehniskās iespējas jeb pieslēguma jaudu ar savām faktiskajām vajadzībām, apgalvo Jansons. Joprojām samērā liela klientu daļa uzturot lielāku pieslēguma jaudu nekā nepieciešams, kas sistēmai radot papildu slogu un palielinot izmaksas, kā arī liedzot jauniem klientiem izmantot jau izbūvēto, teorētiski aizņemto, bet faktiski nenoslogoto jaudu. Tāpēc "Sadales tīkls" aicina klientus pārskatīt savus patēriņa paradumus un attiecīgi nepieciešamo pieslēguma jaudu.

Tarifa pieauguma kritiķi norāda, ka mājsaimniecības, uzstādot saules paneļus, tika piespiestas palielināt pieslēguma jaudu, lai varētu saņemt valsts atbalstu, bet tagad būs spiestas maksāt vairāk. Jansons apgalvo, ka jaudas ierobežojumi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas administrētā valsts atbalsta saņēmējiem veidoti, lai nodrošinātu optimālu balansu starp iekārtas ražošanas jaudu, klienta patēriņu un potenciālo ietekmi uz tīklu un tā attīstības izmaksām.

Piemēram, tas esot domāts, lai saules paneļus uzstādīt un saņemt arī valsts atbalstu varētu pēc iespējas lielāks iedzīvotāju skaits, turklāt vasarās neveidotos tīkla pārslodze. Gadījumi, kad klients ir izvēlējies palielināt pieslēguma jaudu, lai uzstādītu lielākas jaudas mikroģeneratoru un vienlaikus saņemtu valsts atbalstu, ir ļoti reti, saskaņā ar "Sadales tīkla" datiem tie ir mazāk nekā 1% gadījumu, apgalvo Jansons.

"Šīs mājsaimniecības ietekmēs sadales tarifa fiksētās daļas pieaugums, bet tas nenozīmē, ka kļūst neizdevīgi saules paneļi, jo tie neaizvieto sadales pakalpojumu, bet gan nepieciešamību pirkt elektrību no kāda cita," pauž Jansons.

Viņš piekrīt, ka zaļās enerģijas ražošanas komerciālajiem projektiem tarifs pieaugs par 570%. Par to arī "Sadales tīkls" esot paudis bažas, un turpināšot to darīt. Iemesls šādam tarifa pieaugumam esot tas, ka AS "Augstsprieguma tīkls" nepiemēro "Sadales tīklam" ražotāju tarifu, attiecīgi par visām jaudām tiek maksāts patērētāju tarifs. Arī situācijās, kad jaudas būtu mazināmas, jo patērētājiem tās nav nepieciešamas, ražotāju rezervētās jaudas liedzot samazināt transformatoru jaudas.

Uzņēmums esot vērsis gan pārvades operatora, gan SPRK uzmanību, aicinot "Augstsprieguma tīklu" pārskatīt šos, "Sadales tīkla" ieskatā, netaisnīgos izmaksu attiecināšanas principus, jo citiem pārvades operatora klientiem ģenerācijas komponentes maksa esot pat samazināta.

Tarifam saskaņā ar Eiropas rekomendācijām ir iespējami jāseko izmaksu struktūrai, jābūt pamatotam un caurspīdīgam, uzsver Jansons. Tāpēc šobrīd tarifa priekšlikumā sadales sistēmai pieslēgtajiem klientiem tarifa pieaugums atbilst pārvades tarifa maksai, kas iekļauta sadales pakalpojumā.

Jau ziņots, ka "Sadales tīkls" plāno palielināt elektroenerģijas sadales tarifu par vidēji 75%. Kompānijas pārstāvji uzsver, ka konkrētas tarifa izmaiņas būs atkarīgas no pieslēguma veida un patēriņa apmēra. Plānots, ka jaunais sadales tarifs stāsies spēkā 2023.gada 1.jūlijā.

Atjaunojamās enerģijas ražotāja SIA "Evecon" valdes loceklis Gatis Lazda aģentūrai LETA pavēstīja, ka "Sadales tīkla" plānotais tarifu sadārdzinājums palielinās izdevumus visām Latvijas mājsaimniecībām, kuras plāno saules paneļu uzstādīšanu. Lazda uzsver, ka īpaši tas ir vērsts pret energoefektīvām mājsaimniecībām, kurām elektroenerģijas pieslēguma un piegādes izmaksas palielināsies līdz pat septiņām reizēm.
 

 
Visi komentāri
 
Granulu mīlis 18.novembris 2022 10:42
5 0 Atbildēt

Sandi Jansonu vajadzētu tagad uzreiz izmest no tās siltās vietiņas. Kāpēc valsts kantoros vispār strādā deģenerāti un gvelž šitādas muļķības?

rt 18.novembris 2022 11:25
1 2 Atbildēt

Lohiem! Sadales pakalpojums ir kā ceļa infrastruktūra! Jo lielāka slodze, jo lielāks nolietojums. Un pilnīgi pareizi dara! Pareizāk gan būtu tās izmaksas uzsēdināt tikai un nereģistrētajiem biznesmeņiem, nevis vienkāršajiem patērētājiem.

imzz 18.novembris 2022 11:52
0 3 Atbildēt

Jo lielāka slodze, jo lielāks nolietojums.

Tikai nesaki, ka vadi un transformatori no slodzes nodilst, kā teica viens pavecs skolotāju pāris, kāpēc viņu lauku mājā spuldzes tā kā tumšākas, sak. vadi gadu gaitā no strāvas nodiluši :-/

rt 18.novembris 2022 12:00
1 3 Atbildēt

Attin vaļā alumīnija gaisa vadu, redzēsi nolietojumu. Transformatoram eļļa arī ir jāmaina tieši tāpat kā auto. Un gala beigās, slodzes palielinājums prasa arī pārvades līniju modernizāciju.

Dirseeejam 18.novembris 2022 14:06
1 2 Atbildēt

Pārvades modernizācija notiek pa EU fondu naudu, bet tas tiek ielikts tarifā.

rt 18.novembris 2022 14:23
0 1 Atbildēt

Projekta numurs?

imzz 18.novembris 2022 16:35
1 0 Atbildēt

Tad tava definīcija bija, ka nolietojums atkarīgs no slodzes, tātad 2x lielāka strāva pa to alumīnija gaisa vadu garantēs tā drīzāku "nāvi" ? Ka tikai nav otrādi, mitrums ātrāk iztvaikos. Modernizācija ir jau cita tēma;

Bet kopumā sadales tīkls kā monopolists iekasē arī pieklājīgu maksu par infrastruktūru, kuru pārņēmis mantojumā no padomju laikiem, un kur darīts nav nekas, atskaitot pāris reizes kūstošo drošinātāju maiņu.

Loģika 18.novembris 2022 18:07
2 0 Atbildēt

Ja neiekasēs un neveidos uzkrājumu, tad kā atjaunos infrastruktūru, kad beigsies padomju mantojums?

Experc 21.novembris 2022 10:12
1 1 Atbildēt

Bet ko viņi līdz šim darīja? šodien tikai saprata, ka infrastruktūra jāatjauno? Visus šois gadus neatjaunoja, vai arī nauda aizgāja kur citur?

rt 18.novembris 2022 18:12
1 2 Atbildēt

Tā padomju infrastruktūra jau sen ir nodota lūžņos un pārvērsta žogu stabos vai malkā. Pacel acis kādreiz virs šaurās pierītes!

msh 18.novembris 2022 19:46
2 0 Atbildēt

Nodota lūžņos? Nu, gaidu ar maisu - a to, dzīvojot kādreizējā novada centrā metinot ar vienas fāzes pusautomātu kaimiņiem ir diskotēka...

rt 18.novembris 2022 20:00
0 1 Atbildēt

Manā apkārtnē visas padomju laika plikā alumīnija gaisa līnijas ir nomainītas un nodotas lūžņos. Jaudas paaugstināšana ir pavisam cita lieta, taisi projektu, maksā un būs tev kaut 110 kV.

Korupcija 18.novembris 2022 21:04
2 0 Atbildēt

Tu esi viņu darbinieks un viņi tev nomainija, pārējiem huij.

Tā pat Ušakovs savā pagalmā taisija asfaltu.

Tā pat pļutlers sev uztaisija bunkuru.

Korumpanti.

Mežs 18.novembris 2022 12:37
7 1 Atbildēt

Sandis jansons ir bezkaunīgs melis!!!!!!

Saules paneļu atmaksāšanās ir iespējama tikai ja var izmantot vasarā uzkrāto elektroenerģiju. Tagad parvadot to tīklā un pēc tam atpakaļ saņemot, tas būs bezjēdzīgi par šādām pārvades/sadales maksām.

Janson, bezkauna! Atbildi uz tikai šo vienu jautājumu!

Mūsu valsts uzņēmums ražo elektrību un tirgo atbilstoši Nordpool principiem, kur neskatoties uz visu piedāvājumu, mēs maksājam tik cik cenu nosaka viens dārgākais piedāvātajs, kurš kā pēdējais nosedz nepieciešamo jaudu. Tad jūs atrunajaties ka jūsu piedāvātā cena nordpool ir starp zemākajām, bet nabadziņi esat spiesti atdot par cenu kura regulējas pēc nordpool principa, bet tā viena nelieša dēļ, kurš piegādā tos dažus trūkstošos kw tīklā par kosmisko cenu. Nesanāk kā esat sapisusies meistarībā, ko? Tas ka tur veikli sagraizits tas Latvenergo nez cik daļās lai noslēptu un izgrieztu visu naudu, bet daļa redz strādā ar baigajiem mīnusiem... Salieciet to pīrāgu kopā un nebūs jātēlo skrandaini nabagi. ZAGĻI!!!

jjjj 19.novembris 2022 19:31
0 1 Atbildēt

Jā, bet ne tikai šādi var rēķināt saules sistēmas atmaksāšanos. Ne tikai ražojot vasarā un paņemot no Sadales tīkla atpakaļ ziemā. Ir vēl viens variants. Tas - izmantojot akumulatoru sistēmu, par ko vēl nesen te smīkņājiet. Ja dienā saražoto lieto pašpatēriņam un dzen akumulatoros (ja arī akumulatori pilni - tikai tad uz Sadales tīklu). Strādājot šādā rēžīmā nav jāpērk no Sadales tīkla par dārgo pārvada cenu no marta līdz oktobrim (8 mēn.gadā) pilnīgi neko! Ne naktī, ne lietainās apmākušajās vasaras dienās. Arī tas dod naudas ietaupījumu, ko var izmantot sistēmas atpelnīšanās laika aprēķinos. Tātad, secinājums - off-grid sistēmas rullē!

Asaris 19.novembris 2022 23:57
1 1 Atbildēt

Ar ko tu ziemā pildīsi tos akumulatorus? Paneļi labi ja ledusskapja patēriņu nosedz. Pie mums akumulatori ir tikpat neizdevīgi kā saules paneļi, kad visvairāk vajag tad vismazāk ražo.

Siltajās zemēs tieši otrādi darbinot kondicionierus vasarā.

Tie kas salikuši siltumsūkņus vispār pus nieri atdos sadales tīklam katru mēnesi.

Jūrmalnieks 21.novembris 2022 10:16
0 1 Atbildēt

Akumulatoru var pildīt ar lēto nakats elektrību un dot tīklā par dienas tarifu! Paneli nemaz nevajag!

Piz-da-bolt 18.novembris 2022 12:42
1 0 Atbildēt

Cik labi ka neuzliku vēl tos paneļus, tieši domāju ziemas beigās krāmēt uz jumta. Izskatās cik labi tas sākās tik traģiski tas beigsies. Kopējā politika šajā gadījumā ir pilnīgu analfabētu ziņā atstāta, šķiet. Bēdīgi, ko lai saka

Siltuma uzkrāšana 18.novembris 2022 14:11
1 1 Atbildēt

Uzliek šādu komplektu un nebus peždaboliem jāaatdod elektriba par velti.

Varēsi sildīt savu māju pa taisnu.

sunflowltd.co.uk/sunamp/?utm_s...SAAEgLBA_D_BwE

vai

tepeo.com/

Ugunskurs 20.novembris 2022 17:28
0 0 Atbildēt

Pastāsti sīkāk par šo! Kaut kā negribas lasīt to mārketinga fufeli.

Tātad cik daudz elektroenerģijas tas patērēs, lai saražotu 12kw siltuma?

Fiziķis 21.novembris 2022 9:20
0 0 Atbildēt

Tur godīgi pateikts ka siltumsūknis ražo 250-300% no patērētās enerģijas, bet šis 100%, jo tas ir siltuma akumulators, kurš var uzkrāt 40kWh. Tas, atšķirībā no vienkārša siltā ūdens akumulatora, var tikt sildīts līdz augstākai temperatūrai, līdz ar to ir mazāks. Nevaru īsti iedomāties, kur mūsu apstākļos tādu ir jēga lietot, jo ar 40kWh ilgi nepavilksi. Vasarā var lieko elektrību pārvērst siltumā, bet diezgan neefetīvā veidā.

Man 18.novembris 2022 12:47
7 1 Atbildēt

Shēma jau skaidra. Ir pierasts kāst konkrētu daudzumu naudas no lietotājiem un to nekādā mērā neļaus samazināt. Beidziet čakarēt tautu! Pasakiet cik ir sarēķināts ka jābūt naudai no vienas adreses un viss. Skaidrs ka te nekāda taupīšana nesanāks ar tiem zaļajiem risinājumiem. Tie kas uzlika saules baterijas pirms pāris gadiem, tie vēl izlīdis no tā sveikā, bet tie kas nogulēja, tie maksās kredītu par uzstādīšanu un vēl augstās Latvenergo maksas.

18.novembris 2022 12:50
4 1 Atbildēt

Šorīt VVFreiberga skaidri raksturoja visu šo jautājumu. Nekaunīgi spekulanti, kas uz kara rēķina pelna astronomisku naudu. Kā Boņukā teica: uz bāreņu un atraitņu asarām. Cietu seju!

rt 18.novembris 2022 12:56
0 1 Atbildēt

Bet tas, ka nodokļus nemaksājošs piznesmenis grib pelnīt uz citu lietotāju rēķina nav spekulēšana? Reģistrējies kā elektroenerģijas ražotājs, tirgo valstij elektrību un tad sūdzies! Be te - ķep-ļep kautko sabūvē un davai, valsts, velkat elektrolīnijas, liekat trafus, pērkat no manis par man izdevīgu cenu! Un, kad man vajadzēs, tad atpirkšu atpakaļ par man izdevīgu cenu!

janka 18.novembris 2022 14:11
1 0 Atbildēt

Nudien, kad man vajag 3f 32a lai darbinātu malkas ripzāģi, tad man jāmaksā. Kad kautkāds koļa saliek savā pļavā saules paneļus, viņš grib par to 3f 32a neko nemaksāt? Vai lai vispār valsts viņam uzsauc pa velti 3f 64a? Tikai tāpēc ka viņam ir paneļi?

Pēcis 21.novembris 2022 10:24
3 0 Atbildēt

Varbūt 3fāzes un 32A vajag, jo stulbais gāzes katls nomainīts pret siltumsūkni?

EV 21.novembris 2022 11:37
0 0 Atbildēt

Jo valdība piespiež no smirdīgā dīzeļa pārkāpt uz dārgajiem EV.

Pļurkt 18.novembris 2022 17:38
2 0 Atbildēt

Ko jūs te variet ņemties???????

Da nekad dzīvē nevienā valstī, nekad neļaus parastajam "mietpilsonim" uzsākt dzīvot pietiekami bagāti!!!

Tiklīdz šis atradīs veidu kā tikt pie "liekas" bagātības, tā tiks izgudroti jauni nodokļi un nodevas!!!!!

Tā Vācijā šī gadsimta sākumā, tiklīdz valsts atskārta, ka kāds gūst peļņu (ienākumus) no saules paneļiem, tā tūlīt pat uzlika PVN no sākuma uz "lieko" saražoto elektroenerģuju, bet drīz vien uz VISU saražoto!!!!

+++++

Līdz ar to saules paneļi kļuva neizdevīgi pat ar vācu 80% atbalsta programmu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

==================

Kas ir - grūti sajēgt, ka valsti NEKAD NEAPČAKARĒSIET!!!!

rt 18.novembris 2022 18:08
1 1 Atbildēt

Ar tavu smadzeni, protams, neapčakarēsi!

eidis 18.novembris 2022 18:37
1 3 Atbildēt

Nu ko var čīkstēt. Bija tak diezgan sen zināms,ka visa zaļoksnējā elektrība dēļ nestabilas un nevadāmas padeves, kas nekādi nesakrīt ar pieprasījuma izmaiņām, čakarē tīkla balansu un rada galvas sāpes padeves organizētājam (ST). Sasniedzot kautkādu zaļistu apjomu, padevi var izbalansēt tikai par maksu. Nu un te nu viņa ir. Par ko pārsteigums?

Sakārtojiet savus saules paneļus lai tie ražo atbilstoši patēriņam, maksu izdosies samazināt...

Patisons 18.novembris 2022 18:59
1 0 Atbildēt

Samazināt izmaksas var tiešām jebkurā variantā, tik saistītās izmaksas pieaug kā pārvade un tas pagarina atmaksāšanās periodu. Nu nebūs mūžīgi arī tā lielā elektrības cena, tā nav konkurētspējīga. Sola, ka samazinās, ja kritīs elektrības cena. Ar smaidu atceros, ka sadalot lielos uzņēmumus un atverot tirgu, solīja izmaksu optimizāciju un lielo konkurenci, tik ātri vien sanāca maksāt vairāk.

jjjj 18.novembris 2022 23:33
0 0 Atbildēt

Tā sanāca, ka tie, kas uzbūvēja šīs saules sistēmas par savu personisko naudu bez Valsts atbalsta, kuru kaut kāda iemesla dēļ nesaņāma, tie nokļuva tādā kā izdevīgākā situācijā, jo nebija bezjēdzīgi jāpalielina pieslēguma jaudas lielums pie ST, kā to prasīja valsts atbalsta saņemšanas noteikumi. Tātad, valsts atbalstu tie nesaņēma, bet toties tagad būs mazāka maksa par pieslēgumu.

jjjj 18.novembris 2022 23:42
0 1 Atbildēt

Domāju, ka apm. 99% Latvija saules sistēmas tika sabūvētas "pa lēto", bez akumulatoriem, bez Hibrīd-invertoriem. Elektrību dienā un naktī dzenāja elektrību šurpu-turpu, uz un no Sadales tīklu. Tieši šī grupa tagad ir problēmu priekšā, sakarā ar lielo elektrības pārvada cenu. Bet citi, apmēram 1%, (mans subjektīvais novērtējums) šīs saules sistēmas būvēja dārgākas, ar akumulatoriem un nedzenāja 8 mēnešus gadā savu saražoto dienā un naktīi šurpu-turpu. Rezultātā sanāca, ka sistēma dārgāka, toties tagad izjutīs mazākas ziepes, sakarā ar pārvades cenas pieaugumu. Secinājums - OFF-GRID sistēmas ir mazāk atkarīgas no šādām Valsts cūcībām.

Asaris 20.novembris 2022 0:06
0 0 Atbildēt

Pēc visa šitā vēl vairāk sāk sliekties domas uz vēja turbīnu. Tik tās stulbās apkopes un nolietošanās.

Saules paneli uzliec un uz 30 gadiem aizmirsti.

vējš 20.novembris 2022 8:35
0 0 Atbildēt

Reizi gadā sašpricēt gultņus? Es neteiktu, ka ir stulbi. Uz saules paneļu mazgāšanu un pārklājuma atjaunošanu iztērēsi vairāk.

ZZZZ 20.novembris 2022 11:34
1 0 Atbildēt

Izskatās, ka tos paneļu uzstādīšanas noteikumus izveidojuši ne pārāk labi cilvēki...tā maigi sakot. Patreizējā situācijā, kad ik pa brītiņam uzkrīt maziņš sniedziņš, tas ir jānotīra. Jūtu līdz tiem uz jumta uzliktajiem paneļu īpašniekiem. Tiem kuriem paneļi uz zemes, tā darbība notraukt sniegu aizņem max 3-5min tā teikt vingrinājums svaigā gaisā. Un vēl, latvietim kam otrs latvietis ir saldais ēdiens, varu apbēdināt. Patreiz kur dīvāna eksperti prognozēja tumšajos mēnešos bezstrāvas periodu ir ļoti patīkami 7kw/h am11.00

Aj un vadi AL vēl no senākiem laikiem...

eidis 21.novembris 2022 0:55
0 0 Atbildēt

Apsveru ideju uzsākt saules paneļu paneļtīrītāju (tipa logtīr'tāji) ražošanas uzsākšanu. Varētu sanākt, ne?

WALA 21.novembris 2022 15:59
0 0 Atbildēt

Moš pietiek ar parasta drona "ventilatorspēku" ????

ZZZZ 22.novembris 2022 10:18
0 0 Atbildēt

Principā vajadzētu izdoties. Vienīgi diezgan nelielā distancē jālido. Bet doma laba. Un ja ieliek prog tad pašam ar vadību ar nav jāčakarējās. Ideja kā tāda ir darba spējīga

Jūrmalnieks 21.novembris 2022 10:06
2 0 Atbildēt

Visa problēma ir monopolā! Sadales tīkls ir monopolists un klientam nav iespējas atteikties no sadales tīkla. Man Enefit tirgo elektrību par fiksētu cenu 2 gadus (11 centi par kwh), bet Sadales tīkls grib 18 centus par katru kwh un arī par to, ko pats saražoju.

Sadales tīkls ir valsts uzņēmums, bet uzvedas kā reketieris!

Balsošu turpmāk par to politisko spēku, kas atlaidīs sadales tīkla vadību un parūpēsies par to, lai viņi nekad vairs nestrādātu nevienā valsts uzņēmumā.

Experc 21.novembris 2022 10:09
2 0 Atbildēt

Sadales tīkla izmaksas ir pieaugušas, jo Sadales tīklam ir nekompetenta vadība! Kāpēc pats sadales tīkls sev neražo elektrību, bet pērk biržā, pīķa stundās pa 4 eur?

Sanāk ka tautai jātaupa, jāmeklē mrisinājumi, bet Sadales tīkla vadība kasa pēcpusi un nevar izdomāt neko lābāku, kā pacelt tarifus.

Opis 21.novembris 2022 10:22
2 2 Atbildēt

Ja jau Latvenergo ir rekordaugsta peļņa, bet Sadales tīklam zaudējumi, būtu tikai loģiski, ka Latvenergo peļņu novirza Sadales tīkla zaudējumiem, tieši tā, kā tas bija agrāk, pirms Latvenergo sadalīšanas, ar skaļiem saukļiem par konkurenci un zemākām cenām!

Vēl būtu piedāvājums diferencēt sadales tarifu zaļajai un nezaļajai elektrībai! Ja elektrība ražota ar gāzi, tad lai prasa kaut vai 1 euro par 1 kwh, bet ja elektrība ražota zaļi, tad piemērot atbrīvojumu no sadales maksas. Tā mēs ātri pāriesim uz zaļo kursu.

srt 21.novembris 2022 10:31
1 0 Atbildēt

Sadales izmaksas ir tādas, kādas ir, neatkarīgi no tā, kādā veidā tiek iegūta elektrība. Tarifa samazināšana sadalei būtu tas pats, kas atļaut ar elektroauto braukt pa sabtransa joslu. Kamēr viņu maz, tikmēr ok, bet ja dēļ viņiem kavē sabtrans, tad lai iet nahuj!

Zapte 21.novembris 2022 10:44
1 1 Atbildēt

Sadales tīkla izmaksas ir tādas kādas tās ir, jo Sadales tīkla vadība nedara neko, lai šīs izmaksas mazinātu! Sadales tīkls apgalvo, ka viņu izmaksas par elektrību pieaugušas no 16 miljoniem līdz 70 miljoniem. Kāpēc valsts iedzīvotāji liek paneļus, meklē izdevīgus elektroenerģijas piegādātājus un slēdz līgumus par fiksētu cenu pat uz 8 gadiem, bet Sadales tīkls pērk par biržas cenu? Kāpēc man jāapmaksā sadales tīkla šefa dienesta automašīna, ar kuru viņš brauc kā ar privāto? Kāpēc man jāapmaksā sadales tīkla pirts un atpūtas kompleksi, kāds tam sakars ar elektrības pārvades nodrošināšanu!?

srt 21.novembris 2022 11:08
0 0 Atbildēt

Neaizmirsti tādu sīkumu kā tīklu uzturēšanu. Par cik ir pieaugušas materiālu cenas, par cik ir pieaugušas avāriju izmaksu novēršanas? Tie jaunie, krutie skaitītāji ar attālināto nolasīšanu arī kautko maksā.

Jūrmalnieks 21.novembris 2022 11:35
3 0 Atbildēt

Jauno kruto skaitītāju es pats apmaksāju, kad pieteicu Mikroģeneratoru. Samaksāju un jau pēc 3 dienām montieris bija klāt! Vecais ar ripu bija izdevīgāks priekš biržas tarifa, jo rēķina ne pa stundām, bet mēneša vidējo. Sadales tīklam tas nav izdevīgi. Jaunos trafiņus apmaksā paši iedzīvotāji, gribi lielāku jaudu, pērc trafiņu. Pēc tam sadales tīkls atlikušās jaudas izdala kaimiņiem un ar gudru ģīmi stāsta cik maksā infrastruktūras izbūve. Materiāli paliek dārgāki, bet ne jau par 750%.

Dēlēns 21.novembris 2022 13:51
0 0 Atbildēt

Opīt, te cita lieta.

Saradušies saules paneļu parku veidotāji.

Latvenergo nav biznesa tur.

Viņi buvet veja un saules parkus, bez kunkurences.

Attīstītājiem saules parkiem saliek kosmisko pieslēguma maksu un to tad vairs nav izdevigi darit, bet ja to dara Latvenergo, tad parliek naudu no vienas kabatas uz otru, jo māte un meita naudu sadalis draudzīgi, tur zaudejumu nebus un biznesa niša būs notureta no konkurentiem.

Problema tik cita, ka Latvenergo nehrena nebūvē, bet neļauj arī citiem.

Jo var stradat pa vecam un gūt milzigo peļņu, bet te kaut kadi luņi saradušies ar saviem paneļiem

Papus 21.novembris 2022 15:52
0 0 Atbildēt

Pareizi dēlēn, Mākoņtēvam propelleri griežas un nes naudu, bet te saradušies paneļu licēji un grib krējumu nosmelt!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atsaukums 12 tūkstošiem Kia EV9

Dienvidkorejas autoražotājs Kia atsauks gandrīz divpadsmit ar pusi tūkstošu elektrisko EV9 krosoveru, lai novērstu problēmas ar attālinātās parkošanās palīgsistēmu. Lasīt vairāk

 

Tagad netrafarētās Škoda fiksē arī OCTA apdrošināšanu un tehnisko apskati (+ VIDEO) 31

iAutolv apskata kā aprīkoti policijas transportlīdzekļi no ārpuses un iekšpuses, ko savās kamerās redz policisti un ko spēj fiksēt šajos transportlīdzekļos iebūvētā elektronika. Lasīt vairāk

 

Pārsteigums no Volkswagen – ID.3 maksās mazāk par 30 000 eiro 7

Vācu medijos parādījusies informācija, ka Volkswagen samazinās elektriskā hečbeka ID.3 cenu, turklāt drīz un visai būtiski. Lasīt vairāk

 

RAM iepazīstina ar Heavy Duty saimes jauno izskatu

ASV autobūves uzņēmums parādījis modernizēto RAM 2500, atklājot, ka Heavy Duty pikapu saime oficiālo pirmizrādi piedzīvos līdz gada beigām. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti