Vidējā ātruma radari – tikai gada beigās (+ VIDEO) 13

 
LTV Ziņu dienests / iAuto.lv | 19.jūlijs 2022 9:52

Šogad esam piedzīvojuši vairākas traģiskas autoavārijas ar bojā gājušajiem un cietušajiem. Arī skatoties pēdējo gadu griezumā, ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits Latvijā pieaug. Viens veids, kā panākt, lai braucam apzinīgāk, ir vidējā ātruma radari. To ieviešanai piešķirts pat finansējums, bet kādēļ šo radaru nav?

iAuto redaktora Māra Ozoliņa komentārs pie šī LTV sižeta:

"Tikai kāds sakars kopējam traģiskajam bojā gājušo skaitam ceļu satiksmes negadījumos ar ātrumu, cik % un kā tieši ātrums ir vainīgs. Ar divu joslu ceļiem katru savā virzienā mēs neuzlabosim satiksmes drošību. Vēl jau var paskatīties, cik traģiskas avārijas ir uz Rīgas - Jūrmalas vai Siguldas šosejām, kur atļautais braukšanas ātrums ir 110 km/h?

Pareiza traģisko negadījumu analīze būtu, ja ņemotu vērā satiksmes intensitātei neatbilstošo infrastruktūru un organizāciju pat 2022.gadā. Jā, pat esošo infrastruktūru mēs nemākam pareizi organizēt, īpaši labi, tas ir redzams ceļu būvdarbu laikā.

Piemēram, kā lai ievēro zīmēs, ja būvnieki, satiksmes institūcijas (RDSD) un Latvijas Valsts ceļi realizē satiksmes organizāciju būvdarbu laikā, uz Rīgas - Jūrmalas šosejas pie "Rīga" zīmes?  Šobrīd tur autovadītāji realitātē masveidā brauc uz 90+ km/h, posmā ar 50 km/h. Kā tas bija pareizi jādara, neesmu par šo studējis, kā šo institūciju algotie ierēdņi un darbinieki, kā arī nesaņemu par šo algu, bet varu piedāvāt:

  • Izveidot papildus pagaidu nogriešanās joslu (labākais variants) vai
  • Lētākais realizējamais variants būtu atļautais ātrums pa joslām 90, 70 un 50 vai 70, 70 un 50. Jūs taču esat "eksperti"...

iAuto atgadina, ka smagais transports Latvijā oficiāli nedrīkst braukt uz 90km/h un ko dara aiz tā braucošais vieglais transports?"

 
Visi komentāri
 
WALA 19.jūlijs 2022 10:01
5 4 Atbildēt

Atkal gripu ārstēs ar caurejas zālēm ???

Hmm 19.jūlijs 2022 10:09
8 2 Atbildēt

Man kaut kā vienalga - pie šīm degvielas cenām es drīzāk sliecos uz igauņu braukšanas stilu (90 km/h) - degviela ietaupās un braukšana drošāka. Šodien pildīšu sava dīzeļgolfa bāku - esmu ar vienu uzpildi nobraucis 1260 km un tas, pateicoties nesteidzīgai braukšanai.

WALA 19.jūlijs 2022 10:21
5 6 Atbildēt

Nu mani ar tas nerausta, taču ja kāds somā ka tā pati Liepājas šosejas traģiskā avārija ir dēļ ātruma, tad baidos tautu apbēdināt - 6,7dien tur braucu, kustība ir saraustīta, man priekšā vienam Audi ar gandrīz ziepes sanāca jams aiz Lapsām tikko no meža ārā pa kreisi griezās kaut kādos "krūmos", un mani viens cits dzina garām (vietas daudz gan priekšā gan aiz manis, bet situācija sūdīga), nu nedrīksr būt tāda nogriezšanās ik pa 20 metri, pie kam sūdīgi pamanāmos ceļos.

Un tālāk ar iknpa laikam kāds neizprotami nomet to yz 60 ta vēl kaut kādi brīnumi, un visi salīduši viens otram "pakaļā" nu tā ka drusku noguli un būs buča uz "pakaļas" ... Sūdīgi reāli braucam, un ātrumi pēc būtības nemaz ar tik lieli nav.

Un tā pati avārika uz Liepājenes vispār tādā vietā, kur tos , grāvjus, laukus un krūmus var muerīgi ar mazām sāpēm ar vieglo izbraukāt, nenaz nerunājot par to ka tur tiešām vēsi 4 kravinieki spētu samainīties tajā platumā ...

WALA 19.jūlijs 2022 10:26
4 5 Atbildēt

P.S. nupat jau ir vieglāk palicis kaut ar 120 km/h pa lauku ceļiem vilkt (ja atbilstošas riepas !!!) nekā pa maģistrālajām šosejām ar 1 joslu katrā virzienā ...

MMX 19.jūlijs 2022 11:07
11 0 Atbildēt

Braukšanas kultūra ir jautājums, kas prasa vairāk darba tā risināšanā nekā ātruma radaru uzstādīšana, līdz ar to es redzu, ka paliks tikai vēl sliktāk. Jau tagad interneta komentāros var dzirdēt komentārus, ka maksimālais ātrums ir 90km/h, līdz ar to braucu cik ātri gribu zem šīs robežas un ir redzams, ka tas sāk izpausties arī dabā.

Principā cilvēce sākusi regresēt - ja Ādolfs Vācijā cēla bāņus lai ātrāk pārvietotos, tad tagad moderni ir samazināt braukšanas ātrumu aizbildinoties ar drošību un vides saudzēšanu. Bāni celt ticība neatļauj, bet savstarpējā neiecietība tautā neļauj uzlaboties braukšanas kultūrai.

Tepat blakus postā par auto stikliem cilvēks lielās ar to, ka biedē "zemu lidojošos" braucot pretējā joslā, tad par ko mēs runājam?

Mjā 19.jūlijs 2022 10:09
9 7 Atbildēt

A kad būs kameras kas detektē idiotus uz ceļiem? Nu tos, kas brauc ar atļauto ātrumu, bet regulāri izraisa avārijas situācijas.

Opis 19.jūlijs 2022 14:14
2 0 Atbildēt

No Latvijas valsts ceļu statistikas:

"Pērn valsts autoceļu tīklā bojā gājuši 96 cilvēki, no tiem lielākais skaits – 29 cilvēki – gājuši bojā sadursmēs. Uzbraukšanās gājējiem gāja bojā 25 cilvēki, uzbraukšanās šķērslim – 13, uzbraukšanā velosipēdistam – 9, autotransporta apgāšanās rezultātā – 9, iegāžoties ūdenī – 3, viens cilvēks gāja bojā izkrītot no automašīnas, pa vienam bojāgājušajam bija uzbraukšanā mopēdam, uzbraukšanā veloskūterim un uzbraukšanā dzīvniekam.

Salīdzinot ar 2019. gadu, pērn bojāgājušo skaits ir pieaudzis no 89 līdz 96, savukārt bojāgājušo mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku skaits palielinājies no 24 līdz 43."

Neviens nav miris no ātruma pārsniegšanas!

Un pats interesantākais, kāda ir statistika Lietuvā, kur ir vidējā ātruma radari? Vai mirušo ir vairāk, vai mazāk!?

msh 19.jūlijs 2022 17:37
5 0 Atbildēt

Interesantāk būtu nevis vispārējā leišu CSNg statistika bet gan CSNg statistika attiecīgajos posmos. Viens tāds viņējais vidējā ātruma kontroles posms ir kādus 17 km no manām mājām, pret Sventāju - tas ir kaut kāds murgs - es tur neredzu nevienu zīmi kas man liktu braukt lēnāk par 90, bet plūsma tur velkas uz labi ja 70, kāpēc, hvz...

650 20.jūlijs 2022 1:08
3 0 Atbildēt

Vecais labais senpārbaudītais scenārijs.Sākumā uzceļ ažiotāžu un visur izstumj lažu par problēmām ar esošo suudu uzturētāju, pēc tam attiecīgi "pierādīsies" tā viena vienīgā īstā Pareizā iespēja un izeja.

Tā vietā, lai ieliktu ankambarī to (vai tos) kuri vispār izpirdojektēja (un apstiprināja) šos te Kok neses šossej pusfabrikakātus (ieskaitot A9 un utt un tml pārējos arī), tagad dosim vaļējo vaļu Spraudējiem un Karinātājiem.

Ahtung 20.jūlijs 2022 8:47
0 0 Atbildēt

Panaorāma izplata Putlera propagandu, ka LV viss ir slikti, lai brauc uz dzimteni!!!

Antons 20.jūlijs 2022 8:48
2 0 Atbildēt

Visām minētām avārijām nav sakars ar ātruma pārsniegšanu.

Fizikas skolotājs 20.jūlijs 2022 10:01
0 0 Atbildēt

Ne jau ātrums nogalina, bet pārāk strauja apstāšanās!

Latvietis 21.jūlijs 2022 8:38
2 0 Atbildēt

Sāksim ar to, ka ja šajā valstī beidzot grozītu likumu KURS PASTĀV KOPŠ PSRS LAIKIEM, ka valsts konkursos automatiski uzvar 'lētākais' jo valstij tā izdevīgāk(mazāk jāmaksā)

Tad visas pēdejo 10 gadu ar eiropas līdzfinansejumu šosejas būtu normāli atjaunotas ar vismaz divām joslām uz katru virzienu.

Patalaban joprojām atjauno vienjoslu 'lētakās' un tad autovadītaji vainīgi, par visām tragiskajām avārijām... Jo uz vienas joslas abos virzienos ir smagie, ir moči, ir nepieredzejušie šoferīši un tad skrējošie...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 9

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Leon - vēl viens trumpis spāņu ražotāja piedāvājumā (+ FOTO)

29. aprīlī Madridē notika jaunā CUPRA Leon pasaules pirmizrāde, iezīmējot nozīmīgu pagrieziena punktu zīmola attīstībā. Iespaidīgajā pasākumā tika prezentēts gan CUPRA Leon piecdurvju hečbeks, gan Sportstourer. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 13

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti