Latv. praktiskais kreditētais!

raimondsm Reģ.: 22.05.2004

Vakar ziņās teica, ka auto kredīti Latvijā kopā esot laikam 320 miljoni, tas ir 50 000 tūkstoši pa 6 K katrs. Savukārt vakardienas Domburšovā par nekustamajiem tika pieminēts, ka nekustamo īpašumu kreditēšana esot dižākā Latvijas ražošanas nozare un patēriņa - apēšanas kredīti esot par kārtu lielāki, nekā ražošanas līdzekļiem un modernizācijai ņemtie. Savukārt iegādāto dzīvokļu cena ir uzpūsta un daudzi no tiem nekad par tādu cenu netiks pārdoti, ja nu pēkšņi kas notiek. Daudzi no kredītņēmājiem esot ar problēmām samaksāt tos jau pēc vienas algas nesaņemšanas. Un ja nu šitas burbulis plīst!!!

 
AD666 Reģ.: 20.12.2019
1 0 Atbildēt

GB12 rakstīja: Tieši tā arī to darīja un dara - iepriekšējā krīzē pelnīja uz atņemtajiem īpašumiem, dibinot meitas uzņēmumus, kuri pa lēto "nopirka" tos īpašumus un pēc tam vai nu pa lēto pārdeva sev pietuvinātajiem vai arī pēc tam pa dārgo palaida tirgū, turpinot piedzīt starpības no jau tā bankrotējušajām ģimenēm. Īpašs parazitēšanas veids bija mēģinājumi piespiest grūtībās nonākušus kredītņēmējus parakstīt vienošanās, kuras paredzēja bankas tiesības vienpusēji lauzt līgumu ik pēc diviem gadiem vai arī vienpusēji pacelt procentu likmi, ja tā konstatē, ka kredītņēmēja ienākumi samazinās. Turklāt, ja atceries, kāda bija banku kviekšana, kad valdībā uz galda nonāca dažādi priekšlikumi, kas varētu kredītņēmēju situāciju atvieglot, liekot arī bankām uzņemties atbildību par bezatbildīgo burbuļa pūšanu (dažādi uzlabojumi maksātnespējas likumā, ierobežojumi attiecībā uz tiesu izpildītājiem u.c.). Tika draudēts nekreditēt neko vispār (ko tās tāpat jau nedarīja). Protams, kā liriku nevar nepieminēt mūsu gļēvo un iztapīgo tā laika sākumā Godmaņa, pēc tam Dombrovska valdību, kas to visu pieļāva. Šoreiz notiek kaut kas līdzīgs. Tāpat tiek draudēts ar pārstāšanu kreditēt (it kā tās dikti šobrīd to darītu), pamatpakalpojumu cenu celšanu un ko tik vēl ne.

Viņi nepirka pa lēto, viņi atsavināja, kādreiz strādāju ar banku NĪ portfeļiem, daudz tādu privātmāju, dzīvokļu un komercobjektu redzēts.

Tie bija skumji laiki iepriekšējiem īpašniekiem un zelta bedre mākleriem, kad situācija atkal sāka uzlaboties.

GB12 Reģ.: 29.03.2011
3 0 Atbildēt

Labi, lai būtu - viņi atsavināja un pa lēto pārdeva saviem meitas uzņēmumiem. Situācija nedaudz uzlabojās 2011. gadā, kad krīze jau sāka iet uz beigām, pateicoties sabiedrības, mediju un kredītņēmēju aizstāvju paceltajam hajam. Ja nemaldos, arī normatīvie akti attiecībā uz izsoles sākumcenām mainījās. Līdz tam tas, kas notika tajā nozarē, bija pilnīgs bezpriģels.

AD666 Reģ.: 20.12.2019
1 0 Atbildēt

kontradmiral rakstīja: Tagad jaunbūvēm klasika skaitās ~150kv.m vienstāvene. Pietiekami vidusmēra ģimenei, vienkāršāk uzturēt vienmērīgu mikroklimatu nekā divstāvenei. Bet nu pie esošajām būvniecības izmaksām + zemes iegāde=kosmoss. Man pašam 360m2 (dzīvojamā ~200+pagrabs, garāža, terase), paspēju nopirkt par saprātīgām izmaksām pirms gadiem pieciem. 7 cilvēku ģimenei ļoti labi, izaugs bērni, tad domās. Pagaidām visiem sanāk sava telpa, visa ēka tiek pilnvērtīgi noslogota. Paņēmām apkopēju 2xmēnesī, citādāk sieva arī sāka čīkstēt. Lielākais mīnuss - apkures izmaksas.

Jā ~150m2 dzīvojamās mājas jau tāda kā klasika, savā ziņā nav slikti, jo šobrīd maz tādu daudzbērnu ģimeņu, cik man zināmiem apkārt, tie ir 1-2 sīči.

Garāžas, pirtis, sporta zāles un viesu mājas var būvēt atsevišķi ir savi plusi un mīnusi utt. Bet nu viss ir atkarīgs no paša cilvēka vēlmēm, ģimenes apjoma utt., es piemēram labāk dzīvotu 120-150m2 mājā ar augstiem griestiem (viesistaba ar virtuvi) saplānotiem mantu glabāšanas risinājumiem un ar kvalitatīvāku apdari, komunikācijām utt., nekā lielākā, bet vienkāršākā mājā, bet tas pie nosacījuma, ja nav variantu un jāizvēlas starp diviem. Kā arī 150m2 mājas būvniecības izmaksas var būt lielākas arī par 300m2 māju utt., tas stāsts ir bezgalīgs.

Par apkopēju piekrītu, tīrīt ir čakars, plus mūsdienās sievas to nedara, lielākoties.

Kāda Tev apkures sistēma/mājas energoefiktivitātes klase un kādi izdevumi vidēji sezonā?

kontradmiral Reģ.: 07.12.2004
2 0 Atbildēt

Māja ir 80to vidus bloku/ķieģeļu. Esmu nomainījis logus, durvis, nosiltinājis jumtu, bet tāpat patēriņš ir nedaudz virs 50MWh/gadā t.sk karstā ūdens uzsildīšana. Apkure gāzes, pie esošajām cenām sanāktu izlīdzinātais ap 500+mēnesī. Kad dabasgāze atcēla izlīdzinoāto, tad aukstajos mēnešos sanāca ap 1000. Nepatīkami, bet izskatās, ka fasādes siltināšana atmaksātos labi, ja 20+ gados. Funkcionāli izdevās māju ļoti labi pielāgot. Kas gan nozīmēa pamatīgs remonts, atstājot vecos parketus, bet pārējais viss no mūsdienām. Tagad par to naudi, ko man tas viss izmaksāja pirms gadiem 5, es tagad par kaut ko līdzīgu varētu tikai sapņot. viss ir aizskrējis kosmosā.

topinamburs Reģ.: 12.04.2019
0 0 Atbildēt

Katrai mājai savs stāsts, bet 50 MWh gada laikā par 150 m2 ir padaudz, ne?

Salīdzinot, man 1930. Gada koka māja ar 2017. Gada remontu, ap 250 m2, un gada enerģijas patēriņu ap 25 -30 MWh.

kontradmiral Reģ.: 07.12.2004
0 0 Atbildēt

topinamburs rakstīja: Katrai mājai savs stāsts, bet 50 MWh gada laikā par 150 m2 ir padaudz, ne?

Salīdzinot, man 1930. Gada koka māja ar 2017. Gada remontu, ap 250 m2, un gada enerģijas patēriņu ap 25 -30 MWh.

Man māja ir 300+ no kura dzīvojamā ~200, pagrabs un garāža arī tiek uzturēta kaut cik silta. Kopā lielākā vai mazākā mērā tiek apsildīti nedaudz virs 300m2.

0pis Reģ.: 16.02.2023
1 0 Atbildēt

Vai kompensēs arī tiem, kuri skatoties uz kredītlikmes tendencēm, atlika galvas iebāšanu kredītcilpā un saglabāja vēsu prātu?

spainis Reģ.: 27.04.2006
2 0 Atbildēt

Kaut kā nav dzirdēts, ka tad, kad euribors bija ar mīnuszīmi, kredītņemēju būtu nākuši ar aicinājumu tomēr kaut ko samaksāt bankām.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt
Krokodils Reģ.: 29.06.2017
2 1 Atbildēt

Pazītama gimene jau kādu laiku meklē savu mājvietu vēl pirms kovida, bet negribēja līst kredīta no nulles tāpēc daudzus gadus krajuši un ir iekrājusi 50k, domāja paņems vēl 50-60k uz 15-20gadiem atkarīgs no nosacījumiem un mītnes un varēs izlausties no 'ģimenes mājas' kur dzīvojuši visu mūžu kopā ar vecākiem utt.

 Visiem tie skastie teorētiskie kalkulatori melo, jo tur visu rāda diezgan okei, burtiski pirms dažām nedeļām apstaigāja visas bankas un par 50k hipotēku uz 20gadiem beigās caurmērā beigu atmaksas prognozētā summa svārstijās 90-115k

VAI TAS IR NORMĀLI?!?? ZVĒRĪGI 'nebanku' līmeņa procenti...

Saprotams tur kādi 60..70k atmaksas summa, bet ne jau dubultā! Gaidīs vēl un turpinās krāt!

KURŠ?!?? Vispār ņem lielos kredītus mūsdienā??? Neapdomīgie hipsteri? Kas dzīvo šodienā, bet vai varēs rīt samaksat reiķinus, uzlikt ēdienu uz galda, saģerbties un samaksāt paņemto/-s kredītu/-s, par to nedomā... Un kad inkaso džeki klauvē pie durvīm tad 'valsts' vanīga, saucot visādus beztabū, ķērcot, ka ķip met ārā no mājām ģimeni ar bērniem.... 😂

 Nezinu, šādi turpinoties - gads vai divi un burbulis plīsīs ar ek. krīzi! Ta kā gatavojaties!

 Jo cik ta ilgi var dzīvot šādā sistēmā? Ka VISS aug un to jūt pat nedēļu no nedēļas īpaši preču un pakalpojumu cenās, īres un īpašumu cenas.. kredītu procentlikmes....

 Vidējais algas līmenis? Nē... Tā Latvijā esot normāla!

UN NĒ! min. algu celt ir bezjēdzīgi, jo kur ta uzņēmumiem ņemt to fondu no kā ņemt līdzekļus jo valsts pasaka ka tagad ir jāmaksā par 100..200€ uz darbinieku vairāk?  Protams ka pieliekot pie tās paša preču vai pakalpojuma cenām un ta atkal pēc pāris mēnesiem, tā paceltā alga ir par mazu un atkal jau vajag celt....

Nortel Reģ.: 16.03.2007
0 1 Atbildēt

Ja ir zeme un zelta rokas, tad par 50k var uzbūvēt tīri sakarīgu māju. Nevis siltumnīcu, bet no Fibo vai gāzebtona.

GB12 Reģ.: 29.03.2011
4 0 Atbildēt

Atkarīgs no tā, ko nozīmē "sakarīga". Man draugs ar zelta rokām nesen uzbūvēja. Ar visu to, ka pats celtnieks - būvfirmas līdzīpašnieks, tāpat viss viņam nostājāas ap 70k. Nekāda dikti krutā, bet, nu, forša divstāvene ar kvalitatīviem materiāliem.

saf Reģ.: 20.07.2006
1 0 Atbildēt

Krokodils rakstīja: ...  KURŠ?!?? Vispār ņem lielos kredītus mūsdienā??? .....

Nu ja gribas tūlīt dzīvot bez vecākiem, savā māja/dzīvoklī, nevis kaut kad varbūt kad pensija pienāks, tad tas maksā daudz. Bet tu dabūj to visu tagad, nevis pēc 20-30 gadiem, kuru laikā uzkrāto visu laiku ēd nost arī inflācija...  

Skaidrs ka bankas dara kā grib, bet valdība baidās to kustināt...

topinamburs Reģ.: 12.04.2019
0 0 Atbildēt

Kredīti...domā 90. vai 00. gados ar tolaiku niecīgajām aldziņām bija daudz citādi? 

It kā varianti būtu tikai divi - dzīvot pie vecākiem, vai ņemt kredītu pilnīgai laimes pļavas jaunbūvei... Vēl pa vidu ir gūzma variantu, sākot jau no maziem dzīvoklīšiem. 

Ja es ņemtu kredītu, tad mēģinātu tādu, kur pamatsummas atmaksa katru mēnesi ir fiksēta, bet ar laiku mazinās procentu daļa. Tas, ko plaši piedāvā tagad, iznāk, ka sākumā maksā gandrīz tikai procentus, pamatsumma nedilst, procentu likmei palielinoties, izmaiņas ir daudz jūtamākas. (apskatījos, termini 'anuitāte', un 'lineārais', pie lineārā pārmaksa iznāk būtiski mazāka.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 0 Atbildēt

Nu, vēl jau ir tās vēlmes, vieni ņem maksimumu, ko dod un ko mierīgā pasaulē var maksāt. Citi - ar aprēķinu, ka vajadzības gadījumā maksās vairāk.

spainis Reģ.: 27.04.2006
0 0 Atbildēt

Krokodils rakstīja: Pazītama gimene jau kādu laiku meklē savu mājvietu vēl pirms kovida, bet negribēja līst kredīta no nulles tāpēc daudzus gadus krajuši un ir iekrājusi 50k, domāja paņems vēl 50-60k uz 15-20gadiem atkarīgs no nosacījumiem un mītnes un varēs izlausties no 'ģimenes mājas' kur dzīvojuši visu mūžu kopā ar vecākiem utt.

 Visiem tie skastie teorētiskie kalkulatori melo, jo tur visu rāda diezgan okei, burtiski pirms dažām nedeļām apstaigāja visas bankas un par 50k hipotēku uz 20gadiem beigās caurmērā beigu atmaksas prognozētā summa svārstijās 90-115k

VAI TAS IR NORMĀLI?!?? ZVĒRĪGI 'nebanku' līmeņa procenti...

Saprotams tur kādi 60..70k atmaksas summa, bet ne jau dubultā! Gaidīs vēl un turpinās krāt!

KURŠ?!?? Vispār ņem lielos kredītus mūsdienā??? Neapdomīgie hipsteri? Kas dzīvo šodienā, bet vai varēs rīt samaksat reiķinus, uzlikt ēdienu uz galda, saģerbties un samaksāt paņemto/-s kredītu/-s, par to nedomā... Un kad inkaso džeki klauvē pie durvīm tad 'valsts' vanīga, saucot visādus beztabū, ķērcot, ka ķip met ārā no mājām ģimeni ar bērniem.... 😂

 Nezinu, šādi turpinoties - gads vai divi un burbulis plīsīs ar ek. krīzi! Ta kā gatavojaties!

 Jo cik ta ilgi var dzīvot šādā sistēmā? Ka VISS aug un to jūt pat nedēļu no nedēļas īpaši preču un pakalpojumu cenās, īres un īpašumu cenas.. kredītu procentlikmes....

 Vidējais algas līmenis? Nē... Tā Latvijā esot normāla!

UN NĒ! min. algu celt ir bezjēdzīgi, jo kur ta uzņēmumiem ņemt to fondu no kā ņemt līdzekļus jo valsts pasaka ka tagad ir jāmaksā par 100..200€ uz darbinieku vairāk?  Protams ka pieliekot pie tās paša preču vai pakalpojuma cenām un ta atkal pēc pāris mēnesiem, tā paceltā alga ir par mazu un atkal jau vajag celt....

Ja jau tai ģimenei ir izdevies veiksmīgi iekrāt 50k, tad varbūt tomēr var apsvērt kādu sakarīgu īres piedāvājumu, jo maksātspēja, kā izskatā, ir. Bet, protams, ka tur arī tas izīrētājs uzvārīsies un izskatās, ka tas šai ģimenei nepatīk visvairāk, ka kāds uz viņu naudas uzvārās. Tad, diemžēl, nekas cits neatliek, kā dzīvot pie vecākiem un turpināt krāt, vai gaidīt, kad māja paliks mantojumā. Atkarībā, kas iestāsies pirmais.

feciic Reģ.: 09.05.2008
0 0 Atbildēt

GB12 rakstīja: Atkarīgs no tā, ko nozīmē "sakarīga". Man draugs ar zelta rokām nesen uzbūvēja. Ar visu to, ka pats celtnieks - būvfirmas līdzīpašnieks, tāpat viss viņam nostājāas ap 70k. Nekāda dikti krutā, bet, nu, forša divstāvene ar kvalitatīviem materiāliem.

Sakarīgs ir ļoti plaši staipāms. Tie 70 gan jau bez nodokļa. Vienkārši pats tiko pabeidzu “plēves” piebūvi uz 80kvadrātiem un cipars ir saskaitîjušies tie paši 70. Ok, varēju likt mazākus logus, netaisīt 60 kvadrātu terasi zem jumta bet tā globāli zem 55-60 palīst neizdotos. Protams, ir opcijas ar baltiem poļu logiem, depo skārda ārdurvīm, kartona iekšdurvīm un metāla trapeci uz jumta.

iciks Reģ.: 29.05.2013
0 0 Atbildēt

Krokodils rakstīja: Pazītama gimene jau kādu laiku meklē savu mājvietu vēl pirms kovida, bet negribēja līst kredīta no nulles tāpēc daudzus gadus krajuši un ir iekrājusi 50k, domāja paņems vēl 50-60k uz 15-20gadiem atkarīgs no nosacījumiem un mītnes un varēs izlausties no 'ģimenes mājas' kur dzīvojuši visu mūžu kopā ar vecākiem utt.

 Visiem tie skastie teorētiskie kalkulatori melo, jo tur visu rāda diezgan okei, burtiski pirms dažām nedeļām apstaigāja visas bankas un par 50k hipotēku uz 20gadiem beigās caurmērā beigu atmaksas prognozētā summa svārstijās 90-115k

VAI TAS IR NORMĀLI?!?? ZVĒRĪGI 'nebanku' līmeņa procenti...

Saprotams tur kādi 60..70k atmaksas summa, bet ne jau dubultā! Gaidīs vēl un turpinās krāt!

KURŠ?!?? Vispār ņem lielos kredītus mūsdienā??? Neapdomīgie hipsteri? Kas dzīvo šodienā, bet vai varēs rīt samaksat reiķinus, uzlikt ēdienu uz galda, saģerbties un samaksāt paņemto/-s kredītu/-s, par to nedomā... Un kad inkaso džeki klauvē pie durvīm tad 'valsts' vanīga, saucot visādus beztabū, ķērcot, ka ķip met ārā no mājām ģimeni ar bērniem.... 😂

 Nezinu, šādi turpinoties - gads vai divi un burbulis plīsīs ar ek. krīzi! Ta kā gatavojaties!

 Jo cik ta ilgi var dzīvot šādā sistēmā? Ka VISS aug un to jūt pat nedēļu no nedēļas īpaši preču un pakalpojumu cenās, īres un īpašumu cenas.. kredītu procentlikmes....

 Vidējais algas līmenis? Nē... Tā Latvijā esot normāla!

UN NĒ! min. algu celt ir bezjēdzīgi, jo kur ta uzņēmumiem ņemt to fondu no kā ņemt līdzekļus jo valsts pasaka ka tagad ir jāmaksā par 100..200€ uz darbinieku vairāk?  Protams ka pieliekot pie tās paša preču vai pakalpojuma cenām un ta atkal pēc pāris mēnesiem, tā paceltā alga ir par mazu un atkal jau vajag celt....

Grūti komentēt, nezinot, cik gadus tie 50k krāti, bet nu principā ir vēl tāda opcija - paņem krītu un atmaksā pirms laika. Respektīvi, laiku pa laikam ģimene kaut kādus iekrājumus nomaksā un attiecīgi rūk parāda apjoms un gan ātrāk tiek galā, gan mazāk pārmaksā.

Protams, pārmaksa būs, tas nu ir skaidrs, vien cik - kas to lai zina. To jau var paši parēķināt, cik liekas naudas ir un tad bankā parunāt.

Ja šādi to lietu var izdarīt, tad droši vien nebūs sliktāk par krāšanu un gaidīšanu, jo inflācijas dēļ naudas vērtība tāpat samazinās, toties var tikt pie sava kārotā mitekļa.

Savulaik pašam bija krīts, gan par ne mega summu un ienācās mantojuma nauda, ko pretstatā Iauto piedāvātajam variantam "investē, krītu maksā, jo naudas vērtība tāpat samazinās un tu vinnē" es izmantoju krīta nomaksai. Biju patīkami pārsteigts, kāds man tur veidojās ietaupījums.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Reiz  man ar bija tāda doma iekrāt un tad pirkt/celt utml.

Mani tad "kaitināja" Rigibor proči (11 un vairāk) , bet līdz ar EUR un Eiroboru es "metos iekšā kredītos", jo  pārsvarā tas ilgtermiņa procis izskatijās ka būs zem inflācijas līmeņa, t.i faktiski lai kas notiktu tirgū , es pastāvīgi "uzvāros" uz potenciālās "pārdošanas cenas" rēķina.

Krokodils Reģ.: 29.06.2017
0 0 Atbildēt

Nortel rakstīja: Ja ir zeme un zelta rokas, tad par 50k var uzbūvēt tīri sakarīgu māju. Nevis siltumnīcu, bet no Fibo vai gāzebtona.

Nu vot 'ja ir...'

Ja ir lietas ko iemanto, tad jau problēmu nav. Gaidi tikai ka noliks karoti un tev klēpī atleks īpašums tad to mazliet atjauno un dzīvo.

 BET ja tā nav un gribi kaut ko savu, tad pa 50k vari tikai kādos laukos nopirkt zemi un uz tās ko uzbūvēt.

Jo arī plika zeme ~50km ap Rīgu(kur abiem ir darbs) tā lai varētu katru dienu izbraukāt un vel sīkos izvadāt, nevis nopērc sazin kur.. Un tad kasi galvu kā izbraukāt, maksā kosmosu... 

 Tad ja jabūvē- projekti...  komunikācijas.. saskaņošanas vien tos tavus 50k noēdīs un būsi tik pamatus ielējis.  Ja jau ir kāda būda, kas būs drošvien caurs šķūnis, tad jārestaurē, jāsiltina.... atkal projekti, demontāžu atļaujas un būvgružu izvešana... Nekas lēts! 

 Un arī materiāli... Galīgi vairs nemaksā, kā agrāk un viss ir x3/x4 dārgāks! Pat ar pareizajām rokām, piķis kūst kā saldejums karstā vasaras dienā! 

 Nezinu tu laikam dzīvo pagātnē un sen neesi bijis būvmateriālu veikalā. Vai arī apgozies būvlaukumā, kur ik dienu no tās kaut ko nes mājā....

 Šogad ģim. īpašumam paši, jo mums rokas aug no pareizās vietas, veicam mazu uzprisināšanu un pamatu atjaunošanas un siltināšanas darbus, atceros agrāk(2010 gads) ekstrudēto zaļo putoplastu(Finnfoam) 50mm biezumā pirku pa ~7€ pakā, tagad tāda pati paka ar 5 loksnēm maksā 23€. 😉 Gandrīz nokritu uz pakaļas, ieraugot, ka pie preces tagad tā ir 'loksnes' cena, nevis paku cena, kā agrāk visur norādija. 😂

Krokodils Reģ.: 29.06.2017
2 0 Atbildēt

Uzsākot bijām plānojusi ar 11 nu max 13k budžetu. (gāzes katlu nomaiņa- to projekts/atļauja jo citā vietā mājā stavēs, visa iekšejā kanalizācija, jauni radiatori un trubas, grīdu siltinašana virtuvē, jaunas flīzes(3telpās) mazliet pārplanošana ar jaunām iekšejām sienām un kosmētiskais pa māju, elektrība- te gan paņemts ir kaut cik pazīstams meistars, jo nu neesam tik kvalificēti.... Un vēl pamatu stiprināšana un to siltināsana.

 Tagad izskatās, ka visu savelkot, ka beigās būs uz 25-30k šis ''mazais'' remontiņš. 😉 Un daram visu ko varam paši pa vakariem un brīvdienām.

 Ja paņemtu kādus strādniekus ta drošvien vēl +10k tīri par darbu vien vajadzētu atdot šī projekta laikā...

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

Krokodils rakstīja: Pazītama gimene jau kādu laiku meklē savu mājvietu vēl pirms kovida, bet negribēja līst kredīta no nulles tāpēc daudzus gadus krajuši un ir iekrājusi 50k, domāja paņems vēl 50-60k uz 15-20gadiem atkarīgs no nosacījumiem un mītnes un varēs izlausties no 'ģimenes mājas' kur dzīvojuši visu mūžu kopā ar vecākiem utt.

 Visiem tie skastie teorētiskie kalkulatori melo, jo tur visu rāda diezgan okei, burtiski pirms dažām nedeļām apstaigāja visas bankas un par 50k hipotēku uz 20gadiem beigās caurmērā beigu atmaksas prognozētā summa svārstijās 90-115k

VAI TAS IR NORMĀLI?!?? ZVĒRĪGI 'nebanku' līmeņa procenti...

Saprotams tur kādi 60..70k atmaksas summa, bet ne jau dubultā! Gaidīs vēl un turpinās krāt!

KURŠ?!?? Vispār ņem lielos kredītus mūsdienā??? Neapdomīgie hipsteri? Kas dzīvo šodienā, bet vai varēs rīt samaksat reiķinus, uzlikt ēdienu uz galda, saģerbties un samaksāt paņemto/-s kredītu/-s, par to nedomā... Un kad inkaso džeki klauvē pie durvīm tad 'valsts' vanīga, saucot visādus beztabū, ķērcot, ka ķip met ārā no mājām ģimeni ar bērniem.... 😂

 Nezinu, šādi turpinoties - gads vai divi un burbulis plīsīs ar ek. krīzi! Ta kā gatavojaties!

 Jo cik ta ilgi var dzīvot šādā sistēmā? Ka VISS aug un to jūt pat nedēļu no nedēļas īpaši preču un pakalpojumu cenās, īres un īpašumu cenas.. kredītu procentlikmes....

 Vidējais algas līmenis? Nē... Tā Latvijā esot normāla!

UN NĒ! min. algu celt ir bezjēdzīgi, jo kur ta uzņēmumiem ņemt to fondu no kā ņemt līdzekļus jo valsts pasaka ka tagad ir jāmaksā par 100..200€ uz darbinieku vairāk?  Protams ka pieliekot pie tās paša preču vai pakalpojuma cenām un ta atkal pēc pāris mēnesiem, tā paceltā alga ir par mazu un atkal jau vajag celt....

Jāsaprot, ka neviena lieta šajā procesā nav statiska:

1." 50k hipotēku uz 20gadiem beigās caurmērā beigu atmaksas prognozētā summa svārstijās 90-115k"

Tie t+20g 115k EUR būs labi ja pusi šodienas 115k vērti. Mazināti tiek divejādi: ar inflāciju un maksātspēju

2. "VAI TAS IR NORMĀLI?!?? ZVĒRĪGI 'nebanku' līmeņa procenti". Piedāvājumā vēl arvien ir EURIBOR + pievienotā likme no EURIBOR 0% laikem. Ņemot vērā, ka bankas pelna dubultā (noguldījumiem maksā EURIBOR -x%, aizņēmēji maksā EURIBOR +x%, kas pie EURIBOR = 0% nebija iespējams), ar bankām diezgan droši var kaulēties par pievienoto likmi.

Krokodils Reģ.: 29.06.2017
0 0 Atbildēt

Rakstot primitīvi lai nebūtu vēl garāk jāraksta, vecāku vedēji savā laikā(03gads) ņēma 80k Latus hipotēku priekš savas sapņu mājas, gala summa ko viņiem vajadzēja atmaksāt cik atceros teica, ka pie 100k, 25g periods. Vot tas ir normāli! Gan banka savu nopelna gan 'klientam' ir labi un tiek pie mājas.

 Nevis, kā tagad paņem 50k, jaatmaksā 100+ 😂 Galīgi afig.... ā nu jā tagad jau esam jevropā kur vēl no katra darījuma ir jāpadalās ar visiem liekēžiem, kas sēž eiropas komisijā jo viņi sev grib labas algas un labi uzdzīvot! Un tad vēl banka uzmet sev maksimālu peļņu ar uzviju, lai pie sliktakā scenārija, nepaliek zaudetājos.

 p.s. Pārejā uz eiro, arī bija trādirīdis, banka gribēja nošmaukt, atsūta pēksņi līguma grozījumus uz jauno Latvijas valūtu ar + zīmi jeb, ka tagad gala hipotēkas summa kopā tur ar kaut kādiem mistiskajiem jaunajiem procentiem, par ko neziņoja, ka mainīsies līgums, vopšim pārkonvertējot tagad būšot ~140k eiro mainījās arī ikmēnešu maksa protams, vai ''nāca pretī'' un varēja ar to pašu maksu, bet tad mainās kredīta ilgums(pēc kursa jābūt ~113k) vopšim gāja kopā ar savu juristu, bļaustījās, čakarējās pāris menesus, bet izcīnija savu tainību jo tad vēl nebija tik dzelžaini stingri līgumi- Oriģ. Hipotēkas līgums uz 3lpp no abām pusēm, kad atsūtīja šos grozījumus tad bija uz 7lpp, tagad drošvien ir vismaz 20lpp grāmata, kur atrakstīts itin viss, lai banka nebūtu zaudetājos... (bet klients būtu)

 Beigās vienojās un palika faktiski pie primārajiem nosacījumiem, jeb 115k eiro gala summas.

 Tā māja nu jau ir izmaksāta, priekšlaicīgi. 😊 Un pēc tirgus vērtības skatoties tagad varētu maksāt vismaz 250k. Bet nu pārdot protams, ka netaisas.

spainis Reģ.: 27.04.2006
2 0 Atbildēt

Kaut ko tu te fleitē. Tad stāti, ka paņēma 80k latos un jāatdod 100k latu, kas ir OK. Tad atkal, ka pie konvertācijas jāatdod 140k eur, kas ir tie paši 100k latu, bet tas vairs nav ok, tad beigās115k euro, kas ir sākotnējie 80k latu. Tad ko, vispār bez procentiem iedeva krītu, cik paņēma, tik 25 gados atdeva, jo tomēr atdeva tos 100k latus vai 140k eiro vai ko?

Ja tie radi, kam ir tie sākotnējie 50k, šitā pat rēķina un ņemas, tad nav brīnums, ka krītu nevar paņemt un visur liekas blēži.

Krokodils Reģ.: 29.06.2017
0 0 Atbildēt

😉 Paņēma 2003 gadā, Latvija uz Eiro pargāja 2014gada 1 janvārī. Tātad izmaksāti bija 10 gadi! 

 Bet jaunajā no bankas puses grozītajā līgumā, kas atnāca ierakstīta vēstulē 2013gada beigās, šie 10 gadi kaķim zem astes.

 Jo tur bija teikts, ka sakarā ar euribor un vēl tur citiem procentiem un sakarā ar esošo valūtas inflācijas situāciju, īpašums no bankas puses pa jaunu novērtēts un VĒL 140K tagad 'eiro' būs jaatmaksā ar jaunu ikmeneša maksajumu lai nomaksātu atlikušajā termiņā.

Un ja nevarēji, tad bija 2 opcijas kur ''banka nāca pretī''

1. Varēji summu maksāt, kā līdz šim pagarinot termiņu.

2. Varēji bez līguma u.c. sodiem atteikties no šīm saistībām(bankai paliek īpašums) tā teikt 'atslēgu atdošanas' princips.

Interesanti cik daduz cilvēku izvēlējās šīs divas opcijas, tā vietā lai pastāvētu par savām tiesībām. Un banka(neminēšu jo negribu diskreditēt, bet Latvijā ir viena no top bakam, kas ir aktīva šobaltdien) uz šīs līgumu grozījumu afēras, nopelnīja....

feciic Reģ.: 09.05.2008
0 0 Atbildēt

spainis rakstīja: Kaut ko tu te fleitē. Tad stāti, ka paņēma 80k latos un jāatdod 100k latu, kas ir OK. Tad atkal, ka pie konvertācijas jāatdod 140k eur, kas ir tie paši 100k latu, bet tas vairs nav ok, tad beigās115k euro, kas ir sākotnējie 80k latu. Tad ko, vispār bez procentiem iedeva krītu, cik paņēma, tik 25 gados atdeva, jo tomēr atdeva tos 100k latus vai 140k eiro vai ko?

Ja tie radi, kam ir tie sākotnējie 50k, šitā pat rēķina un ņemas, tad nav brīnums, ka krītu nevar paņemt un visur liekas blēži.

Resurs, kas to stāstu pagalam apgāž 04, hipotēkas procentu likme latiem bija ~8 procenti, euro ~5, kas ir tikai drusku mazāk par šībrīža likmēm. Stāsts varētu izpildīties ar nekustamā cenu 80k, pirmo iemaksu 30k attiecīgi aizņemtā summa ~50k.

www.bank.lv/images/stories/pielikumi/statistika/MFI_bilances__un_monetara_statistika_arhivs/Table21_MFI_procentu_likmes.xls

Krokodils Reģ.: 29.06.2017
0 0 Atbildēt

Vai tad minēju cik bija pirmā iemaksa vai kādi bija individualie nosacījumi? 😉 Diemžel nav jau miljonāri, kuri kredītu var paņemt, kā veikalā pienu vai maizi un neskaitīt....

 Atstāstīju tikai galveno lai stāsts nepārvērtsos memuārā un lai sapratu domu, ka viņu acīs mēs esam tikai peļņas maisi.

mefisto Reģ.: 22.05.2017
1 0 Atbildēt

Gribētos, lai bankas nodarbojas ar labdarību? 

Vispār tev un taviem čomiem ieteiktu kādu lekciju par finansēm, lai nav sajūta, ka tev hipotekāra kredīta kalkulators tev melo un bankā izrādās citas summas...

Krokodils Reģ.: 29.06.2017
2 1 Atbildēt

Kāds sakars ar labdarību, ja gada laikā no 'manis' banka nopelna 1000€ tīro peļņu. (25 gadi, tātad no šī mana darījuma viņiem 25k ir tīrā peļņa)

 Mūsdienās redzot tos nosacījumus, bankas nu jau grib bezmaz vai mēnesī 1000€ tīro peļņu... (agrak šādi zvērīgie nosacījumi bija nebanku devējiem, bet tagad atsķirību nav vai smscredit vai banku aizdevums...)

 Hipotēku klientu Latvijā ir desmitiem pat simtiem tūkstošu, tad pareizini kādā vieglā naudā banka peldās.

 Kamēr mēs parastie mirstīgie rukājam pa 10..12h dienā, lai varētu gan uzlikt ēdienu uz galda, samaksātu reiķinus un atmaksātu šīs saistības ik menesi. 😉

mefisto Reģ.: 22.05.2017
0 0 Atbildēt

Tu runā absolūtos ciparos, bet korektāk būtu skatīties procentu likmes. 

Jāspēj adekvāti domāt, kad ņem hipotekāro. Pašam ir pieredze. Paņēmu summu, ko tiešām varēju atļauties arī sliktā scenārija apstākļos, pāris gados izmaksāju un miers. Man nav žēl to procentu bankai, jo citu opciju kā tikt pie mājokļa tāpat nebija.

Hipotēku paņēmu laikā, kad eiribors bija 0, bet apzinājos, ka tas tā ilgi nebūs un normāli eiribors ir 2-5% robežās. 

Bet cilvēkiem nepatīk iedziļināties un kaut ko domāt. Vajag uzreiz un tagad, pēc tam domāšu. 

Ja tev šobrīd šķiet to procenti ir par lielu, tad tas kredīts arī nav jāņem, kas principā ir arī mērķis šobrīd ECB.

Krokodils Reģ.: 29.06.2017
0 0 Atbildēt

Nu jā.. a kā savādak? Random atvērtajā forumā ieguldīt savu laiku- kādu pus dienu, lai sakārtotu un noformuletu īstos ciparus utml. ? 😂 Kāda pasulē tu dzīvo?

ECB darboņiem jau cits dzīves līmenis un viņi nemaz nevar iedomāties, kā tas ir ka dažu gadu laikā darbspējīgs cilvēks nevar sakrāt savam īpasumam.

 Un 'videjais' eiropā pa lielam to nevar izdarīt! Ja nu vienīgi centīgi nekrāj 10+ gadus, kur tā naudas vērtība tapat paliks mazāka dēļ inflācijas un jakrāj tātad vēl vairak lai atlautos to pašu....

 Tad tāda lieta kā kredīts nāk talkā, bet pēdejos gados tieši deļ ECB lēmumiem tas arī vairs nav normāli sasniedzams, bet ir ar ļoti lielu risku, deļ kura arī man nav komfortabli ņemt.

 Ja es arī esmu sava mājokļa meklējumos, bet turpinu dzīvot īres dzīvoklī... Jo tās abnormālās procentlikmes man vienkārsi neļauj parakstīt šādu līgumu, kaut bankas ar atvertām rokām dod!

 Bet tad ja nu kas notiek pfu pfu pfu...  Esi ar pliku pakaļu uz ielas. Jo drošības spilvens neuzbūvējas meneša laikā...

 Alga man ir 1k uz rokas + bonusi, tā kā atļauties varētu hipotekai savus 300-400/mēn, bet ne jau tāmdeļ lai 50% no šīs summas aizietu kādam tur augšā, kurš nemaz nezin ka tas ir strādāt!

1ist. dzīvokli patlaban īrēju pa 300€/men 😉 nesūdzos(arī ziemā) un nedzīvoju no algas līdz algai.

core Reģ.: 03.01.2017
0 0 Atbildēt

300€ īrei atdot nav žēl par 1istabas dzīvokli, bet maksāt kredītu par dzīvokli kurš ir tavs ir žēl, jo tur tiek daļa no tās naudas bankai. Laba loģika 😂

spainis Reģ.: 27.04.2006
0 1 Atbildēt

Banka uzvārās neko nedarot, tur tie sūdi, a izīrētājs nē, viņš vēl piemaksā.

core Reģ.: 03.01.2017
0 1 Atbildēt

Ko viņš piemaksā?

Un ko nozīmē "neko nedarot"? Banka tev aizdod uz daudziem gadiem naudu. Ierēķini, ka pēc 20 gadiem atdotie 50k vairs nav tik pat vērtīgi kā tagad, ierēķini, ka ir jāuztur ofisi, darbinieki. Nez vai tu pats gribētu aizdot uz 20 gadiem 50k, un atpakaļ saņemt, piemēram 55k. Jā, piekrītu, ka šobrīd ar lielo euribor ir procenti par traku, bet kaut kad jau viņi kritīs atkal. Bet līdz šim uzskatu, ka procenti bija vairāk kā adekvāti.

spainis Reģ.: 27.04.2006
0 1 Atbildēt

Nu jpt...!

Palasi ko autors augstāk raksta par banku vārīšanos neko nedarot utt.

core Reģ.: 03.01.2017
1 0 Atbildēt

Palasīju, un?

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Naudas cena TV24 tagad.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 1 Atbildēt

spainis rakstīja: Banka uzvārās neko nedarot, tur tie sūdi, a izīrētājs nē, viņš vēl piemaksā.

Komercbankai, lai "uzvārītos", ir jādara diezgan daudz. Vismazāk jāieguldās ir naudas drukātājiem - t.i. centrālajām bankām un to finansētajiem politiķiem. Un tiem nav nepieciešami kredītņēmēji - jebkura sadrukātā vērtība tiek nekavējoties atņemta visiem šī naudas turētājiem bez viņu piekrišanas inflācijas veidā.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

No bankas baltija un auseklīša laikiem valstiski vai kā vajadzēja rūpēties par vidējā un zemākā līmeņa patērētāja finansu pratību.

Tas praktiski nenotika.

ezis71 Reģ.: 25.02.2009
0 0 Atbildēt

Pirms 7 gadiem paņēmām dzīvokli,sākumā mēneša maksa bija 250 tagad 330,ikmēneša procentu summa lielāka par pamata summu.

Radinieks(30gadi)bija sakrājis pirmai iemaksai naudiņu dzīvoklim,atmeta ar roku un nopirka auto.

DJ40 Reģ.: 23.11.2016
1 0 Atbildēt

Bet kredīta procentu likmi nofiksēt ticība neļauj vai kā?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

raimondsm rakstīja: No bankas baltija un auseklīša laikiem valstiski vai kā vajadzēja rūpēties par vidējā un zemākā līmeņa patērētāja finansu pratību.

Tas praktiski nenotika.

Kam un kā vajadzēja? Valstij vajadzēja nepratīgu elektorātu, lai varētu veiksmīgi paraut SVF u.c. "ātros kredītus". Kas ir tas "vai kā", ko mini?

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

ezis71 rakstīja: Pirms 7 gadiem paņēmām dzīvokli,sākumā mēneša maksa bija 250 tagad 330,ikmēneša procentu summa lielāka par pamata summu.

Radinieks(30gadi)bija sakrājis pirmai iemaksai naudiņu dzīvoklim,atmeta ar roku un nopirka auto.

Pamatsumma ir stipri sadilusi. Incanti kā % maksājums pēc 7 g var būt lielāks par pamatsummu? Esi kko menedžējis ar līgumu?

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti