Modrību un plašu skatu! (+ video) 33

 

Foto: iAuto.lv

Atis Jansons, iAuto | 31.augusts 2015 16:01

Turpinām un turpināsim vēl, jo nav jau cita veida, kā mēģināt vismaz kādu avāriju novērst.Visus ceļus par daudzjoslu maģistrālēm pārbūvēt nespēsim – tik daudz naudas Latvijā nav. Katrā krustojumā pa policistam arī nekad nebūs. Autoskolās vairākgadu analītiskas programas ieviest arī nespēsim. Tādēļ – šodien un visu mūžu - kolēģu neveiksmes ir jāpēta, par tām jādomā,  jārunā un savas turpmākās rīcības algoritmus šādi jāveido.

Oskars Irbītis, valsts tiesu eksperts: "Pirms kāda laika nācās strādāt ar vienu ceļu satiksmes negadījumu, kas speciālistu (un ne tikai) vidū raisīja diskusijas par to, kurš tad īsti ir vainīgs notikušajā ceļu satiksmes negadījumā. Kurš ir vainīgs un kura rīcība ir saistāma ar CSNg rezultātā gūtajiem zaudējumiem? Strīdējās  gan tie, kam bija jālemj par sodu likšanu, gan tie, kuriem bija jāatlīdzina zaudējumi.

CSNg tika nofilmēts no novērošanas kameras, tāpēc arī viss ir sīki zināms. Sarkanais BMW kādā no Rīgas guļamrajoniem brauca ar pārsniegtu atļauto kustības ātrumu un intensīvi manevrēja auto plūsmā. Zilā Ford vadītājs redzot to visu, nolēma pēc iespējas ātrāk atbrīvot brauktuvi (iespējams, redzot, ka BMW pārvietojas daļēji pa pretējo kustības joslu), un veica kreisā pagrieziena manevru. Automobiļa VW vadītājs nolēma izbraukt uz galvenā ceļa Ford aizsegā. Rezultātā notika automobiļa BMW un VW sadursme.

Ja ir vēlēšanās, tad CSN pārkāpumus var saskatīt visu iesaistīto transportlīdzekļu vadītāju rīcībā."

Ziedonis Lazda, CSDDCeļu drošības audita daļas priekšnieks: "Tiešām – visi šeit grēko. Zaļā auto vadītājs ir pārāk neuzmanīgs – pirms manevra vajadzēja vēlreiz pārliecināties, vai no kreisās puses (pa to laiku kamēr zilais auto nogriežas) nav parādījies kāds auto (jo nedaudz redzamību ierobežo sabiedriskā transporta pieturvietā stāvošie mikriņi);

Sarkanais auto varēja piebremzēt, lai pārliecinātos par drošību. Izskatās, ka šis redz, ka priekšā  veic kreiso pagriezienu un tādēļ pieņem lēmumu ātrumu nesamazinot iebraukt nedaudz pretim brauktuves joslā;

Zilais auto varēja neveikt tik asu manevru, bet pagaidīt, kamēr sarkanais auto aizbrauc taisni, pabrauc viņam garām, un tikai tad veikt kreiso pagriezienu."

Ivars Caune Foto: Publicitātes attēls

Ivars Caune, vairākkārtējs valsts čempions rallijā: "No pirmā skata – „pilnīgs sviests”... Visi kā akli... Bet tāda jau tā „modernā satiksme” ir. Un – ja gribi izdzīvot – citu aklumu jāspēj kompensēt ar savu modrību un plašu skatu. Tā mēs savulaik mācījām „Kurzemes rallija skolā” un „Auto akadēmijā”. Diemžēl laikam tikai dažiem esam iemācījuši.

„Skaties divreiz!!!” Šie CSDD plakāti vēl tagad šur tur redzami. Moču sezonas pavasarim tie bija veltīti. Bet arī šim vasaras gadījumam (bez močiem) sauklis pilnīgi atbilstošs. Nu nevar, nedrīkst vienreiz paskatīties pa kreisi un tad visu uzmanību pārslēgt tikai uz skaidri redzamo traucēkli no labās puses. Paskaties pa kreisi vēlreiz!!! Un nebūs jāmeklē formāli vainīgo. Bet, šādi peldot, „zaļais” varēja būt arī beigts. Ja sarkanais trāpītu viņa durvīs..."

Atis Jansons Foto: iAuto.lv

Atis Jansons, autožurnālists: "Bez BMW nelikumīgajām „aktivitātēm” šī negadījuma, protams, nebūtu. Bet – šādu lidotāju Latvijā ir daudz (un kļūst aizvien vairāk). Tādēļ diemžēl par pārlieku optimismu kļūst paļaušanās uz CSN sesto punktu – „Katram ceļu satiksmes dalībniekam ir tiesības uzskatīt, ka arī citas personas ceļu satiksmes norisē izpildīs noteiktās prasības.” Tieši tā darīja „zaļais”. Uzskatīja, ka attālums līdz stāvošajiem mikriņiem ir pietiekami liels, lai pat kāds no to aizsega izbraukušais nebūtu viņa trajektorijā vēl sekundes 10. Vismaz. Ja šis brauktu kā likums nosaka kādus 12- 15 m/sek... Bet pie mums pat pilsētā mēdz braukt divreiz ātrāk. Un vājš mierinājums ir – viņš vainīgs!!! Vēl vairāk – formāli iespējams vainot arī „zaļo”, jo abu sadursme notika šim izbraucot uz galvenā ceļa, uz kura nepārtrauktas ass līnijas šeit nav.

Tādēļ mana rekomendācija sev un jums – labāk jau uzvedīsimies kā angļi, kuri savu noteikumu līdzīgu punktu papildinājuši ar piebildi par to, ka tiesības un formālas priekšrocības nebūt nav obligāti izmanojamas, ka drošs braucējs ir tas, kurš vienmēr atceras – cilvēki mēdz grēkot un kļūdīties..."

 

Pieraksties uz mūsu jaunumiem YouTube kanālā un abonē to šeit >>>

 
Visi komentāri
 
Palaidniex 31.augusts 2015 21:17
18 1 Atbildēt

Vernons griež vēnas lasot šo: "Tādēļ mana rekomendācija sev un jums – labāk jau uzvedīsimies kā angļi, kuri savu noteikumu līdzīgu punktu papildinājuši ar piebildi par to, ka tiesības un formālas priekšrocības nebūt nav obligāti izmanojamas, ka drošs braucējs ir tas, kurš vienmēr atceras – cilvēki mēdz grēkot un kļūdīties..."

Vernons 1.septembris 2015 9:50
0 8 Atbildēt

Es ceļu satiksmes negadījumos nepiedalos!

Cik reizes Vācijā sastrēgumā uz auto bāņa nomainījat joslu?

Palaidniex 1.septembris 2015 10:26
7 0 Atbildēt

Vietējais autobusa vadītājs tajā sastrēgumā dažu desmitu km laikā joslu nomainīja neskaitāmas reizes pabijām gan 1., gan 2., gan 3. Joslā...

Mūsu vadītajs nebija vienīgais kurš tā rīkojās. Fūras izpildījās tā pat, tikai 3. Joslā nelīda

Vernons 1.septembris 2015 10:51
0 6 Atbildēt

Un ko teic CSN intensīvas satiksmes apstākļos?

Kādam vajadzēja patraucēt, lai Jūs noņemtu no bāņa stāvvietā un ar "kārtības naudu" atgādinātu kā jāuzvedas uz ceļa. Tas saucas "Bitte folgen"!

Palaidniex 1.septembris 2015 11:50
4 0 Atbildēt

Redzi, vernon, ar to gribēju pateikt, ka arī Tevis idealizētajā vācijā prakse no teorijas, kur nu vēl no tavas greizās teorijas stingri atšķirās.

In pats galvenais josla pa kreisi mierīgi kustās ātrāk nekā josla pa labi un policists mierīgi tajā noskatās un neko noziedzīgu nesaskata!

Vernons 1.septembris 2015 12:29
0 10 Atbildēt

Tu pārlasi ko uzrakstīji! Un salīdzini, par ko domāji.

Palaidniex 1.septembris 2015 12:56
8 0 Atbildēt

Un to man saka diskektiķis, kas nevienu atbildi nespēj sniegt ar jā vai nē, bez absurdu bezsakara gadījumu iepīšanas?

Vernons 1.septembris 2015 13:09
0 11 Atbildēt

"Un pats galvenais josla pa kreisi mierīgi kustās ātrāk nekā josla pa labi un policists mierīgi tajā noskatās un neko noziedzīgu nesaskata!"

Nesauc citus savā vārdā!!!

Palaidniex 1.septembris 2015 13:17
5 0 Atbildēt

Un? Kāds sakars manām domām ar faktiem?

Tev patiešām ar uztveri ir dižas problēmas...

Palaidniex 1.septembris 2015 13:19
6 1 Atbildēt

Oi- mēģinot strīdēties ar muļķi, sanāca nolaisties līdz muļķa līmenim. Jācer izvairīties no otrās stadijas, kad dunduks sakauj ar pieredzi...

"Josla pa labi kustējās ātrāk par joslu pa kreisi un policists tajā neko sliktu nesaskatīja."

andzins1111 1.septembris 2015 15:17
6 0 Atbildēt

Nevaj piesaukt Angliju, Skotijā un dienvidos cilvēki brauc labi, bet ir vietas Anglijā, kur autovadītāji ir vēl lielāki egoisti uz ceļa kā vidējais letiņš.

Un starp citu, ja ceļa negadījumā nav bojā gājušo vai smagu traumu, tad policija CSNg neizmeklē un vainīgo nemeklē. Abas puses cieš ar ļoto strauju apdrošināšanas izmaksu kāpumu un protams čakaru ar auto remontu.

P.S. Sen jau ir pierādīts, ka jo platākas un taisnākas maģistrāles, jo vairāk veidojas sastrēgumi un avārijas situācijas.

Plekste 31.augusts 2015 21:55
8 4 Atbildēt

Primārais vaininieks ir ātrums un klaja satiksmes noteikumu ignorēšana, tikai tad vadītāja neuzmanība. Zaļais ievēroja noteikumus, bet nepamanīja "atsaldēto".

ak 1.septembris 2015 8:06
4 0 Atbildēt

Kādu noteikumus zaļais ievēroja, ko, Plekste? Vai Plekstes noteikumus? Jo CSN neievēroja, nedeva ceļu. Tur ir zīme.

k442 31.augusts 2015 22:04
6 1 Atbildēt

Es gan nepiekristu, ka zilā auto vadītājs būtu kaut ko pārkāpis, jo viņš jau bija pabeidzis savu manevru un atbrīvojis krustojumu līdz brīdim, kad BMW "ielidoja" krustojumā, kur viņu noķēra "zaļais".

krix 31.augusts 2015 22:30
1 1 Atbildēt

Laba rekomendācija no A.Jansona.

Varu tikai piebiedroties un papildināt rekomendāciju ar noteikumu punktu no citas sfēras:

"Katram kuģim, lai noteiktu, vai ir sadursmes draudi, jāizmanto visi iespējamie līdzekļi atbilstoši esošajiem apstākļiem un nosacījumiem. Ja rodas šaubas par sadursmes draudu esamību, tad jāuzskata, ka tādi pastāv."

aģents x 31.augusts 2015 22:58
5 0 Atbildēt

Zaļais vainīgs. Tur pat nav ko apspriest. Viņš nedeva ceļu un viss. Tikpat labi bmw vietā varēja būt operatīvais transports. Arī tad fords strauji nogrieztos, bet operatīvais ietu līdzīgā trajektorijā ar bmw. A vw kā aizmidzis i tam uzbrauktu.

anonimikis 1.septembris 2015 9:27
1 0 Atbildēt

Ja sarkanais atrastos savā joslā, tad tā arī būtu. Bet ir nedaudz citādāk. Droši vien apdrošinātāji izlēma abpusējo vainu un OCTU neviens nemaksāja. Vispār varēja jau piekomentēt beigās, kāds ta bija policijas/apdrošinātāju slēdziens.

KillerMiller 14.septembris 2015 13:23
1 0 Atbildēt

Abpusējas vainas gadījumā apdrošinātāji izvērtē katras puses atbildību par zaudējumu nodarīšanu procentuāli. Attiecīgi apdrošināšanu saņem abas puses, bet tikai pretējās puses atbildības apmērā.

Bonus -Malus gan abiem nokrītas par pilnu programmu.

Janka 1.septembris 2015 0:05
1 0 Atbildēt

Zaljais uzsaka maneveu pirms zilai to bija pabeidzis tadejadi neredzot kreiso roku.Divreiz jadkatas ne tikai del motociklistiem...

ak 1.septembris 2015 8:03
2 1 Atbildēt

Es šeit piekrītu Caunes komentāram. Visi kā akli. Zaļais nespēj novērtēt attālumu, un izlien priekšā, principā. Sarkanais vispār stipri riskē, un šoreiz neveiksmīgi. Kaut gan varēja paņemt vēl vairāk pa kreisi, ja jau tik kruts, tur vēl vieta bija.

Vernons 1.septembris 2015 9:48
0 8 Atbildēt

Ceļa zīme "Dodiet ceļu" neko nenozīmē! Jādod ceļš un viss!

Tas kurš pārkāpa ātruma limitu, konkrētā vietā, ir zaglis un slepkava ar iepriekšēju nodomu!

Nav jau atgriezeniskās saites starp ātruma pārkāpēju un negadījumu! CSN 6. punkts!

Kādā aizsegā? Neredzi nebrauc! Caune precīzi raksturoja situāciju!

Vēl precīzāk ir neaizbraukt kādam priekšā!

Ja māc šaubas nešaubies, tā arī notieksies! Šaubas piepildās.

Bet CSN 4., 6. un 10. punkti noteic kārtību un secību kā darbojas Noteikumi. Pie tā vajadzētu arī turēties.

Pļurkt 1.septembris 2015 9:49
5 0 Atbildēt

Lielajiem "gudrīšiem".

1. Nocitējiet, lūdzu, CSN punktu kurš atļauj nedot ceļu tam kas pārkāpj atļauto ātrumu!

2. Vēl nocitējiet no jebkura spēkā esošā likuma punktu vai pantu kas nosaka kā prastā auto sēdošais nosaka citu transportlīdzekļu ātrumu!

Vernons 1.septembris 2015 9:58
2 0 Atbildēt

Nu tur Tev taisnība 100%, ātrumu nenoteiksi. To izskaitļos vēlāk.

Neredzi, nebrauc! Neesi pārliecināts ārī nebrauc! Prasība ir dot ceļu, tad tas ir arī jadod! Par savu drošību rūpējies pats!

Tur vēl ir redzams stāvošs auto. Un kādreiz šis stāvošais auto var būt līdzvainīgs notikušajā, ja stāv vēl tuvāk!

CSN 10. punkts, katram jārīkojas TĀ, bet katram vēl jāsaprot arī KĀ!

Palaidniex 1.septembris 2015 10:27
13 1 Atbildēt

Aizmirsi vel ielikt cietumā sauli, dūmmaku un pat sevi

Padomāsim 1.septembris 2015 13:09
19 1 Atbildēt

Ja jau nevar paļauties ka visi ievēros noteikumus,tad kam viņi vispār rakstīti,tikai bailīgajiem? Tādas divdomīgas situācijas rodas neskaitāmas. Piemēram izbrauc uz galvenā ceļa ar labo pagriezienu. Pretī rinda tr. līdzekļu bet viņa josla it kā brīva.Tomēr tai pašā laikā izlec drosmīgs lidotājs lai visus apdzītu. Kurš būs vainīgais var strīdēties līdz bezgalībai.Nonākot līdz tam ka droši var izbraukt tikai uz pilnīgi tukšas brauktuves. Kamēr netiks pieteikts karš bīstamajiem apdzinējiem šādi momenti būs arvien vairāk.Jāatgriežas pie senākā formulējuma- KATEGORISKI aizliegts apdzīt tr. līdzekli kurš rāda kreisā pagr. signālu. Ja priekšā braucošais samazina ātrumu padomā kāpēc nevis akli triecies garām utt. Visatļautība pārņem mūsu satiksmi.

Vernons 1.septembris 2015 13:26
0 18 Atbildēt

Tādēļ bailēs par savu vietu CSDD izmeta CSN 4,. 6. un 10. punktus!

CSN jāatbilst šo Noteikumu 10. punktam!

Palaidniex 1.septembris 2015 16:55
33 3 Atbildēt

Vernon, ievērojot atļautos ātrumus, nebūtu iespējami 80% avārijas situaciju. Diemžēl tā ir... Izgriežot uz galvenā ceļa pa to braucošo ātrumi būtu paredzami, apdzīšanas teju nevajadzīgas utt... Līdz ar to brīdī, kā sāc stāstīt par absurdiem manevriem, paskaties iesākumā spidometrā. Divreiz!

Vernons 2.septembris 2015 8:30
0 0 Atbildēt

Tieši TĀ! Tāpēc ekspertiem nevajag lauzīt galvu, kas vainīgs. Pārkāpi ātrumu, "izbrauci āra no Noteikumiem"! Apzagi citus laikā un telpā, atbildi par nodarīto! Ja to var pierādīt!

Un tici man neviens neceltu pirkstus gaisā un nevilktu + 50 pa pilsētu un nejustos vainīgs!

Ne visi spēj novertēt ātrumu un ne visi saprot, kur jāāpstājas un jāpārliecinās atkārtoti!

Vienreiz Tu uzrakstīji kautko sakarīgu! Savādāk Tev eksistē CSN sastāvoši tikai no "ievēro distanci"!

Pļurkt 2.septembris 2015 9:35
23 0 Atbildēt

Ieēd biezpienu!! Citādi tev ar atmiņu ir tā dikti pašvaki!!!

Vēl PIECUS POSTUS AUGSTĀK dziedāji diametrāli pretējo dziesmu!

A vēl labāk aizveries vispār!!

scope 3.septembris 2015 12:36
0 0 Atbildēt

Nedevi ceļu pa galveno braucošajam, viss!

Starp citu, šis vēl bīstamāk ir uz šosejām, kur apdzinējs nonāk neapskaužamā situācijā, jo no mazāksvarīga ceļa izbraucošais nav skatījies arī pa labi, vai vēl foršāks gadījums, kad veic kreiso no mazāksvarīga ceļa, bet apdzinēju neredz, piemēram, kravas auto aizsegā.

rt 3.septembris 2015 8:51
0 1 Atbildēt

Ja jau eksperti nespēj noteikt vainīgo, tad ko te vispār pukstēt iAuto dīkdieņiem!!!

p.s. iesaku beidzot atjaunot sodus par avāriju izraisīšanu.

ims44 9.septembris 2015 12:26
0 0 Atbildēt

aaaa, tagad par avaarijas izraisiishanu nesoda? zaibis, eju notriekt paaris maaciibniekus, lai iemaacas nechammaaties :D

Dace 22.marts 2016 0:35
0 0 Atbildēt

"Pirms nogriez divreiz vai pat trīzreiz nomēri."-tāds ir tas teiciens.Rūpēsimies par sevi par saviem tuvajiem un apkārtējamiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti