Raimis savā elementā... Te neviens par piesārņojumu nerunāja - un atpakaļ ir daudz izrunāts par to, kur NOx piesārņojumam kājas aug [un tu, nez kādēļ, gribi pēc 10-15 gadiem gruntsūdeņos citus, vēl kaitīgākus piemaisījumus] , bet līdz tevīm nekas no tā, acīmredzot nav aizgajis. Man jautājums tev - es kaut kur esmu ar vienu aci lasījis ka tās vācijas pilsētas, kurās ir iebraukt aizliegts zonas, neesot apmierinātas, jo gaiss neesot tīrāks palicis - kā tur īsti ir?
Tālāk - kas, raimi, pie velna, ir "deniāļi"? Tas vārds ir angļu valodas barbarisms, latviešu valodā ir "noliedzēji". Pirms tu lieto kaut kādu apšaubāmu terminu, varbūt vispirms noskaidro, ko pieņemts tām aprindām, kurām tu vēlies pielīst, ar to apzīmēt? Par "noliedzējiem" ekofašisti sauc cilvēkus, kas noliedz klimata pārmaiņas. Ko mēs, šī tofika saprātīgie lietotāji, ar Bradupus priekšgalā, noliedzam? Vai mēs noliedzam klimata pārmaiņas? Nē. Vai mēs noliedzam to, ko "jums" ir gŗūti ieraudzīt, ka visam tam sviestam ir politisks, nevis ekoloģisks, mērķis? Arī nē. Tad ko mēs noliedzam?
Par to ka "kaut kāda grupa orientējas uz vidējo Jāni", varēji labāk neminēt. Realitātes "deniāļi", ekofani, tiešām tā arī dara - mēģinot stumt elektriskās mašīnītes, kā arguments vienmēr ir "vidējais brauciens", kuram, lūk, akumulators būs pietiekams - nerunājot nemaz par to ka vidējais mašīnas lietotājs ir zābaks, kurš neko nejēdz no dzelžiem, tāpēc jauna elektriskā mašīnīte būs vislabākā, jo nemaz neplīsīšot! Jā, raimi, tieši tā jūs arī darāt - un tāpēc tehniskie argumenti pret jums atlec kā ūdens no pīles spalvām, jo tāda varbūtība ka kāds mašīnu lieto gariem braucieniem, nevis lai stumdītos pa rīgu, vai kāds auto īpašnieks spēj pats savu mašīnu saremontēt - tāda varbūtība nedrīkst pastāvēt jau saknē.
Bet tava atsauce uz man pazīstamo čali, kurš metina, ir komiska :D Es viņam paprasīju par to, kādi ir reālie apstākļi metinot - jo tev, burta kalpam, kurš to, acīmredzot nav darījis, nav nekādas sajēgas par to, kādas gāzes tur izdalās un kādas ne, bet man pašam TIGa nav, tāpēc mans viedoklis būtu diezgan bezvērtīgs. Atbildi saņēmu - ne tikai kā no TIGa lietotāja, bet kā darba ņēmēja firmā, kurai jāievēro darba drošības noteikumi - nez kāpēc tu piesauc "vidējo Jāni", laikam tāpēc ka realitāte atšķiras no tavām iedomām... :D
NOX piesārņojums ir. Nav svarīgi, kāpēc tas tā izveidojās. Piesārņojums ar PM2.5 daļiņām arī ir. Nav nozīmes tam, kā tas vēsturiski izveidojās. Pie tam dīzeļa motoram ir/bija zināmas tehniskas un ekonomiskas priekšrocības.
Un nelieto tas dīzelists to dīzeļauto tāpēc, ka mazāk CO2, bet tāpēc, ka lētāk. Vismaz bija.Tikai vēlāk tas piesārņojums, tas NOX, tās daļiņas kļuva par argumentu.
Nu negrib tie pilsētnieki tās daļiņas
www.theguardian.com/society/2019/jul/12/billions-of-air-pollution-particles-found-in-hearts-of-city-dwellers
Tas viss ir skaisti, kāda loma bija dīzeļdzinējam vēsturē, diemžēl to dīzeļdegvielu sadedzinot ir pārāk daudz jāiegulda, lai to visu satīrītu.
Kādus vēl gruntsūdeņus? Tam pastāv rūpniecības standarti un to kontrole.
Paskatījos germany diesel ban map un germany diesel ban not working. Palasīšu vēlāk, daudz visa kā, gan informācijas, gan visādu nepārbaudāmu apgalvojumu. Pagaidām nevaru pateikt, kam tur taisnība. Iespējams, dažās pilsētās liela ietekme ir rūpniecībai.
Kad ziemas vēl vispār principā bija, tad tie klimata pārmaiņu noliedzēji tieši to arī darīja - noliedza globālo sasilšanu vispār. Tagad - noliedz cilvēka ietekmi uz globālos sasilšanu un visādi interpretē piesārņojumu.
Atsaukšanas uz "tautu", uz "darītāju", uz "praktiķi", uz "reālajiem apstākļiem" ir prasta manipulācija. Konkrētās diskusijas sakarā viņam vispār nebija nekāda sakara ar lynx aprakstīto situāciju. Tas darītājs un profesionālis metina rūpnīcā ar gan jau pareizi uzstādītu vispārējo ventilāciju. lynx metināja ar elektrodu un saelpojās dūmus. Ļoti atšķirīga situācija. Man ieteikums bija pavisam vienkāršs - profesionāļiem ir speciālas maskas, bet, ja vajag, to var aizstāt ar vienkāršākiem līdzekļiem. Tev ieinteresēja piekasīties tam vārdam - profi, un aprakstīt pavisam citu situāciju - kā tas darītājs rūpnīcā metina un kā viņam nekādu tur speciālu masku vispār nevajag. Pie viena, protams tur vēl visu ko sastāstot. lynx savu detaļu varēja gan vest uz to rūpnīcu metināt ar TIGu un tas metinātājs nekādu speciālu masku nelietotu vai arī sametināt pats ar elektrodu, piedomājot, kā nesaelpoties tos dūmus. Tev savajadzējās šo otru iespēju &$^^&^, pie viena tur sarakstot visādus personiskus argumentus. Vidējais Džo šajā gadījuma Tev bija vajadzīgs kā darītāja, pofesionāļa tēls, lai bīdītu savu retoriku.
Ceru, ka tā darba ņēmēja firmā visa darba drošība ir visaugstākajā līmenī. Diemžēl, kā rada prakse, biezi vien tas praktiskums tieši to arī nozīmē - šādus tādus noteikumus tomēr īsti neievērot. To pašu vispārējo ventilāciju servisos.
Tas vidējais Džo mierīgi varbūt strādā tādā kantorī, kur tos noteikumus ievēro stipri formāli, bet tas jau nevienu vairs neinteresē, Džo savu ir padarījis un var iet.
Kā profesionālis un praktiķis. Gan metināšanā, gan darba drošībā.
"Kādus vēl gruntsūdeņus? Tam pastāv rūpniecības standarti un to kontrole. "
Vai tad kāds runā par ražošanu? Aizbrauc uz kādu tuvāko šrotu un apskaties kā mašīnas beidz savu mūžu - tad iztēlojies ka katrā ir 300 kg ķīmisko atkritumu, kuri var nonākt apkārtējajā vidē tāpat kā šobrīd nonāk dzeses šķidrums un eļļas... Pie viena vēl padomā arī par elektriskajām mašīnītēm kas sadegs - arī tur tie 300 kilo nonāks apkārtējajā vidē, tik pa tiešo, un putekļu veidā.
"Kad ziemas vēl vispār principā bija, tad tie klimata pārmaiņu noliedzēji tieši to arī darīja - noliedza globālo sasilšanu vispār. Tagad - noliedz cilvēka ietekmi uz globālos sasilšanu un visādi interpretē piesārņojumu. "
Nu bļin, raimi...

Lielākais alarmistu, tādu kā tu, ienaidnieks ir vēsture - tāpēc arī jūs pagātni cenšaties aizmirst. Es kā reiz nesen lasīju ziņu rakstu no septiņdesmito gadu vidus par to, ka latvijā nav ziemas - tu iedomājies, pirms 45 gadiem! Visādas neparastas meteoroloģiskas parādības notiek regulāri - diemžēl alarmisti tās visu laiku izmisīgi cenšas piekabināt "klimata pārmaiņām". Man, piemēram, bija interesanti palasīt kaut kāda zemgales pagasta vēsturi - tur lasot par astoņpadsmito un deviņpadsmito gadsimtu bija daudz ierakstu par neražas gadiem. Sanāk ka "klimata krīze" bija arī pirms 200 gadiem? Šodien kad iestājas sausums, slapjums, whatever, tā alarmisti bauro cik spēj ka "klimata krīze" un "klimata pārmaiņas" pie vainas, a kā tas bija tolaik, pirms 200 gadiem un hvz cik CO2 PPM vienībām mazāk? Arī klimata pārmaiņas izraisīja neražas gadus? Ja nē, tad kāpēc šodien tās noteikti izraisa?
www.bbc.com/news/science-environment-51366123
Problēma ir History vs Discovery chanell patērēšanā.
Viasatam vispār nav Discovery, tā vietā ir Ohota i Ribalka. Tā teikt, ko tauta skatās. Ja vēl klātu paskatās Rentēvē, tad vispār.
Tipisks History raidījums ir ar krāšņiem, labi uzņemtiem dabas skatiem, vulkāniem, vētrām, aktieru masu skatiem no pērtiķa tapšanas par cilvēku laikiem līdz mūsdienām. Tie statisti tur cieš no dabas, tas viss ir tik krāšņi safilmēts.
Protams, ja noskatās tādu filmu, tas taču kaut kā to domāšanu ietekmē. Sevišķi, ja īpaši melots jau nav, tik nepasaka visu. Safilmē, kā tas vulkāns kaut kādās salās ietekmējis klimatu, ražu un cilvēci vispār. Vai arī raidījums par iekšdedzes dzinēju vēsturi, kā tās tvaika, pēc tam dīzeļlokomotīves veda cilvēkus, preces, celtniecības materiālus un jaunā vietā uzcēla veselas pilsētas. Iespaidīgi. Tādas emocijas. Par ogļu apkuri un smogu rūpnieciskajā Anglijā - nē, tam viņiem ir cits, ATSEVIŠĶS raidījums!
Ap 1970.-1980.gadu bija tādas ziemas, ka skolā fizkultūrā 2 mēnešus pēc kārtas bija slēpošana. Divas vai 3 reizes nedēļā. Atkusnis un slēpošanas nodarbību atcelšana bija ekstra, varbūt vienu vai divas reizes šo divu mēnešu laikā.
"NOX piesārņojums ir. Nav svarīgi, kāpēc tas tā izveidojās. Piesārņojums ar PM2.5 daļiņām arī ir. Nav nozīmes tam, kā tas vēsturiski izveidojās."
Nu ja pofig kāpēc. Cīnīsimies ar sekām, jo domāt kāpēc tā notika ir pārāk sarežģīti.

"Kad ziemas vēl vispār principā bija, tad tie klimata pārmaiņu noliedzēji tieši to arī darīja - noliedza globālo sasilšanu vispār. Tagad - noliedz cilvēka ietekmi uz globālos sasilšanu un visādi interpretē piesārņojumu."
Es atceros īsas ziemas, siltas ziemas, tiešām ļoti aukstas ziemas un pat nenormālu sniegputeni ap Lieldienu laiku. Un tas viss pēdējos pārdesmit gados. Un, ja nākamā ziemā būs stabili auksta, ko tad tādi kā Tu bauros? Silts nav labi un auksts ar nav labi?
Pieņemsim aizliedz iekšdedzi un visiem piespiedu kārtā jāpārsēžas uz datoriem ar riteņiem. Ko darīt ar tiem entajiem miljoniem auto? Pārstrādāt? Labi. Cik daudz atkritumu un izmešu radīsies pārstrādājot to visu? Un nevajag man te ļa ļa par pilsētu. Ja reiz aizliegs, tad aizliegs visur. Tad jautājums, kur nomaļāku vietu cilvēki, kam nav tāda rocība ņems transportu? Cik ilgi līdz lietotam EV pa 2K eur vai mazāk? Un kur būs grantija, ka baterija tam krāmam vēl turēs?
Ko darīt ar nolietoajiem miljoniem bateriju? Pārstrādāt? Nu labi. Cik ilgi pārstrādāsi? Pārstrādājot 100% baterijas atpakaļ neiegūsi 100% izejmateriālus jaunai baterijai. Ja tas būtu iespējams, tad sen būtu mūžigais dzinējs un par EV mums nebūtu pat jādomā.
Un kā ar piesārņojumu apkārtējā vidē? Par to nav jārunā? Piesārņotie okeāni, kas ir liels skābekļa avots planētai. Meži, kas tiek izcirsti lauksaimniecības zemēm. Un līdz ar to palielinot dzīvnieku sugu izmiršanu. Pareizi no tā nesanāk mega zaļais bizness un nevar smuku naudu nodoklīšos no cilvēk parastā nokāst.
" Un, ja nākamā ziemā būs stabili auksta, ko tad tādi kā Tu bauros? " - es pateikšu ko viņi bauros - "o, mēs jūs žņaudzam nost, un jau ir rezultāti - tātad tas strādā; jāžņaudz vēl vairāk!"
Kā ar kopējo tendenci? Ziemas paliek aizvien siltākas.