Piekrītu. Nav jēgas strīdēties pa reliģiju. Acīmredzot uz tehnisku diskusiju nekādi neesi gatavs.
Tā jau tie deklarētie mērķi no patiesajiem atšķiras...
Tās mistiskās dīzeļu priekšrocības pilsētās, kuras naivie cilvēki ārpus Eiropas, acīmredzot, nezin, nosauksi?
Nu nav iespējams jēgpilni diskutēt, ja uz alumīnija izmantošanu autoražošanā tāpēc, ka tas nerūsē, ir labi pārstrādājams un vieglāks par dzelzi, tiek atrasts tā saturs Zemes garozā, salīdzināts ar oglekli un tā starp citu neviļus norādīts, ka tik niecīgs elementa saturs jau neko nevar ietekmēt.
Kā var diskutēt?
Ogļu izmantošana enerģētikā. Atrodam tabulas, pa valstīm salīdzinām, konstatējam, ka daudzās valstis vispār ogles neizmanto, citās izmanto, taču lielāko daļu enerģijas saražo no dabasgāzes un citiem avotiem. Diskutējam, atbildam, saliekam skaitļus. Nu un. Pēc pāris lapām, atkal - visu enerģiju elektroato saražo no oglēm!
Litija rūdas un litija akumulatoru ražošana. Atrodam pāris tehnoloģiju aprakstus, nu nevajag tur ogles, lai to rūdu pārstrādātu, tas nav nekāds Martena process tēraudam. Atrodam, atbildam, paiet pāris lapas, atkal - elektroauto esot neekoloģiskāks par dīzeli. Kaut kāds klimata pārmaiņu un to cēloņu noliedzējs kaut ko savārstījis, tiražējam muļķibas, nekādu skaitļu, procesu aprakstu, kam to vajag, kas to te pētīs.
Nav gan.
Izmisīgs argumentu trūkums liek jau ceturto reizi mēģināt "fun fact" ar speciālu norādi uz tā nesaisti ar tēmu melīgi padarīt par oponenta viedokli.
Kārtējo reizi papildus patēriņam tiek mēģināts piemērot vidējo, nevis marģinālo izmaksu aprēķinu, jo nav pat nojēga par šo jēdzienu atšķirību.
Un visbeidzot - savārstījums, kurā nav iespējams pat saprast, ko tieši tiek mēģināts apstrīdēt.
Es labu brīdi sekoju tam kas te notiek starp tevi Raimond un Sliņķi. Lai cik.sviestains šķistu Sliņķa rakstītais, tomēr varēji jau nu Raimond papūlēties drusku vairāk un netiražēt eko-muļķības. Skriešana pēc ekonomiskākiem dzinējiem arī rada NOx problēmu, jā diemžēl mans modernais Hondas dīzelis dēļ tā kāda konstrukcija izdala mazāk CO2, bet NOx visticamāk vairāk nekā Euro 1 dīzelus, tik tas ka ir DPF kas tipa "problēmu risina". Kā domā DPFs izmanto kafus materiālus ?
Un tā par visu to ko Sliņķis pasaka vai ari norāda netiešā veidā.
Es teiktu tā - ja reiz turies pie tā ko pats domā, nu tad izklasti to savu redzējumu, kā butu darījis tu, šobrīd man izskatās ka mētājies te pie vienas te pie citas tehnoloģijas.
P.S. Man patik H2 tehnoloģija, bet es ari apzinos, kā tā ir tieši tikpat "populāra" kā CNG. No sērijas ja iegādāsi auto - sipsies kā "pliks pa nātrēm".
Mans redzējums ātrai NOx problēmas novēršanai - atzīt CO2 politikas vainu un programmātiski novērst sekas - visi NOx ražotāji ir ECU vadīti un NOx problēma ir novēršana ar "čiptūningu", bez megainvestīcijām autoparkā vai infrastruktūrā. Sekas - palielinās degvielas patēriņš, kurš politiski tagad tiek mērīts izmešu gramos, nevis litros. Ja gribas saturīgu diskusiju tad nekas neatliek kā atgriezties pie Raimonda sāpīgās reliģiskās tēmas - vai CO2 ir vai nav problēma un, jā ir, tad kāda. Jo manis piedāvātais NOx problēmas risinājums ir nesalīdzināmi vienkāršāks, lētāks un ātrāks par Raimonda shēmām.
Alumīnijs - tev pašam ir bijusi darīšana ar viņu, ka tu to vēlies izmantot mašīnās? Uz papīra ir forši, bet vai neesi aizdomājies kāpēc lielos vilcienos vienīgā mašīna uz ceļa [ja kļūdos, labojiet] ar alumīnija virsbūvi ir Audi A8? Ražošanas problēmas, ražošanas izmaksas, remontēšanas problēmas un izmaksas... Cik ar vienu aci lasīts, audī no A2 ražošanas atteikties esot piespieduši apdrošinātāji, lai nav jāmaksā par tik dārgas mašīnas remontiem vai norakstīšanu. Atceros, zināms stiliņa biedrs, ļoti tehnisks čalis, bija uztaisījis savam A8 nelielu bukti aizmugurē, neliela horizontāla bukte pa spārna galu un grabažnieka vāku - šis uzcepa tofiku stiliņā, tādā mēreni izmisušā tonī, par tēmu "kur meklēt kādu, kurš iztaisnos bukti spārnā?", jo par bukti vākā viņam bija skaidrs, jāmaina vāks - bukte tāda, kādu tērauda vākā izklapētu bez problēmām. Alumīnijs nerūsē? Tu tu nopietni? Nu jā, nerūsē, korodē - tāpēc tam pašam A8 ir ļoti uzmanīgi jāstrādā ar virsbūvi, lai neizveidoto glavanisko pāri un neizraisītu virsbūves koroziju.
Kopsavilkums - paldies, bet mašīnā es gribu redzēt ērti ar pusautomātu metināmu lokšņu tēraudu. Velosipēdā vēl ar sakostiem zobiem varētu mēģināt pieciest alumīniju, bet arī tad tikai ja sagadītos tikt pie tāda rāmja; apzināti neredzu īpašu jēgu uz to tiekties - ja nu vienīgi ja man būtu labs TIGs, labas metināšanas iemaņas un vēlme samazināt velosipēda svaru par 1-2 kilogramiem...
Pievienojos, man uz tā USA Ford Ranger orģinālā ir foršs alumīnija kapots, vai pareizāk bija, jo ... es to nopirku sistu, un labākais ko tur var darīt - līmēt un kniedēt, un tāpat tad ka jau tas nonāca manās rokās to alumīnija gabalu izmetu un uzliku stiklašķiedru - alumīnijs jau bija oksidējies visur kur var, līdz ar ko ar to vispār neko sakarīgu neizdarīsi.
Nu, te vismaz ir jēdzīgi izklāstīti argumenti. Sausi, tehniski, bezpersoniski. Pieņemu, ka tā arī ir. Gan jau īpaši piedomājot, var atrast, kur un kā to auto svaru samazināt.
Alumīniju metinājis pāris reizes esmu, vienreiz kaut kādā iekārtu demo pasākumā. Pusautomāts. Bieza 5 mm plāksne, T veida sadures šuve. Nometināju to šuvi, apskatos, baigi smuki sanāca. Domāju, vajag tādu pašu otrā pusē. Pagriezu, metinu, skatos, otrā pusē šuves vietā sanākusi kārtīga 4mm dziļa rene. Detaļa maza, alumīnijs metināšanas laikā uzkarsa, elektriskie parametri pusautomātam tie paši, tad nu sanāca šuves vietā rene.
Kaut kad būs jāpamēģina pametināt ar lāzera ierīci, nav nemaz tik dārgi
www.ss.lv/msg/lv/construction/tools-and-technics/tool-machines-machinery-equipment/weldings-electric/biekke.html
Varbūt tas kaut ko maina tajā alumīnija virsbūves remontēšanā. Varbūt arī ne.
Arī esmu dažas reizes metinājis alumīniju. Ar prastu trafu, un tiem dārgajiem elektrodiem, kas iet 3gab pa 8eur. Biju salauzis galda ripzāģim reduktoru, gultnim sēžas vietai apmēram pusi nositu nost. Tad nu to čaumalu metināju atpakaļ. Ar visu gāzmasku pēc tam vēl 3 dienas klepoju kā uz miršanu... Zāģis gan vēl arī šodien lietojams.
Profesionāli to atrisina ar speciālu masku ar elpošanas cauruli, kura ņem gaisu ārpus metināšanas zonas. Neprofesionāli - ar lokanu kaut kāda materiāla trubu zobos.
www.youtube.com/watch?v=eBSr2tyGMBI
Vispār jau normālais alumīnija metināšanas veids ir ar TIGu. Svarka ir izmisuma variants, un pusautomāts ar alumīnija stiepli ir ķep ļep variants, vai arī noteiktiem pielietojumiem. Teiksim, mani reiz iepazīstināja ar vienu dižās pilsētas mehu, kurš labi metina alumīniju; pašam arī gadījās vienreiz izmantot viņa pakalpojumus; papļāpājām par šo tēmu - viņš, protams, 99% lieto tikai TIGu, bet pusautomātu izmanto situācijās, kur metināmos gabalus jāsaķer uz mašīnas.
Kaut kā neesmu dzirdējis ka metinot ar TIGu vajadzētu kaut kādus speciālus elpošanas aprīkojumus 
Gan jau ka viss no materiāla sastāva atkarīgs. Tas ļumīnijs tajā zāģa korpusā gan jau ka sakausējuma sastāvā - kāds magnijs vai tamlīdzīgi štrunti klāt. Kārtīgi cinkotu bleķi esi metinājis? Lokam krāsa pat izmainās, baltas oksīdu pūkas lido kā smalki putekļi - tas jau tas bīstamais.
Gāzmaska - no padumjo laiku civilās aizsardzības laikiem, ogles filtrs zem deguna, nebija pat ziloņa snuķa līdz somiņai.
Cinku jau parasti ar fleksi notīra, vismaz termiskās darbības zonā.
---------------------
Nākamreiz paprasi viņam, vai viņš ir metinājis ar lāzeru. Tas daudz ko nozīmē.
Piebilde par darba drošību metinot, konkrēti, par elpošanas masku nevajadzību, bija muļķīga. Nu un, ka nebiji dzirdējis? Ko tas raksturo?
Daudzos servisos arī nekāda izplūdes gāzu nosūcēja nav. Vai tas ir pareizi?
"Piebilde par darba drošību metinot, konkrēti, par elpošanas masku nevajadzību, bija muļķīga. Nu un, ka nebiji dzirdējis? Ko tas raksturo? "
Ko tas raksturo? Spēju loģiski domāt. Speciāli tev par godu tikko paprasīju vienam pazīstamam čalim, kurš pirms kāda laika izgāja TIG metinātāja kursus un tagad strādā par metinātāju vienā liepājas firmā, par šo tēmu. Atbilde bija - personiskās aizsardzības līdzekļi ir pieejami, bet to lietošana ir pēc paša izvēles, jo nekādas normas pārsniegtas netiek. Nepārsteidzošā kārtā vienīgā situācija, kur viņš kaut ko izmanto - ventilatoru, nevis respiratoru - ir metinot kaut ko, kur gāze jāpūš arī iekšā, un gāzes izplūšana jāierobežo ar līmlenti, kur tā līmlente sāk nepatīkami kust un smirdēt.
Liekas ka tu, raimi, neesi nekad metinājis ne ar ko. Pliks metāls parastos apstākļos nevar ne degt [ar liesmu], ne izdalīt kaut kādas gāzes nopietnās koncentrācijās. SItuācijā, kur tiek lietoti kaut kādi kušņi, kaut kas tāds vēl varbūt var notikt, bet ne jau metinot ar normālu aizsarggāzi...
Turpini tādā garā.
Šoreiz jau stāsts nav par kaut kādu tur globālo sasilšanu un piesārņojumu, kur vispār neko nevar saprast, kādas tur daļiņas vai kādas tur gāzes, neko nevar saprast, bet par pavisam konkrētu problēmu - gaisa piesārņojumu darba vietā. Kas tur ar tiem servisiem un auto izplūdes gāzēm telpā, atkal atsauksies uz pazīstamu mehāniķi?
klau, bez padjobkas - msh te prātīgi runā. Es arī jūtubes TIGu klipos pat sejas maskas neesmu redzējis. Manā gadījumā atslēgas vārdi ir "dārgie elektrodi 3gab pa 8eur" - lūk - te tā elektroda apvalks arī nodrošina loka vides aizsarggāzi. Un man sāk šķist, ka tur sadegšanas produkti bija tie, kas man lika klepot(pat ar visu gāzmasku). Ja tiešām nekad neesi metinājis, atgādinu - ar trafu un elektrodu netiek izmantoti aizsarggāzes baloni - gāzi nodrošina paša elektroda apvalks.
Nu un kas tur ir jāredz - kārtējo reizi jāpārliecinās par tavu spēju nesaprast par ko ir runa? Tā ir dārga maska profesionāļiem, kuri metina slēgtās telpās - teiksim, ja tu metināsi kaut kādā šaurā kambarī, tad tev, protams, vajadzēs gaisa padevi lai tu pēc brīža nenosmaktu, jo vairāk, ja tas būs ar TIGu, tātad argonu, inertu gāzi, kuras esamību tu pat nesajutīsi, līdz atslēgsies. Parādi man labāk kādu budžeta masku [līdz simts eirām] ar gaisa padevi. Ja tādas nav - acīmredzot nav arī reālas vajadzības pēc gaisa padeves tiem, kam nav jāmetina stundām no vietas jebkādos apstākļos.
Salīdzinājumam - daudz vairāk nepieciešama lieta - maska kas domāta krāsotājiem, kopā ar trubu un kompresoru, maksā lētāk nekā tā viena pati metināšanas maska.
Vajag prast šitā #^#^& vienkāršu papildtēmu un aizlaist personīgajā strīdā.
Banāla situācija - saelpojas kaitīgus dūmus, kāsē 3 dienas, viņam pasaka, ka vispār jau tādās situācijas lieto speciālu masku vai arī elpo caur pielāgotu lokanu trubu. Protams, vienmēr var atrast speciālistu, kas profi apstākļos sametinās ar TIGu. No šīs banālās situācijas uztaisa sazin ko.
Ko no tā visa secinās Jānis vai Pēteris, kas metināt prot un arī vajadzētu kaut kādu alumīnija detaļu sametināt?