Ak jā "atvaino" aizmirsu ciparus:
tātad mans novērtējums būtu ka Skulte LNG iespējas ir ap 1,5 MTPA max.
Neapnika gan. Ir interesanti paskatīties, cik tālu esi gatavs savos naratīvos sapīties.
1. Projektam ir versijas. Gan Max - "mārketetētā", ar modernu trubu, gan tevis piesauktā ar Latvijas vecajiem ieraduma standartiem. Latvenergo tu pin iekšā nepareizā vietā, un Kat tad neizdodas, piedāvā aizmirst pavisam. Kādēļ? Tādēļ lai slēptu patiesību par Latvenergo lomu. Skulte prasa valsts garantiju iepirkt stratēģisko apjomu, nenosakot starpnieku. Latvenergo pašlaik ir steigā iedots beztermiņa mandāts nodrošināt Latvijas stratēģisko apjoma iepirkšanu, ko tas vēlas kapitalizēt, noslēdzot līgumu, kamēr šo mandātu nav atņēmuši pēc vēlēšanām. Un tu atbalsti šādu shēmu.
2. Jā sliktākā truba kā versija ir projektā no paša sākuma un šīs versijas izvēle ir valsts, nevis Skultes projekta lēmums - nemaz ne tas izdevīgākais projektam, jo kuģi grib izrauties pēc iespējas ātrāk. Interesanti, ka zini projekta saistību ar Conexus t.i. Inčukalna turētāju. Lēmums par to, kurš būves trubu atkal ir valsts pusē - manuprāt nav vēl izlemts. Bet taisnība, ka tam ir atsevišķs projekts un, ja trubu būve Conexus, kam tur visu Latvijas trubu infrastruktūru, tas atkal nav Skultes interesē, jo valsts jebkurā brīdī var palūgt tam peldošajam terminālim peldēt pie krievu kuģa un atpeldinat vietā citu. Par jaudu atklāti meloji un turpini to darīt - Latvijas vajadzības (~1.2M) nav ne tuvu pat samazinātai kapacitātei. Un tas ir klaji redzam pēc tā, ka Latviju ir iespējams nodrošināt ar Klaipēdas "brīvo" laiku. Un Klaipēda, redz ir apmēram tik jaudīga, kā tevis paša minētais samazinātais cipars.
3. Tev ir vienalga kā Latvenergo tava vārdā apņemas saglabāt Latvijas atkarību no kaimiņu labvēlības, bet tu nevēlies, lai tavā vārdā apsola to pašu kāda cita uzņēmuma labā. Nu tak atzīsti, kāda ir tava interes Latvenergo shēmā un beidzam šo cirku.
P.S. es tev atkārtoti uzdevu jautājumu par to kas tad tieši ir jāmaksā, ko varētu noraut podā, kā tu norādīji. Nespējot uz šo jautājumu atbildēt tu vērsies pie ad hominem, uz ko norādīju. Apvainoties par ar hominem var tikai muļķis un tu labi zini, ka es tāds neesmu. Nosaukt norādi uz ad hominem par apvainošanos var tikai melis un manipulators un tu labi zini, ka tu tāds esi.
Daudz vārdu un atkal nekādas jēgas, tātad kur ir tavi cipari, kam tad "tici" tu ????
1.Nē, bet tev laikam selektīvā amnēzija atkal - pašķir vien kaut lapu atpakaļ un paskaties kurš te ir tas kurš pin Latvenergo iekšā, es tikai saku ka man pie pakaļas ar ko Latvenergo slēdz līgumus. Un jā es atbalstu šādu shēmu, jo Skultes LNG terminālis netaps pat 2. gados pie pat pašas labākās "shēmas" ...
2. Apšaubu tavā teiktā atbilstību patiesībai, bet pieņemsim ka es meloju, kaut arī manis minētie skaitļi bija mani personīgi aprēķini pēc pāris līdzīgu terminālu darbības rādītāju izpētes, nu neticu es nevienam Skulte LNG ciparam un viss. Un tā kā nespēj pierādīt kur es kļūdos, es turpinu ticēt tam ko pats sarēķināju.
3. Jā visu ļoti pareizi saprati.
Un kamēr vien nespēsi ar reāliem cipariem pārliecināt ka Klaipēdas līgums ir neizdevīgāks par jebko citu, būs grūti pārdot man Skultes LNG termināli.
P.S. es ļoti labi zinu kas es esmu, bet par tēmu runājot, nu neviens no pārējiem termināļiem protams "nav saņēmis" EU finansējumu "nekādā apmērā"!
Sarunājam ka beidzam izlikties, nu vismaz līdz laikam kad ir zināms projekta finanšu pamatotības novērtējums, ko valsts ir iniciējusi !
1. Tu tik ļoti atbalsti valsts interešu prihvatizēšanu, ka tev ir vienalga, bet es esmu tas, kas to pin iekšā.
2. Es Skultes ciparus esmu salīdzinājis ar citu terminālu raksturlielumiem un neko ārkārtēju tajos nesaskatu - par ārkārtējiem tos esi pasludinajis tu, balstoties uz savem slepenajiem aprēķiniem.
3. Ja jau tā, tad kādēļ vēl turpini izlikties, ka neko nezini par Latvenergo.
Tagad izrādās, ka tavas rūpes ir par ES finansējumu. Tikko vēl bija par taviem nodokļiem. Kā tas tik strauji mainās, tiklīdz tev pieprasa pateikt konkrētāk? Un kāds sakars valsts iniciētam finanšu pamatotības novērtējumam privātam biznesam? Jauni komunisma ideoloģijas murgi?
1. Tu neesi kaut ko pats savā 'stāstā' sapinies ???
Kas ir tās valsts intereses kuras tavuprāt tie prihvatizētas šo apskatāmo uzņēmumu kontekstā.
Neizliecies ka nesaproti kas tiek no Latvenergo valdes utt. prasīts ...
2. Nevajag te daydz muldēt par slepenajiem aprēķiniem visi tepat iAuto, gan cità tēmturī šeit ir aprakstīti, un daļa arī šajā tēmā. Tas ka es vēl kādus trumpjus pieturu sev, neko nemaina kopējā "mārketinga fufeļa" pierādīšanas ziņā. Taču ty neesi pat padalījies ar to kas tad tev "tur salīdzinoši" sanāk un ar ko esi salīdzinājies. Tā ka droši "ķer bumbu atpakaļ".
3. Es nezinu par Latvenergo tieši neko, tä kā man par to nav bijisu liela interese, jā esmu dzirdējis un lasījis ka tāds fakts tiek minēts, bet ne vairāk.
P.S. Kāda tieši starpība ES finansējums vai LV nodokļi, tie tāpat ir mani (LV) nodokļi ar kuriem man izskatās ka dažs labs tiks tā "labi pastutēts", un ja reiz tā tad es pieprasu, lai matemātika "neklibo" ....
1. Sapinies esi tikai tu. No Latvenergo šobrīd tiek (tika) prasīts nodrošināt stratēģiskā apjoma gāzes iepirkumu (kas šim gadam jau ir izpildīts), bet rīkojums ir izdots steigā un ir beztermiņa. Agri vai vēlu šādu klaji koruptīvu viena tirgū konkurējoša enerģijas ražotāja valsts atbalstu kāds apstrīdēs pad tad, ja to nepamanīs valdība pēc vēlēšanām. Latvenergo to labi saprot, tādeļ vēlas savu ekskluzīvo piekļuvi nodokļu maksātāju naudai nofiksēt ar līgumu uz iespējami daudz gadiem, lai gan normāli valstij būtu jārīko iepirkumu uz šo piegādi - šo izcili koruptīvo shēmu tu acīmredzami atbalsti.
2. Skulte prasa tikai šī paša apjoma piegādes garantiju - t.i. valstij apsolīt, ka viņu biznesu nesagraus (1) iepriekšminētā koruptīvā shēma vai (2) politisks trollings atsakot piekļuvi Inčukalna krātuvei. Manā skatījumā tas ir minimālais garantiju apjoms un tas ir ļoti minimāls, slēdzot vienošanos ar tik neprognozējamu partneri, kā Latvijas valsts.
3. Visi cipari, ko esi nosaucis kā pretargumentus, ir tevis no kaut kurienes izzīsti un, lai tiem būtu jēga, Skultes terminālim ir jābūt īpaši nejēdzīgam projektam, lai gan nav nekāda iemesla tam nebūt ar solītajiem cipariem, kas ir pavisam samērīgi pret "parasto džo" - t.i. jebkuru vidusmēra termināli, ar kādiem ir pilna pasaule. Tu Skultes max ciparus sauc par mārketinga un iztēlo, ka kaut ko absolūti nerālu, lai gan tie nav pat 1.5x lielāki kā tai pašai Klaipēdai - tātad nekāds kosmoss solīts netiek. To, cik argumentēti ir tavi argumenti visklajāk parāda tava tiršana par aizsalšanu - kas sabrūk divu elementāru faktu dēļ - pat, ja Skulte aizsals, aizsaluma ilgums un pamatīgums nekādi netuvosies Paldisku apstākļiem un tas nekādi nepadraud garantētā apjoma piegādi, jo tam ir jābūt piegādātam jau līdz apkures sezonas sākumam.
4. Tikko teica, ka es pareizi saparatu par Latvenergo. Tagad atkal pretējo. Tātad atkla klaji melo - viesmaz vienā no reizēm un nav pat svarīgi, kurā.
P.S. Un jā - tevi tik ļoti satrauc ES nauda, kuru ļaunā Skulte varētu apgūt (nosauksi konkrētāk uz ko pretendē? te tikko kāds cits Skultes nīdējs apgalvoja, ka slikti ir tas, ka meklē ēnainus investorus - kurš no jums melo?), bet nesatrauc klaji koruptīva shēma ar kuru Latvenergo grib apgūt Latvijas nodokļu maksātāju naudu, tad dur taisni - uz savu mīļo komunistu Briseli, pie Putina sejas glābējiem.
Ok 1.un 2. likšu mieru, mums katram ir savs viedoklis un skatījums uz šo, taču to nav iespējams objektīvi izvērtēt līdz šāds līgums stājas spēkā un/vai Skulte LNG ir noticis fakts.
3. LNG izkraušana uz peldošu LNG platformu ar 170000 m3 tilpnēm ir par 20% ātrāka nekā regazificēšana pa tiešo, ja var ticēt vācu RWE salīdzinājumam tāpēc 1,5 x vairāk kā Klaipēdai manā skatījumā ir pilnīgs bulšits. Ja kāds teiktu ka jauda būs 80% no Klaipēdas, tad tas būtu ticami, jo apkalpojamo kuģu daudzums un lielums abos gadījumos būs puslīdz vienāds, izņemot, ja Rīgas līcis būs jātīra no ledus. Nākamais kas sākotnēji nebija ierēķināts, bet tagad laikam beidzot ir - ka maksimālā apkalpojamā tilpuma tankeri 20% kopējās gāzes tiek "nosvilināts" regazifikācijas procesā tàtad no 174000m3 tu vari iegūt tikai ~ 140000m3 ko regazificēsi un novadīsi uz Inčukalnu. Un tas vēl nav viss, pat ja nelienam sīkumos ..
4. visu ko par to gribēju pateicu, nesaprati - nav mana problēma.
P.S. nu kā lai tev pasaka, es negribot jau esmu "piedalījies" gan pie Klaipēdas pastutēšanas, gan Paldisku, vêl vienu fufeli neuzskatu par vajadzīgu, tā kā mūsu energo atkarību tas ietekmē ļoti maz, un nākotnē es teiktu ka vispār nekā neietekmēs !
Tātad noleci no atbildes:
1. Kādēļ atbalsti Latvenergo shēmu un iebilsti tikai pret Skulti.
2. Kas tad īsti ir tās izmaksas, ko būs jānorauj podā, jo Skulte prasa tikai minimālā pasūtīja garantiju.
3. Kādēļ piesauc sasalšanu tikai Skultē, bet Paldiskos tā ir OK.
4. Kādēļ pievērsies ad hominem, kad tev uzdod neērtu jautājumu un norādi uz to sauc par apvainošanos.
Un tajā, kur itkā nenoleci - es salīdzināju regazifikācijas ciparus. Jā - tiešā ir lēnāka attiecībā uz kuģi, kam sanāk vairāk laika pavadīt pie doka un tas nenoliedzami ir mīnuss. Bet saņemtās gāzes daudzumu nosaka regazifikācijas ātrums, kuru ierobežo trīs faktori - paša termināļa spēja, truba, kas gāzi pārsūknē un krātuves pieņemšanas spēja. Visus šos trīs Skultē ir potenciāls dabūt labākos pasaulē - lai gan nemēģināšu apstrīdēt, ka viena no tām jau ir nocirsta saknē kā nodeva zaļajiem komunistiem, padarot pārējās divas diezgan bezjēdzīgas lielisku rezultātu sasniegšanā - atliek tikai viduvējība. Bet pat tā tomēr būtu neatkarība enerģētikā, kuru tu nekādi nevēlies.
Nu ja gribas kasīties par 1. un 2. tad es vienkārši uzstāju ka Latvenergo slēdz 10 gadu līgumu ar Klaipēdu, ja nevajadzēs, tad pārpalikumu var vēsi notirgot uz visām 4 debess pusēm !
3. Kāpēc piesauc Paldiskus, nevis Klaipēdu, kura tehniski ir spējīgāka par Paldiskiem un neaizsalstoša, taču Paldiski atrodas jau lielu kuģu "ceļā", Skulte - ļoti tālu no tā !
4. Pavisam vienkārši, ja gribi izlikties par lielāku lohu kā esi - neliecies traucēts, taču tev nāksies sadzīvot ar faktu ka īsta vai uzspēlēta muļķība mani kaitina ;)
To, ka tu uzstāj uz Latvenergo koruptīvas shēmas veiksmi, jau sen noskaidrojām. Nez, tikai, kur problēma notirgot Skultes pārpalikumu. Bet, protams, stulbi gaidīt adekvātu atbildi no cilvēka, kas atklāti aizstāv koruptīvu shēmu.
Piesaucu Paldiskus... Jo iedomājies... Paldiski tiek būvēti nopietnas sasalšanas zonā. Neesmu tik stulbs, kā tu, kas nesaprot atšķirību starp Paldiskiem un Klaipēdu sasalšanas izpratnē.
Un vienīgais, kurš izliekas par lohu, šeit esi tu - visus savus pseidoargumentus norāvi podā (kas arī ir vienīgais podā noraujamais šajā diskusijā), atzīstot, ka atbalsti atklāti koruptīvu shēmu. KBJ.
Jauki un atkal tukša myldēšana, vai ir kaut kas vēl uz ko esi spējīgs ???
Kā tev patika analīze par to ka jau sauszemes termināļa ierīkošana aizņem 5-7 gadus, FSRU pa lielam tikai tik cik uzbūvēt kuģi, bet Skulte LNG ir hibrīds, kurā tiek savāktas abu terminālu tipu problēmas, un palielam nevienas priekšrocības tur nav. Nu jā teorētiski ir Inčukalna gāzes krātuves priekšrocība, pieņemot ka Conexus ir objektīva jēga izbūvēt to DIN700 uz Skulti ...
Sauksim to pēdējo atbildi par #5.
Nav Skulte LNG labākais pasaulē un nebūs ar vai bez "komunistiem", vides un drošības prasības neviens nav atcēlis un neatcels. Un tagad nolaižoties uz zemes - saprotam kādas tad ir šïs te objektīvās vajadzības energo neatkarībai, un tad uz šo tilpumu/jaudu arī orientējamies, tas kas tur šobrīd ir "ieķēpāts" ir bijis orientēts uz veciem patēriņa datiem, ar cerību uz patēriņa pieaugumu. Teorētiski neliels pieaugums pie teiksim pagājušā gada patēriņa ir iespējams, taču maz ticams, tā kā individuālā līmenī ir ļoti daudz mājsaimniecību, kuras šī gada laikā pateiks ka jebkurš piegādātājs var savu gāzi bāzt kur grib un būs pārgājis yz saules paneļiem un siltumsūkni !
Un tad vēl tavai "izklaidei" šāds info gabals :
Investment in the supply chain infrastructure - estimation :
www.eria.org/ERIA_RPR_FY2016_7b_Chapter_6.pdf