Te kaut kas ir.
www.youtube.com/results?search_query=thunberg+speech
www.nbcnews.com/news/world/teen-climate-activist-greta-thunberg-delivers-scathing-speech-u-n-n1057621
www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-greta-thunberg-un-summit-speech-climate-change-protest-twitter-a9117681.html
Pusaudžu vides aktīviste Greta Thunberga pirmdien ANO uzstājās ar emocionālu un satraucošu runu, apsūdzot pasaules līderus viņas sapņu un bērnības zagšanā ar viņu bezdarbību klimata pārmaiņu ietekmē.
"Man nevajadzētu atrasties šeit. Man vajadzētu atgriezties skolā otrā okeāna pusē," Apvienoto Nāciju Organizācijas augstākā līmeņa sanāksmē par klimata pārmaiņām sacīja 16 gadus vecais no Zviedrijas. "Tomēr jūs visi nācat pie mums, cerot uz jauniem cilvēkiem. Cik jūs uzdrošināties! Jūs ar saviem tukšajiem vārdiem esat nozaguši manus sapņus un manu bērnību."
Thunberga pārmeta ASV pārstāvjiem to, ka viņiem vairāk rūp nauda un "mūžīgās ekonomiskās izaugsmes pasakas" nekā ekosistēmu sabrukšana, masveida izmiršana un cilvēki, kas cieš no klimata izmaiņām.
"Jūs sakāt, ka dzirdat mūs un saprotat tā visa steidzamību, taču, lai arī cik skumja un dusmīga es esmu, es nevēlos tam ticēt, jo, ja jūs patiešām saprastu situāciju, tad rīkotos , ja jūs nekā nedarāt, tad jūs būtu ļauns, un tam es atsakos ticēt, "sacīja Thunberga.
Viņa arī sacīja, ka "populārā ideja" samazināt emisijas par 50 procentiem 10 gadu laikā dod tikai 50 procentu iespēju saglabāt zemes sasilšanas tendenci zem 1,5 grādiem pēc Celsija sliekšņa, kas varētu kompensēt "katastrofiskas ķēdes reakcijas, kuras būs ārpus cilvēka kontroles". pārkāpa.
"50 procentu risks mums vienkārši nav pieņemams - mums, kuriem jādzīvo ar sekām," viņa sacīja.
Thunberga sacīja, ka zemes atlikušais CO2 budžets strauji sarūk - atsaucoties uz Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes ziņojumu, kurā teikts, ka planētai kopš 2018. gada janvāra Zemes atlikušajā budžetā ir bijis vairāk nekā 70 gigatonnu deficīts.
Bet Thunberga teica, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas vadītāji neierosina radikālākus plānus emisiju samazināšanai, jo viņi “joprojām nav pietiekami nobrieduši, lai pateiktu, kā tas ir”.
"Jūs mūs neuzveiksiet, jaunieši sāk saprast jūsu nodevību," sacīja Thunberga. “Visu nākamo paaudžu acis ir vērstas uz jums, un, ja jūs izvēlēsities mūs ignorēt, tad es saku, ka mēs jums nekad nepiedosim.”
Pirmdienas vakarā prezidents Donalds Tramps retranslēja savas runas video, sakot, ka viņa "šķiet kā ļoti laimīga jauna meitene, kas cer uz gaišu un brīnišķīgu nākotni".
Iepriekš Thunberga rakstīja twiterī, ka viņa un vēl 15 bērni no visas pasaules ir iesnieguši juridisku sūdzību, apgalvojot, ka dažas valstis ir pārkāpušas aptuveni 30 gadus veco cilvēktiesību līgumu.
"Šodien plkst. 11:30 es un vēl 15 bērni no visas pasaules, izmantojot ANO Bērnu tiesību konvenciju, iesniedza juridisku sūdzību pret 5 valstīm par klimata krīzi," Thunbergas tviterī.
Sūdzība tika iesniegta pret valstīm, kuras ir ratificējušas līgumu un kurām ir vislielākās emisijas, viņa rakstīja. Šīs valstis ir Argentīna, Brazīlija, Francija, Vācija un Turcija.
Pēc viņas runas Thunbergas vārds sāka kļūt populārs Twitter, un daudzas ievērojamas personas un slavenības uzzināja un atbalstīja viņas aizraušanos ar apkārtējo vidi.
Thunberga ieradās Amerikas Savienotajās Valstīs pagājušā mēneša beigās pēc tam, kad ar burulaivu devās pāri Atlantijas okeānam, lai piedalītos klimata samitā. Pārgājiens, kas ilga divas nedēļas, Thunbergai bija ceļš, kurā varēja ceļot no Eiropas uz Amerikas Savienotajām Valstīm bez emisijām.
Kāda cilvēka popularitāte tīmeklī nav rādītājs viņa prāta spējām, bet tikai ambīcijām. Vienmēr paliek tikai jautājums precizēt - pret ko cīnās. Kāda jēga satraukties par globālu sasilšanu, ja tajā pašā laikā absolūti nesiespringst par aizdristu ūdeni utml. Kāda jēga cilvēcei no tā ka uz zemes būs relat\ivi vēss un būs par pāris ledājiem vairāk, atttiecīgi saldūdens vairāk utml, ja 5 metrus no tās vietas kur rodīsies relatīvi tīrs saldūdens tas jau būs nedzerams ( es te pat par cilvēku nerunāju). Respektīvi progress šobrīd iet tajā virzienā kur - jo vairāk atkritumu saražojam - jo labāk.
Jauniešiem 16 gados ir lielas ambīcijas un visi pēc 20 liekas senili kraķi, kas sen jau prātu izkūkojuši. Glābsim pasauli, glābsim vaļus, brauksim ar velo un būs labi!
Sasniedz savus 30, piedzimst bērni, sakāpj auto un ēd steiku