Transports un īsta ekoloģija.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004

Transports ir viens no lielākajiem vides piesārņotājiem. Dalīsim to piesārņojumu co2(ogļskābā gāze) un visādas sīkas C daļinas un NOXi (slāpekļa oksīdi). Diskusijā startējam no aksiomas, ka par daudz co2 ir slikti bez visādām tur vulkānu piesārņojuma un Saules aktivitātes teorijām. Ja apspriežam, cik vidi piesārņo eko auto pilnais ražošanas un braukšanas cikl, tad, ja var, ar zināmiem, pierādītiem , ar ķīmiskiem vienādojumiem pamatotiem akumulatoru ražošanas datiem. Ja apspriežam piesārņojuma pārvietošanas konceptu (ārpus pilsētas vai trešās pasaules valstīs kaut ko saražo un piesārņo, lai var tīri, tīriņi ekoloģiski barukt pa pilsētu), tad obligāti rēķinām, cik viegli tomēr to piesārņojumu savākt stacionārai rūpnieciskai iekārtai un cik - braucošam auto. Ja par esošām tehnologijām, tad cik mazāk piesārņo ar gāzi darbināmi auto un cik - ja dīzelim arī uzlikta gāze kā papildus degviela - cik var, ar skaitļiem. Ja apspriežam satiksmes organizāciju vispār, tad, pēc iespējas visus aspektus - no tā, ka dzelzceļa stacijā pieejams autobusu kustības saraksts labākai plānošanai līdz tam, kas jādara, lai lauku braucējs izvēlētos sabtransu - no atlaidēm līdz lētai nomai un saskaņotiem sabtransa grafikiem. Kas vajadzīgs, lai 20-50km attālumā dzīvojošie pilsētas darbinieki brauktu ar elektroauto vai sabtransu.

Tātad - co2, NOXi un C daļiņas slikti, sabtranss labi, piesārņojuma pārvietošana slikti un ko tur var darīt.

iauto.lv/forums/topic/40611-co2-nodokla-likmes?pnr=2

 
topinamburs Reģ.: 12.04.2019
0 0 Atbildēt

WALA rakstīja: Tas jau tu te meklē atrunas, es tikai skaidri norādīju, ka tava attieksme pret lietām ir mazākais dīvaina, kodolatkritumi tevi satrauc (taču tiem enerģijas izmaksās jau ir iekļauts pilns dzīves cikls no ieguves, līdz apglabāšanai) , taču tu saki ka ar paneļiem kuri sastāvā ir vairāk kā pietiekoši vielu, kuras nedrīkst "vienkārši izmest" lai nesaindētu to pašu savu dzeramo ūdeni, esi baigais "dabas mīlis" ...

Tās pasaciņas pietaupi bērniem vakaros ... bet citādi ir tikai apsveicami, ka samazini atkritumus un ražo lokāli enerģiju savai mājsaimniecībai.

Tik to tukšo diršanu attiecībā uz kodolenerģētiku, gan kaut kā pamaini/izglītojies ...

mani nesatrauc paši atkritumi, bet gan raksta gabalu salīdzinājumi - paneļu cenas /izmaksas no padsmit gadu senas pagātnes, un atomenerģijas cenas - tajās nekādi nevar būt iekļauta nākošo tūkstošu gadu atkritumu uzglabāšana

PS - par paneļu pārstrādi, ja pameklē, ir neskaitāmi pētījumi. Materiāli, kas tajos ir, ir pietiekoši vērtīgi, lai paneļus pārstrādātu. Tāpēc nešaubies ne mirkli, tos pārstrādās, ka nemetas, kad pienāks laiks.

techxplore.com/news/2023-04-gentle-method-eco-friendly-recycling-solar.html

kam būtu noderīgi radioaktīvi atkritumi?

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Es jau iepriekš esmu lūkojies vairāk kā pietiekami "dziļi" saules panelu pārstrādē (noteikti arī šajā tēmā šo un to no "jaunumiem" iemetis) , arī vējģeneratoru pārstrādē, un skaidrs ka pie zināma izdevīguma kaut kas var notikt, bēda IR tikai ar to izdevīgumu, kamēr lētāk ir "norakt", neviens pat baigi neskatas kur un kā kaut kas tiek izmests ...

Par radioaktīvām lietām - radioaktīvi materiāli tāpat eksistē dabā, skaidrs ka ar kodolenerģiju saistītajiem viss ir par kārtu sarežģītāk, tomēr ja ieskatījies tajā linkā par Somiju, tad nav grūti nojaust, ka to izmantošana pat nav sevišķi aktuāla. Kodolenerģija ir tik lēta ar visu pilnu "ciklu", ka tehniski visus citus enerģijas veidus varētu principā aizmirst ...

Tavi saules paneļi nav 100% pārstrādājami, un to "atkritumu" daļas dabā sadalās ļoti salīdzināmos ar radioktīvajiem materiāliem termiņos (protams ar piebildi, ka atkarībā no lietotajiem izejmateriāliem).

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Pētījumi ir viens, praktiskā pārstrāde kaut kas cits. Teorijā viss ir pārstrādājams, tikai nezin kāpēc tās pašas riepas mēs kurinam nevis vedam uz pārstrādi, vai šīferi aprokam lauku ceļos. Viss ir izmaksās - tikko kā tie saules paneļi būs jāvāc kopā, kaut kur pa maksu jānodod lai procesā iegūtu pāris gramus derīga materiāla, visa pārstrāde beigsies ar aprakšanu Getliņos.

Pie tam ja lielajiem saules parkiem vēl būs interese savus 1000+ paneļus krāmēt un vest uz pārstrādi, tad privātie jau nu 100% sametīs atkritumos savus 10 paneļus.

Liela daļa nosacīti pārstrādājamo elektronikas atkritumu jau šobrīd vienkārši kraujas kaudzē kaut kur Āfrikā

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Redz, kā japāņiem sanāca.

Cunami vilni nebija paredzējuši.

-------------

Latvijā miljonam pa 10kW Saules jaudas. Tas ir 25gab. 400vatu 2m² laukuma .

Kopā 50 miljoni kvadrātmetru, 5 tūkstoši hektāru. Tas ir ražojot enerģiju.

Tas ir pie 10 gigavatiem.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Lai kā un tur būtu ar bailēm no kodolkatastrofas, lai nu kas bet japāņi mierīgi to ņemtu vērā un dzīvotu tālāk, Vācijai tie ir citi riski utml.

Par jebkuru tehnoloģiju ejot uz priekšu mēs uzzinam stipri vairāk, jā arī par saules paneļiem utml., taču izvēlēties tikai kaut kādu ierobežotu darbojošos tehnoloģiju loku ir mazliet netālredzīgi un piedevām vismaz šobrīd arī finansiāli nesaprātígi.

Tieši tāpat pasaulē būtu jābūt sapratnei par to ka veselīgi būtu vismaz šo daļu ( www.worldbank.org/en/programs/gasflaringreduction/gas-flaring-explained ) dabasgāzei efektīvi nokurināt kaut vai ražojot elektrību ... citādi tā ir daudzreiz "spējīgāka" siltumnīcas efektu radoša gāze kā CO2 ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Neaizmirsti, ka tev to visu enerģiju vajadzēs nobalansēt. Diena-nakts, skaidrs laiks- mākoņains, ziema-vasara. Vienkāršākā gadījumā 10 GW dīzeļģeneratorus. Piem. 10000 1 MW ģeneratorus, paveicama lieta.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Mazliet par pēdējā laikā nopietnāko vilciena avāriju un cēloņiem/sekām:

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt

Tiem kam tiešām interesē autonomija, bet arī fakts, ka piem Francijā ar iekšdedzes dzineju lādējams auto kuru piedzen el dzinējs klasificējās kā pilnvērtīgs el auto! piem BMW i3 rex.

www.youtube.com/watch?v=Ba3RvhtH248&list=FLk8svPcsY_R5VxgTNjA6JVQ&index=3

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Laba ideja par baseinu kopā ar datu centru un  principā kādam varbūt laba biznesa ideja :

www.thecooldown.com/green-tech/deep-green-data-centers-heated-swimming-pools-system/

Vienīgi par realizāciju tieši šādā (aprakstītajā) veidā gan neesmu pārliecināts, bet liekot tos kaimiņos ar atbilstoši nodalītu utml. drošu pieeju, ar iespēju arī izmantot baseinu dzēsšanai - IMO baigi laba ideja.

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Dubultās dzesēšanas sistēmas ( gaiss + ūdens ) izmaksā dārgi, bet dubulto vajadzēs . To baseinu tak kādreiz nolaidīs arī, un ar ko tad dzesēs ? Bez tam kāds lohs vai lohiene var pazaudēt peldbikses, un tās piesūks pie datu centra dzesēšanas trubas filtra, bez tam bērni var samest baseinā visādus mēslus. Un baseinu diez vai būtu vēlams sildīt daudz virs komforta temperatūras karstā vasaras laikā. Un datu centrus nedzēš ar ūdeni, tas gan būtu forši, saliet kādu 500 kW UPS bateriju bloku, priekš tam ir automātiskā ugunsdzēšana ar gāzi. utt.

Ir daudzas idejas pasaulē, kas paviršā skatījumā liekas baigi foršas, kamēr tās neizvērtē rūpīgāk.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Vispār jau diezgan pasen dzēš ar "ūdeni", bet precīzāk ļoti tīra ūdens miglu, efektīvāka un drošāka par gāzi ko izmanto pie mums.

Laikam bija kas šitāds bet nu ap to "ņēmos" gadi 15 atpakaļ kad projektu DC zīmēju ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Certified varbūt tas ir, tikai jautājums, vai klienti gribēs likt savus serverus tādā DC. Sevišķi lielie un kaprīzie, tādi kā Google, Microsoft vai Amazon.

Kopumā jau automātiskā DC dzēšana ir overkills. Serveros praktiski vadu nav, viss uz platēm. Pats serveris metāla kastē, kurš ir metāla skapī. Vienīgais, kas kas teorētiski varētu degt, ir jaudas kabeļi, bet tos automāti atslēgs vēl pirms tie paspēs aizdegties.

15 gadu laikā man bija darīšana ar DC, un visā šajā laikā esmu redzējis tikai pāris pavārgu "hotabiču".

WALA Reģ.: 19.06.2002
2 0 Atbildēt

Patiesībā, jo lielāks DC turētājs, jo svarīgāk cilvēku "health and safety", jo gāzes dzēšanai ir daži būtiski mīnusi, un viens no tiem ir ka cilvim nav sevišķi daudz laika "ņemt kājas pār pleciem", ja tagad atmiņa nepieviļ, tad LV klasiski ir 30 sekundes, vai jāpaspēj atslēgt, bet kontroles panelis ir ārpusē ... ja vēl ar single durvīm atstājot durvis vaļā - gāzes sistēma automātiski nestrādās, tad ar "slūžu durvīm" tāds variants neeksistē ... un ja rodas problēmas ar drošām durvīm ar PIN un biometriju - tad ir baigās auzas ...

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 2 Atbildēt

Jā, bet vērtēt par ar pozitīvu domas ievirzi un ar negatīvu. Dzesēšanas tehnoloģijās ir steriem visādu jaunievedumu un inovāciju.

hydrokapillare.eu/

faktiski tievas parastā plastmasas cauruļu materiāla trubiņas, pildītas ar ūdeni. Destilētu.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt
topinamburs Reģ.: 12.04.2019
1 0 Atbildēt

15 mēnešus jauns.  Kā pavirzījies?

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 1 Atbildēt

Šorīt TV3 bij. Tātad jauns.

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Raimond, par šo tev uzdevums: dots 1000 tonnu smagums un tavas mājsaimniecības mēneša elektroenerģijas patēriņš kWh. Kādā augstumā, metros, 1000 tonnas jāpaceļ, lai tavu mājsaimniecību nodrošinātu ar elektrību vienu mēnesi no šādas gravitācijas baterijas, ja l.k. 100% ?

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 4 Atbildēt

Tur taču visi skaitļi ir, pārrēķini pats.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 0 Atbildēt

Laba ziņa

romania.postsen.com/trends/224640/European-Union-countries-must-invest-to-mass-produce-semiconductors-on-the-continent-in-order-to-reduce-dependence-on-Asia.html

Tā kā laiku pa laikam parādās domas, ka kodolenerģija varot būt "zaļa", tad te tāds raksts - mazie kodolreaktori, jaudas, plāni, par degvielu un procesu arī

www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-power-reactors/small-nuclear-power-reactors.aspx

en.wikiquote.org/wiki/Hyman_G._Rickover#Paper_Reactors,_Real_Reactors

en.wikiquote.or g/wiki/Hyman_G._Rickover#Paper_Reactors,_Real_Reactors_(1953)

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Kalifornijā kraviniekiem būs pārējās laiks (36-42) Lai pārietu uz bez izmešu auto.

kursors.lv/2023/05/03/kalifornija-no-2036-gada-aizliegs-tirgot-jaunas-kravas-masinas-ar-ieksdedzes-dzineju/

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Lai tas strādātu, jāaizliedz arī vecās mašīnas atjaunot.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Tur tak rakstīts, ka transporta kompānijām būs laiks nomainīt savus ICE uz jauniem. Kāds remonts, pēc 2042.gada tādas mašīnas neveiks kravas pārvadājumus.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

Kāda starpība, ko Kalifornija aizliegs 2036 - līdz tam tā jau būs bankrotējusi bomžu kolonija.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Interesanti, kā viņi to atrisinās. Ja vienkārši aizliegs tirgot savā štatā, zaudēs nodokļus, jo auto nopirks kaut vai Nevadā. Pieprasīt reģistrēt savā štatā arī būs pagrūti, jo auto taču šķērso štatu robežas, sevišķi jau kravas auto. Būtībā pat varēs tirgot tieši Kalifornijā, taču "papīrus noformēt" citā štatā. utt.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Realitātê ir vairāki ceļi - kā, aizliegt neatbilstošiem auto pārvietoties, un EPA kopā ar policiju ātri "uzvilks" visus kas domā savādāk, otrs uztaisīt ceļu lietošanas nodevas, un jo neekoloģiskāks auto jo lielākas (šī gan ir no loģikas viedokļa idiotiska sistēma, bet idejiski to var) ir izmaksas, un pie pārvadājumu jau diezgan zemas maržas, daydzi paši nebrauks ...

Tam gan ir cits blakusefekts - dzelzceļš var piedzīvot kravu pieaugumu ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Nu, aizliegt tirgot un aizliegt pārvietoties ir divas dažādas lietas. Un tad iznāks, ka starpštatu pārvadājumiem uz Kaliforniju pārvadātājiem vajadzēs turēt speciālas elektrofūres ? Un, attiecībā uz dzelzceļu, tā lietošana paildzinās piegādi, jo būs jārēķinās ar papildu laiku noliktavu saimniecību izmantošanā pie dzelzceļa preču stacijām un papildus izmaksām . Īsumā, visa tā rezultātā preces Kalifornijā būs dārgākas.

"American Trucking Associations izpilddirektors Kriss Spīrs uzbruka lēmumam, sakot: "Kalifornija izvirza nereālus mērķus un nesasniedzamus termiņus, kas neapšaubāmi novedīs pie augstākas cenas precēm un pakalpojumiem, kas tiek piegādāti štatam, un mazāk iespēju patērētājiem."

www.tu-auto.com/california-bans-new-ice-for-trucks-from-2036/

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Jā, to ka tas vismaz sākotnēji sitīs pa kabatu - tas ir fakts, tiesa pārvadātāji jau ar nav lohi, būs iespēja "iestāstīt" ka citādi nevar - izdarīs, un "lieko naudu" mierīgi zinās kur likt ...

Bet citādi ASV jau ir gana daudz H2 tehnikas, Volvo (visi smagsvari) mega korporācija, Hyundai, Toyota, JCB utt.

Tas ka tam ar "zaļumu" maz sakara - ir drusku cits jautājums ...

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 3 Atbildēt

Viens ūdeņradis atšķiras no otra ūdeņraža.

Piemēram, ūdeņradis, kas ražots, izmantojot atjaunojamo enerģiju, tiek saukts par zaļo ūdeņradi; ūdeņradis, kas iegūts no akmeņoglēm kā brūns vai melns ūdeņradis; un ūdeņradis, kas iegūts no dabasgāzes vai naftas kā pelēkais ūdeņradis.

imzz Reģ.: 27.02.2015
2 0 Atbildēt

"Ūdeņradis no oglēm" ir maldinošs apzīmējums, jo C nesatur nekādu H2. Ūdeņraža avots šeit ir ūdens tvaiks, ko izmanto gazifikācijas reakcijā, pēc tam kad ogles ir sadzedzinātas līdz tvana gāzei  CO ( nevis CO2 ).

Tas būs tā: CO + H2O + enerģija = CO2 + H2 ; tikai procesā smuki nāk laukā arī CO2

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 3 Atbildēt

immz - "Ūdeņradis no oglēm" ir maldinošs apzīmējums, jo C nesatur nekādu H2. Ūdeņraža avots šeit ir ūdens tvaiks, ko izmanto gazifikācijas reakcijā, pēc tam kad ogles ir sadzedzinātas līdz tvana gāzei  CO ( nevis CO2 ).

Tas būs tā: CO + H2O + enerģija = CO2 + H2 ; tikai procesā smuki nāk laukā arī CO2

Ūdeņradis, izmantojot ogles un ūdeni.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 3 Atbildēt

Sarēķinam enerģijas patēriņu un ieguvumu.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Mazs izklaidējošs video par kodolenerģiju un kodolatkritumiem ( NB ! - neesmu gan baigi šo vēl izpētījis dziļāk laika trūkuma dēļ):

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Mazliet "eļļas ugunij " no citas puses, par sintētiskajām degvielām:

cleantechnica.com/2023/05/12/e-fuels-renewable-natural-gas-carbon-capture-are-deep-fakes/

P.S. un mani nebeidz fascinēt kā "eļļas lampas" pretējās nometnēs turpina nodarboties būtībā ar huiņu, jo bez fosilajiem mēs stabili vēl gadus 50 neiztiksim, pat ja CO2 jautājumu atrisināsim puslīdz "pozitīvi" ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Nākošais "drauds auto ražotājiem un lietotāju makiem: eko prasības riepām.

LONDONA, 17. maijs (Reuters) — Riepu ražotāji ir pakļauti spiedienam gandrīz burtiski no jauna izgudrot riepu, jo regulatori savu uzmanību pievērš riepu piesārņojumam, kas pieaugs līdz ar elektrisko transportlīdzekļu (EV) pieaugumu un draud apdraudēt šo automašīnu videi draudzīgumu.

Riepām saskaroties ar ceļu, tiek noberztas un vidē nokļūst sīkas daļiņas. EV papildu svars, kas saistīts ar to akumulatoriem, nozīmē, ka šis maz apspriestais piesārņojuma veids kļūst par lielāku problēmu.

Lielākie ražotāji, tostarp Goodyear (GT.O), Bridgestone (5108.T), Michelin (MICP.PA) un Continental (CONG.DE), arī cenšas atvairīt konkurenci no lētākiem Ķīnas konkurentiem.

Lai gan kritiķi saka, ka riepās ir daudz toksisku un kancerogēnu ķimikāliju, līdz šim patiesa vienprātība ir tikai par vienu — 6PPD, antioksidantu un antiozonantu, kas atrodams visās riepās un kas samazina plaisāšanu.

Paredzams, ka šogad Kalifornija būs pirmā , kas pieprasīs riepu izgatavotājiem pierādīt, ka viņi meklē alternatīvu 6PPD — kura degradēta forma dažām zivīm ir nāvējoša un ir konstatēta cilvēku urīnā Dienvidķīnijā.

Gaidāmie Eiropas Savienības Euro 7 emisiju noteikumi pirmo reizi noteiks riepu standartus. citāti no:

www.reuters.com/business/autos-transportation/tyre-makers-under-pressure-too-much-rubber-hits-road-2023-05-17/

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

Kas ir Dienvidķīnija?

iciks Reģ.: 29.05.2013
0 0 Atbildēt

imzz rakstīja: Nākošais "drauds auto ražotājiem un lietotāju makiem: eko prasības riepām.

LONDONA, 17. maijs (Reuters) — Riepu ražotāji ir pakļauti spiedienam gandrīz burtiski no jauna izgudrot riepu, jo regulatori savu uzmanību pievērš riepu piesārņojumam, kas pieaugs līdz ar elektrisko transportlīdzekļu (EV) pieaugumu un draud apdraudēt šo automašīnu videi draudzīgumu.

Riepām saskaroties ar ceļu, tiek noberztas un vidē nokļūst sīkas daļiņas. EV papildu svars, kas saistīts ar to akumulatoriem, nozīmē, ka šis maz apspriestais piesārņojuma veids kļūst par lielāku problēmu.

Lielākie ražotāji, tostarp Goodyear (GT.O), Bridgestone (5108.T), Michelin (MICP.PA) un Continental (CONG.DE), arī cenšas atvairīt konkurenci no lētākiem Ķīnas konkurentiem.

Lai gan kritiķi saka, ka riepās ir daudz toksisku un kancerogēnu ķimikāliju, līdz šim patiesa vienprātība ir tikai par vienu — 6PPD, antioksidantu un antiozonantu, kas atrodams visās riepās un kas samazina plaisāšanu.

Paredzams, ka šogad Kalifornija būs pirmā , kas pieprasīs riepu izgatavotājiem pierādīt, ka viņi meklē alternatīvu 6PPD — kura degradēta forma dažām zivīm ir nāvējoša un ir konstatēta cilvēku urīnā Dienvidķīnijā.

Gaidāmie Eiropas Savienības Euro 7 emisiju noteikumi pirmo reizi noteiks riepu standartus. citāti no:

www.reuters.com/business/autos-transportation/tyre-makers-under-pressure-too-much-rubber-hits-road-2023-05-17/

Ir jau vēl arī riepu trokšņa jautājums. Ir 3 kategoriju riepas, katrai savi rādītāji un cena. Saprotams, klusākās ir dārgākas.

Domāju, tas ir tikai laika jautājums, kad šis jautājums tiks vilkts ārā un tiks spiests uz kluso riepu iegādi.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nesanās nelielās diskusija par Datu Centriem kontekstā, tagad izrādas ir vēl viens inovatīvs "uguns dzēšanas" veids Datu centros - samazinot skābekļa saturu apkārtējā vidē:

www.n2ors.com/

P.S. tas garām skrienot no info par Deac jauno datu centru  (DC3)  iekrita acīs.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Tas nav nekas cits , kā gāzes ugunsdzēšana ar slāpekli: "adding nitrogen to the atmosphere" . Gaisa izspiešanu ar jebkuru nedegošu gāzi jau, saprotams, var dēvēt par "skābekļa daudzuma samazināšanu gaisā". Tas faktiski ir mārketinga nosaukums, zināmu lietu aprakstot citiem vārdiem.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Formāli jau tev 100% taisnība, taču ir jāspēj diezgan precīzi dozēt un iespēju robežās to N koncentrāciju strauji jāpalielina tad ja tomēr kaut kas aizsvilstas ... Tādēļ itkā jau labi zināma lieta, bet ja ja ir pamanījušies sertificēt, tad acimredzot ir pamanījušies atrisināt pāris ar šo "risinājumu" saistitas pašsaprotamas iedzimtās kaites

..

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt
WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Kā amerikāņu "kapitālistu"  darīt visu max lēti reizēm mēdz smagi "atspēlēties" (par šo naftas un gāzes vadu kvalitāti jau diezgan sen atsevišķos štatos runā ka ir/būs ziepes)

www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-17/keystone-pipeline-oil-spill-in-kansas-underscores-construction-flaws#xj4y7vzkg

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nezinu kas par štelli, bet ASV vietām kā jauna ziņa uzpeldējis relatīvi vecs pētījums no Stenfordas, par to ka BEV lādēšana būtu jāpārorientē uz diennakts gaišo laiku, lai nav tā ka visi dabon maksāt par šīm "elektriskajam izklaidēm" lielas summas:

news.stanford.edu/press-releases/2022/09/22/charging-cars-honight-not-way-go/

darklight Reģ.: 29.10.2013
2 0 Atbildēt

Saules paneļu īpašniekiem tas tāpat ir skaidrs, bez nekādiem pētījumiem 😎

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt

Skaidrs ir 1, ka paneļu ietekmē naftas produktiem cenas sačakarētas, elektrībai 0 biržā 👍. Tas, ka lādē dienas laikā arī labi un pareizi būtu. Jau agrāk teicu, ceļa skaņas vairogi paneļu veidā, turpat lādē.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Daudzviet leņķis būs sūdīgs - bet šur un tur varētu gan.

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt

Nevajag jau non stopā likt visur. Parasti jau liek kur apdzīvota vieta, un visi darbi, arī tie stikli vai metāls tur maksā ko. Pie kājas leņķis, vertikāli pat labāk. Tad nu enerģija būs tur, kaut vai kāda.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

nav jau runa tikai par "vertikālumu", bet par vispārējo "relatīvo" leņķi attiecībā pret sauli ...

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt

Man, kad saule jau norietējusi vēl ražo. Vienu reizi jau te skaidroju par leņķiem stāviem. Es negribu te kaut ko apgalvot un pierādīt tas strādā. Un karstumā kāds patreiz nav nekāda lielā jēga no tiešajiem stariem, karsē tikai paneļus un zaudē jaudu.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nav par to runa, var jau pagriezt "vienpusējos" paneļus ar "pakaļu pret sauli" un no "priekiem lēkāt", bet par jamo atmaksāšanos šādā "stāvoklī" var stabili aizmirst ... 

Kas mums trūkst būvju par kurām nauda ir bezjēdzīgi izmesta ???

ezis71 Reģ.: 25.02.2009
0 0 Atbildēt

ZZZZ rakstīja: Man, kad saule jau norietējusi vēl ražo. Vienu reizi jau te skaidroju par leņķiem stāviem. Es negribu te kaut ko apgalvot un pierādīt tas strādā. Un karstumā kāds patreiz nav nekāda lielā jēga no tiešajiem stariem, karsē tikai paneļus un zaudē jaudu.

Nu nu,saule tev norietēja kad uzstādīji,sto pudov tu tāpat paliksi mīnusos,nekad neatgūsi to naudu ko iegūldīji šinī afērā un protams tu to nekad neatdzīsi jo tas tevi pazemos.Lai tu būtu plusos tad tev jābūt neatkarīgām,visa tava elektrība ko tu pa dienu saražoji paliek pie tevis un vakarā kad atgriezies mājās tērē savām vajadzībām.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt
ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt

ezis71 rakstīja:

ZZZZ rakstīja: Man, kad saule jau norietējusi vēl ražo. Vienu reizi jau te skaidroju par leņķiem stāviem. Es negribu te kaut ko apgalvot un pierādīt tas strādā. Un karstumā kāds patreiz nav nekāda lielā jēga no tiešajiem stariem, karsē tikai paneļus un zaudē jaudu.

Nu nu,saule tev norietēja kad uzstādīji,sto pudov tu tāpat paliksi mīnusos,nekad neatgūsi to naudu ko iegūldīji šinī afērā un protams tu to nekad neatdzīsi jo tas tevi pazemos.Lai tu būtu plusos tad tev jābūt neatkarīgām,visa tava elektrība ko tu pa dienu saražoji paliek pie tevis un vakarā kad atgriezies mājās tērē savām vajadzībām.

Uzliekot mikroģenerātoru, kā es un citi indivīdi, tev par prieku un laimi ir 0 tarifs biržā. Latvijas energo var tirgot prom, pāri robežām, liekos kW.

 Iemet bračka granapiķi un priecājies kā man neatmaksāsies. Ja vari, tad drīksti vēl uzdziedāt.

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

No tāda globālāka mēroga es pamatu priekam par to 0eur/kwh neredzu, tas nozīmē ka energosistēma jau balansējas caur pēcpusi, vesels bars cilvēku lietderīgu līdzekļu ir ieguldījuši nevajadzīgos mikroģeneratoros paļaujoties uz valsts iestāžu nekompetentajiem izteikumiem, valsts iestādēm vēl joprojām īsti nav normāla enerģētikas plāna kā rezultātā problēma tiek risināta piemetot papildus summas pie tarifiem, kā arī tā 0 norāda, ka mums trūkst liela apjoma patērētaju kas to enerģiju varētu patērēt.

Viss šis saules enerģijas stāsts šobrīd ir paliela bēdu ieleja, kur pārdevēji un visādi funkcionāri vēl cenšās iesmērēt gaišo nākotni privātpersonām, kamēr pēc patēriņa/ražošanas līknes loģikas vajadzēja atbalstīt tieši juridiskos klientus lai tie samazina savu patēriņu dienas laikā. Rezultātā privātie nelaimīgi jo ceļas tarifi, bet elektrība neko nemaksā un arī izmantot īsti nevar jo paši darbā, jurdiskie nelaimīgi, jo ceļās tarifi, bet paneļi jāliek pa saviem līdzekļiem, tik daudz, ka AST un ST varēs uz visiem nopelnīt lai gada beigās valdība visiem atmestu kādus atvieglojumus.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

ZZZZ rakstīja:

ezis71 rakstīja:

ZZZZ rakstīja: Man, kad saule jau norietējusi vēl ražo. Vienu reizi jau te skaidroju par leņķiem stāviem. Es negribu te kaut ko apgalvot un pierādīt tas strādā. Un karstumā kāds patreiz nav nekāda lielā jēga no tiešajiem stariem, karsē tikai paneļus un zaudē jaudu.

Nu nu,saule tev norietēja kad uzstādīji,sto pudov tu tāpat paliksi mīnusos,nekad neatgūsi to naudu ko iegūldīji šinī afērā un protams tu to nekad neatdzīsi jo tas tevi pazemos.Lai tu būtu plusos tad tev jābūt neatkarīgām,visa tava elektrība ko tu pa dienu saražoji paliek pie tevis un vakarā kad atgriezies mājās tērē savām vajadzībām.

Uzliekot mikroģenerātoru, kā es un citi indivīdi, tev par prieku un laimi ir 0 tarifs biržā. Latvijas energo var tirgot prom, pāri robežām, liekos kW.

 Iemet bračka granapiķi un priecājies kā man neatmaksāsies. Ja vari, tad drīksti vēl uzdziedāt.

Nez ko priecāties, redzot kā cilvēki nedomā, bet iekrīt uz propagandas saukļiem. Ne man prieks, ka tev neatmaksāsies (kas ir tava personīgā bēda), ne prieks par tavām balsstiesībām mūsu demokrātijā (kas jau ir arī mana bēda).

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

"Ups, we did it again!"

Vēl šur un tur pamodušies par to ka saules paneļu parstrāde laut kā "klibo":

 

www.bbc.com/news/science-environment-65602519

P.S. te gan liek lielas cerības uz pārstrādes rūpnīcu FR, tiesa nespeju iedomāties, ka tas būs ekoloģijai OK, "balstīties" uz vienu rūpnīcu FR...

MMX Reģ.: 03.03.2022
3 0 Atbildēt

Par šo tēmu padiskutēju arī mūsu vietējā facebook domubiedru grupā. Vispirms arguments ir tāds ka pārstrāde jau notiek. Kad pierādi, ka visa pārstrāde ir tikai pētnieciska, notiek pārslēgšanās uz "bet pētniecība jau notiek". Kad pierādi, ka par pārstrādi jādomā jau ražošanas brīdī, jo esošās paneļu konstrukcijas nav paredzētas izjaukšanai, tādējādi pārstrādei, atbilde ir "gan jau 20 gadu laikā izdomās".

Principā saules paneļi no tehnoloģiski labas idejas arvien vairāk sāk pārvērsties par tādu sava veida "sunk cost fallacy", kad cilvēki ir ieguldījuši naudu produktā, sapratuši ka produkts ir nepilnvērtīgs, bet tā vietā lai mēģinātu risināt trūkumus, produkts tiek pārdots pēc iespējas lielākam skaitam cilvēku, jo neiešu jau būt vienīgais lohs. 

Vienīgais pozitīvais apsekts tagadējiem paneļu licējiem ir tajā, ka paaudze kas tos saules paneļus un vēja turbīnas saliks varēs neiespringt par pārstrādi. Par to visu būs jādomā viņu bērniem, kas visticamāk to visu braši apraks turpat mežā lai valsts viņus nejātu ar nodokļiem par pārstrādi.

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt

Kāpēc būtu jāaprok? Trokšņu barjeras, sētas konstrukcijas, jumtu vairogu konstrukcijas, vēja barjeras...utt uc?!! Nu bet klubiņa Viss slikti biedri ir starā. Kādam būs slikti.

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Ir atšķirība starp "viss ir slikti" un "viss būs slikti, ja nekas netiks darīts jau šobrīd". Tehnoloģija nav nepareiza, problēmas ir ar izpildījumu un nepamatots optimisms nevienam nepalīdz.

Sētas konstrukcija no nolietotiem paneļiem? Nopietni? Trokšņa barjera? Daudz mēs šādas konstrukcijas taisām no šīfera?

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt

Dziedi līdz un aplausss

MMX Reģ.: 03.03.2022
2 0 Atbildēt

Šis laikam ir vēl viens apsekts tajā ko aprakstīju - kad beidzas argumenti, pasludinam oponentu par muļķi, viss ir slikti piekritēju, utt. 

Cilvēk mīļais, man ir pietiekama izglītība un darba pieredze enerģetikas jomā lai es spētu saprast kurā brīdī no risinājuma ir jēga un kurā risinājums ir mārketings tautai. Ja pārstrādes problēmas netiks atrisinātas tuvākajos gados, tad tas viss nonāks turpat kur pārējie elektronikas atkritumi - kaut kur Afrikā vai arī turpat kur šīferis - kāda ceļa pamatnē. Līdz ar to varbūt beidzam šo dubultmorāli ar pasaules glābšanu Eiropā un trešās pasaules valstu piediršanu ar saviem sūdiem?

ourworld.unu.edu/en/toxic-e-waste-dumped-in-poor-nations-says-united-nations

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Varētu palūgt kādas saites par to, ko pieminēji pirmajā rindkopā? Ne jau ka es tev neticētu, bet gribas palasīties un parādīt arī citiem tāda veida optimistiem kādus tu te piemini.

MMX Reģ.: 03.03.2022
2 0 Atbildēt

Austrāļi stāsta par savām problēmām

www.abc.net.au/news/2023-01-22/solar-panel-recycling-nano-silicon-extraction/101865624

ASV caur puķēm norāda, ka viss ir procesā:

www.epa.gov/hw/solar-panel-recycling

www.cnbc.com/2023/05/13/recycling-end-of-life-solar-panel-wind-turbine-is-big-waste-business.html

BBC raksts

www.bbc.com/news/science-environment-65602519

Un šeit par kompānijām (startupiem) kas ar šo nodarbojas mazliet plašākā mērogā

www.technologyreview.com/2021/08/19/1032215/solar-panels-recycling/

Visi protams pilni pozitīvisma, bet visos rakstos redzams ka "pārstrādāsim" un "iegūsim materiālus" ir nākotnes formā, jo tāda stabila pārstrādes risinājuma nav. Galvenā problēma, kam pieskarās visi, ir paša paneļa konstrukcija - ja to paneli būtu ērti izjaukt tad arī pārstrāde būtu vieglāka. Tagad panelis ir jāsagrauž un no atliekām jālasa ārā materiāli.

CNBC materiāls gan man liek domāt ka pāris gadus nākotnē kāds oligarha apsaimniekots atkritumu pārstrādes uzņēmums izspiedīs no valsts lai tā uzliek vides nodokli paneļiem un tādā veidā gan apmaksā pārstrādi gan nodrošina peļņu. Ja kāds oligarhs šo lasot par šo iedomājās, tad es gribu savus 2%

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Reizēm eko-sacensība atstāj "aiz sevis" intresantus autobūves artefaktus:

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt

Special MMX klubiņa sludinātājiem ko darīt dziedātāju dancotāju tautai AR

1.Nafta

2.Plastmasas izstrādājumiem

3.Kodolenerģijas un utt izstrādājumiem

4.Saules vēja ģenerātoriem 

5. šīferi

6. Grētu T?????😡

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Dancotāju tautai kā latviešiem, vajadzētu vispār būt dziļi pie kājas par visiem ekostulbingiem un darīt tikai to kam ir reāls ekonomisks pamatojums, privātā, uzņēmuma vai valsts līmenī, un visas inciatīvas ar "skriešanu pa priekšu ratiem" iesālīt un saknē ...

P.S. Un pārtraukt atbalstīt ķīniešu oficiāli atļauto gaisa un vides piecūkošanu ...

MMX Reģ.: 03.03.2022
2 0 Atbildēt

Tātad gribam parunāt par to kā tiešām būt zaļiem?

1) Naftu - pagaidām turpināt kurināt degvielā cik nu mēs uz pasaules fona viņu kurinām. Lēnām plānot pārejas uz citiem ekonomiski!!! pamatotiem degvielas veidiem. Zaļuma dēļ nav vērts pārlauzt ekonomiku brīdī, kad vidējais pilsonis saņem 1000Eur uz rokas. Zaļš vari kļūt tad kad vairs neesi bomzis.

2) Plastmasu - Pirkt kvalitatīvākus plastmasas izstrādājumus, samazināt plastmasas iepakojumu izmantošanu, piegriezt skābekli lēto Austrumzemju plastmasas izstrādājumu ievešanai. Spiest uz right to repair kustību lai izskaustu vienreiz lietojamas un neremontējamas iekārtas. Liela daļa plastmasas jau ir aprakta, attiecīgi prātīgākais būtu sākt ar jaunradītās plastmasas atkritumu apjoma samazināšanu.

3) Somi šo jau daļēji ir atrisinājuši ar savām glabātuvēm, visu pārējo ukraiņi drīz šaus pa krieviem. Kodoldegvielas problēma ir vairāk uzpūsta no zaļo puses, jo kā pierāda tie paši somi tad var atrast veidu kā to visu droši glabāt.

4) Atļaut tikai tādu saules paneļu un vēja ģeneratoru uzstādīšanu, kur ražotājs garantē iespēju tos pilnvērtīgi demontēt un pārstrādāt. Šo jautājumu ir vieglāk atrisināt pie ražošanas nekā pārstrādes cehā ekselējot visu pulverī. Jā, tas būs dārgāk, bet ja valsts izvelk rokas no pēcpuses un šo jautājumu risina pati nevis nogrūž uz privātajiem, kas no aliexpress sapērk lētākos sūdus, tad visas problēmas ir risināmas.

5) Neko vairs, kādi 70% jau ir aprakti, atlikušie visticamāk nonāks tur pat. 

6) Neko, lasīt pirmo punktu, kamēr esam bomži mums nav ko klausīties šādus pasaku tēlus

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

1 un 2) - piekrītu. Rights to repair ir maksimāli jāatbalsta. Būs mazāk elektronikas mēslu izgāztuvēs un darbs vietējiem labotājiem. Papildus - nepirkt visādus viendienas elektroniskos mēslus, ko lieto mēnesi un pēc pusgada izmet ārā.

3) Šaubos vai ko tādu šaus. Pavārtes rūķis zina, ka pēc tam viņš dzīvos pavisam neilgi.

4 un 5) - jā.

6) Ir tāda vieta - Tvaika iela. Tur vēl napoleoni dzīvo. Gan jau Stokholmas apkārtnē arī tādas ir.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti