- Sludinājumi
- Ziņas
- Vīriem
- Tehnoloģijas
- Sports
- Video&TV
- Forums
- Lasītāju pieredze
- Akcijas
- Jautā ekspertam
MMX rakstīja:
Bradypus rakstīja: Kāds tam sakars ar kaimiņu ciemu? Un kads ar darba stundām? Pirmajam nekāda sakara ar naudas kopumu, otrais vispār bezgalīgs. Jebkuras naudas kopējais apjoms ir galīgs un to papildināt (drukāt) var tikai tās izdevējbanka. Un piedrukāšana nozīmē tūlītēju šīs naudas turētāju aptīrīšanu par attiecīgo summu drukātāja labā. Tā kā visas centrālās bankas, izņemot ASV, ir valdības kontrolē, tad tā ir slēpta nodokļu iekasēšana varas vajadzībām, bet par to, kas pelna no Federālo rezervju piedrukāšanas tev derētu painteresēties jo īpaši. Ja nespēj saprast, iedomājies, ka tev pašam būtu iespējas drukāt naudu. Vai tad tu aptvertu, ka ar to tev ir iedotas tiesības atņemt jebkuram, ko vien tev ienāk prātā, "godīgi samaksājot" - jo konkrētais upuris taču samaksu būs saņēmis.
Labi, neaizgāja iepriekšējais piemērs pamēģināsim savādāk - Elons Masks vienu rītu atbrauc uz manu tālo lauku miestu un pasaka, ka viņš uz turieni pārcels to pašu twitter ar visiem darbiniekiem saglabājot viņiem ASV algas. Visa pārcelšanās notiek tikai uz uzņēmuma peļņas rēķina bez kredītiem un valsts iejaukšanās. Vai šādas korporācijas bāzēšanās manā ciemā ar ~2000 iedzīvotājiem, tuvējā reģionā radīs inflāciju, vai arī nebūs nekādu seku jo inflāciju rada tikai naudas printēšana nevis tirgus procesi?
Tava kļūda ir teikumā "Visa pārcelšanās notiek tikai uz uzņēmuma peļņas rēķina bez kredītiem un valsts iejaukšanās." Kā tieši tu to iedomājies, pārceļoties no USD (federālajām rezervēm) uz EUR (ECB) jurisdikciju un "saglabājot viņiem ASV algas" citā nodokļu administrācijā un darba tiesisko attiecību regulējumā? Un kādēļ tev tik ļoti gribas jaukt reģionālas cenu starpības, ko veido pieprasījuma/piedāvājuma elastības trūkums (tādas eksistē jebkur - kaut vai starp Rīgu un Salaspili) ar bāzes valūtas inflāciju, kas ir universāla visiem, kas to izmanto? Lai noslēptu naudas drukāšanas patieso dabu? Kā interesēs?
Bradypus rakstīja: Un kur tie nākamie 50 pircēji dabū tos zelta gabalus? Atņem pirmajiem? Bet tad jau pirmie paliek bez un zelta gabali joprojām ir 50. Grozi kā gribi - inflācija ir tikai un vienīgi kopējā naudas apjoma palielināšana, ko var izdarīt tikai centrālā banka, to "piedrukājot". Ja naudas apjoms ir galīgs un vara, kam tieši šī iemesla dēļ vajadzēja aizstāt zelta standartu ar drukājamu naudu, to nedrukā, nekāda inflācija nevar iestāties.
Šī ar līdz galam nav pareiza tēze ka inflācija nevar iestāties, tā var iestāties. Hipotētiski, ja izrādīsies ka tam pašam zeltam principā nav noieta ( nevienam nahren to nevajag), tad tā vērtība kritīsies un no tā maksimāli centīsies tikt vaļā iespēju robežās nopērkot to kam vērtība nekritīsties vai pēc kā ir pieprasījums/vajadzība, vai vērtība kritīsies ne tik strauji un tas nebojājas. Jo ir pilnīgi pofig kāda ir "naudas vienība", ja kaut ko varēs iegūt arī bartera ceļā, tad ierobežotas "naudas" pieejamības apstākļos tiks atkaliedibināta "tieša maiņa", kas pēc būtības nav nekas jauns vai "izzudis". Tā ka arī naudas drukāšana patiesībā nav "bezizmēra", to var darīt tik ilgi, kamēr naudai ir uzticamība, vai tai ir segums ekonomikā. Tādēļ arī mēģina regulēt naudas apriti ar procentu likmēm utml., lai neizrādītos, ka vienā "optimisma uzplūdā" visādu štruntu saražots un sapirkts ir tik daudz, ka sekojošā laika periodā kaut ko pārdot ir vispār neiespējami, jo nevienam neko vairs nevajag un ražotājiem ir prasti jābankrotē ... Savukārt attiecīgi piedrukā tad kad redz ka ekonomikai vajag un ir kur "izplesties" ... Jā tauta "vulgaris" regulāri "dabū iekšās" ... jo vienkāršo ekonomiku utml. lielākoties nesaprot ...
imzz rakstīja: Atgriežoties pie diskusijas sākuma es tikai izteicu domu, ka funkcionējoša ekonomika iespējama pie jebkuras monetārās sistēmas veida. Ja ar naudu kā tādu nepietiek, tiek radīti "finansu instrumenti". Arī 19.gs. un agrāk bija pazīstami tādi finansu instrumenti, kā akcijas , obligācijas un vekseļi. Un, ka esošā konstantās inflācijas sistēma nav godīga, nav ilgtspējīga, un lielā mērā pastāv populisma dēļ. Nav ilgspējīga, jo pastāv tikai pateicoties valstu parādu audzēšanai. Nav godīga, jo ,no vienas puses, valstis aicina veidot uzkrājumus, veidojot "drošības spilvenus vecumdienām", bet no otras puses, cenšas šos spilvenus izraut no dibena apakšas laukā, jo kaut kāda sakrāta nauda tak ir no ekonomikas izņemta nauda. Jā protams, tiek reklamēti pensiju fondi, bet tad notiek tādas dīvainas lietas, ka tie fondi strādā ar zaudējumiem: "Paradokss patiešām ir tāds, ka pēdējos 12 mēnešos visvairāk zaudējuši tieši tie, kuri nav gribējuši riskēt. Piemēram, "Swedbank" konservatīvajam plānam (segmenta līderim dalībnieku skaita ziņā) rezultāts ir mīnus 9,29%, bet maksimāli riskantajam "Dinamika Indekss" – mīnus 7,22%" www.lsm.lv/raksts/zinas/zinu-analize/24.03.2023-kapec-visdrosakajiem-pensiju-planiem-bijis-tik-liels-kritums-un-kas-tagad-sagaida-nakamos-pensionarus.a502186/ No valsts, bankas un "ekonomista viedokļa ideāls ( maksimāli ekonomiski aktīvs ) ir tāds cilvēks, kurš ir parādos līdz ausīm un raujas pāris darba vietās, lai to samaksātu.
Sakrāta nauda nav no ekonomikas izņemta nauda. Izņemot, ja tiek krāts burkā. Fondos saguldītā kāreiz dod pretēju efektu. To pašu rada arī obligācijas un vekseļi. Pagājušā gadā pat visprogresīvākie ieguldījumi radīja zaudējumus. Man pat viltīgie kara sākuma krituma pirkumi uzrāda nelielu mīnusu. Ne 10% gan.Resp tirgus nav atkopies kopš 24/02. Un ja pirkumi veikti pirms tam, tad ir galīgi pakaļā
WALA rakstīja: Nu pa lielam, tas un lielā centība vietā un nevietā mani uzrunāt ir tieši "TAS", kādēļ gribu redzēt, cik tad ilgi tagad dažam pietiks pacietības un "muļķības" šo "joku" turpināt. Moments kā reizi man ļoti ērts un "pateicīgs". Un varbūt tam pat būs kāds jēdzīgs iznākums, kaut pārlieku uz to 'neliktu' ...
Nu re, tiešā tekstā atzini, ka esi pievērsies tieši man, nevis manam viedoklim, ka mēģini melīgi apgalvot. Pie taisni, savus slepkavošanas jokus vari turpināt, cik vien vēlies, nevienam tāpat vairs neiestāstīsi, ka tevi tikai viedoklis, nevis mana personība, interesē.
MMX rakstīja: Es padodos, man vairs nav argumentu kā cilvēkam pastāstīt, ka nav vajadzīga lokālā nauda lai būtu inflācija lokālā reģionā. ASV štati arī katrs printē savu dolāru ka viņiem inflāciju mēra pa štatiem? www.jec.senate.gov/public/index.cfm/republicans/2022/7/state-inflation-tracker-may-2022 Tālāk par PCI - ja tu ar to domā patēriņa cenu indeksu, tad rekur tev citāts no Latvijas oficiālās statistikas portāla: "Patēriņa cenu indekss (PCI) atspoguļo patēriņa preču un pakalpojumu cenu pārmaiņas noteiktā laika periodā. PCI mēra vidējā cenu līmeņa izmaiņas iedzīvotāju patēriņā nozīmīgākajām precēm un pakalpojumiem (fiksētam patēriņa grozam). Latvijā šis indekss tiek lietots kā galvenais inflācijas rādītājs." stat.gov.lv/lv/statistikas-temas/valsts-ekonomika/paterina-cenas/2296-paterina-cenu-indekss Tad kā sanāk - Latvijā PCI lieto kā galveno inflācijas rādītāju, bet tavā izpratnē tā nav inflācija? Tad kas ir inflācija?
Inflācija ir konkrētas naudas vienības vērtības zaudēšana attiecībā pret par to iegādājamām precēm un pakalpojumiem. Pati frāze "tiek lietots kā galvenais inflācijas rādītājs" jau parāda tieši to, ko es saku - politisku manipulāciju ar terminiem, lai noslēptu patiesību. Un patiesība ir vienkārša - inflācija Latvijā NAV aprēķināma, kopš atteicamies no savas valūtas. Inflācija eksistē tikai visā eirozonā kopumā. Lokālās pieprasījuma/piedāvājuma atšķirības, kad vienai un tai pašai precei nosaka dažādu cenu atkarībā no preces iegādes vietas, nav inflācija. Jā pudele alus Rimi maksā dārgāk, ka Maximā, tas nekādi nenozīmē, ka pa ceļam no viena veikala uz otru notiek inflācija. Tieši tāpat Rīgā vai Salaspilī. Tieši tāpat Latvijā vai Lietuvā. Mērogs nemaina jēdzienu.
mefisto rakstīja: Stulbākais tas, ka šādas "greizo spoguļu" idejas salasās citi, kuriem ar zināšanām un spriestspēju vājāk, un izplata tālāk pasaulē.
Tāpēc nav jēgas ar konkrēto personāžu diskutēt, lai sēž tālāk savā sulā un rūgst
MMX rakstīja: Uzreiz atbilde pat neskatoties video - un ko apspiestais pilsonis dara lietas labā? Pilsoni visi tikai apspiež, bet vai pilsonis kaut ko dara? Vai pilsonis uzdod jautājumu kur paliek nauda IeM, slimnīcās, IZM? Veselības ministrija jau 30 gadus nezin kā slimnīcas tērē naudu, bet tautai pofig. Policijā vispār palikuši tikai tie, kas netika armijā vai sava darba fanāti, bet tautai pofig. Skolotājiem skolu programmā kaut kādi sūdi salikti, bet vai es redzu vecāku protestus? Nē, jo pat vecākiem pofig, skolotāji vainīgi. Es dien dienā redzu šo briestošo haosu arī būvniecības nozarē, bet pat neplānoju neko darīt, šeit visa sistēma ir jābūvē no nulles nevis jātēlo darbības imitācija. Nomainot pāris cilvēkus te neko neatrisināsi, pa 30 gadiem ar tautas atļauju un līdzdalību (jo tik mazā valstī viens otru pazīst) ir izveidota pašuzturoša sistēma, kurai vispirms ir jāpārraksta visas procedūras pirms laist tajā jaunus cilvēkus. Un kas būs tie jaunie cilvēki? Video autors? Tās pašas izglītotā publika kuras kursa biedri ir radījuši esošo sistēmu? Ārzemnieki? Ir viegli konstatēt faktu, ka viss ir slikti un ka kaut kas jāmaina, bet kaut kā pirms katrām vēlēšanām lasot pasaules mainītāju partiju sarakstus asaro acis no speciālistiem, kas tur salasīti - radi, draugi, paziņas, sponsori un citi gribētāji ar vēlmi bet bez plāna. šlesera dēls sēž saeimā un viņa vienīgais uzdevums ir filmēt... filmēt b*ed. Nemaz nerunājot par krievu partiju ar vieglas uzvedības sievieti tajā. Tautai ir vienkārši pofig, tauta negrib domāt
Man nav pofig. Bet apzinos, ka neko vairāk kā reizi 4 gados iet uz vēlēšanām nespēju.
MMX rakstīja: Tad es tā arī nesapratu - preču inflācija pastāv vai nē?
Kas ir "preču inflācija"? inflation - a fall in the value of MONEY and a general increase in prices; the rate at which this happens www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/inflation
MMX rakstīja: Uzreiz atbilde pat neskatoties video - un ko apspiestais pilsonis dara lietas labā? Pilsoni visi tikai apspiež, bet vai pilsonis kaut ko dara? Vai pilsonis uzdod jautājumu kur paliek nauda IeM, slimnīcās, IZM? Veselības ministrija jau 30 gadus nezin kā slimnīcas tērē naudu, bet tautai pofig. Policijā vispār palikuši tikai tie, kas netika armijā vai sava darba fanāti, bet tautai pofig. Skolotājiem skolu programmā kaut kādi sūdi salikti, bet vai es redzu vecāku protestus? Nē, jo pat vecākiem pofig, skolotāji vainīgi. Es dien dienā redzu šo briestošo haosu arī būvniecības nozarē, bet pat neplānoju neko darīt, šeit visa sistēma ir jābūvē no nulles nevis jātēlo darbības imitācija. Nomainot pāris cilvēkus te neko neatrisināsi, pa 30 gadiem ar tautas atļauju un līdzdalību (jo tik mazā valstī viens otru pazīst) ir izveidota pašuzturoša sistēma, kurai vispirms ir jāpārraksta visas procedūras pirms laist tajā jaunus cilvēkus. Un kas būs tie jaunie cilvēki? Video autors? Tās pašas izglītotā publika kuras kursa biedri ir radījuši esošo sistēmu? Ārzemnieki? Ir viegli konstatēt faktu, ka viss ir slikti un ka kaut kas jāmaina, bet kaut kā pirms katrām vēlēšanām lasot pasaules mainītāju partiju sarakstus asaro acis no speciālistiem, kas tur salasīti - radi, draugi, paziņas, sponsori un citi gribētāji ar vēlmi bet bez plāna. šlesera dēls sēž saeimā un viņa vienīgais uzdevums ir filmēt... filmēt b*ed. Nemaz nerunājot par krievu partiju ar vieglas uzvedības sievieti tajā. Tautai ir vienkārši pofig, tauta negrib domāt
Ko nu muldi. Tautai pofig? Nē - tieši otrādi, ja kāds atļaujas runāt pretī, to tautas modrā acs ātri pasludina par tautas ienaidnieku.
topinamburs rakstīja:
Man nav pofig. Bet apzinos, ka neko vairāk kā reizi 4 gados iet uz vēlēšanām nespēju.
Kā es to redzu lai sāktu kaut ko darīt lietas labā uzreiz pat nav nepieciešams stāties partijā, jau pats fakts, ka cilvēks interesējas par notiekošo valstī, pārdomā kā būtu labāk un kaut kur pauž savas domas jau ir solis uz priekšu. Ja cilvēks pievienojas kaimiņiem lai piespiestu vietējo domi risināt kaut kādu problēmu, vai skolā vecāku sapulcē standarta pozīcijas "skolotājs lohs" vietā sāk meklēt dziļāku problēmu izglītībā, tas jau ir nākamais solis uz priekšu. Atšķirībā no zivs, kas pūst no galvas, valsts pūst no apakšas un ja cilvēki ikdienā viens otru necieš, tad cerēt, ka kaut kas mainīsies atlikušajā varas vertikālē ir stingri naivi. Kāds kanādiešu psihologs, kuru mēs te nesen apspriedām citā sakarā, ir teicis šādu dziļu domu: "gribi mainīt pasauli? Saklāj vispirms savu gultu".
WALA rakstīja: Intersanti ka "tautas modrās" acs "lomu" uzņenas tie kurus pašus ir jāpieskata stipri vairāk pat kā tos reālos darītājus. Un tā jau te kādam droši gribētos iztēlot no sevis "politisko mocekli", tik nu netiek jau tautietis ņemts "par pilnu" un politiskais kapitāls ar mazu purkšķi "izkūp gaisā" .... Kas vēl diezgan intersanti, ka korupcija nav unikāla postsociālisma valstīm, tā ir itvisur, kur pietiekami lielai tautas daļai šķiet ka viņi "neko nevar ietekmēt" ...
"korupcija" ir pilnīgi normāls pārvaldes modelis austrumos, kur lēmumu pieņem par labu tam, kurš vairāk maksā. Jo tam, kurš vairāk maksā, vairāk arī to lēmumu vajag. Pilnīgi normāli. Bet tāpēc arī D-Korejā, Singapūrā tik sūri notiek, ka šie nolēmuši pārveidot šo Āzijas dzīvesdziņu. Postsociālisma valstīs to ievazāja cilvēki no Austrumiem - mongoļu jūga adepti
Bradypus rakstīja: Pilnīgi visas CB printē naudu un ar minēto likmi kontrolē daudzumu / ātrumu. Bet nu tu jau vari mēģināt apmānīt sevi un izlikties, ka tā nauda vienkārši ir iemācījusies vairoties dzimumceļā. Pat Bitcoin ir iestrādāts pašprintēšanās algoritms ar ko maksā "racējiem".
Ooooo, šeit laikam jāliek punkts - bankas ar valūtas pārpalikumu vēl printē valūtu. Dziļi, manas ekonomiskās zināšanas šeit ir viss. Šis bija mans pēdējais trumpis likt tev domāt par ekonomiku plašāk, bet izskatās ka tavā ieskatā visas pasaules valstu ekonomikas balstās tikai uz tā, ka kāds kaut kur printē naudu un šajā domu gājienā tevi nekas nemulsina, pat ja ir acīm redzami piemēri, kuros naudas printēšana nafig nav vajadzīga. Universālā atbilde - "tā nav inflācija" vai "viņi printē naudu". Kas ir pats fantastiskākais, ka tās pašas Norvēģijas vai AAE piemērā tavā loģikā pat nerodas šaubas kāpēc valstij vajadzētu printēt vēl naudu, Norvēģijas krona jau tā ir vāja, tieši dēļ ārējās tirdzniecības un visādiem valūtas pārpalikumiem, tā ir burtiski 10min lasāmviela. Bet tā vietā visa tava ekonomiskā izpratne nostājas pie "inflācija=printēta nauda". Variants, ka valsts var inflāciju variēt ar saviem uzkrājumiem tevi pat neaizķer. Es speciāli izvēlējos divas lielākās resursu eksportētājas lai liktu tev domāt, ka ekonomikā ir vairāk kā viens risinājums problēmām, bet nē, Bradypus tankā, naudas printēšana ir vienīgais veids kā valūta var zaudēt pirktspēju un radīt inflāciju. Nemaz nerunājot jau par domu, ka valūtas apjoms valstī nevar būt galīgs, bet atkal, ja visa doma balstās tajā, ka nauda visu laiku ir jāprintē tad gan jau ka var dzīvot arī tā.
raimondsm rakstīja: oecdecoscope.blog/2022/08/29/mortgage-rates-are-rising-should-we-be-concerned/ tāds raksts
Normāls process - centrālās bankas ņem ārā naudu no ekonomikas, ceļot dažādas procentu likmes, kas savukārt iespaido arī hipotekāro kredītu ņēmējus. Ja kāds ņemot hipotēku uz 30 gadiem, cerēja, ka Eiropas Centrālā Banka mūžīgi turēs kreditēšanas likmi 0% apjomā, tad man šim cilvēkam ir tikai sliktas ziņas, ja vien ikmēneša maksājums nav tik zems ka šīs izmaiņas var sagremot. Pretējā gadījumā jāatcerās, ka samazinoties kreditēšanai samazinās arī pieprasījums pēc mājokļiem, kas tālāk samazina arī cenas tirgū. Attiecīgi cilvēks, kurš paņēma to pašu dzīvokli cenu kāpuma laikā pie ECB likmes 0%, šobrīd jau ir ticis pie lielāka kredīta ikmēneša maksājuma un no dzīvokļa arī vairs nevar tikt vaļā pa tādu cenu kā nopirka.
MMX rakstīja: Es ļoti labi saprotu visu stāstu par to, kā ASV printē naudu, kā to dara Ķīna un ES, bet es no Bradypus gaidīju atbildi, kaut ko no sērijas: "Inflācija ir vairāku ekonomisko faktoru, piemēram pieprasījuma/piedāvājuma attiecība, Centrālo banku regulatorās darbības, utt., kopums kas raksturo cenu pieaugumu un naudas vērtības krišanos" Pat manos piemēros par Norvēģiju un AAE, ja cilvēks būtu lietas kursā par to, kā veidojas šīs ekonomikas, viņš vienalga lielu daļu vainas pie inflācijas šajās valstīs varētu novelt uz to, ka trīs lielākās pasaules ekonomikas printē naudu un caur tirdzniecības sakariem rada inflāciju arī citur. Ja tā pati Norvēģija iepērk tehniku no ES, bet ES šīs tehnikas cena ir pieaugusi inflācijas dēļ, tad inflācija skars arī tā produkta cenu, kura ražošanā tehnika izmantota jau Norvēģijā. Neviens nestrīdās, par to, ka centrālo banku veiktās darbības ietekmē inflācijas lielumu, stāsts ir par to, ka ja visu procesu vienkāršo līdz "inflācija=naudas printēšana", citiem ekonomiskajiem spēkiem (kaut vai tam pašam OPEC) ir iespējas ietekmēt pasaules ekonomiku ļaujot gala klientam visu vainu novelt tikai uz savu CB, pat ja CB jau sen ir izslēgusi savu naudas printeri un paniski cenšās samazināt naudas apriti. Tas ir kā burvju trikā - kamēr tu skaties uz rokām, tev izvelk maku.
Ļoti labi saproti? To tu sev vari iestāstīt. Inflācija nozīmē, ka naudas daudzums pieaug straujāk, kā preču un pakalpojumu. Joi naudas vērtība jebkurā brīdī ir nekas vairāk, kā kopējā naudas apjoma dalījums uz visu preču un pakalpojumu apjomu. Tieši tām valstīm, kurām ir iespēja "printēt preces" (naftu), būtu jānotiek bezgalīgai deflācijai, ja naudas apjomu nepalielinātu vēl straujāk.
Bradypus rakstīja: Rekur tev ECB printera ātruma grafiks: commons.wikimedia.org/wiki/File:Eurozone_M3_money_supply.png
:D:D Ideāli tieš gaidīju kad šo uzrakstīsi ... Bet vajadzētu gan palasīt, un vismaz mēģināt saprast ko tad pats esi "publicējis" "taisnais pisēj" citādi pēc muļķa nevis slinķa sāc izskatīties. --- Jo TAS tur augstāk NAV "naudas printera ātrums" ...