Visādas sarunas par pasaules politiku

raimondsm Reģ.: 22.05.2004

iauto.lv/forums/topic/40617-transports-un-ista-ekologija?pnr=16

Šeit tādi teksti iederētos labāk.

msh

WALA rakstīja: Par PSRS - pārdots man nav nekas, bet arī tajā laikā dzīvoju bēdu nezinādams, bet jā zinu kā citiem takā greizajā valstī gāja arī sūdīgi. Tam laikam mums bija lieli "blati" praktiski visur, izņemot varbūt pie auto iegādes ne, ar ģimeni tirgojām dārzeņus, ar neretiem braucieniem uz Ļeningradas tirgu ar pilnu "fūri" un ne to pašu tukšāko pagrabu. Jā bija arī sīkajiem pa reizie ko pastrādāt. Man personīgi nav nevienas sliktas atmiņas. Nē to valsti man atpakaļ nahren nevajag, tā ir iekārta kas pati sevi sagrauj izņemot varbūt gadījumus,

kad diktators a la Staļins visus īsā pavada tur, citādi tā sistēma pie mums strādāt nevar.

Ja jau tu saki ka to iekārtu mums nevajag, tad kāpēc pats fano par demokrātiem? Tā saucamie liberāļi, pie kuriem pieder arī demokrāti, no komunistiem atšķiras tikai ar to kā tikt pie varas - komunisti vispirms ar brutālu spēku sagrāba varu un tad izveica darbības lai nodrošinātu varas palikšanu savās rokās - liberāļi darbojas demokrātiskas sistēmas ietvaros, veicot vajadzīgās sabiedrības izmaiņas lai ievēlēti tiktu viņi - māca pareizo vēsturi un pareizo domāšanas veidu skolās un universitātēs, ar kaut kā atmešanu uzpērk kaut kādus vēlētāju slāņus, ielaiž visādus imigrantus, kuri pēc tam lielākoties kļūst par viņu vēlētājiem, panāk lielāku vai mazāku cenzūru, un tā varētu turpināt.

Par universitāšu kvotām tu kaut ko neesi sapratis. Es par to dabas parādību, par kuru ir dzirdēts šur tur rietumos - iestāties universitātē dabū tikai tie, kam augstākās atzīmes - bet paņem uzliek ka, teiksim, kursā 20 purniem jābūt melniem, tb garantē tās vietas cilvēkiem ar melnu ādas krāsu, neatkarīgi no tā, kā viņu atzīmes attiecas pret pārējajiem - no kā pēc tam attiecīgi cieš mācības...

Par imigrāciju - pirmā doma izlasot to tavu tekstu - bļin, tu spēj domāt arī par kaut ko citu kā tikai naudu?! Palasot šajā forumā tādu kā tu, tekstus, es tiešām nebrīnos kāpēc eiropas politiķi ir tikuši tik tālu un valstis un tautas tik tālu nodzīvojušās - ja tā vietā lai uztrauktos par savu tautu un savas tautas demogrāfisko stāvokli, uztraucas par ekonomiju... Tas tā, subjektīvais moments. Objektīvais moments - jeņķu situācija - imigrantu nācija, kura teorētiski un idejiski spēj asimilēt visus tos imigrantu barus. BET ir viens maziņš sīkumiņš - valstij vajag noteiktu veidu imigrantus, un visas normālas valstis savas robežas kontrolē. Un ASV dod gadā 1 miljonu imigrantu vīzu, cilvēkiem, kuri tiek uzskatīti par derīgiem. Tad kāpēc tev šķiet pieļaujami pieļaut nelegālo imigrāciju? Kam vajag nelegālos imigrantus? Pats gribētu dzīvot kādu bandu pārņemtā rajonā?

Tas par ASV. Eiropā ir bēdīgāk - eiropā ir normālas nacionālās valstis, nevis kaut kādas imigrantu jaukteņvalstis - te nemaz nav diskusijas, kāpēc imigrācija ir slikta, sevišķi pie tā ka pamatā imigranti ir musulmaņi.

WALA

19.09.2019 21:34

Kādā bandu pārņemtā rajonā, tu zini ka šī problēma ir saistīta tiešā veidā ar to kā mēs attiecamies pret citu ādas krāsu? Segregācija rodas apkāttējās attieksmes dēļ, un reizēm ar stulbu politiķu dēļ.

Un cik ērti ir tupēt un sūkt alu un bļaut pilnā rīkle ka imigranti ir slikti, un patiesībā neko nerisināt, un nedod dievs ka situācija mainīsies un būsim spiesti stiep savas pakaļas prom no savas zemes(tikai tas var galīgi nebūt tas iemesls kurs msh pirmais iešausies prātā).

 
MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Kopsavilkums ar komentāriem par Nīderlandes vēlēšanām:

Par vēlēšanu uzvarētājiem BBB un populismu - to mēs vēl redzēsim tuvākajos 2 gados, attiecīgi es viņus pagaidām vēl nesaukšu par populistiem. Šis laika periods arī izšķirs vai šī partija ir nākusi aizstāvēt savus vēlētājus, vai arī iebraukusi vadošās pozīcijās caur protesta balsojumu kā KPV pie mums.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
4 2 Atbildēt

Kas ir populisms? Esi paķēris propagandas vārdiņu, neaptverot, ka jebkurš politiķis ir populists un visvairāk jau tieši tas, kas to kliedz, rādot ar pirkstu uz otru.

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Jā, Bradypus, tev taisnība - viņi ir populisti, rekur pat populisma definīcija: "populism, political program or movement that champions, or claims to champion, the common person, usually by favourable contrast with a real or perceived elite or establishment. Populism usually combines elements of the left and the right, opposing large business and financial interests but also frequently being hostile to established liberal, socialist, and labour parties." Avots - Encyclopaedia Britannica

Bet labi, ka parādījies, kā tur palika ar manu jautājumu par to, kas galu galā ir tas ko tu sauc par problēmu un ko varam darīt lietas labā? Redzu, ka iesaistījies diskusijā ar GB12 bet par mani laikam aizmirsi.

topinamburs Reģ.: 12.04.2019
1 1 Atbildēt

PS. Viņš nekad uz šo jautājumu nav atbildējis, jau, šķiet, kādus 5 gadus

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Atkal melo.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Palasi uzmanigāk, atbildēju.

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Viss kārtībā, tieši no rīta redzēju, netiku vienkārši pie datora lai uzrakstītu komentārtu. Atbilde gan mazliet nav tas ko cerēju, citēju pilnu komentāru:

"Problēma ir veca kā pasaule - vienmēr ir kāds, kas grib pār to valdīt. Un vienmēr - tikai tautas labā, nekad ne savas varas kāres dēļ. Ko darīt? Sākumam pārstāt sev melot, ka pasaules vareni ir vienkārši muļķi, kas visu dara tikai kļūdas pēc."

Par problēmu. Jau skolas laikā mums visiem vēstures stundās māca, ka cilvēcei ir tieksme uz valdīšanu pār citiem un viens no iemesliem, kāpēc demokrātiskas sistēmas ir tik izplatītas ir tieši mēģinājums samazināt varas koncentrāciju viena cilvēka vai grupas rokās. Tik tālu piekrītu.

Risinājumu principā nepieņemu - ja pieņemu, ka minētie pasaules varenie visu dara pēc stingra plāna un viņiem viss sanāk, tad sanāk ka pasaules varenie ir dievi. Cilvēciskas būtnes pieļauj kļūdas kaut vai izejot no savas mantkārības vai varaskāres, nemaz nerunājot par vienkāršu stulbumu vai apstākļu sakritībām. Tātad vai nu man jāpieņem, ka WEF, masoni, gosdeps ir dievi, vai arī mēs diskutējam par to kas ir daļa plāna un kas ir vienkārši laža.

Attiecīgi mans jautājums paliek spēkā, jo piedāvātā problēma ir ļoti abstrakta, savukārt risinājums apstājas pie fakta, ka man jāatzīst ka pasaules varenie nav muļķi. Nav problēmu, es viennozīmīgi varu atzīt, ka neviens no WEF dalīborganizāciju (Google, IBM, JPMorgan Chase & Co., utt.)

vadītājiem nav muļķis, tikai ko tālāk? Jāiznīcina WEF lai viņi nevalda? Bet viņu vietā nāks citi. Tad jāiznīcina cilvēce lai nav kam un pār ko valdīt? No otras puses - kā es varu būt drošs, ka Bradypus negrib pār mani un cilvēci valdīt? Dodot nekonkrētas atbildes mežs kļūst tikai biezāks.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 5 Atbildēt

Es varētu pateikt kā "pareizi" rīkoties Holandes/Nīderlandes gadījumā ... tikai Bradypus stabili šāds "vienkāršs" risinājums ļoti nepatiktu, un tieši tāpēc izkatas ka ir vieglāk rādīt ar pirkstu uz "globalizāciju", gluži tāpat kā Krievijai uz Rietumvalstīm ...

Bet nu turienes lauksaimniekiem tas risinājums arī ļoti nepatiks. ;)

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Gari un diemžēl nejēdzīgi.

Esi saputrojies starp vispārēju plāna eksistēšanu, kuru daudzi, t.sk. tu, aktīvi mēģina noliegt un "visu dara pēc stingra plāna un viņiem viss sanāk".

Interesanti, kādēļ nepieņem pašu psiholoģijas pamatprincipu kā risinājumu - pirmais solis ir problēmas atzīšana, lai tiktu ārā no nolieguma fāzes.

Tālāk - katrs individuāli tik vien kā mainot savu attieksmi no pakļaušanās uz "itāļu streiku" var ārkārtīgi sarežģīt, ja ne sagraut to plānu realizāciju. Un tieši tā ir īstā demokrātija - aktīva tautas rīcība ikdienā, nevis elektorāta varākuma ar banāniem nopirkts balsojums, kas dod varnešiem tiesības pakļaut visus pēc sava prāta.

Un personīgi tev (vēlreiz) - saprast, ka tā subsīdiju atšķirība, kas tevī rada naidu pret holandiešu fermeri, ir mērķtiecīga šķelšanas politika, lai jūs neapvienotos pret kopīgo patieso ienaidnieku.

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Paga, paga nelec atkal nost. Pēc taviem izteikumiem noprotams, ka viss notiek pēc lielāka plāna un jebkādi uzskati, ka plāna ieviesēji paši peld savā plāna vai ka vairāki plāni savā starpā konkurē tevi neapmierina. Neviens nestrīdās, ka plāna (vai vairāku plānu) nav, visa diskusija ir tikai par to cik kompetenti ir ieviesēji un cik vispār to plānu ir. Tehniski arī taviem minētajiem holandiešu zemniekiem ir plāns, kas izriet no tavas iepriekšējās atbildes par cilvēku tieksmi uz varu.

Par attieksmes mainīšanu un plāna sarežģīšanu - vispirms kurš plāns man jāsarežģī? WEF, Ķīnas, Krievijas, ASV, ES, Šlesera, Gobzema? Visiem minētajiem ir kaut kādi lielāki vai mazāki plāni attiecībā uz mani kā sabiedrības daļu. Nav gadījumā tā, ka lai kaut kam pretotos vispirms jāsaprot kurā virzienā to darīt vai jāpretojas vienkārši visiem?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

"Neviens nestrīdās, ka plāna (vai vairāku plānu) nav" - tas ir kas - klaji meli vai absolūts stulbums? Tieši to jau visi ķirzakcilvēku fani saka - jebkāda plāna esksistence ir tikai sazvērestības teorija.

Un jā - jāpretojas visiem. Pretējā gadījumā nonāksi tieši tur, kur tevi vēlas iestumt - "es jau maziņš, es neko nevaru" samierināšanās mentalitātē. Un vienmēr jāatceras, ka tevi nekad tieši neapspiedīs kāds no varenajiem, bet gan to vienmēr izdarīs tavs tuvākais, kurš būs priecīgs kalpot varai un izrādīt savu varas mirkli.

Piemērs - pret policijas patvaļu ir jācīnās jau tad, kad tevi nepamatoti aptur, nevis jāsagaida kamēr policisti sāk sava prieka pēc nogalināt un tad jārīko grautiņi, demolējot līdzcilvēku īpašumu un nogalinot vairumā, kā dažiem šejieniešiem patīk.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 7 Atbildēt

Tu Bradypus, kā parasti speciāli izvēlies neredzēt atšķirību starp "lohu līmeņa protestiem" un "juridiski korektiem" un tādējādi daudz spēcīgākiem, kaut varbūt "ļoti klusiem" protestiem ...

Bet es domāju ka lielai daļai tāpat te ir skaidrs ka tavs mērķis ir "vox populi" ar nepietiekamu izpratni par lokāliem procesiem.

Globalizācija tavu lokāli sadirsto ūdeni un zemi ietekmē tieši nekādi .... un ja pieiet tīri no kapitālisma pozīcijām - šāds lauksaimnieks/lopkopis tāpat tiktu izkonkurēts kapitālistiskā ceļā, pie kam 100% pats vainīgs nemācoties no savām paša kļūdām. Nu gluži tāpat kā Putina Krievija ...

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 1 Atbildēt

Nu redzi - neviens nestrīdās par to, ka Ķīnai ir kaut kāds plāns, Krievijai ir kaut kāds plāns, Rietumiem dažādās valstu savienībās un kombinācijās ir savi plāni tāpat kā dažādām personām un personu grupām. Ķirzakcilvēku pieminēšana sākas, kad tā vietā lai paraktu dziļāk jautājumu un noskaidrotu, kuri ir īstie problēmas autori, viņu intereses un kompetenci, visa diskusija tiek pārvirzīta uz "pasaules elišu lielo plānu".

Rekur ASV sākušās banku problēmas. Tie, kuriem ir slinkums analizēt tēmu spriež par elišu vēlmi nozagt cilvēku ietaupījumus, kamēr ekonomistu aprindās spriež par to kādi mudaki ir banku īpašnieki un visādas piesaistītās personas, kuras nodarbojās ar mahinācijām izmantojot to pašu vienkāršo cilvēku naudu. Bet vainīgas redz esot elites, jo pētīt sarežģītus ekonomiskus jautājumus ir čakars.

Mums pašiem PAREX vadītāji izglābj krievu naudu, Godmanis izglābj minēto banku, paņem aizdevumu no SVF un nolec no pasākuma. Bet vidējam pilsonim pie visa vainīgi ir Eiropa, ASV un pasaules valdnieki.

Liela daļa no konspirāciju teorijām būtu vienkārši izskaidrojamas ja kāds sāktu meklēt atbildīgās personas, bet nevienam jau to nevajag, "pasaules valdnieku" plāns ir interesantāks izskaidrojums nekā atzīt, ka kaut kādi baņķieri sapisās meistarībā un pazīstami politiķi viņus izglāba.

Ja es pretojos pilnīgi visam, tad jau sanāk ka mans viedoklis ir vienīgais pareizais? Tas gadījumā nav tas virziens uz to sabiedrības šķelšanu par ko mēs te nesen runājām? Loģika vēsta, ka kolektīvai varai efektīvi var pretoties tikai kolektīvi, bet tas atkal nozīmē, ka veidojas potenciāla varnešu grupa, tikai šoreiz tāda, kurai piederu arī es. Ar ko tad mana grupa neitrālam vērotājam ir labāka par esošo grupu?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

"Mums pašiem PAREX vadītāji izglābj krievu naudu, Godmanis izglābj minēto banku, paņem aizdevumu no SVF un nolec no pasākuma. "

Nu re, jau šeit esi iekritis uz propogandas naratīvu. Vieni un tie paši cilvēki savās interesēs izlēma, kuru krievu naudu (parex vs. krājbanka) glābt un kuru ne. Lēmums par Parex glābšanu netika pieņemts na Latvijā, ne Krievijā.

"Loģika vēsta, ka kolektīvai varai efektīvi var pretoties tikai kolektīvi"

Jā un nē. Ir iespējams rīkoties kolektīvi individuāli - t.i. vienīgais vienojošais pretošanās dalībniekiem ir visiem to darīt. Ja vienlaikus nepastāv vienojošs mērķis (kas ir klasiskais revolucionāru jājamzirdziņš), bet tikai visplašākā spektra individuāla pretošanās, nekāda jauna grupa neveidojas. Pats galvenais - nekļut par līdzcilvēku apspiedēju, kā tu to labprāt izdarītu ar holandiešu fermeriem - jo redz tev skauž viņu lielākās subsīdijas.

Man, personīgi, tas 1km, ko pieminēji, ir dziļi pie vienas vietas. Bet es saprotu, kādēļ tas satrauc tevi un būšu tavā pusē, ja cīnīsies pret to.

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

"Lēmums par Parex glābšanu netika pieņemts na Latvijā, ne Krievijā."

Redzi, šis ir tas brīdis, kad konstruktīva saruna pārvēršas par ķirzakcilvēku meklēšanu. Tikko kā tu atstāj problēmas sakni atvērtu, tā uzreiz tavs komentārs ir bezjēdzīgs. Ja lēmumu nepieņēma ne šeit ne Krievijā, tad kur? Kādu pamatojumu tu piedāvā? Kas ir idejas autori? Idejas autoru pamatojums? Ja tu nepiedāvā argumentus, tad diskusija automātiski nobīdās no reālajiem atbildīgajiem uz kaut kādiem augstākiem spēkiem un viss, bet tauta turpina maksāt kredītu.

Par holandiešu fermeriem - man nevienā brīdī nav bijusi vēlme viņus apspiest, vienkārši radīt vienādus nosacījumus vienotā tirgū. Vai ir normāli, ka viņi subsīdijās saņem vairāk kā mēs, bet ievedmuitu Latvijā nemaksā? Tā ir konkrēta, ekonomiskas dabas problēma, par kuru ES kabinetos runā jau gadiem, visi saprot, ka tā ir greiza un nevienlīdzīga sistēma, bet process kaut cik ātrāk virzās tikai poļiem, jo viņu ir proporcionāli daudz.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

"diskusija tiek pārvirzīta uz "pasaules elišu lielo plānu"."

Tad saki, ka neeksistē tāds WEF? Vai arī tur vienkārši satiekas mudaki, kam nav pat plāna?

Un Merkeles un Putina draudzībai jau arī nekāda ietekme uz lokāliem procesiem Latvijā nav, vai ne?

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 6 Atbildēt

Tiem "mudakiem" ir redzējums (un tas pēc būtības ir vairāk kā pietiekoši pareizs) par to kā panākt daudzmaz taisnīgu konkurenci, daudzmaz līdzsvarotu pasaules ekonomiku utml. globāli svarīgas lietas, pārlieku nesapišot visu citu, tiesa jo tālāk "mudaks" no mērķauditorijas, jo lielāka varbūtība, ka nonākot jebkādai idejai līdz "gala lietotājam" pa vidu ir pārāk daudz nedomājošu, netālredzīgu un neko darīt negribošu personāžu - tas attiecīgi kaut kādā laika periodā sasniedz "lavīnas efektu", kad tiek prasīts pārāk daudz mainīt, pārāk īsā laika periodā.

Tehniski ja tos pašus holandiešus sāktu pēc fakta par reālu zemes/ūdens piesārņojumu "ņemt pie dziesmas" pa vienam vien ilgākā laika periodā ( teiksim 10 gadus iepriekš), paralēli piedāvājot teiksim iespēju pārprofilēties vai kā citādi samazināt radīto piesārņojumu, tad "lavīnas efekts" būtu izpalicis.

Taču problēmas papildfaktors ir tas ka viņiem ir "no jūras atgūtās zemes", kas vēl ir pietiekoši svaigas un zeme ir izteikti sāļa - un tur bez attiecīgiem minerālmēsliem un citiem augsni uzlabojošiem līdzekļiem kaut ko darīt ir grūti - attiecīgi kopējais "uzdirsiens lauksaimniekiem" ir ne visai korekts, un attiecīgi sametot "visu vienā katklā" ir ļoti liela šūmēšanās, kaut ja gribēja ko darīt varēja ar "pātagas metodi" panākt daudz labāku rezultātu pat par to kas tiek piedāvāts kā "burkāns".

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Pie reizes par WEF. Mani reāli kaitina rietumu labējie, kas Švābu uzskata par kaut kādu tās organizcijas vadoni un jauno Hitleru. Burtiski papētot WEF mājas lapu mazliet ilgāk, var konstatēt, ka tajā ir apvienojušās simtiem korporācijas, kurām visām ir savas intereses un akcionāri. WEF Švāba izskatā var nākt klajā ar jebkādiem izteikumiem, bet šo izteikumu realizācija ir tiešā veidā saistīta ar akcionāru peļņu. Un brīdī kad jautājums nonāks līdz peļņai kompānijas sabotēs gan savus biedrus pa WEF līniju, gan paša WEF uzstādījumus. Ja viņi vēlētos mainīt pasauli, tad viņu rīcībā jau sen ir rīki lai to izdarītu, bet tikko tiek pacelts jautājums visi paskatās uz cipariem un saprot, ka nafig vajag. Viss ar ko tas WEF nodarbojas principā ir tas pats kas lielās ASV labdarības organizācijas - liek justies labi saviem sponsoriem, pretī nedodot praktiski neko, izņemot aizsegu kaut kādai muhļīšanai, jo tagad nevis Geits kaut ko muhļī bet WEF. Tur nevis Pfizer kaut ko muhļī ar vakcīnām, bet WEF. Nevis Google zog tavus datus bet WEF. Jūti cik viegli dzīvot korporācijai, ja ir visus vienojošs ļaunais tēls, kuru nevar nekur iesūdzēt, jo tas atrodas Šveicē?

Tas pats Putins ar Merkeli - visu problēmu sakne ir ASV. Un viss, Putina pietuvinātie var izvest pusi valsts, izpārdot resursus, bet vainīgi ir ASV.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

BTW ir tāds apzīmējums ASV ar diezgan senām saknēm - Corporate America, un tad var daudz un plaši sevis izglītošanas nolūkā palasīt ko "vienkāršā tauta" par to domā. Kaut tie kas ir strādājuši "Corporate America" var pastāstīt daudz intersanta par šo dzīves skolu, lai arī nereti tā līdzinas dienestam armijā ...

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

- Armenian Telegram: Iranian media reports that tonight Azerbaijan is going to attack in the direction of the borders of Armenia.

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Lēmums par Parex glābšanu netika pieņemts ne Latvijā, ne Krievijā. -- Ne velna, Bradypus, tika gan pieņemts.

Tādā lielā un krieviem draudzīgā bankā kā Parex neapšaubāmi glabājās ne tikai krievu un kaukāziešu bandītu, bet arī GRU un FSB nauda tās aģentūras finansēšanai, kura darbojās Latvijā. Neviens ne no FIB , ne no CIP nebrauktu uz Latviju lai tai amata personai, kura nesaprot mājienus, pārgrieztu rīkli, izskalotu smadzenes ar svinu, noindētu visu ģimeni vai sievai un bērniem pārbrauktu ar auto pie skolas, kamēr tādas izdarības no savu naudu zaudējušu Krievijas spiegu vai bandītu puses visai iespējamas.

Protams, tas viss reāli nebūtu jādara, pietiktu ar "draudzīgu sarunu. Katrā ziņā, visos gadījumos, kur iesaistīta liela krievu nauda Latvijā vai nu viss tiek darīts par labu naudas īpašniekiem, ja tas vispār iespējams, vai arī rodas lielas problēmas ( Rimšēviča lieta )

Kāpēc vispār Rimšēvičs bija tik drosmīgs ? Iespējams, nebija, tikai viņam bija jāizvēlas starp veseri un cieto virsmu. Jo, ja viņš nesadarbotos ar FINCEN, tad, visai ticami, Vācu banka pātrauktu mainīt dolārus Latvijas komercbankām vispār, jo dolāru maiņa pamatā notika caur to ( iespējams izņemot SWED un SEB ). Un tad "ļoti lielas" problēmas būtu uzreiz visām komercbankām ar lieliem kontiem rubļos, ne tikai vienai vai divām. Jo klientiem no Krievijas tādas bankas, kuras nemaina naudu uz dolāriem, nebūtu vajadzīgas.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Šito pasaciņa tev FSB kolēģi izstāstīja? Lai izliktos ka ir varenāki, nekā patiesībā? Un kas tad nabadziņiem bija noticis, ka Krājbanku glābt vairs nespēja?

darklight Reģ.: 29.10.2013
0 0 Atbildēt

Pēc visas Parexa epopejas glābt Krājbanku vairs nebija iespējams tīri politisku iemeslu dēļ. Un, acīmredzot, nebija arī īpašas nepieciešamības.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Pieņemsim... Bet kādēļ tad neglāba Banku Baltija, kur bija to pašu krievu nauda?

Tas naratīvs nelīmējas kopā nekādā veidā, lai vai kā mēģinātu izlocīties.

darklight Reģ.: 29.10.2013
0 0 Atbildēt

Baltija tehniski nebija glābjama. Tur vienkārši vispār nebija nekā ko glābt.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Un tagad atpakaļ pie Krājbankas - tā tehniski bija pat ļoti viegli glābjama. Daudz vieglāk pat par Parex. Bet to izlēma nonest.

Paņem visas trīs - Banka Baltija / Parex / Krājbanka un pamēģini atrast argumentu (labuma guvēju), kas būs piemērojams visām. Tikai tad sapratīsi kā tad īsti bija. Visi tavi argumenti sabrūk ar vismaz vienu no tām.

darklight Reģ.: 29.10.2013
0 0 Atbildēt

Jā, Krājbanka bija glābjama. Kā jau teicu - jautājums bija politisks. Tak tauta nepārvārītu vēl vienu bankas glābšanu! Par kopīgo un atšķirīgo visām - baigi gari jāizpaužās, tagad darbā no telefona negribu, varbūt vakarā padrukāšu, ja jautājums vēl būs aktuāls.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

Tiešām? Tauta nepārvārītu? Ko tad tā tauta darītu?

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Politisks , protams. Bet ne jau dēļ "tautas", bet dēļ EK un ECB.

Latvija jau rīkojās pēc EZ noteikumiem, gatavojoties tajā iestāties, un nevarēja bojāt imidžu. "Likumā paredzēto summu - līdz 100 000 eiro - izmaksās Citadeles bankas filiāles, cilvēkiem līdzi jāņem pase. Izmaksa tiks veikta tikai latos pārskaitījuma veidā vai skaidrā naudā. Operācija būs bez maksas." Kā redzi, jau tiek piesaukti eiro, kaut gan naudu vēl izmaksā latos.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Un kā īsti tā Krājbanka nonāca "finanšu grūtībās"? Tad jau īstais labuma guvējs pat neslēpās - tas bija izlasāms jebkurā ziņu lentē.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Bradypus, ja tu vairāk iedziļinātos faktos, kas attiecas uz apspriežamo jautājumu un nepaļautos uz savu gudro, hm, galvu vien, tad tu varbūt atcerētos tādu nozīmīgu faktu, ka Parex kraha laikā, Latvija nebija eirozonā, bet Krājbankas laikā bija, un ECB neatļautu Latvijai taisīt tādis vikrutasus , kā Parex glābšanas laikā. Bez tam Krājbankas ( Snoras ) nozīmīgāko personu konti noteikti jau tika iztukšoti pirms laišanas lejā.

Ko tu vēl uzskati par pasaciņu ? Draudus dolāru mainīšanai ? Latvija tam esot bijusi ļoti tuvu, ņemot vērā, ka tajā laikā Deutsche bankai piesprieda vairāku simtu miljonu $ soda naudas, un daļa "netīrās naudas plūsmu, par ko šo sodu piesprieda, attiecās uz Latvijas bankām.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

"nozīmīgāko personu konti noteikti jau tika iztukšoti pirms laišanas lejā" - nu nu... kas traucēja to izdarīt ar Parex?

Pasaciņas ir visi tie izdomātie argumenti, kādēļ Parex vajadzēja glābt. Tā pati "netīrās naudas plūsma" vienlīdz tika nobloķeta glābjot - attiecīgi nav arguments glābšanai.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nav gluži pasaciņas, es personīgi zinu kādus 20 cilvēkus - manus kolēģus, kuri bija Parex klienti ar pamatnoguldijumiem šajā bankā ! Tajā skaitā LNB kolēģi kam bija Parex konti, mana tagadējā uzņēmuma darbiniekiem gan uzņēmuma, gan privātie , daudziem no ABLV kolēģiem bija paralēls konts Parex ( izmantoja American Express priekšrocības) utml.

Precīzos skaitļos protams ir grūti novērtēt cik un kuri vietējie paspēja aizmukt no Parex pirms "iestājās stunda X", un kuri nepaspēja, un cik daudz līdzekļu "ārpus" garantijas fonda tiktu prasti padirsti, vai arī ir pilnīgi iespējams, ka LV valsts secināja, ka garantijas fonda izmaksas būs par kārtu dārgāks "joks" ilgtermiņā ...

P.S. es tik ceru ka es pareizi atceros par to garantijas fondu potenciālo "ietekmi", jo kas un cik dažādos laika periodos tika garantēts - nav ne jausmas

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Raimondu Paulu arī zini? Nekas netraucēja viņa iekrājumus un daudzu citu "personīgi zināmo" cilvēku kontus Krājbankā noraut podā. Kuru interesēja tie tavi 20 personīgi pazīstamie Parex un ar ko viņi bija svarīgāki?

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 2 Atbildēt

Skaidrs ka zinu par R. Paula gandrīz mio, tāpat vēl par pārīti uzņēmēju ar kuriem sieva savulaik ir "saskrējusies".

Bet kurā gadījumā "svarīgāks" - nevaru nekā komentēt, tā kā manas zināšanas un arī interese brīdī, kad tas bija aktuāli bijā loti zema, tā kā Krājbanka man bija tikai kā kaut kāds "sekundārais" konts, pat vairs neatceros kādiem mērķiem ...

Varbūt pasākums vienkārši bija ar domu darīt savādāk nekā iepriekš, jo iepriekšējā pieredze bija ar "sliktu pēcgaršu".

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

"nevaru nekā komentēt"

Tad ko lien un kometē? Ar tevi tāpat skaidrs, ka atbalstīsi pareizo politiku pāri jebkādam līķu skaitam?

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 3 Atbildēt

Stāsts "iAuto foruma monopolist" ir par daudz plašāku tēmu kā vien Krājbanka, par to arī mani komentāri, nepatīk ka atbildu godīgi par to ko nezinu - varu parakt, tik pēcāk nesūdzies ja nejauši atradīšu ko tādu kas tev var ļoti nepatikt vai apgāzt tavu viedokli pilnībā. ;)

P.S. Varbūt šis spēj atbildēt uz lielu daļu tavu jautājumu labāk kā mana iedziļināšanās:

www.makroekonomika.lv/krajbankas-kraha-sekas

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Pis taisni, slepkavu aizstāvi. Varu atkārtot, kamēr vien tev pieleks, ka tavā vērtību skalā balstītu viedokli vispār negribu dzirdēt.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 2 Atbildēt

vienīgā iespēja kā tu varētu manu viedokli neredzēt/nedzirdēt ir TEV pašam sipt labi tālu prom no iAuto, nu vai vismaz manu rakstīto nelasīt un nekomentēt.

Un ja tev gadijumā pašam ši iespēja manī neklausīties prātā neienāca vai bija nepieciešama mana atļauja - tad lūdzu :

"Es tev oficiāli atļauju mani (WALA) pilnībā ignorēt"

Kā arī svinīgi solos neapvainoties par to ka TU Bradypus, mani ignorēsi, kā arī nemēģināt ar nolūku pievērst tavu uzmanību savai necilajai personībai ...

Un savukārt no "otras puses" - tā kā Bradypus "vērtību skala", vērtējums manam "slepkavnieciskumam" un norādes ko man darīt, NAV man nekādā veidā saistoši, tad lasīt "punktu viens" !

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
2 0 Atbildēt

Ir milzīga atšķirība starp tava viedokļa ignorēšanu un tavu uzbāšanos:

"Tu Bradypus, kā parasti speciāli izvēlies neredzēt"

"Es varētu pateikt kā "pareizi" rīkoties Holandes/Nīderlandes gadījumā ... tikai Bradypus stabili šāds "vienkāršs" risinājums ļoti nepatiktu"

Ja turpināsi uzbāzties - sūtīšu taisni un atgādināšu kāpēc. Jā kāds cits, kā Volx, minēs tevi kā autoritāti, arī sūtīšu taisni un atgādīnāšu kāpēc.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 4 Atbildēt

Redzkā nezināju ka ar rakstīta teksta izpratni Bradypus arī ir grūtības, viens no tevis minētajiem gadijumiem nekādi neuzrunā tevi, un savukārt otrs ir precīzi tēmēta atbilde uz to ko tu uzrakstīji, tā kā protams tas ir tēmēts tevi "uzrunāt".

Bet to ko tu atgādini un kāpēc - mani atklāti nesipj, to es esmu uzrakstījis tikai kontekstā ar absolūti bezvertīgu foruma aizdiršanu, bet par paŗējo jau tiki brīdināts, tā ka gatavojies "bruņoties ar lielu pacietību" ...

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Pārāk jau apsēsts esi ar manu personību. Pis taisni!

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 3 Atbildēt

Ļoti apšaubāma premisa attiecībā uz tavu personību, pat tīri matemātiski. ;)

Litri: 16100 kopš 2017 gada vs maniem 14430 kopš 2002.gada.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

"nozīmīgāko personu konti noteikti jau tika iztukšoti pirms laišanas lejā" - nu nu... kas traucēja to izdarīt ar Parex?

Un kurš teica, ka traucēja ?

"Mēneša laikā, kamēr "Parex bankai" nebija noteikti saistību ierobežojumi, Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis uz ārvalstu kontiem pārsūtīja milzīgas naudas summas":

Vikipēdija

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

Tā laikam līdz galam nesanāca. Tur palika kautkādi aziātu līdzekļi, kurus likviditātes trūkuma dēļ nevarēja aizvākt. Lai tos aizvāktu, nācās piemaksāt no valsts. Esot pat tanki piesolīti bijuši. Pilsētā runā.....

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Kas teica? Jūs, kas to minat, kā argumentu, kādēļ Parex vajadzēja glābt.

"VIPi" iztīrija savus kontus savlaicīgi visos trīs gadījumos. Tātad tas NAV arguments glābšanai.

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 0 Atbildēt

FINCEN gan ir viens liels sūdabrāļu kantoris, viņi nestrādā ar reāliem pierādījumiem .... un izmeklēšanas un analītikas spējas es ar apšaubītu ...

t.i. tajā līmenī kā jamie izteica pārmetumus LV es 5 min. varētu sameklēt ko pārmest USA un teiksim GB finansu sistēmām ...

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

P.S. te ir tas "oficiālais" pārmetums ABLV bank":

www.fincen.gov/news/news-releases/fincen-names-ablv-bank-latvia-institution-primary-money-laundering-concern-and

Tagad es ar nepacietību gaidu ar kādiem rezultātiem beigsies Trampa finansu darījumu izmeklēšana, jo visi infromācijas gabaliņi kas ir pieejami norāda uz to ka ex-"kadrs" izmantoja praktiski tās pašas shēmas, tikai varbūt drusku gudrāk kā vidējais LV banķieris.

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

Te gan jāsaprot, ka tajā lidojuma augstumā alkānu konflikta cienīgus pierādījumus neviens neatstāj. Tur nav iespējams cieti pierādīt darījumus ar Ziemļkoreju vai Ukrainas budžeta naudas skalošanu. Tāpēc viss uz netiešiem pierādījumiem un čuteni balstīts. Piem Lateko (šis bija galvenais drauds tarasties USD sistēmā) bija tikai milzīgi darījumu apjomi. Ar to pietika lai būtu verdikts un LB ātri koptu nost to kantori

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 2 Atbildēt

NU te laikam būtu žurnālistu viskorektākais vērtējums par šo situāciju:

www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1236645/fincen-leaks-in-baltics-latvia-exposed-as-high-risk-jurisdiction

Kādā mērā un kam ticēt kontekstā teiksim ar līdzvērtīgām atklāsmēm no Panamas utml. dokumentiem:

www.theguardian.com/news/2017/nov/05/wealthy-men-donald-trump-inner-circle-links-tax-havens

Jo pēc būtības vērtējuši un "likuši kopā" kā pierādijumus, nav ne vienu, nedz arī otru "informācijas apjomu" ...

Un tīri tehniski ASV paģēr visiem "nodokļu nozīmē pakļautajiem" sniegt pilnīgu info par finansēm, tajā skaitā tas eksistē pat kā prasība jebkurai citai valstij sniegt šo info par ASV "jurisdikcijā" esošām personām un uzņēmumiem ...

BET pati ASV patiesībā visus citus "vienkārši zināt gribētājus" sūta prasti dirst, ja vien netiek celta kaut kāda speciāla ar izmeklējošām darbībām saistīta prasība par konkrētu identificējamu "subjektu" ....

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Ilustrācijai par bankām vērts pieminēt Kipras banku krīzi 2012--13. gadā. Kam ir daudz kopēja ar Latviju. Lielu sistēmisku banku spekulatīvi darījumi, kuros atkal figurē daudz krievu naudas. Kipra, kā visiem zināms, ir krievu un to ofšoru visai iemīļota vieta. Un nauda esot zudusi pat no oficiāli slēgtu banku kontiem. Starp citu, kad Rimšēviča lieta pacēlās ES līmenī, Kipras Centrālās bankas vadītājs teica, ka viņš situāciju ļoti labi saprotot, arī uz viņu ticis izdarīts "milzīgs spiediens".

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

Lai pazustu, vajag likviditāti. Paex dēļ nepareizas termiņstruktūras (īsi fondi, gari aktīvi) likviditāti nevarēja iegūt.

Parex pat oficiāli vairākas reizes tika virināts. Arī parastie ļaudis drusku tika savai naudai klāt. Bet tā likviditāte....

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Tiem, kas vēl nezin, no kā kreisie baidās vairāk, kā no Trampa - var paklausīties ļoti iespējamo nākamo ASV prezidentu.

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Man piemēram DeSantis patīk - pat ja viņš brīžam lej tādu pašu čugunu kā Tramps, viņs vismaz ASV vēlētājam piedāvā alternatīvu starp visādiem vecuma problēmu pārņemtiem senioriem.

Ko tie paši demokrāti piedāvā? Baidenu, kuram jau sen mazmazbērni būtu jāauklē? Sandersu, kurš arī jau ir vecs kā zeme? Republikāņiem bez DeSantisa šobrīd arī ir tikai Tramps, kuram jau arī vecums un potenciālās krimināllietas spiež. Tur jau sen ir nobriedis pamats politiskām pārmaiņām, un tieši tas ir tas no kā baidās kreisie, ne jau konkrētā persona. Ja DeSantis kļūs par prezidentu, tad arī demokrātiem nāksies atteikties no saviem aizvēsturiskajiem līderiem un meklēt savā vidū jaunākas sejas. Šobrīd demokrāti un republikāņi jūtas ļoti ērti padarot prezidenta vēlēšanas par sacensību starp Trampu un Baidenu, jo partiju iekšienē var neko nemainīt, problēma tik tāda, ka sabiedrībai pamazām sāk piegriezties šis cirks.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Es ar teiktu ka visai cienījams kandidāts, lai arī mani mazliet šķebina tas ka "politisko sviestu" arī dzen (kā ex-militārajam juristam drusku tā kā "nepieklājīgi", bet nu tās tik manas domas), bet nu ne vairāk kā jebkurš cits politiķis attiecīgajā "ampluā" ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Jā, ASV prezidenta vēlēšanas sāk atgādināt pāvesta vēlēšanas Vatikānā. Kaut gan neapšaubāmi ir vairāki senatori gan no vienas partijas , gan otras, kuri derētu kā kandidāti.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Parīzē plosās protestētāji pret pensiju reformu, kaut gan eksperti reformu raksturo kā diezgan maigu. Pensijas vecuma paaugstināšana iecerēta no 62 uz 64 gadiem, bet ne jau uzreiz, bet līdz 2030.gadam. Bez tam iecerēts tikt valā no 42 pensiju sistēmām dažādām profesijām. Piem, ar dzelzceļu saistītie varēja pensionāties jau no 50 gadu vecuma.

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Nu kā to raksturot - vecākās paaudzes laika posmā kopš otrā pasaules kara sev ir izsitušas pensijas, pabalstus un citus sociālos plusus, kamēr jaunākās paaudzes tūlīt dabūs ierīt, jo arvien vairāk šīs sociālās problēmas tiek risinātas uz aizņēmumu rēķina. Franči šobrīd visā vaino tagadējo valdību, kaut gan problēmai kājas aug krietni senāk.

Nu nevar valsts kā struktūra nodrošināt visiem visas sociālās funkcijas, PSRS to mēģināja un aizgāja pa skuju taku, Rietumi to šobrīd mēģina un pasākums jau acīm redzami uz puņķiem un kreditēšanas turās. Ja jaunatne nesāks ražot bērnus, kas maksās viņiem pensijas, tad vienā brīdī būs jāatsakās no tām sociālajām ekstrām lai nodrošinātu bāzes funkcijas - medicīnu, drošību un infrastruktūru.

ASV jau labu laiku spriež par to, ka tā saucamie Būmeri ir pametuši zem tanka visas nākamās paaudzes, jo pēc ekonomistu datiem pēckara paaudzei pieder liela daļa no valsts kopējās bagātības un ši paaudze, caur lielu vēlētāju skaitu, ir veiksmīgi sakārtojusi visu likumdošanu tā, ka jaunās paaudzes var strādāt tikai lai nodrošinātu labas vecumdienas būmeriem. Līdzīga situācija ir arī Lielbritānijā, kur ja labu laiku jaunatne cepās par to, ka pateicoties ārzemju investoriem un būmeriem, nekustamais īpašums ir kļuvis praktiski nepaceļams vidējam 30 gadniekam.

Krotow Reģ.: 09.09.2008
2 0 Atbildēt

Kaut kā tā sanāk. Ja jaunieši vēlas aiziet no mājam savā dzīvē, ģimenei piemērotas platības cena vai īre ir kosmiska. Tā tur viss ievelkas, parvelkas un nomirst. Pa virsu vēl var piemest visādus attiecīgā laikmeta standartus, dēļ kuriem otru pusi pat nemeklē, jo ir skaidrs, ka nekāds kandidats neesi. Pārāk nabags un neatbilst laikmeta skaistuma standartam

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Bakstot šo tēmu Youtube algoritms uzmeta šādu video:

Blogeris varbūt no ASV, bet daudzi punkti saskan arī ar mūsu situāciju. Kaut vai doma, ka dēls, kurš redz kā tēvs smagā darbā ir sajājis veselību diezin vai ies tēva pēdās un atkārtos tādu pašu darba mūžu.

Un ja ar šādām pārdomām sāk nodarboties plašākas tautas masas, tad tas attiecīgi noved pie darbinieku demotivācijas, kas tālāk jau noved arī pie ekonomiskām sekām gan uzņēmumiem gan valstu budžetiem. Izejot no šāda skatījuma franču un iepriekšējie citu valstu protesti jau ir protesti pret līdzšinējo varas un tautas sadarbības sistēmu, ko paši cilvēki ir radījuši. Visi gaida kaut kādus ārējus risinājumus tam, ka pati sistēma vairs nestrādā, bet drošības pēc arī neizaicina likteni ar kaut kādiem revolucionāriem lēmumiem.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Šitas čalis labs, ja interesē visādi rokas darbarīki, tad gan kādus izvēlēties, kā lietot un uzturēt, un kā dažus pat uzlabot.

Viedoklis par cilvēkiem, valsti utml. gan reizēm īpatnējs ...

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Cik saprotu viņs nosliecas tā saucamo "prepperu" virzienā, kas gatavojas kaut kādām krīzēm/civilizācijas sabrukumam. Viņa gadījumā gan izskatās, ka viņš saprot problēmas sabiedrībā, bet ir izvēlējies iet izolācijas ceļu un no tā arī tie brīžam interesantie secinājumi. No otras puses viņš ir tāds kārtīgs amerikānis parastais ar veselu ģimenes vēsturi ASV, līdz ar to iespējams ka viņa uzskati ir pilnībā atbilst viņu iekšējam tirgum. ASV pilsonis-parastais tomēr diezgan stipri atšķirās no eiropieša parastā, bet manis pievienotajā video minētās problēmas ir lietas, kas stāv pāri nacionālajām īpatnībām.

imzz Reģ.: 27.02.2015
2 0 Atbildēt

Tikai tas viņa naratīvs , vismaz šeit, ir diezgan primitīvs. "Uzņēmējs manam tēvam maksāja tikai 27 $ bet par darbu no klienta iekasēja 200 $."

OK. loģisks secinājums, kāpēc tēvs nevar atvērt metināšanas darbnīcu un pats iekasēt 200 $. Tā taču ir uzņēmīgā Amerika. Un tad izrādītos, ka uzņēmējam tāpat jāmaksā nodokļi, jāīrē vai jāpērk telpas, iekārtas, vajadzīgi sertifikāti utt. Respektīvi, proletārieša viedoklis, un kā tāds diezgan vienpusīgs.

To "alkatīgo korporāciju" piesaukšana ir diezgan nojāta klišeja. Tās maksā lielākos nodokļus , starp citu. Un daudz piesauktās "elites" tak nav radušās no zila gaisa, bet ir tās pašas sabiedrības sastāvdaļa.

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 0 Atbildēt

Vienīgais kur tavā teiktajā var piesieties par "alkatīgajām korporācijām", nereti tas tā diemžēl ir, pat iekšēji ASV ir lieli uzņēmumi kas reģistrējušies ASV iekšējos "ofšoros" un zema nodokļu sloga jurisdikcijās, un tad vēl pareizi sakārtojot "iekšējos maksājumus" ar meitas uzņēmumiem, var sanākt ka ASV tiek maksāts tikai kaut kāds mimimāls darba spēka nodoklis, bet viss pārējais piemēram Īrijā.

msh Reģ.: 16.04.2007
1 0 Atbildēt

Skaisti ka esi uzķēries uz propagandu kas vaino vecākus parastos cilvēkus problēmās kuras radījusi elite. Kaut vai tā pati AK - kādi vēl nah "būmeri"? Globālistu politiķi kas atmetuši valsts durvis līdz kājai vaļā - ja ne tas, tad gan algas celtos, gan īpašumiem cenas stāvētu zemas. ASV līdzīgs stāsts - bez atvērto durvju politikas tur būtu vismaz 100 miljoni iedzīvotāju mazāk - uzmini kā tas ietekmētu algas un īpašumu cenas. Vienīgais pie kā vainīg "būūmeri" - ka negāja "ksenofobiskos" masveida protestos pret atvērto durvju politiku.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 3 Atbildēt

Durvis vaļā BTW IR pareiza un vajadzīga politika, jautājums vai tālāk zina ko un kā darīt ...

Īpašuma cenas pavisam noteikti nenosaka "iebraucēji", tā varbūt var gadīties tādā situācijā kā Jūrmalā utml. bat galīgi ne tajā cenu un novietojuma mategorijā kas tevi personīgi var kā ietekmēt.

Ja tev nav pretenziju dzīvot ar ērtībām, tad pa visu LV var atrast gana māju kuras gan izskata, gan cenu ziņā būs kā pēc WW2.

Daudz lielāka problēma un.arī daļa no cenas ir tas ka visas tās vecās mājas ir jāuztur, par enrģiju jāmaksā utml. un arī būvniecības cenas ir pastāvīgi augošas, un tur uz iebraucēju darba spēka varbūt var vēl samazināt izmaksas uz darba algas rêķina. Un tad vēl ir tādas anekdotes kā nekustamo īpašumu aģenti kas braukā ar Bentley Latvijā ...

Tās problēmas ir lokāli un tikai, un globalizācija lielākais ko no tevis prasa ir "izvilkt savu degunu no sūdiem" un paskatīties, ka var arī labāk ....

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Durvis vaļā BTW IR pareiza un vajadzīga politika, jautājums vai tālāk zina ko un kā darīt ...

Nu, ASV imigrācijas probēmu var atrisināt ar fašistiskām metodēm diezgan ātri. Tas ir, "zināms, kas jādara", tikai būtu brēcieni pasaules līmenī.

Visus nelegālos imigrantus koncentrācijas nometnē. Atlasīt tos, kas valstij vajadzīgi un derīgi. Ja vecāki grib bērnam (iem ) gaišo nākotni ASV, piedāvāt izvēli: ņemam bērnu un audzinām bērnu namā, dodam vidējo izglītību un starta summu dzīves uzsākšanai valstī, bet jūs mums neesat vajadzīgi. Visus kurus nevajag, turēt nometnē un barot ar minimāli pietiekamām devām, kamēr paši prasās atpakaļ uz vietu no kuras ieradušies :-/

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 3 Atbildēt

Virspusēji tā varētu arī šķist, bet jāņem vērā ka ASV vispār sastāv no vieniem vienīgiem imigrantiem, un Austrālija bezmaz no vieniem vienīgiem "noziedzniekiem" ko patreica teiksim Lielbritānija, bet kaut kādā dīvainā veidā tās abas kļuvušas par loti attīstītām ...

Globalizācija ir normālas attīstības pamats, mums taču ir arābu cipari, papīrs "no Ķīnas" utt .... zināšanu un tautu mikslis ir pastāvīgs lielums ....

imzz Reģ.: 27.02.2015
2 0 Atbildēt

Nu, nav korekti salīdzināt laikus, kad cilvēki rēķinājās tikai paši ar sevi, ar "sociālo tīklu" laikmetu. Agrāko laiku imigranti bija izlase. Iedomājies , kāda uzņēmība bija, piem, lietuviešiem, kuri 19.gs beigās, izlasot avīzēs, ka Čikāgas lopkautuvēs labi maksā, sakrāja naudu no savu roku darba kuģa biļetei vienā virzienā pašam un ģimenei un devās pāri dīķim. Arī visi slimīgie atkrita uzreiz, jo šāds pasākums nebūtu pa spēkam.

Ar islāmu vispār īpatnēji. Jā, arābu cipari un ibn Sina ( Avicenna ) alķīmija. Kad turku sultāns divas reizes aplenca Vīni, varētu teikt, ka islāma un eiropiešu kultūras bija uz viena līmeņa. Pēc tam eiropieši sāka izgudrot gadžetus, bet musulmaņi ne. Iespējams, ka reliģija pie vainas, piem. vai tad nav grēks izgudrot mikroskopu vai teleskopu, ja reiz Allāhs ir devis tādas acis cilvēkam, kas "radītājam likušās labas esam.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
3 0 Atbildēt

Tas dīvainais veids, kas noziedzniekus padara par cilvēkiem ir kapitālisms. Tavs mīļais sociālisms dara pretējo.

Atvērtās robežas ir derīgas mežonīgajam kapitālismam, kura izdzīvo stiprākais. Sociālisms, savukārt, var darboties tikai slēgtā komūnā, kura rūpējas par savējiem.

Pabalstu migrantus uz nodokļu maksātāju rēķina novienādot ar tiem, kas pieņēma izaicinājumu skarbos apstākļos ar smagu darbu nopelnīt iztiku var tikai tavā "vērtību skalā", kura aizstāv bandītu tiesības laupīt un slepkavot.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 1 Atbildēt

Drīkst uzzināt uz kāda pamata tev tādi secinājumi, jo pat CCCP gandrīz komunisms veicināja migrāciju, gan ar darba nosūtījumiem, gan ar militāriem un celtniecības "prikoliem". Un mana personīgā pieredze ar krievu valodas skolotāju un šausanas instruktoru (ex Afganistānā karojušu Krievijas pilsoni) liecina ka man riktīgi paveicās, ka šādus savas sfēras inteliģentus cilvēkus bija iespēja satikt un mācīties no viņiem...

Un principā ar migrantiem iekš LV man nav bijušas problēmas ne ar krieviem, ne kādiem citiem migrantiem, pie kam pieredze riktīgi pozitīva ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
3 0 Atbildēt

CCCP gandrīz komunisms veicināja migrāciju, gan ar darba nosūtījumiem,

Gan ar deportācijām uz Sibīriju, ko arī, saprotams, var uzskatīt par "darba nosūtījumu". Tēma tā kā bija par starpvalstu migrāciju. Iekšēji, saprotams, migrācija daudznacionālā valstī ir viens no nacionālās identitātes iznīcināšanas instrumentiem. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka PSRS to veicināja. Ideāls, saprotams, bija "moi adres ņe dom i ņe uļica, moi adres sovetskij sojuz, krieviski runājošs padomju pilsonis.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 2 Atbildēt

Tikai es neskaitīju deportācijas ... bet tāpat ne visi latvieši Sibīrijā ir izsūtītie, daļa ja pareizi atceros ar cara gādību aizšāva kādreiz laimi meklēt ...

Un par nacionālās identitātes iznīcināšanu es ar teiktu ka tu kļūdies, nekad tik stipras vēlmes būt kopā, uzturēt dejas.un dziesmas tradīcijas kā CCCP laikos nav bijis. Jā tagad kopsummā droši ir vairāk kolektīvu un varbūt pat vairāk dalībnieku, taču kādreiz praktiski katrā miestā tādi bija ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
4 0 Atbildēt

"Tikai es neskaitīju deportācijas ... bet tāpat ne visi latvieši Sibīrijā ir izsūtītie, daļa ja pareizi atceros ar cara gādību aizšāva kādreiz laimi meklēt ...

Un par nacionālās identitātes iznīcināšanu es ar teiktu ka tu kļūdies, nekad tik stipras vēlmes būt kopā, uzturēt dejas.un dziesmas tradīcijas kā CCCP laikos nav bijis."

Uz Sibīriju laimi meklēt ;) Diez vai. Ar "cara gādību" kādreiz, ap 1860.g. -70.g. dalīja zemes Krievijas Dienvidos Saratovas un Samaras guberņās. Dziesmas un dejas PSRS laikā bija fasāde. Kaut kas līdzīgs indiāņu tradīciju kopšanai rezervācijā, pie kam rezervācijā vis neatļautu uzbūvēt dzīvojamo masīvu ar pārdesmit tūkstošiem neindiāņu. Ko dod dziedāšana un dejošana, ja ejot uz namu pārvaldi, jāpārslēdz reģistrs uz RUS, jo tur par galveno ievācies bijušais tovarišč major.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nesaku, ka CCCP nebija ļoti daudz huiņas un appisiena, tomēr vairāk kā pietiekoši šeit bija arī ļoti sakarīgu migrantu ;)

Bet par dziesmu un deju - nez visi kas kopš WW2 ar to nodarbojās rados nejutās kaut kā apdalīti, arī es ne, bet nu es to darīju kaut kad uz CCCP sabrukuma robežas ...

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt
msh Reģ.: 16.04.2007
1 0 Atbildēt

Pareiza un vajadzīga politika, nopietni? Laist iekšā neierobežotos daudzumos cilvēkus ar lielākoties zemām prasmēm un zemu IQ, no kuriem lielākā daļa nekad neasimilēsies? Vai tev ar galvu viss ir kārtībā? Viena pati Pakistāna vairāku paaudžu laikā būtu spējīga kolonizēt lielāko daļu eiropas.

Attiecībā par īpašumu cenām - nu atkal - tu kaut kā šausmīgi šauri skaties. Īpašumu cenām, gan pirkšanas, gan īrēšanas, ir ķēdītes efekts - ja pilsētā ceļas jo tur pieaug pieprasījums, tad laukos arī celsies. Iebraucēji tak kartona kastēs nedzīvo - vispirms kaut ko īrē, pēc tam, agrāk vai vēlāk, atļausies kaut ko nopirkt.

Jā, globalizācija prasa konkurēt ar trešās pasaules valstu iedzīvotājiem. Vēlies strādāt par 2x zemāku algu? Nu takš globalizācija, jopcik, tas tak labi! Teiksi ka AK novērotā dabas parādība, kur visādās sēņu fermās, salātu fabrikās un tamlīdzīgās vietās pa lielam strādā tikai iebraucēji, nozīmē ka iebraucēji ir vajadzīgi? Nē, tas tikai parāda to ka vietējie nav gatavi par tik zemām algām strādāt. Pie mums, ja kas, ir tieši tā pati dabas parādība - katru reizi kad dzirdi ziņās tēmu "darbaspēka trūkums", tu dzirdi par kādu nozari kur vidējā alga ir zem tā ko vidējais latvietis vēlas sāņemt.

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 2 Atbildēt

Es jau saprotu ka tev tāds "pāķa" skatījums uz dzīvi, un droši skaties uz to prasmju kopumu kas ir tev pašam, es esmu bijis, mācījies un strādājis ASV, no mana skatu punkta - es nevis pelnītu vai pelnu mazāk dēļ globalizācijas, bet gan gluži pretēji - izteikti vairāk, kā 50% lokalu kompāniju/iestāžu nodarbināto. Pēc fakta mana kompānija (precīzāk kompānijas LV "meita") pelna gan no zviedriem, gan igauņiem, gan lietuviešiem, un ir plāni par UK. Un mana kompānija ir tikai maza un praktiski nemanāma daļa starp LV kompānijām kas apkalpo pusi pasaules ... pat samaksas ziņā diez vai esam tie labāk apmaksātie utml . tik tas ka niša man ļoti specifiska un konkurences tieši man ir ļoti maz ...

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Nejauc pirkstu ar krānu. Meitasuzņēmumu dibināšana nebūs vis gluži globalizācija - pakalpojuma pasūtīšana ārvalstīs gan būs, bet tad atkal - neaizmirsti ka tu esi lētais darbaspēks - jā, tu te nopelni vairāk nekā vidēji, bet mazāk nekā tu saņemtu tavas darbavietas mātesuzņēmuma valstī. Forši, vai ne? Papildus mīnuss - tāda veida firmās strādājošie mēdz agrāk vai vēlāk to saprast un, saņemot piedāvājumu strādāt mātesuzņēmumā, aizpist prom.

P.N. "pāķa skatījums" un "prasmju kopums" ir skaists veids kā parādīt kura viedoklis ir mazāk vērtīgs, jo tā izteicējs ir lohs. Es tevi apbēdināšu, bet šajā lētā darbaspēka spēlē nebūtu nekādu problēmu piedalīties arī man - nav jau obligāti jāstrādā IT lauciņā.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 2 Atbildēt

Tu lasi, lai saprastu, vai tikai lai butu ko komentēt ?

Globalizācijas kontekstā es runāju/rakstu par to ka pelnu izteikti vairāk, nekā tad ja mēs te paši "savā sulā" maisītos ..

Un arī par "pāķa skatījums" esi tikai vienkārši ņēmis ļaunā, nemēģinot saprast kas ar to domāts. Bet nu whatever, es nojaušu ka nekad nesapratīsi manu viedokli, jo migrantu utml. apdraudējums no tava skatu punkta ir būtiski atšķirīgs no manējā.

WALA Reģ.: 19.06.2002
2 1 Atbildēt

P.S. un ja tu domā ka es ārvalstīs pelnītu nu tā šausmīgi vairāk - ASV -jā, bet "mātes kompānijai" nemaz ar tik baigā atšķirība nav, jo pamatā problēma ir tajā ka mums tirgus mazs, nav tik daudz to kas var nopirkt to ko tirgojam un apkalpojam, bet kad pārdodam tad ar prēmijām esam turpat ...

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Nu tās ir tās tavas iedomas ka globalizācija tev ļauj pelnīt vairāk. Kāpēc tu domā ka bez globalizācijas tu nepelnītu vairāk, tikai ar to starpību ka tā būtu latviešu firma kas tirgotu tavu pakalpojumu pa dārgo?

Es ļoti labi sapratu ko tu domāji - tu savos ītešņika augstumos esi iedomājies ka tikai IT jomā ir dabas parādība kur firmas dibina lētākās valstīs filiāles lai izmantotu lēto darbaspēku. Man žēl, bet tu kļūdies. Man uzreiz nāk prātā trīs Liepājā esošas firmas - Jensen Metal, Lesjofors Springs un Trelleborg Wheel Systems. Pēc nosaukumiem vari noprast ar ko tās nodarbojas - IT nav neviena.

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 2 Atbildēt

Nu pirmkārt jau bez globalizācijas produkti ko tirgojam visdrīzāk te nemaz nenonāktu, otrkārt tie būtu krietni dārgāki, treškārt specifikas dēļ mums ir jēdzīgāk atbilstošus specus turēt katrā Baltijas valstī, nevis startēt no LV pa to daļu kas saistas ar dzelžu suportu, kā jau minēju mūsu tirgus ir par mazu. Dzīvot protams varētu un LT meitai ir tā situācija jau 3. gadu, un šķiet ka beidzot jamie būs izcīnijušies līdz pozitīvam finansu rādītājam, ja ne "māte" tad tehniski viņu "vairs nav".

Bet nu tāda situācija atstāj iespaidu uz darbinieku algām, tā ka bez globalizācijas teiksim es varētu kļūt par dārgu šai kompānijai ...

Un te nedibina "lētākās valstīs", te dibina dēļ darba spēka utml. pieejamības, jā arī taviem minētajiem uzņēmumiem, protams iespējams ka drusku kaut ko izdodas ieekonomēt "mātei", bet teikt ka tas ir pamats kaut kā pārpirkšanai - ne tuvu nē, ja bizness iet, tad svarīgi ir sakarīgi cilvji ar attiecīgu specializācju.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Jā, dibina LĒTĀ darbaspēka pieejamības dēļ. Kā tev šķiet, vai tāds Jensens Dānijā dabūtu metinātajus par pusotru štuku uz rokas mēnesī? Darbaspēks ir pieejams visur - tikai atbilstoši jāmaksā. Tu šito niansi kaut kā cītīgi centies nesaprast. Tas tā apzināti?

Turpinot par globālisma "labumiem", man šad un tad purnagrāmata izspļauj kaut ko par to, ka, kā izrādās, visā [attīstītajā] pasaulē īres un īpašumi palikuši nepaceļami. Tas arī ir forši, vai ne? Jā, un tas kā reiz ir no tās tēmas, ko es pieminēju pāris postus atpakaļ - imigrācija uzdzen īpašumu cenas augšā un tur algas lejā.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 2 Atbildēt

Es varu piekrist ka noteikti ir uzņēmumi/meitas kur ir tava aprakstītā situācija, taču neredzu nevienu iemeslu kāpēc labs metinātājs nesaņemtu tādu pat algu kā es. Ja metinātājs "kā sanāk" vai darbs kurš neprasa lielas zināšanas, tip kur pat tu msh ar labu metināmo un gataviem uzstādījiumiem to spētu izdarīt labi - tad jā, tad droši alga nav lielas.

No manu skatu punkta ir ka es varētu tehniski pazaudēt un nedabūt darbu, jo esmu "dārgs" ...

Bet nekustamo nepieejamība - tur stāsts ir dauuuuudz garāks, īpaši ja skatās uz ASV, un lielākā daļa galīgi ne ar globalizāciju saistīts. Saprotams tūrisms un īstermiņa dzīvokļu īre ar ir atstājusi savu "pēdu", bet nu tā ir tikai maza daļa no problēmas.

Ja gribi par to kārtīgi papapētīt - varam ...

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Man kā reiz ir konkrēts piemērs, pazīstams čalis tur strādā - viņa algas apmēru es nezinu, bet noprotu ka divas pakas nav, metina viņš ļoti labi [un kā esmu nopratis, lai labi metinātu ar TIGu vajag noteiktas dotības kas daudziem nav; viņiem firmā ir termins "mūžīgais māceklis" tiem kas nespēj iemācīties], cik esmu nopratis no viņa izteikumiem, viens no dažiem galvenajiem brigādes metinātājiem.

Nekustamo īpašumu nepieejamībā galvenais iemesls ir globalizācijas izraisītā imigrācija. Jā, es dažos rakstos komentārus palasot saprotu nominālos cēloņus, BET - neaizmirsti - ja nebūtu kas pretendē uz tiem mitekļiem, tiem nebūtu arī cenas.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 1 Atbildēt

Par konkrētu čali - nestrīdēšos - visādi var būt, gan atkarībā no atrašanās vietas, gan firmas īpatnībām, bet nu teikt ka globalizācija kaut kā ietkmē viņa algas apmēru - to nu gan es gribētu dzirdēt - kā tavuprāt tas ir noticis !!!

Par nekustamajiem - ej nu (?!?!) tu vari kaut kādus statistikas piemērus minēt kā teiksim tas (imigrācija) ir pacēlis cenas jebkur Latvijā ( Jūrmala neskaitas - tas bija un ir īpašs kontingents), jo nu visi statistikas rāditāji liecina, ka iedzīvotāju paliek vairāk tikai tādās vietās kā Mārupe ( pat neņemot vērā teritoriālas "revīzijas"), Ādaži utml. Bet pārsvarā lai kur un kas migrētu - Latvija paliek "arvien tukšāka".

Man pat firmas ofisa iznomātājs nespēj to aizpildīt, bet cenas turpina celt ... tik kā tas varētu būt saistīts ar globalizāciju - tur man prātiņš "par īsu" ...

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

"bet nu teikt ka globalizācija kaut kā ietkmē viņa algas apmēru" - bitch, please - stāsts bija par to ka ārzemju firmas šeit ir pēc lētā darbaspēka, jo tu slavēji ka tev esot liela alga dēļ globalizācijas...

"tu vari kaut kādus statistikas piemērus minēt kā teiksim tas (imigrācija) ir pacēlis cenas jebkur Latvijā" - Latvijā? Latvijā pamatā ir emigrācija, attiecīgi cenas augšā lielākoties ir uzcēlušas enerģijas cenas un NĪN - nu un noteiktās vietās vēl ārvalstu pieprasījums, teiksim, Liepājā.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 3 Atbildēt

Pag tu teici ka viss ir slikti ar globalizāciju, tad iejauci piemēru ar savu čomu, tad kas ... tam piemēram nebija sakara ar tavu iepriekš teikto ...

Nu tad es savukārt gaidu to piemēru, kur tā globalizācija tev nes kādus sliktumu /zaudējumus, jo savu daļu IMO es diezgan saprotami jau uzrakstīju.

Par NĪN, tātad atliek secināt ka tev nav ne jausmas kā globalizācija un vai vispār ietekmē jebkādas cenas, esi tikai saklausījies prastus brēcējus, par kuriem ,esmu gatavs saderēt, ka neviens nav sniedzis pat savu redzējumu par to kā tad tā globalizācija to ir ietekmējusi ...

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

P.S. eneģijas izmaksas cita starpā neastāj nekādu iespaidu uz biroja izmaksām, tā kā tā ir pilnīgi atsevišķa pozīcija, un neviens iznomātājs jau labu laiku neriskē to iekļaut kā daļu no īres maksas. Mums piemēram pat ir 3 atsevišķi elektrības skaitītāji uz mūsu 12 cilvēku ofisu ;)

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

imzz rakstīja: Tikai tas viņa naratīvs , vismaz šeit, ir diezgan primitīvs. "Uzņēmējs manam tēvam maksāja tikai 27 $ bet par darbu no klienta iekasēja 200 $."

OK. loģisks secinājums, kāpēc tēvs nevar atvērt metināšanas darbnīcu un pats iekasēt 200 $. Tā taču ir uzņēmīgā Amerika. Un tad izrādītos, ka uzņēmējam tāpat jāmaksā nodokļi, jāīrē vai jāpērk telpas, iekārtas, vajadzīgi sertifikāti utt. Respektīvi, proletārieša viedoklis, un kā tāds diezgan vienpusīgs.

To "alkatīgo korporāciju" piesaukšana ir diezgan nojāta klišeja. Tās maksā lielākos nodokļus , starp citu. Un daudz piesauktās "elites" tak nav radušās no zila gaisa, bet ir tās pašas sabiedrības sastāvdaļa.

Nu redz tieši tāpēc es taisu atsauci uz to, ka šis blogeris uz lietām skatās vairāk no tāda ASV skatupunkta. Daudzas no darbinieku sociālās aizsardzības normām, pie kā mēs šeit Eiropā esam pieraduši, kaut vai tie paši atvaļinājumi, virsstundu piemērošanas un apmaksas, utt., ASV regulējas stipri savādāk, un minētās korporācijas to diezgan brutāli arī izmanto. Tepat nesen bija raksti par to, ka tehnoloģiju kompānijas darbiniekus atbrīvoja ar e-pastu, bez nekāda iepriekšēja brīdinājuma, kas Eiropā beigtos ar skandāliem nu tiesas prāvām, bet tur tā ir norma. Attiecīgi tā metinātāja (metinātājs nebija tēvs) pārmetums par to starpību ir diezgan pamatots, un tas jau ir novedis pie tā, ka lielās firmas šādus cilvēkus spiestas algot kā apakšniekus.

Par elitēm un nodokļiem - ASV atkal nav labākais paraugs. Kā teica viens tās puses ekonomists: "ja agāk ASV bija vieta kur kļūt bagātam, tad tagad ASV ir vieta, kur šo bagātību saglabāt". Tas pats Tramps - cilvēks visu laiku mīnusā, Masks - arī praktiski tas pats, ja neskaita nodokļus no akciju pārdošanas. Nodokļi pamatā tiek plēsti no vidusslāņa, kā rezultātā cilvēki reizēm pat nepiesakās algas paaugstinājumam, jo tas viņus iemestu nākošajā nodokļu līmenī un samazinātu faktisko algu.

Bet galvenais stāsts jau ir par kopējo noskaņu - 20-35 gadu vecumā cilvēkam būtu jārauj, jāpelna lielais piķis, jāveido ģimenes, jāpērk mājas un jāceļ sava nākotne, bet ne ASV ne mūsu pusē, ne arī lielā daļā pārējās pasaules tas vairs nenotiek. Ķīnā, Japānā un DKorejā minētā demogrāfiskā grupa vispār jau robežojas ar tādu pasīvu anarhiju, kad arvien vairāk to 20-30 gadnieku strādā tikai tik daudz, lai varētu atļauties guļvietu, roltonu un videospēles.

Skatoties no ekonomiskās puses protams būs vēl lielā starppaaudžu līdzekļu pārbīde, kad jaunākās paaudzes saņems mantojumos vecvecāku un vecāku īpašumus, diemžēl pat uz šo situāciju ekonomisti skatās diezgan pesimistiski. Valstis visticamāk cels mantojuma nodokļus lai daļu līdzekļu ievilktu budžeta lāpīšanai, kā arī dzīves ilguma pagarināšanās rada situāciju, ka šīs pārbīdes notiks, kad tagadējam 20 gadniekam pašam jau būs 40-50 gadu, un tad jau būs drusku par vēlu par ģimeni domāt.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Nu, neizglītotiem proletāriešiem jāstrādā vissmagāk ikvienā sabiedriskā iekārtā, sociālismu ieskaitot.

Par nodokļiem: vispirms, ASV nav PVN. Mantojuma nodoklis ?

There is no federal inheritance tax, but there is a federal estate tax. The federal estate tax generally applies to assets over $12.92 million in 2023,

Nav federālā mantojuma nodokļa, bet ir likums, kas nosaka, ka jāmaksā par NĪ mantojumu, kurš pārsniedz augšminēto summu. Tikai 6 štatiem ir mantojuma nodoklis. Un laulātiem, mantojot vienam no otra, nekas nav jāmaksā, bērniem no vecākiem vai nu nekas, vai simboliska summa.

Bet ja skatās nodokļu ieņēmumus pret kopproduktu, tad līderis ir Francija ( kuras "strādnieki un zemnieki", vienalga, nav apmierināti )

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Piekrītu, bet valdošās klases mērķis vienmēr ir bijis saglabāt proletariātietim kaut kādu cerību uz nākotni, jo tad cilvēks ir produktīvs, viņš ir gatavs raut gan savās gan darba devēja interesēs. Problēma jau ir tieši tajā, ka elites ir drusku par daudz atrāvušās no zemes un tas proletariātietis ir sapratis, ka neko nesasniegs un sāk palikt depresīvs un negrib vairs strādāt.

Par mantojuma nodokli - pagaidām tā ir dažu ekonomistu ideja, kuru dzirdēju saistībā ar to, ka ASV mileniāļu paaudze tuvākajā laikā varētu mantot ~30 trilionus dolāru. Rekur jau bankas pat piedāvā pārvaldīt minētos līdzekļus: www.morganstanley.com/ideas/30-trillion-challenge

Pati ideja par minēto nodokli balstās faktā, ka summa ir liela un tās pašas štatu valdības labprāt iegrābtos šajā pārdales procesā, lai segtu savus parādus.

GB12 Reģ.: 29.03.2011
0 0 Atbildēt

Sen atpakaļ, kad biju ASV (konkrēti Teksasā, konkrēti 2000. gadā), mani pārsteidza, ka, pērkot jebkuru preci, pie kases bija jāmkasā 8% vairāk, tipa nodoklis. Kas tad tas ir, ja ne PVN? Nu, varbūt to juridiski sauc citādāk, bet faktiski tas pats, vai ne?

650 Reģ.: 25.01.2017
1 0 Atbildēt

Šis nodoklis saucās Sales Tax.Katram štatam atšķirīgs, bet visvairāk izplatītie ir tā kkur ap 6,5-7%.Mehānisms galēji samudžināts- piem,pērkot klātienē veikalā vai no tajā pašā štatā esoša online tirgotāja,jāmaksā būs notiekti.Pērkot citā/kaimiņu štatā var gadīties ka nav, kā arī atkarīgs no preces veida un no tā,vai pārdevējs ir vairum vai mazum tirgotājs.No 19tā gada visiem eBay un Amz pirkumiem tas Tax (parasti ap/zem 7%) tiek piemērots pilnīgi jebkuram pirkumam un no paša pirmā centa.Likmes pa štatiem ir te, bet tur tā īsti nav vērts iedziļināties un vairumā gadījumu būs jāmaksā. taxfoundation.org/2022-sales-taxes/

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 2 Atbildēt

Viena no problēmas saknēm ir tā, ka tiek nojaukta iespēja jēgpilni diskutēt par problēmām ar, kā to pieklājīgāk pateikt, mazjēdzošu, neinformētu, uz kašķi un personiskiem strīdiem orientētu pilsoni, kuram daļa problēmu risināma vienkārši saprātīgi lietojot resursus un ar parastiem organizatoriskiem pasākumiem.

Ja pavisam prasti, tas pats pieminētais pusotru tūkstoti uz rokas saņemošais metinātājs nav nemaz tāds pašsaprotams ekonomikas dalībnieks, kas pats no sevis motivēsies, apmācīsies, profesionālī attīstīsies un strādās tajā ekonomikā. Tur tomēr vajag zināmas prasmes, attieksmi, visi to nemaz nevar un būtiski ir ievērot šādus tādus noteikumus.

Dažs labs no tiem, kas varētu veikt jēdzīgi, salīdzinoši ne to pašu sarežģītāko darbu, ir samotivēts mācīties "pārvaldi", sadomājies influencēt un vispār nav radis pacensties, lai kaut ko sasniegtu.

Tāpat jāmaina attieksme pret eksakto izglītību, Oma likums 11.klasē - 2ampēri ir 10volti dalīts ar 5omiem, malacis, zini fiziku, kam vajadzēs, piemācīsies - tāda attieksme nekur neder.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 1 Atbildēt

"Tāpat jāmaina attieksme pret eksakto izglītību"

Kā to piedāvā izdarīt? Varas nodrošinātā izglītības sistēma mērķticīgi dara pretējo, ņemot vērā PSRS izglītības sistēmas kļūdu radīt izglītotus un domājošus cilvēkus, kas ir slikts elektorāts.

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Paga paga, modernās izglītības augļi sāka balsot tikai kādus gadus 10-15 atpakaļ, un pat tad acīm redzamā mazākumā balsu skaitā, līdz tam visi skandāli, valsts naudas piesavināšanās un arī esošās izglītības sistēmas radīšana ir to pašu PSRS izglītību ieguvušo kadru roku darbs. Izglītības sistēma tā fundamentāli mainījās pēc 2000-2005 gada, līdz tam pat es vēl mācījos sistēmā, kas bija ļoti līdzīga padomju sistēmai tikai ar vairāk klasēm.

Parēķini pats, tam pat PSRS sistēmu pilnā apjomā izgājušam cilvēkam un 1989. gadā vidusskolu/tehnikumu beigušam cilvēkam šobrīd ir drusku virs 50. Tad kā, šie cilvēki ir izglītoti, domājoši un sagādā problēmas varai vai arī tur tomēr ir zināmas problēmas arī ar PSRS izglītības sistēmu?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
3 2 Atbildēt

PSRS izglītības sistēmas radīja lielu nepamierinātību ar pastāvošo režīmu un, ja neskaita relatīvi mazo "īstticīgo" skaitu, tautas masas sistēmu neatbalstīja. Jā - šos cilvēkus ar EPSRS ilūziju īslaicīgi izdevās apmānīt pietiekamā apjomā, tomēr ilgtermiņā ir nepieciešams veidot elektorātu, kas ir uzticams varai - ar ko izglītības sistēma nodarbojas ļoti mērķtiecīgi.

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Tad es teikšu, ka ar to elektorātu šobrīd mērķis netiek sasniegts, jo mūsdienu jauniešos es redzu vēl plašāku izkaisījumu pa politisko spektru kā manai paaudzei. Visas pēdējā laika izglītības sistēmas izmaiņas + vēl tas, ko jaunieši redz savās un paziņu ģimenēs, drīzāk ir izveidojis vēl lielāku neticību valstij kā tādai. Jā, kaut kādas jauniešu grupas pavelkas uz progresīvajām idejām, kādas uz zaļajām idejām, bet es neredzu tādu stingru ideju pārklāšanos.

PSRS laikos vismaz ideoloģija skolās + ģimene vai nu polarizēja par vai pret varu, šobrīd ideoloģija pati nezin kurā virzienā strādā, kas brīžam rada pat pretēju efektu. Tajā pašā ASV aptaujas rāda, ka jaunieši pat pie visas vokeisma ideoloģijas paliek arvien konservatīvāki.

msh Reģ.: 16.04.2007
3 0 Atbildēt

Nu bet tieši tas, kas varai ir vajadzīgs. Plaša šķelšanās.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Kārtējais piemērs, kā ar pāris veikliem retorikas pārspīlējumiem var sačakarēt esošas, aktuālas problēmas apspriešanu.

Kad eksaktā izglītība ir bijusi vairākuma interesēs?

Ir daļa, kam jāzin pamati, lai tālāk mācoties, apjēgtu, par ko stāsts un nebūtu jāsāk no sākuma un vēl daļa jau skolā uzsāk interesēties par noteiktiem priekšmetiem jau pavisam nopietnāk. Citā līmenī.

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Pareizā atbilde izglītības sakarā ir tāda, ka jebkuram cilvēkam jābūt pamata izpratnei gan par sociālajām zinātnēm, gan par eksaktajām zinātnēm, un šim pamatam jābūt balstītam reālās dzīves piemēros. Japāņu samuraji piemēram gan trenējās cīņu mākslas, gan nodarbojās ar zinātni, gan radīja mākslu. Abi virzieni ir tieši vairākuma interesēs, jo eksaktās zinātnes bez sociālajām zināšanām rada praktiskus dīvaiņus, kas māk veikt sarežģītus aprēķinus, bet sūdīgi iekļaujas sabiedrībā, savukārt tikai sociālās zinātnes rada komunikablus dīvaiņus, kas uzskata, ka ziemā ledus uz ceļa viņus neietekmē.

Pareizie jautājumi ir tādi vai šīs pamata zināšanas jāmāca no praktiskās vai teorētiskās puses, un kurā brīdī jaunie censoņi jāsāk novirzīt uz konkrētu virzienu.

Tehniski atbildīgi un gudri vecāki ar skolas palīdzību var izglītot bērnus augstā līmenī abos virzienos, bet skola, kas rūpējas par vairākuma izglītošanu, tādu līmeni nekad nesasniegs.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
2 0 Atbildēt

Jā, tu rādi kārtējo piemēru, nekavējoties sākot muldēt apkārt, tiklīdz tev piedāvā apspriest problēmu, nevis vienkārši vaimanāt par sekām.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 2 Atbildēt

To talantīgo vienkārši ir maz.

Ja ir iespējams talantīgajiem nodrošināt augstāka līmeņa zināšanu un prasmju apguvi, tad tas ir jādara.

11.klasē tādiem nav jāpriecājas par eksakto zinātņu pamatiem, bet gan jāsaņem jau ievads šo zinātņu pamatīgā apgūšanā.

Protams, lielai daļai fizika, ķīmija un matemātika tāpat paliek tādā vidējā limenī, lai vēlāk nebrīnītos par ķīmisko savienojumu nosaukumiem, fizikālo procesu aprakstiem dažādās iekārtās un viņi varbūt šīs iekārtas un dažādus ražojumus lietos savā darbā, bet ne projektēs un izdomās inženiertehniskos procesus. Tomēr tie tāpat būtu pietiekami augsta līmeņa zināšanu lietotāji.

Ko stundās darīs pārējais vairākums - tam jābūt sekundāram, pakārtotam jautājumam.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Daudz svarīgāka ir vispārējā izglītība visiem. Talanti tāpat savu ceļu atradīs.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 3 Atbildēt

Un tu paralēli iestājies par kapitālistisku izglītību ??? Paskaidro, tad kā tu to redzi realizējamies ???

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Pie taisni un pārstājan uzbāzties ar savām slepkavošanas vērtībām.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 3 Atbildēt

Pārstāj runāt pats sev pretī, citādi parunāšu tālāk tā ka pats aizsipsi taisni un tālu.

Jeb tev kognitīvā disonanse, un ir pilnīgi normāli ka ikviena no tavām izvirzītajām domām un teorijām apstrīd viena otru ???

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Pārstāj man uzbāzties. Neviens te negrib lasīt, kā tu vēlies man uzspiest savu slepkavošanas aizstāvību.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 3 Atbildēt

Man absolūti nesatrauc ko un kurš grib vai negrib lasīt, mani interesē kā tu tiec galā ar savu kognitīvo disonansi ...

Tāpat kā ja man būs pamatoti jautājumi par tevis rakstīto uzskatu ka drīkstu tos uzdot.

Bet ja negribi skaidrot redzējumu - man pofig, tik tad netēlo "viedokļu līderi" ar tiesībām prasīt citiem kādu skaidrojumu, jo tad arī jebkuram šeit rodas tieši tādas pašas tiesības brīvi "palūgt" Bradypus "sipt taisni" ....

P.S. Nevienu nevar piespiest lasīt to ko jams nevēlas, un ja daudzi nevēlas te redzēt un "dzirdēt", visas tiesības mani reportēt un "izsniegt banu".

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Nez kurš šajā pašā lappuse ir rakstījis šos vārdus "svinīgi solos neapvainoties par to ka TU Bradypus, mani ignorēsi, kā arī nemēģināt ar nolūku pievērst tavu uzmanību savai necilajai personībai ..."

Vēlreiz - pavisam svinīgi pie taisni, slepkavu aizstāvi!

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 4 Atbildēt

Es neteicu ka neuzdošu mani interesējošus jautājumus es teicu ka ar nolūku nepievērsīšu uzmanību, un es pa lielam arī nekomentēju tevi, tā kā pirmkārt neko intersantu un jaunu pateicis neesi - viss tas pats jau kuro riņķi, bet lūk šī konkrētā ideja par izglītību pie tavas kopējās retorikas man patiešām kļuva "uzbāzīgi intersanta".

Un daudz tukši dirsīsi, es jau teicu, ka ņemšu un padiskutēšu tā cītīgāk, ar manis sūtīšanu rezultātu "neizlīdzināsi".

Krotow Reģ.: 09.09.2008
2 0 Atbildēt

Tūlīt pateikšu kaut ko pavisam nepopulāru. Vēlēšanu tiesības jānopelna ar reāli izmērāmu darbu valsts labā un atbilstošu izglītības līmeni. Jo ilgāk dzīvoju jo vairāk jēdzīgs liekas Heinleina modelis ar vēlēšanu tiesībām tikai tiem, kuri dienējuši armijā. Lai vēlētu tos, kuri valsti pārvaldīs (un nevis kuri iebāzīs valsti kopā ar mums visiem sev kabatā), jāsaprot, ko viņi piedāvā un par ko tas viss var izvērsties. Ļaujot vēlēt kurai katrai ķēkšai (atvainojos tiešām gudrām sievietēm, tas nav par jums), iegūstam valdību un parlamentu, kas nav darboties spējīgi un/vai zog uz nebēdu.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Kaut kas tajā pavisam noteikti ir, un kontekstā ar VP, VUGD, NMPD, armijas kadru iztrūkumu tas būtu apspriežams pasāciens. Vienígā relatīvi sliktā lieta ar armiju un VP ir - tā māca diezgan lielā mērā bezierunu paklausību.

MMX Reģ.: 03.03.2022
2 0 Atbildēt

Jā, sistēma dienestos protams ir problēma, bet no otras puses visi balsojošie ietilpst sistēmā, attiecīgi ir viena lieta, kas vieno visus balsotājus šādā modelī. Pie šādas sistēmas katram politiķim ir jāsavāc jau liels skaits atbalstītāju vēl sistēmā esot, līdz ar to līdz reālai varai vēl ir jātiek caur reālu darbu. Iepirkt sevi varas pozīcijās kļūst klaji sarežģīti. Principā šāda sistēma gandrīz vai sanāk Izraēlā, kur praktiski visi iet caur militāro dienestu, attiecīgi viņi acīm redzami spēj efektīvāk darboties kā sabiedrība (skat. pēdējā laika notikumus un protestus tajā pusē)

Krotow Reģ.: 09.09.2008
1 0 Atbildēt

Apmēram to arī domāju. Lai deputātu kandidātiem ir piedāvājumam atbilstoša padarītā bagāža un izglītība. Lai jau pirms vēlēšanām atsijātos biedru grupas, kur harizmātiski tūdaliņi savāc baru ar sev līdzīgajiem un tā iebrauc Saeimā vienkārši ar sev līdzīgo masu. Vai citi, kam iekrājušies nodokļu parādi, izfunktierē kā lai tos samaksātu nodokļu maksātāji (t.i. mēs visi). Automātiski tiks nogriezti arī klaji pretvalstiski grupējumi. Jā, beigās būs dažas reāli funkcionējošas partijas, ar max 3-4 aktīvi ievēlētām Saeimā/valdībā. Taču vairs ne tas bardaks kas līdz šim. Un tā ka vēlētāji būs gudrāki, jautājumi par paveikto arī būs atbilstošāki, nevis tikai "kam zvanīt lai man pieslēdz apkuri" līmenī.

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Te vēl nāk klāt tas, ka vēlētājs, kurš būs kaut kādā veidā dienējis vai pieslēgts kādos sabiedriskajos darbos, paralēli piedomās kur paliek viņa nodokļi.

Šobrīd forši - savēlēji kaut kādus kadrus un kamēr tevi neaiztiek, tikmēr po kā valdība tērē tavu naudu, bet ja cilvēku pieslēgtu sabiedriskajos darbos tajā pašā slimnīcā uzreiz būtu jautājumi par ko visi čiekuri saņem naudu, ja slimnīcās vietām paliels bardaks. Vai nonākot kādā atbalsta funkcijā policijā, paskatoties uz vidējo iecirkni un publiku ar ko tur cilvēki strādā, momentā pazustu jautājums piešķirt kārtējos miljonus Air Baltic.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nū, miljonus kam piešķirt vai nē, tas ir ekonomikas izpratnes jautājums, to pat nedrīkstētu saistīt ar vēl kaut ko citu, un vēl sliktāk ja ir kāds kurš strikti iestājas par naudas netērēšanu pie jebkādiem apstākļiem. Nauda savu vērtību zaudē jebkurā gadījumā - tā tā pasaules ekonomika strādā, un tā tai arī IR jāstrādā, jo prasti uzkrāt nozīmē ka nauda "nestrādā", ne tev, ne valstij, ne "Sašam" ...

MMX Reģ.: 03.03.2022
2 0 Atbildēt

Tam es pilnīgi piekrītu, tajā pašā laikā rodas dīvains paradokss, ka mēs piešķiram naudu lidsabiedrībai, kas pastāvīgi ir mīnusā, kamēr jau kuro gadu rādam policijas iecirkņus, kuri ir uz sabrukšanas robežas, ugunsdzēsēju depo, kam nevar piesaistīt cilvēkus, utt. Valsts primārā funkcija ir nodrošināt populācijai drošību (gan finansu gan fizisko), medicīnu, izglītību un infrastruktūru. Viss pārējais jau ir papildus funkcijas kas sanāk ja pietiek naudas, arī pensijas un citas sociālās izmaksas ir tikai opcijas valstij kā vietai kurā attīstīties. Pamata funkciju nodrošināšana ir bāzes lietas ar ko piesaistīt tos cilvēkus kas tērēs savu naudu un tad cels to ekonomiku.

Mēs jau 2008. gada krīzē tiešajā ēterā redzējām ko nozīmē, kaut vai finansu drošības trūkumi "nolikto atslēgu" principa neesamībā un cik daudzi cilvēki aizbrauca uz ārzemēm pabeigt maksāt savus kredītus. Jā, tauta paši nolohojās, par to šaubu nav, bet vai no valsts viedokļa bija izdevīgi ļaut šiem cilvēkiem aizbraukt un samazināt gan tirgus izmēru gan nodokļu ieņēmumus? Pilnam sitienam zem jostas vietas, bankas un maksātnespējas administratori pēc tam tos īpašumus pa lēto iztirgoja savējiem.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Tajā visā ko tu piemini pilnīgi noteikti ir pāris aplami darītas lietas, taču lai pateiktu kā būtu labāk darīt ... es neņemtos pat tagad ko ieteikt. Jebkuram lēmumam jau pie "nogulēta" pārspīlēta tautas optimisma būtu negatīvas sekas ... vai täs varēja objektīvi labāk vadīt - noteikti, vai vajadzēja ar "nazi pa olām" - apšaubāmi ... taču droši ka katrs gadījums bija drusku individuāls...

Bet nu to pašu NĪ spekulāciju apjoms bija vienkārši kosmisks, un mana attieksme pret to biznesu ir stabili negatíva, un ir aizdoma ka šobrīd atkal esam uz tā paša grābekļa, tik potenciāli banku iesaiste tajā ir mazāka ...

GB12 Reģ.: 29.03.2011
1 0 Atbildēt

Par AirBaltic runājot - neslikts veids, kā tērēt piešķirto naudu

pietiek.com/raksti/uz_nodoklu_maksataju_rekina_uzturetais_airbaltic_lizinga_iegadajies_divpadsmit_dargus_audi_e-tron_elektroauto,_kopejas_izmaksas_-_ap_miljonu/

GB12 Reģ.: 29.03.2011
0 0 Atbildēt

Bla, kaut kas ar linku nav labi - komats laikam, bet links ir kopēts... Anyway, paši atradīsiet pēc atslēgvārdiem.

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Īstenībā šī pat ir reāli ģeniāla ideja lai pārbaudītu, kuram tad īsti vajag to valsti un kurš vienkārši brauc līdzi kamēr ērti. Nez kas notiktu, ja mums pateiktu ka jāiet dienēt vai jāpastrādā sabiedrības labā lai tiktu pie iespējas balsot un/vai tikt politikā/valsts pārvaldē (tai skaitā visādās valdēs)? Daudzi nez pieteiktos?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Nez kā būtu, ja mēs tomēr nemēģinātu izveidot militāru režīmu, bet atcerētos vienu no valsts definīcijām - valsts ir nodokļu maksātāju maksatie nodokļi. Un varbūt darbu sabiedrības labā varētu vērtēt valsts budžetā iemaksāto nodokļu apjomā? Bet karošanu uzticēt algotiem profesionāļiem?

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Hm. Tikai, ja armija ir tāds kā valstiskas domāšanas paraugs, kā izskaidrot skandālus ar armijas iepirkumiem ?

Armijas formas tērpiem ticis piegādāts karavīru veselību apdraudošs audums;

jauns.lv/raksts/zinas/532074-armijas-formasterpiem-ticis-piegadats-karaviru-veselibu-apdraudoss-audums

220 miljonus eiro vērtā armijas pārtikas iepirkuma rīkotāji apgājuši drošības prasības ( Aizsardzības jomas iepirkumos vajag Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) atzinumu; Tas 220 miljonus eiro vērtajā konkursā par pārtikas iegādi armijai netika prasīts.)

GB12 Reģ.: 29.03.2011
1 0 Atbildēt

Tātad, ja cilvēls ir armijai nederīgs, piemēram, tāpēc, ka viņam ir invaliditāte, viņam būtu jāatņem balsošanas tiesības... Es pareizi sapratu?

Turklāt mums ir pilns ar 9. maija svinētājiem, kas ir dienējuši armijā...

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

Un šis, tāpat kā tas ko augstāk raksta imzz un Bradypus ir ļoti pareizi jautājumi, kas uzreiz parādās šādas sistēmas izveidē. Praksē jau piedāvājums balsot tikai dienējušajiem radītu milzum daudz dažādu organizātorisku problēmu, kā arī visticamāk pārkāptu virkni starptautisko līgumu.

Bet ne par to ir stāsts - piedāvājums balsot tikai dienējušajiem rada virkni jautājumu par ko ikdienā vēlētājs parastais nemaz neaizdomājas, viņam tās tiesības balsot ir un viss, gribu eju uz vēlēšanām gribu neeju.

Piemēram:

1) vai visiem ir jābūt balstiesībām?

2) vai man vajag balstiesības?

3) vai es esmu gatavs kaut ko darīt lietas labā lai tiktu pie šādām tiesībām?

4) ja man jāpilda speciāli kritēriji lai balsotu, vai tādu pat prasību nevajag izvirzīt pret valsts varas darbiniekiem?

5) vai valsts varas aparāta darbiniekiem un kandidātiem jau šobrīd nevajag izvirzīt stingrākas prasības?

Bradypus piedāvātais variants vērtēt darbu valsts labā caur nodokļu prizmu arī nav slikts, tomēr tur pazūd tā doma, ka cilvēks ir spiests kaut kādā veidā pats iesaistīties valsts sistēmā un paskatīties uz šo sistēmu no malas. Plika nodokļu nomaksa rada šī brīža situāciju, kad es, kā nodokļu maksātājs, aizvelkos uz vēlēšanām, par kaut ko nobalsoju un "atpi*aties no manis uz 4 gadiem, es taču maksāju nodokļus".

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Valsti vajadzētu vadīt gudrāk.

Ja ir pazīmes, ka tā tiek vadīta negudri, tad ir jābūt veidam, kā to noteikt, kā atrast, kāpēc pirms tam tas netika izdarīts pareizi.

Pārvaldītājiem vajadzētu apjēgt, ka daudzi risinājumi nav kaut kādi vienas nozares jautājumi.

Vienkāršajam proletariātam vai no tā nākušiem "domātajiem" vai šo elektorātu apkalpojušiem politiķiem ļoti patīk idejas par kaut kādu vienu atbildīgo, kuru iecels par atbildīgo par katru jautājumu un tad nu tik prasīs. Nesakārtotā, tizlā sistēmā.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 3 Atbildēt

MMX rakstīja: Mēs jau 2008. gada krīzē tiešajā ēterā redzējām ko nozīmē, kaut vai finansu drošības trūkumi "nolikto atslēgu" principa neesamībā un cik daudzi cilvēki aizbrauca uz ārzemēm pabeigt maksāt savus kredītus. Jā, tauta paši nolohojās, par to šaubu nav, bet vai no valsts viedokļa bija izdevīgi ļaut šiem cilvēkiem aizbraukt un samazināt gan tirgus izmēru gan nodokļu ieņēmumus? Pilnam sitienam zem jostas vietas, bankas un maksātnespējas administratori pēc tam tos īpašumus pa lēto iztirgoja savējiem.

Nu, neizskatās, ka tagad, kad ir valstiski oficiāli pasludināts, ka bankas kaut ko nav darījušas pareizi, būtu milzīga interese no tautas, kā vispār funkcionē ekonomikas, kas ir inflācija un kā bankas risina SAVAS problēmas.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
2 2 Atbildēt

Tu centrālās bankas no komercbankām vispār atšķir?

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 3 Atbildēt

Centrālai bankai vajadzētu skaidrot procesus.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

Ar kādu mērķi? Lai tauta aptver patiesību un saceļas pret to banku un varu, kurai tā kalpo? 

Pateikt "vajadzētu" šajā kontekstā ir tikpat vērtīgi, kā, piemēram, "Putinam vajadzētu izbeigt karu". Absolūti pareizi, un tikpat absolūti bezjēdzīgi.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Vienā TV pirms pāris dienām bija sižets par banku peļņu, kas esot laba. Pat pārāk laba, kad tauta cieš, kaut kā tā.Tad nu viens no mainstrīma intervējamiem, no tiem, kurus aicina arī valsts sabiedriskajā tv un radio, laikam Gašpuitis, starp citu, pieminēja Sorosu, ka tas, lūk, esot izmantojis Anglijas finanšu sistēmu.

Kas tas ir, liberālā TV var pateikt kaut ko kritisku par Sorosu?

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Viena no galvenām mūsdienu makroekonomikas problēmām ir t.s. design flaw, apzināta uzbūves kļūda, pie kuras nepieciešama nepārtraukta inflācija.

Inflācija atļauj valdībām labot "kļūdas" attiecībā uz algām un pensijām, kurām tak nepārtraukti jāaug. Nu, tās arī aug, tikai ar palētinātu naudu.

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Inflācijai jāskaita klāt arī tas, ka visa ekonomika ir balstīta uz nepārtrauktu tirgus izaugsmi caur pastāvīgi pieaugošu populāciju. Inflācija ļauj labot kļūdas tikai tik ilgi, kamēr vien demogrāfijas tendences ļauj to nosegt, tikko kā tirgus dalībnieku skaits nepieaug tik ātri kā plānots, inflācija nospiež atlikušos tirgus dalībniekus, inflācija nobremzē attīstību un saražo valstij parādus.

Tā jau tehniski augošā tirgū inflācija ir pilnīgi normāls process, jo ja pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, cenas un viss pārējais ceļas līdzi, un valsts ar kreditēšanu to procesu tik pieregulē. Cita lieta ir gadījumi, kad ir skaidrs, ka tirgus vairs neaug, bet valsts ar kreditēšanu ceņšās sildīt tirgu. Inflācija ir, itkā kaut kas notiek, bet reālais tirgus principā ir sarāvies līdz pašuzturēšanās līmenim.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

imzz rakstīja: Viena no galvenām mūsdienu makroekonomikas problēmām ir t.s. design flaw, apzināta uzbūves kļūda, pie kuras nepieciešama nepārtraukta inflācija.

Inflācija atļauj valdībām labot "kļūdas" attiecībā uz algām un pensijām, kurām tak nepārtraukti jāaug. Nu, tās arī aug, tikai ar palētinātu naudu.

Pie tam medijos daži to atgādina un daži ne. Pareizi jau būtu - pielikām pēc faktiskām cenām tik procentus.

Par to design flaw - tas ir specifiski tieši šim dizainam?

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Jā, pastāv uzskats, ka inflācija ( ne pārāk liela, teiksim 2% gadā, kontrolēta utt. ir nepieciešama, citādi ekonomika apstāsies. ) Bet naudas "zelta standarta' laikā taču arī ekonomika attīstījās, kaut gan "zelta standarts" garantēja praktiski 0 inflāciju. Bez tam teorētiski iedomājams ekonomikas modelis ar fiksētu naudas daudzumu. Ekonomikas attīstības apstākļos tas radītu negatīvu inflāciju, t.i. deflāciju. Tas tiek kritizēts, ka tad cilvēki "apsēstos uz naudas", un ekonomika apstātos. Diez vai tā tas būtu, jo preces un pakalpojumus pirkt tāpat vajadzētu, algas maksāt u.c.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nu  tā stabili ir zelta standarta nelaime, tā vērtība ilgtermiņā loti reti kad krītas, līdz ar ko ir liels "stimuls" to tyrēt un neko ar to nedarīt, līdz ar ko sityācija var būt tāda, ka prksi visu tikai absolūti nepieciešamāko, vai varbūt vispār izdomāsi netērēties un visu iegūt/audzēt pats, kas galīgi neveicina ekonomiku, neveido nekur un nekādu naudas plūsmu + valstij ļoti grūti iekasēt no tevis nodokļus ...

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Vai tik nav tā, ka papildus vērtības tiek iegūtas, nokrejotas uz laika nobīdes starp naudas vērtības samazinājumu un algas kompensējošo celšanu.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Viss tik nokrejots daudz un dažādos veidos, arī tevis aprakstītajā, bet visvairāk "nokrejots" tiek uz naudas dažādām operācijām, ja kāds vēl atceras tad bija laiks, kad LV bankas par pārskaitījumiem/naudas operācijām neņēma samaksu, tagad tā vairs nav !

Un jo vairāk nauda "maina" rokas - jo lielāks "subjektu" loks nopelna ...

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

MMX rakstīja: Un šis, tāpat kā tas ko augstāk raksta imzz un Bradypus ir ļoti pareizi jautājumi, kas uzreiz parādās šādas sistēmas izveidē. Praksē jau piedāvājums balsot tikai dienējušajiem radītu milzum daudz dažādu organizātorisku problēmu, kā arī visticamāk pārkāptu virkni starptautisko līgumu.

Bet ne par to ir stāsts - piedāvājums balsot tikai dienējušajiem rada virkni jautājumu par ko ikdienā vēlētājs parastais nemaz neaizdomājas, viņam tās tiesības balsot ir un viss, gribu eju uz vēlēšanām gribu neeju.

Piemēram:

1) vai visiem ir jābūt balstiesībām?

2) vai man vajag balstiesības?

3) vai es esmu gatavs kaut ko darīt lietas labā lai tiktu pie šādām tiesībām?

4) ja man jāpilda speciāli kritēriji lai balsotu, vai tādu pat prasību nevajag izvirzīt pret valsts varas darbiniekiem?

5) vai valsts varas aparāta darbiniekiem un kandidātiem jau šobrīd nevajag izvirzīt stingrākas prasības?

Bradypus piedāvātais variants vērtēt darbu valsts labā caur nodokļu prizmu arī nav slikts, tomēr tur pazūd tā doma, ka cilvēks ir spiests kaut kādā veidā pats iesaistīties valsts sistēmā un paskatīties uz šo sistēmu no malas. Plika nodokļu nomaksa rada šī brīža situāciju, kad es, kā nodokļu maksātājs, aizvelkos uz vēlēšanām, par kaut ko nobalsoju un "atpi*aties no manis uz 4 gadiem, es taču maksāju nodokļus".

Nav tik primitīvi ar tiem nodokļiem. Nodokļus de facto maksā tikai ~15%-20% sabiedrības. Un lielākā daļa šo cilvēku ir domājoši. Protams, ka pret šādu konceptu visvairāk kliegs visi nodokļu tērētāji - ieredņi, pabalstnieki u.t.t. kam pieder absoūtais vairākums un kuru ienākumi ir atkarīgi no režīma, kas ir gatavs tiem 15-20% atņemt jebko, par ko nobalsos tērētāji.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

"Nodokļus de facto maksā tikai ~15%-20%" 

Tev, saprotams, varētu oponēt, ka nodokļus maksā visi, kuri pērk preces, PVN, akcīze, un kaut kur dzīvo (NĪ nodoklis).

Protams, var saprast, ka par īstiem nodokļu maksātājiem var uzskatīt tikai privātus biznesus, kuri ienes nodokļus budžetā "no ārpuses". Protams, budžetnieku algas un sociālie nodokļi ir fikcija. Tālāk "reālo nodokļu maksātāju" virzienā ir valsts uzņēmumi. Jo ir valsts uzņēmumi, kuri pelna reālu naudu ārpus budžeta, LVM, Ldz, piemēram. Tad ir privāti biznesi, kuri ielobējušies, un pastāv uz tā rēķina, ka sniedz pakalpojumus valstij vai pašvaldībām. Tātad, arī būtībā, kaut kādā pakāpē pastāv uz "nodokļu maksātāju" rēķina. Tad ir privāti veikali vai ēstuves, kuri var pastāvēt tikai tāpēc, ka pie viņiem iegriežas pensionāri, budžetnieki un valsts uzņēmumu darbinieki. Tā, ka to de fakto 15-20% nodokļu maksātāju noteikšana nav nemaz tik vienkārša.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Nu re, diezgan skaidri esi sapratis domu. Un gana labu svītru varētu novilkt pavisam vienkāršu - ņemt vērā tikai algas nodokļus un tikai tiem, kas algu nesaņem pa tiešo no budžeta. Un balsu skaits nevis binārs, bet proporcionāls nomaksāto nodokļu apjomam. Kaut kādus gadus atpakaļ bija pētījums un Latvijā tobrīd šis cipars bija ~16%.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Ar nav līdz galam labs variants - VP, VUGD, NMPD, NBS  un vēl daži tomēr par "liekēžiem" nav uzskatāmi ...  ;)

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Pis taisni. Slepkavošanas variantus nepiedāvāšu, tā ka neceri, ka mans viedoklis tev patiks.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 1 Atbildēt

Tu tak esi ar galvu slims !

Ne man ir problēmas ar tavu viedokli nekā, pie kam es tevi pietiekoši bieži lasu tieši tādéļ ka tavs viedoklis atšķiras, tas ļauj paskatītues uz lietām no citas puses pat ja es nepiekrītu.

Konkrētā gadījumā  ir aplami izmest kā minimums šīs kategorijas no "noderīgo cilvēku" (pat ļoti noderīgo) kategorijas, tāpat arī pedagogus un vēl pārīti profesiju, bez tām jebkura valsts vienkārši pārstātu pastāvēt ..., nu vai klūtu par citu piem. ISIS "bāzes sastāvdaļu" ...

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Vēlreiz - pis taisni un atšujies no manis.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 3 Atbildēt

Ja jau tik ļoti "NIEZ" - neraudi - pakasīšu

darklight Reģ.: 29.10.2013
0 0 Atbildēt

Cik saprotu, Bradypus grib skolotājus, policistus un ugunsdzēsējus atstāt bez balsstiesībām, jo viņi valstij nenes nekādu labumu?

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Nē, nepareizi saproti.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

raimondsm rakstīja: Vai tik nav tā, ka papildus vērtības tiek iegūtas, nokrejotas uz laika nobīdes starp naudas vērtības samazinājumu un algas kompensējošo celšanu.

Nē, ej iemācies pamatus. Sadrukātās naudas vērtība tiek atņemta momentāni tās drukāšanas brīdī - un drukātajiem ir vienalga pie ka tā atrodas šajā brīdī.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

raimondsm rakstīja: Vienā TV pirms pāris dienām bija sižets par banku peļņu, kas esot laba. Pat pārāk laba, kad tauta cieš, kaut kā tā.Tad nu viens no mainstrīma intervējamiem, no tiem, kurus aicina arī valsts sabiedriskajā tv un radio, laikam Gašpuitis, starp citu, pieminēja Sorosu, ka tas, lūk, esot izmantojis Anglijas finanšu sistēmu.

Kas tas ir, liberālā TV var pateikt kaut ko kritisku par Sorosu?

Lieliski, šī propagandas daļa tevi ir paķērusi. Ja pats nesaproti, tad propagandai ir nepieciešams pelnīt uzticību - un "kritizēt" savējos par vispārzināmiem faktiem ir labs veids, kā radīt iespaidu, ka nekas netiek slēpts.

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt
imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Diez vai

"Viņš piebilst, ka valdības paziņotais plāns izvērtēt Latvijas dalību Paldisku-Inko termināļa būvniecībā nemanāmi izplēnējis.

Savulaik neveikt investīcijas Klaipēdas terminālī arī bija politisks lēmums

Un pašu termināli arī diez vai būvēs";

Skaidri iezīmējas politika gaidīt uz Krievijas gāzes atgriešanos.

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 0 Atbildēt

Tā diezin vai būs taisnība - Electrums saviem klientiem aktīvi piedāvā likt saules paneļus + siltumsūkņus, tā ka kaut kāds plāns "aizmugurē" tam visam jau eksistē. Un ja uz ziemu atkal nebūs kaut kādi brīnumaini satarpsavienojumu un "energobloku" remonti, tad principā mums ar to gāzi ir kā ir, vienīgais uz ko jātēmē, ka Rīga gan droši gribēs siltumu ... attiecīgi tas varētu aŗi būt tas reālais cipars + kaut kāda rezerve ...

Teorētiski varbūt varētu arī provēt glabāt vairākus gadus uz priekšu, vienīgi nezinu kādas tad ir uzglabāšanas izmaksas utml.

P.S. par to ekoloģijas pusi -tur ar kaut kā globālā līmenī vajadzētu saprast, ka noteikti energoresursu ieguves veidi nozīme to ka gāze kas tur apkrāt tā pat eksistē ir kaut kur jāliek, un āgrāk to vispār nereti prasti nosvilināja uz vietas ... un tas ekoloģijai vispār ir mega mīnuss ...

P.S. te apmēram ir redzams tas "energy waste":

en.wikipedia.org/wiki/Routine_flaring

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Gāze vispār ir ļoti daudz.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Nu, saprotams, tā kā Eiropas valstis pagājušā gada otrajā puse panikā iepirka LNG, cena tika uzdzīta izcilā augstumā un pat tie gāzes kuģi, kuri devās uz citiem tirgiem , tika novirzīti uz Eiropu.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

MMX rakstīja: Inflācijai jāskaita klāt arī tas, ka visa ekonomika ir balstīta uz nepārtrauktu tirgus izaugsmi caur pastāvīgi pieaugošu populāciju. Inflācija ļauj labot kļūdas tikai tik ilgi, kamēr vien demogrāfijas tendences ļauj to nosegt, tikko kā tirgus dalībnieku skaits nepieaug tik ātri kā plānots, inflācija nospiež atlikušos tirgus dalībniekus, inflācija nobremzē attīstību un saražo valstij parādus.

Tā jau tehniski augošā tirgū inflācija ir pilnīgi normāls process, jo ja pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, cenas un viss pārējais ceļas līdzi, un valsts ar kreditēšanu to procesu tik pieregulē. Cita lieta ir gadījumi, kad ir skaidrs, ka tirgus vairs neaug, bet valsts ar kreditēšanu ceņšās sildīt tirgu. Inflācija ir, itkā kaut kas notiek, bet reālais tirgus principā ir sarāvies līdz pašuzturēšanās līmenim.

Kaut ko galīgi neesi sapratis par inflāciju. Augošā tirgū būtu jānotiek deflācijai - t.i. ja naudas apjoms nemainās, bet preču un pakalpojumu apjoms pieaug - tās kļūst lētākas. Inflācija notiek tikai tad, ja naudu drukā vairāk par ekonomikas pieaugumu.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Bet tas strādā tikai tad ja bizness ir "stulbs" un domā ka piesātinot tirgu izdosies kaut ko iegūt, taču pārsvarā bizness jau sen vairs nav tik stulbs, un cenšas tirgu turēt mazliet "izbadējušos"  +  tad vēl visādas dabas likstas, noziedzība utml. ... un par deflāciju var stabili aizmirst ...

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 1 Atbildēt

Pis taisni. Kā tev lai paskaidro, ka es netaisos nekādi komentēt slepkavošanas atblastītāja viedokli?

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

NU "tu jau zini", tāpēc neliecies traucēts ...

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Interesanta tev tā vēlme uzbāzties un uzprasīties uz atbildi, kuru "tu jau zini". Tāpēc pamēģini vien likties mierā un pist taisni pie saviem slepkavotājiem.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 1 Atbildēt

Parunā, parunā droši, tik ja netiek tieša tekstā uzdots jautājums tad nekāda atbilde netiek gaidīta un nav arī vajadzīga (tur tiek komentēta tikai tava ierobežotā vai aprobežotā domāšana), un jo vairāk tukšu dirsīsi, jo vairāk komentāru saņemsi.

Kad beidzot izdomāsi runāt tieši pa tēmu - tad paskatīsimies !

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Par tēmu var runāt tikai tad ja ir kopīgas vērtības. Slepkavotāju atbalstītāji var tikai pist taisni.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 2 Atbildēt

Pašķir "vērtību definētāj" pāris lapas atpakaļ un pastāsti kā ar tām "tavām vērtībām" vispār kādam var būt kas kopīgs, nekad neko neesi vērtējis pēc būtības, un pārlieku bieži pieslējies izteiktām absolūtām muļķībām, tā kā tās kaut kādā mērā sakrīt vai atbalsta tavu retoriku. Un regulāri daudziem šeit pārmet to ko pats dari daudz, dikti un ļoti izteikti. Tā ka nerausties, tev atrāk apniks rakstīt vārdu salikumu "sipt taisni" nekā es kaut kur pazudīšu ... "tā ka, tik pēc jums cienīts kungs "

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Joprojām, pis taisni.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 2 Atbildēt

Pis pa priekšu ;)

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Man vakar patika interesanta dabas parādība - bet nu tas labi raksturo šīs valsts orgānus. Purnagramatā LSM nopublicējis tur to ziņu ko šodien iAuto, par Ķekavas apvedceļa dēļ slēgto ceļu. Tā kā tāda ziņa nav nekas jauks, LSM paņēma nopirka no purnagrāmatas lai purnagrāmatas boti saliek rakstam kādus simts [tā uz aci vērtējot] plusus. Ļoti skaisti.

darklight Reģ.: 29.10.2013
1 0 Atbildēt

Būtu labāk kāds meitenei zemāk servisu ieteicis, kur Volvo izplūdi sataisīt! A to muld tikai dienām ilgi pa tukšo :-/

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Bradypus rakstīja:

MMX rakstīja: Inflācijai jāskaita klāt arī tas, ka visa ekonomika ir balstīta uz nepārtrauktu tirgus izaugsmi caur pastāvīgi pieaugošu populāciju. Inflācija ļauj labot kļūdas tikai tik ilgi, kamēr vien demogrāfijas tendences ļauj to nosegt, tikko kā tirgus dalībnieku skaits nepieaug tik ātri kā plānots, inflācija nospiež atlikušos tirgus dalībniekus, inflācija nobremzē attīstību un saražo valstij parādus.

Tā jau tehniski augošā tirgū inflācija ir pilnīgi normāls process, jo ja pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, cenas un viss pārējais ceļas līdzi, un valsts ar kreditēšanu to procesu tik pieregulē. Cita lieta ir gadījumi, kad ir skaidrs, ka tirgus vairs neaug, bet valsts ar kreditēšanu ceņšās sildīt tirgu. Inflācija ir, itkā kaut kas notiek, bet reālais tirgus principā ir sarāvies līdz pašuzturēšanās līmenim.

Kaut ko galīgi neesi sapratis par inflāciju. Augošā tirgū būtu jānotiek deflācijai - t.i. ja naudas apjoms nemainās, bet preču un pakalpojumu apjoms pieaug - tās kļūst lētākas. Inflācija notiek tikai tad, ja naudu drukā vairāk par ekonomikas pieaugumu.

Nu vispār jau ekonomikas pamatos par augošu tirgu tiek uzskatīts tirgus kurā pamatā aug pieprasījums. Ja piedāvājums aug ātrāk par pieprasījumu, tad jā, iestājas deflācija, kam seko pārdevēju izkrišana no tirgus, kam tālāk atkal seko inflācija, jo vienā brīdī pārdevēju kļūst vairāk kā pircēju. Inflācija var notikt arī bez naudas drukāšanas - pieņemsim tirgus apjoms ir 50 zelta gabali, tirgū ir 50 pircēji un 50 pārdevēji, kas pērk un pārdod kopā 50 vienības preces pa 1 zelta gabalu. Ja mēs tirgum pievienojam vēl 50 pircējus, ir tikai dabīgi, ka pircēji, konkurējot par iespējām nopirkt preci būs gatavi maksāt vairāk. Šis ir kapitālisma pamatu pamats piedāvājuma un pieprasījuma līknes izskatā.

Tas par ko jūs ar imzz runājat, ir inflācija, ko caur mārketingu un banku darbību rada valsts. Princips līdzīgs, tikai tirgus tiek audzēts caur iespēju aizņemties un process kā tāds paātrina valsts ekonomiku bez sarežģītas tautsaimniecības pārkārtošanas. Tirgus paplašināšanas funkciju pie mums veic arī Eiropas fondi, kas ļauj maksāt mūsu vietējam darbaspēkam un nodrošina jaunus tirgus ārzemju ražotājiem. Pati ekonomikas celšana caur kreditēšanu jau nav pamatos nepareiza, problēma tik, ka bankas tiekot pie printētās naudas sāk kačāt visādus burbuļus - īpašumi, vērtspapīri, utt., un tur jau sākas problēmas.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

Un kur tie nākamie 50 pircēji dabū tos zelta gabalus? Atņem pirmajiem? Bet tad jau pirmie paliek bez un zelta gabali joprojām ir 50. Grozi kā gribi - inflācija ir tikai un vienīgi kopējā naudas apjoma palielināšana, ko var izdarīt tikai centrālā banka, to "piedrukājot". Ja naudas apjoms ir galīgs un vara, kam tieši šī iemesla dēļ vajadzēja aizstāt zelta standartu ar drukājamu naudu, to nedrukā, nekāda inflācija nevar iestāties.

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Piekrītu, mazliet nekorekts piemērs pārāk tuvu tirgus līdzsvaram (visticamāk pircēji viens otru apsit lai tiktu pie naudas, cenām paliekot tādām pašām) - labāk pieņemsim, ka katrs pircējs startē ar 2 zelta gabaliem, tas ir sākotnēji tirgū ir 100 zelta gabali un tirgum paplašinoties jau 200 (iepirkties atnāk kaimiņu ciems). Preču skaits joprojām ir 50. Tad tagad sanāk inflācija starp gadījumu kad ir 50 pircēji un kad ir 100 pircēji? Pie fakta ka tirgu nekontrolē valsts? 

Nauda vai zelts ir tikai līdzeklis ar ko pircējs un pārdevējs novērtē savas preces vērtību. Tikpat labi tie 50 pārdevēji var uztaisīt monopolu un pārdot savu preci pa 4 zelta gabaliem sākotnējā 1 gabala vietā. Pircēji tad savā starpā jau var risināt jautājumu kur dabūt trūkstošo summu vai atteikties no preces vispār.

Zelta vietā vari ielikt cilvēka darba stundas un dabūsi to pašu matemātiku tikai jau bartera darījumā, kad katrs no pircējiem mēģinās piedāvāt vairāk darba stundas lai nosegtu preces vērtību.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
3 0 Atbildēt

Kāds tam sakars ar kaimiņu ciemu? Un kads ar darba stundām? Pirmajam nekāda sakara ar naudas kopumu, otrais vispār bezgalīgs. Jebkuras naudas kopējais apjoms ir galīgs un to papildināt (drukāt) var tikai tās izdevējbanka. Un piedrukāšana nozīmē tūlītēju šīs naudas turētāju aptīrīšanu par attiecīgo summu drukātāja labā. Tā kā visas centrālās bankas, izņemot ASV, ir valdības kontrolē, tad tā ir slēpta nodokļu iekasēšana varas vajadzībām, bet par to, kas pelna no Federālo rezervju piedrukāšanas tev derētu painteresēties jo īpaši.

Ja nespēj saprast, iedomājies, ka tev pašam būtu iespējas drukāt naudu. Vai tad tu aptvertu, ka ar to tev ir iedotas tiesības atņemt jebkuram, ko vien tev ienāk prātā, "godīgi samaksājot"  - jo konkrētais upuris taču samaksu būs saņēmis.

Agaga Reģ.: 25.07.2007
0 0 Atbildēt

imzz rakstīja: Nu, saprotams, tā kā Eiropas valstis pagājušā gada otrajā puse panikā iepirka LNG, cena tika uzdzīta izcilā augstumā un pat tie gāzes kuģi, kuri devās uz citiem tirgiem , tika novirzīti uz Eiropu.

imzz , lai projektētu gāzēsvadus aLLahs ir AutoCAD radījis scroll zoom. grēks ir neizmantot.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 1 Atbildēt

MMX rakstīja: Tam es pilnīgi piekrītu, tajā pašā laikā rodas dīvains paradokss, ka mēs piešķiram naudu lidsabiedrībai, kas pastāvīgi ir mīnusā, kamēr jau kuro gadu rādam policijas iecirkņus, kuri ir uz sabrukšanas robežas, ugunsdzēsēju depo, kam nevar piesaistīt cilvēkus, utt. Valsts primārā funkcija ir nodrošināt populācijai drošību (gan finansu gan fizisko), medicīnu, izglītību un infrastruktūru. Viss pārējais jau ir papildus funkcijas kas sanāk ja pietiek naudas, arī pensijas un citas sociālās izmaksas ir tikai opcijas valstij kā vietai kurā attīstīties. Pamata funkciju nodrošināšana ir bāzes lietas ar ko piesaistīt tos cilvēkus kas tērēs savu naudu un tad cels to ekonomiku.

Mēs jau 2008. gada krīzē tiešajā ēterā redzējām ko nozīmē, kaut vai finansu drošības trūkumi "nolikto atslēgu" principa neesamībā un cik daudzi cilvēki aizbrauca uz ārzemēm pabeigt maksāt savus kredītus. Jā, tauta paši nolohojās, par to šaubu nav, bet vai no valsts viedokļa bija izdevīgi ļaut šiem cilvēkiem aizbraukt un samazināt gan tirgus izmēru gan nodokļu ieņēmumus? Pilnam sitienam zem jostas vietas, bankas un maksātnespējas administratori pēc tam tos īpašumus pa lēto iztirgoja savējiem.

Tur nav nekāda paradoksa. Paturi prātā - šī nav "mūsu" valsts, mums te ir tikai ekonomiska resursa loma, šī valsts tiek pārvaldīta no ārpuses un tā tiek darbināta īstermiņa peļņas nolūkos , bez mērķa ilgtermiņā šeit saglabāt latviešus. To paturot prātā, viss ko tu nosauci, un arī viskautkas ko tu nenosauci, izkārtojas dabiskā un loģiskā izkārtojumā.

Attiecībā par AirBaltic - atkal viss ir ļoti loģiski. Mūsu saimniekvalstī, Krievijā, ir līdzīgs uzņēmums - VTB banka. It kā komercfirma, tāpat kā AB, bet realitātē melnais caurums kurā pumpēt valsts naudu lai tā procesā legalizētos un varētu pietuvinātie to lietot. VTB banka pērk lidmašīnas ar kurām pēc tam lidinās apkārt Medvedeva sieva un kas tur vēl ne - nu reku mums te AB nopirka tos 12 etronus, redzēsim kas ar tiem brauks. Tāpēc arī tam Gausam maksā labu algu - ne jau par lidsabiedrības vadīšanu, bet par naudas notrallināšanas piesegšanu.

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 0 Atbildēt

Ļoti daudz prastu muļķību, ir ērti, gluži tāpat kā Krievijā izdomāt "ārēju ienaidnieku", tas nekas ka ar maziem izņēmumiem tie esam mēs paši kas "sēž" dažādās iestādēs, valdēs, lemj, atļauj iepirkt tādus e-tronus utml.

Bez ES vai ASV utml. tāpat šeit būtu likumi, tāpat esošajos apstākļos krievu naudu te cauri pumpēt neviens neļautu, biznesu ar RU darīt būtu tieši tikpat problemātiski, tik vari būt pārliecināts ka tādā situācijā nevienu nahren LV pīkstēšana neintersētu ...

Valsts ir tas ko tu ar to dari, ja esi dumjš un nezini ko darīt, tad vai nu kāds regulāri teiks priekšā ko darīt, vai valsts nebūs principā ...

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Ārējs ienaidnieks? Kāds vēl ārējs ienaidnieks? Tu pareizi saki - ienaidnieks ir uz vietas - stāsts ir par to ka tas darbojas ārējās interesēs.

Pēdējajā rindkopā ir ieviesusies kļūda. Tas, ko tu uzrakstīji, ir vēlamais stavoklis. Realitātē ir savādāk, otrādi - valsts ir tas, ko tu tai pieļauj darīt. Latvijas gadījumā - jebko.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

msh - nav tādu "ārēju interešu", ir tikai savtīgas vai mazāk savtīgas indivīda intereses kā pretnostatījums sabiedrības interesēm un likumiem.

Un... pēdējā rindkopā nav ieviesusies kļūda !

Tā kā es reiz izdarīju tādu lēmumu, kā iet un strādāt pie projekta kurš bija ļoti politizēts, nežēlīgi dārgs, un tautā apšaubīts. Es zinu ko tas nozīmē, es zinu ko nozīmē skatīties uz iespriekš radītu papīru kaudzi un esošu cilvēku nekompetenci, zinu ko nozīmē darbs valsts iestādē. Un tici man es arī augstos plauktos stāvošiem tiešā tekstā esmu teicis, ka principā "idioti". Un pietiekami daudzas lietas izdevās izlabot no "pilnīga idiotisma uz jēdzīgu kompromisu", un vietām varētu pat vērtēt kā uz praktiski tuvu ideālam. Tā ka tehniski iespējas darīt, un darīt labāk ir vairāk kā vajag, tik ir jāgrib patiešām iedziļināties lietās ko dari ... un tad ir jāsauc lietas īstajos vārdos un jālabo kļūdas, kur tādas ir.

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

- šī nav "mūsu" valsts...

Ja neej uz vēlēšanām, tad vari nesūdzēties.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Es diemžēl biju pietiekami naivs un aizgāju. Ja pēc trīsasrpus gadiem vēl tādas vēlēšanas būs, noteikti neiešu. Kāpēc dot leģitimitāti režīmam kas darbojas pret mani?

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Aplama domāšana, neejot tu tāpat "klusām nobalso" par vadošo (vairāk % savākušo) partiju vai partiju grupu !!!

Cita lieta ka uz valsts politiku tavas balss jebkurā gadījumā neatstāj lielu iespaidu, bet nu pašvaldību līmenī tam tomeŗ ir cits spēks. Kaut gan arī, ja vienīgais kur izpaud savu neapmierinātību ar procesiem ir iAuto - diemžēl, bet tas neastāj nekādu iespaidu, un nekas arī nemainas ...

MMX Reģ.: 03.03.2022
2 0 Atbildēt

Bradypus rakstīja: Kāds tam sakars ar kaimiņu ciemu? Un kads ar darba stundām? Pirmajam nekāda sakara ar naudas kopumu, otrais vispār bezgalīgs. Jebkuras naudas kopējais apjoms ir galīgs un to papildināt (drukāt) var tikai tās izdevējbanka. Un piedrukāšana nozīmē tūlītēju šīs naudas turētāju aptīrīšanu par attiecīgo summu drukātāja labā. Tā kā visas centrālās bankas, izņemot ASV, ir valdības kontrolē, tad tā ir slēpta nodokļu iekasēšana varas vajadzībām, bet par to, kas pelna no Federālo rezervju piedrukāšanas tev derētu painteresēties jo īpaši.

Ja nespēj saprast, iedomājies, ka tev pašam būtu iespējas drukāt naudu. Vai tad tu aptvertu, ka ar to tev ir iedotas tiesības atņemt jebkuram, ko vien tev ienāk prātā, "godīgi samaksājot"  - jo konkrētais upuris taču samaksu būs saņēmis.

Labi, neaizgāja iepriekšējais piemērs pamēģināsim savādāk - Elons Masks vienu rītu atbrauc uz manu tālo lauku miestu un pasaka, ka viņš uz turieni pārcels to pašu twitter ar visiem darbiniekiem saglabājot viņiem ASV algas. Visa pārcelšanās notiek tikai uz uzņēmuma peļņas rēķina bez kredītiem un valsts iejaukšanās. Vai šādas korporācijas bāzēšanās manā ciemā ar ~2000 iedzīvotājiem, tuvējā reģionā radīs inflāciju, vai arī nebūs nekādu seku jo inflāciju rada tikai naudas printēšana nevis tirgus procesi?

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

Iegūsi ciemu ar pēc vietējiem kritērijiem ūberbiezu publiku. Kuri ar vietējiem nevarēs saprasties, jo latviski viņi neprot un krieviski visticamāk arī nē. Savukārt ciems citādi nerunā. Vinnēs tuvējās pilsētas lielveikals.

MMX Reģ.: 03.03.2022
2 0 Atbildēt

Pirmajā brīdī jā, pēc tam vietējie ātri iemācīsies tirgot bioloģiskās olas pa 20Eur par 10 gab, vai pārdot zemes pleķi mājas celtniecībai pa 100K Eur/ha nevis pa 5k Eur/ha un process aizies. Ja neiemācīsies vietējie, tad saradīsies citi pelnītgribētāji no mazliet tālākas apkārtnes, kas jautājumu sakārtos. Attiecīgi reģionālā inflācija būs pasakainos ciparos, vietējiem atliks tikai pelnīt uz iebraucējiem vai arī doties prom.

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

Retorisks jautājums - inflācija būs vienā novadā vai visā valstī?

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti