Bīstamās pieturas 21

 
Atis Jansons speciāli „iAuto” | 19.septembris 2014 16:48

Pagājušajā ziemā TEC 2 rajonā, Granīta ielā, kravas auto notrieca vīrieti, kurš šķērsoja ielu, nesagaidot autobusa aiziešanu. Cietušais no gūtajām traumām negadījuma vietā mira. Braukšanas ātruma ierobežojums tur ir 70 km/st. Gājēju pārejas nav. Šoruden līdzīgus sižetus, pagaidām gan bez traģiskām sekām, regulāri redzam Bolderājas šosejā.

Un skan vai simtais aicinājums gājējiem kļūt uzmanīgākiem. Bet kā ar braucējiem?

Noteikumus pārkāpj visi

Nav runa par gājējiem, kuri diemžēl nezina, ka (CSN p. 27.4.) -  „aizliegts iziet uz brauktuves, nepārliecinoties par to, vai netuvojas transportlīdzekļi, aiz stāvoša transportlīdzekļa vai cita šķēršļa, kas ierobežo redzamību.” Tik skeptiskam nākas būt, analizējot pirmajā bildītē redzamo situāciju – autobuss stāv manā joslā, manā braukšanas virzienā – vērtējot braucēju rīcību. Gandrīz visas pieturas Latvijā ir izgreznotas ar nepārtrauktu ass līniju, kuru (kā zinām?) mūsu CSN pārbraukt neļauj nekad un nekādos apstākļos. Un licenzētiem braucējiem to vajadzētu zināt. Bet ceļš ir tukšs, buss čammāsies minūti vai piecas, un es braucu. Tu brauc. Viņš, viņi brauc. Šāda steiga ir kļuvusi par visaptverošu ieradumu, pret kuru ceļu policija cīņu nav pat sākusi. Bet mēs, mēs taču redzam, ka aiz autobusa ielu šķērsot neviens netaisās. Tur , tālāk, priekšā? Tur taču nedrīkst iet, un mēs ar daudzas dzīvības aiznesušo CSN sesto punktu („ Katram ceļu satiksmes dalībniekam ir tiesības uzskatīt, ka arī citas personas ceļu satiksmes norisē izpildīs noteiktās prasības.”) bruņojušies, minam gāzi grīdā.

Neesmu dons Kihots, un necentīšos šīs vējdzirnavas apturēt. Brauciet garām, ja pacietības un motivācijas stāvēt nepietiek (starp citu – iespējamais sods par līnijas šķērsošanu, nekustīgu šķērsli apbraucot, ir tikai  brīdinājums vai Ls 5). Taču dariet to LĒNI. Un nevis cieši gar autobusa sāniem, bet iespējami tālu no tiem. Agrāk to aplamnieku pamanīsiet...

Pareizi dara tikai labākie

Otrajā situācijā (buss stāv pretējā joslā) sarkanajam zibenim pat gandrīz neko (formāli) nav jāpārkāpj. Viņš, kā pie mums pieņemts, vadās pēc CSN 116. punkta („Ceļa posmos, kur uzstādītas attiecīgas ceļa zīmes, transportlīdzekļi drīkst braukt ar ātrumu, kas nepārsniedz ceļa zīmē norādīto.”). Aizmirst 112. punktā ierakstīto (gan iekavās paslēpto) piebildi par redzamību braukšanas virzienā vai arī saprot ar to tikai tumsu, miglu utml., nevis arī lielā autobusa aizsegto lielo aklo zonu. Uzskata, ka limitos ietilpstošs ātrums ir drošs ātrums (kurš nez atbildīgs par šiem liktenīgajiem maldiem?). Un mizo. Un nosit.

Ik dienas vēroju šādas vietas un situācijas Bolderājas šosejā, un jāsaka - diemžēl tikai nedaudzi labākie braucēji rīkojas tā, kā prasa nevis CSN „burts”, bet gan būtība, un arī šādi stāvošam autobusam brauc garām nevis ar 70 km/h, bet vismaz divreiz lēnāk, ir koncentrējuši savu uzmanību uz izeju no aklās zonas un tādēļ spējīgi apstāties dažos metros. Iespējams, izglābt kādu, kurš gan ir „vainīgs”, bet ne jau nu tāpēc ar nāvi sodāms.

 
Visi komentāri
 
skolnieks 20.septembris 2014 8:34
2 1 Atbildēt

Varbūt pietiek tukši muldēt, bet sākt skolās ieviest obligāto izdzīvošanas mācību priekšmetu - satiksmes noteikumus!?

solaris 20.septembris 2014 9:40
12 0 Atbildēt

Tev baigi labā doma - skolās ieviest obligāto priekšmetu "Izdzīvošanas mācība". Tipa, jaunsargu īsais kurss visiem. Nedaudz satiksmes noteikumus un pirmo palīdzību, nedaudz par rīcību sastopoties laukos ar klīstošiem suņiem vai urlubārā ar narkomāniem, nedaudz partizānu kara metodes, tuvcīņu un orientēšanos nezināmā apvidū.

Tāds mācību kurss varētu būt mūzikas vietā, ko tagad nesaprotamā veidā visiem obligāti māca vidusskolā.

REXX 20.septembris 2014 10:53
9 1 Atbildēt

Autobuss stāv pieturā. Gar tā priekšdaļu (legāli?) kāds mēgina šķērsot brauktuvi. Tas, kurš brauc autobusam garām, neredz šķēresotāju, jo autobuss viņu aizsedz.

Bet iespēja nedaudz ātrāk pamanīt ir. Vajag skatīties it kā zem autobusa, konkrēti- zem tā priekšdaļas (uz priekšu no priekšējiem riteņiem). tur var redzēt kājas, arī superzemajiem. Dažas sekundes daļas var iegūt, var savākties neuzmanīgā autobusa pasažiera dzīvības/ veselības pasaudzēšanai.

Vernons 20.septembris 2014 12:49
5 13 Atbildēt

Gājējam par aizliegtu darbību veikšanu, gandrīz vienmēr, iestjājas Nāves sods! Skarba faktu konstatācija. Jābeidz māžoties ar "vismazāk aizsargatā" piesaukšanu un "celšanu debesīs". Izlasiet CSN 38.4 un 38.8.! Ta izskatās dubultā morāle! Auto vadītājs pēc CSN vērtīgāks par gājēju.

Pēc CSN 10. punkta, katram priekšā esošam ar svu rīcību, darbību vai bezdarbību, ir jāgarantē drošība, sev un citiem.

Neviens jau nevēlas lai iestātos kārtība! Un Atis Jansons nav izņēmums!

IBM 24.septembris 2014 10:41
14 0 Atbildēt

"Zelta" vārdi:

Gājējam par aizliegtu darbību veikšanu, gandrīz vienmēr, iestājas Nāves sods!

aansis 27.jūlijs 2015 13:11
2 0 Atbildēt

Nez kā man tas ir izdevies, bet es kā gājējs aizliegtas darbības veicu gandrīz katru dienu, bet Nāves sods vēl nav iestājies. Ar auto tik bieži pārkāpt CSN nesanāk. Starp citu, ikdienā sanāk būt vietā, kur ievērot CSN ir bīstamāk, nekā pārkāpt - tiem, kas grib pamēģināt - iesaku aizdoties uz Eksporta/Katrīnas krustojumu un šķērsot kā gājējam Katrīnas ielu, ejot pa Eksporta ielas attiecīgās puses ietvi un tās iedomāto pagarinājumu. Praksē visi gājēji šeit pārkāpj CSN, paejot gabalu pa Katrīnas ielu un šķērsojot to netļautā vietā.

Varbūt nevajag jaukt aizliegtu rīcību un muļķīgu rīcību! Tās ir divas nesaistītas un ļoti dažādas lietas.

aansis 27.jūlijs 2015 13:03
5 0 Atbildēt

"Gandrīz visas pieturas Latvijā ir izgreznotas ar nepārtrauktu ass līniju, kuru (kā zinām?) mūsu CSN pārbraukt neļauj nekad un nekādos apstākļos."

Tiešām?! Izskatās, ka Vernons ticis pie drukāšanas. Šo līniju IR atļauts šķērsot atsevišķos gadījumos. Diemžēl šajā konkrētajā situācijā ir likumā neatrunāta problēma - uz cik ilgu laiku ir jāapstājas transportlīdzeklim, lai tas kļūtu par šķērsli un tā apbraukšana (kaut neatļauta) tiktu atzīta pa pieņemamu? Vai arī pieturamies stingri pie CSN un ceļu, kura malā smagajam ir plīsusi riepa, uzskatam par slēgtu, jo to fiziski nav iespējams izbraukt, nešķērsojot 920. apzīmējumu?

rt 18.marts 2017 9:29
1 0 Atbildēt

Tas kurš notrieca, tas noteikti bija amerikānis.

Jo krievi tā nedara.

viencexperc 18.marts 2017 9:42
9 1 Atbildēt

Ne katrs cilvēks, kurš ir dabūjis tiesības, brauc desmit gadus, māk braukt.

Ne visi var kļūt par māksliniekiem, elektriķiem, mehāniķiem. Tāpat, ne visi var kļūt par labiem autovadītājiem.

Ja cilvēks nejēdz, kur ir bīstamas situācijas, kur ir iespējama avārijas situācija, tad to arī neiemācīsies.

Ierosinu ieviest speciālu ceļu satiksmes negadījumu komisiju.

Ja cilvēks iesaistījās divos negadījumos ( vienalga - vainīgs vai nē), kuri varēja nebūt, atņemt tiesības uz mūžu.

Tāpat, autoskolās - ja nav dotību, tad tiesības nedot. Gan korķu nebūtu, gan satiksmes drošība uzlabotos.

Kāpēc, kad atnāk jaunais cilvēks pie futbola trenera, viņam treneris saka - "tu par futbolistu nebūsi", bet tiesības uz potenciālo ieroci dot katram idiņam.

Treneris 18.marts 2017 9:46
0 0 Atbildēt

Pie mums par futbolistu var būt jebkurš, lai tik maksā. Ja tev no 20 audzēkņiem 19 būtu jāsūta mājās, tad trenējot to vienu paēdis nebūsi.

imzz 18.marts 2017 11:16
2 0 Atbildēt

"Ja cilvēks iesaistījās divos negadījumos ( vienalga - vainīgs vai nē), kuri varēja nebūt, atņemt tiesības uz mūžu." Kādos negadījumos ? Iebojāja kādam plastmasas bamperi veikala autostāvvietā un uzbrauca stirnai ? Tā kā vajadzētu nemētāties ar "atņemšanu uz mūžu". Vari iedomāties, kādam korupcijas riskam un ne tikai, arī dzīvības riskam, šāda "uz mūžu atņemošā" komisija būtu pakļauta ?

viencexperc 18.marts 2017 12:14
0 0 Atbildēt

es taču rakstu, ka "komisija" lems katru gadījumu atsevišķi.

ledus9 18.marts 2017 13:15
1 0 Atbildēt

Tā komisija būs īsta zelta bedre.

viencexperc 18.marts 2017 14:31
0 0 Atbildēt

Jā, es kā vadītājs atlasīšu labus speciālistus...

Šķēle 18.marts 2017 17:46
0 0 Atbildēt

Ar tādiem speciālistiem kā Tu valsts noies pa burbuli vēl ātrāk kā 90-tajo gados.

core 18.marts 2017 15:02
1 0 Atbildēt

Tad jau tev arī jāņem tiesības nost, jo tu tak nemāki ar mehānisko kārbu braukt, nu vai vismaz jāieliek tiesībās, ka tikai ar automātu.

Kanibaals 18.marts 2017 11:33
0 0 Atbildēt

>Gājēju pārejas nav.

Kā ta nav, tagad tur ir.

iuziite 18.marts 2017 13:14
0 0 Atbildēt

2014 gada raksts..

iAuto 18.marts 2017 13:32
0 0 Atbildēt

Jā, pacēlām augšā, jo problēmas aktualitāte nav mainījusies

iuziite 19.marts 2017 15:12
0 0 Atbildēt

Saprotu un piekrītu, bet samulsināja sākums "Pagājušajā ziemā" un redzu 2014

Nortel 18.marts 2017 16:06
0 0 Atbildēt

Bolderājas ceļs ir viens sliktākajiem Rīgā. Pieturvietas nav normāli izbūvētas. Ir gadījies vairākkārtīgi to posmu braukt ar motorolleri, kas ātrāk par 72 km/h neiet. Reāli bailīgi paliek, kad tevi sāk apdzīt fūres uz šī šaurā ceļa.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 6

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 30

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti